nainen makaa auringossa

Löydä kemiallisen ja fyysisen aurinkosuojan eroavaisuudet

Onko fysikaalinen vai kemiallinen aurinkosuoja parempi iholle? Jotta voisit päättää, tutustu näiden suojien toimintaan ja erilaisiin etuihin.

FYSIKAALINEN VS KEMIALLINEN

Kaikki tietävät, että aurinkosuoja on tärkeää auringossa aikaa viettäville, koska ihoa täytyy suojata haitallisilta UV-säteiltä. Sitä olisi parasta käyttää päivittäin - jopa pilvisinä päivinä.

Päivittäinen aurinkosuojan käyttö auttaa suojaamaan ihoasi ja vähentää aurinkovaurioiden riskiä. Kaiken lisäksi se auttaa ehkäisemään auringon aiheuttamaa ennenaikaista ihon ikääntymistä, kuten ikäläiskiä, ryppyjä ja roikkuvaa ihoa. 

Aurinkosuojissa on kaksi päätyyppiä: mineraali- ja kemiallinen aurinkosuoja. Ne toimivat eri tavoin ja on tärkeää ymmärtää niiden toimintatavat sekä mitä hyötyjä niissä on toisiinsa verrattuna. Käymme nyt läpi, kuinka fysikaalinen ja kemiallinen aurinkosuoja toimivat ja mitä eroja niillä on. Lopuksi kerromme, kumpi sinun kannattaa valita.

MIKÄ ON MINERAALIAURINKOVOIDE?

Mineraaliaurinkovoide, johon viitataan usein fysikaalisena aurinkosuojana, jää ihon pinnalle ja heijastaa auringon haitallisia UV-säteitä. 

Fysikaalisen aurinkosuojan/mineraaliaurinkovoiteen aktiiviset ainesosat ovat sinkkioksidi tai titaanioksidi. Kyseiset mineraalit sisältävät pieniä partikkeleita, jotka muodostavat iholle fysikaalisen kerroksen. Kerros suojelee ihoa, ja UVA- ja UVB-säteet kimpoavat kerroksesta poispäin.

Mineraaliaurinkovoiteen uskotaan usein estävän auringon säteiden pääsyn iholle, vaikkakaan todellisuudessa mikään aurinkosuoja ei voi estää UV-säteiden pääsyä iholle.

MIKÄ ON KEMIALLINEN AURINKOSUOJA?

Kemiallinen aurinkosuoja on erilainen, sillä se imeytyy ihoon ja suojaa sitä neutralisoimalla UV-säteitä kemiallisella reaktiolla. Kemiallinen aurinkosuoja on aurinkosuojista suosituin ja on yleensä kevyempää sekä juoksevampaa.

Yleisimmät kemiallisissa aurinkosuojissa käytettyjä aktiivisia ainesosia ovat muun muassa avobentsoni, oktinoksaatti ja oksibentsoni. Kyseiset ainesosat neutralisoivat UV-säteitä ja muuntavat ne pieneksi määräksi lämpöä ennen ihoon tunkeutumista. 

Muista valita laajakirjoinen kemiallinen aurinkosuoja. Useimmat ovat, mutta tarkastaminen on tärkeää. Laajakirjoinen aurinkosuoja tarkoittaa, että se suojaa niin UVA- kuin UVB-säteiltäkin.

On tärkeää huomioida, että voiteen imeytyminen ihoon kestää noin 15-30 minuuttia, jonka jälkeen sen suoja on tarkoitetun mukainen. Tämä tarkoittaa, että aurinkosuoja on levitettävä iholle hyvissä ajoin ennen altistamista auringonvalolle.


ONKO KEMIALLINEN AURINKOSUOJA TURVALLINEN?

 inkiväärikiharat hiukset tyttö, jolla on Nivea SPF -voide

Ei ole todisteita, että kemiallisen aurinkosuojan käyttö olisi vaarallista. Yksi aurinkosuoja ei ole toista parempi, vaan sen määrittelevät omat mieltymykset ja se, mikä omalla iholla tuntuu mukavalta.

Joidenkin aurinkosuojien kemikaalit saattavat ärsyttää tiettyjen henkilöiden ihoa, varsinkin pienten lasten tai niiden, joilla on jokin ihosairaus, kuten ekseema tai ruusufinni. Näissä tapauksissa on suositeltavaa käyttää mineraaliaurinkosuojaa, joka jää ihon pinnalle, sillä se on yleensä paremmin siedettyä. 

NIVEA Sensitive Immediate Protect Soothing Sun Lotion SK 30 on loistava vaihtoehto, jos etsit aurinkosuojaa, joka on dermatologisesti hyväksytty herkälle iholle ja joka suojaa välittömästi UVA- ja UVB-säteiltä sekä auringon aiheuttamalta ärsytykseltä. Sen koostumus on hajusteeton ja vedenkestävä, joten se on täydellinen auringosta nauttimiseen, jopa herkälle iholle.


FYSIKAALINEN VS KEMIALLINEN AURINKOSUOJA - MITEN NIIDEN HYÖDYT EROAVAT TOISISTAAN?

Vaikka mikään aurinkosuoja ei ole toista parempi, on niillä erilaisia hyötyjä.

MINERAALIAURINKOVOITEEN HYÖDYT:

Välitön suoja
Iholle levitetty mineraali-/fysikaalinen aurinkosuoja suojaa välittömästi, eikä sen aktivoitumista tarvitse odotella 15-30 minuuttia.

Parempi herkälle iholle
Koska se jää ihon pinnalle eikä imeydy on todennäköisempää, ettei se aiheuta ärsytystä. Mineraaliaurinkovoidetta pidetään siis yleisesti parempana vaihtoehtona lapsille ja herkkäihoisille.

Todennäköisesti ei tuki huokosia
Koska se ei tunkeudu ihoon, se ei tuki huokosia, mikä voi joskus johtaa epäpuhtauksien syntymiseen.

Ei valu silmiin
Koska mineraaliaurinkosuoja jää ihon pinnalle, on epätodennäköisempää, että se valuisi silmiin tai muille herkille alueille, joissa se voisi kirvellä ja aiheuttaa ärsytystä. 

Pidetään ympäristöystävällisempänä
Kemiallisen aurinkosuojan ainesosat: Oktinoksaatin ja oksibentsonin tiedetään aiheuttavan koralliriuttojen haalistumista, jolloin koralli kuolee ja kadottaa värinsä.

afrohiuksinen nainen, jolla on Nivea SPF 50 -voide

 

Iholle levitetty mineraali-/fysikaalinen aurinkosuoja suojaa välittömästi, eikä sen aktivoitumista tarvitse odotella 15-30 minuuttia.

tumma pitkähiuksinen tyttö, jolla on Nivea Q10 SPF -kasvovoide

KEMIALLISEN AURINKOSUOJAN HYÖDYT:

Kestää enemmän vettä ja hikeä
Kemiallinen aurinkosuoja imeytyy ihoon, joten yleensä se kestää vettä ja hikeä paremmin. Sen valitsevat usein henkilöt, jotka urheilevat tai viettävät aikaa vedessä.

Ei jätä valkoista kalvoa/viivoja iholle 
Kemiallisten aurinkosuojien koostumus on yleensä kevyempi eikä jätä iholle valkoista kalvoa toisin kuin paksummat fysikaaliset aurinkosuojat. 

Helpompi levittää
Kemiallisen aurinkosuojan ohuempi koostumus tekee sen iholle levittämisestä helpompaa. Siksi sitä tarvitaankin vähemmän suurempien ihoalueiden peittämiseen, sillä tuote levittyy helpommin. 

Joukossa on usein muita hyödyllisiä ainesosia
Kemialliset aurinkosuojat kehitetään yleensä niin, että ne sisältävät muita ainesosia kuten peptidejä, antioksidantteja ja entsyymejä, jotka tarjoavat lisäsuojaa iholle.


KORALLEILLE TURVALLINEN AURINKOSUOJA

Vaikka kemiallisia aurinkosuojia pidetään huonona vaihtoehtona ympäristön kannalta, näin ei ole NIVEA-aurinkosuojien kohdalla. Monien muiden kemiallisten aurinkosuojien kohdalla tämä johtuu kemikaaleista, kuten oktinoksaatista ja oksibentsonista, jotka haalistavat koralleja. Tämä on seurausta siitä, että ihmiset menevät mereen uimaan kemiallista aurinkosuojaa ihollaan. Koska NIVEAlle on tärkeää huolehtia ympäristöstämme, kaikki NIVEA-aurinkosuojat ovat koralliystävällisiä. NIVEA-aurinkosuojat on kehitelty erityisesti niin, ettei niissä ole kyseisiä haalistavia kemikaaleja.

PITÄISIKÖ SINUN VALITA MINERAALIAURINKOVOIDE VAI KEMIALLINEN AURINKOSUOJA?

Ei ole olemassa yhtä yleismaailmallista aurinkosuojaa, joka sinun tulisi valita, vaan valinta riippuu yksilöllisestä ihotyypistä ja mieltymyksistä. Valinta voi riippua siitä, onko ihosi herkkä vai ei, tai oletko aktiviinen ja haluatko aurinkosuojan, joka ei huuhtoudu iholta helposti pois. Ihotyyppisi määrittelemällä ja kunkin tuotteen hyötyjä punnitsemalla sinulla tulisi olla tarpeeksi tietoa itsellesi sopivimman aurinkosuojan valitsemiseksi.

NIVEA Protect & Moisture Ultra Sun Lotion SPF50+:aa pidetään nyt monien muiden aurinkosuojien tavoin hybiridiaurinkosuojana. Tämä aurinkovoide suojaa välittömästi UV-säteiltä, mitä voit odottaa mineraaliaurinkovoiteilta, mutta samalla se tarjoaa kemiallisten aurinkosuojien hyödyt, kuten vedenkestävyyden. Se yhdistelee laajan kirjon mineraaliaurinkovoiteen suojia, muttei jätä ihollesi näkyvää kerrosta. Hybridiaurinkosuojat ovat loistavia niille, jotka pitävät mineraaliaurinkovoiteista, mutta joiden ongelmana on iholle tavallisesti jäävä näkyvä kerros.

UV Face Specialist Triple Protect Sun Fluid SPF50+ on loistava päivittäiseen käyttöön sopiva hybiridiaurinkosuoja kasvoille. Välittömän SPF50-suojan lisäksi sen superkevyt koostumus imeytyy ihoon, joten iholle ei jää näkyvää valkoista kalvoa. Lisäksi se suojaa UV-säteiltä, sinivalolta ja saasteilta, jotta ihosi säilyisi nuorekkaan näköisenä pidempään.

Valitsemasi SPF-kerroin on erittäin tärkeä. SPF on suojakerroin, jota levität ihollesi. Suositellaan, että jos vietät 
aikaa auringossa, sinun tulisi levittää ihollesi säännöllisesti vähintään SPF30-aurinkotuotetta.

nainen rannalla levittää Nivea SPF -voidetta

 

Ei ole olemassa yhtä yleismaailmallista aurinkosuojaa, joka sinun tulisi valita, vaan valinta riippuu yksilöllisestä ihotyypistä ja mieltymyksistä. 


LÖYDÄ NIVEA-AURINKOSUOJA ITSELLESI

Kaikki NVEA-aurinkosuojat on kehitelty rakkaudella hoivaamaan ja suojaamaan ihoasi. NIVEAlta löydät laajan valikoiman aurinkosuojavaihtoehtoja korkeasta SV-suojasta aurinkosuojaan herkälle iholle. Aurinkovoiteen tai aurinkosuojan käyttämistä suositellaan kaikille ihotyypeille, sillä NIVEAn hoivatuotteet eivät ainoastaan suojaa ihoa auringolta, vaan ne myös ravitsevat sitä.