nuori nainen seisoo auringossa

Mitä melaniini on? Mitä se tekee iholle?

Tutustu siihen, mitä melaniini on, miten sitä tuotetaan, mitä se tekee iholle ja miten voit vähentää tai tasapainottaa sen tuotantoa.

MITÄ MELANIINI ON? MITÄ MELANIINI TEKEE?

Melaniini on monimutkainen ainesosa, joka johtuu aminohappo tyrosiinista. Sitä esiintyy eri määriä ihmisten ja eläinten ihossa, ja se saa aikaan silmien, hiusten ja ihon värin.

Ihomme väri vaihtelee eri tekijöiden, kuten verenkierron, ruokavalion ja melaniinin perusteella. Melaniinia tuottavat melanosyytti-nimiset solut. Melanosyyttien määrä on kaikilla saman kaltainen, mutta melaniinin tuotannon erot synnyttävät erot eri ihon sävyissä. 

Melaniini suojaa ihoa auringolta, ja sen lisääntynyt tuotanto johtaa ruskettumiseen, mikä puolestaan auttaa suojaamaan kehoasi auringonpolttamilta.

MELANIININ TYYPIT

Melanosyytit luovat kahdenlaista näkyvää melaniinia, jotka eroavat sävyltään ja sijainniltaan kehossa:

 1. Eumelaniini:
  Tätä on mustassa ja ruskeassa sävyssä, ja se vaikuttaa tummiin sävyihin ihossa, silmissä ja hiuksissa. Eumelaniini määrittää hiusten värin – vaaleat hiukset johtuvat mustan eumelaniinin puutteesta ja pienestä määrästä ruskeaa eumelaniinia.

 2. Pheomelaniini:
  Vastuussa vaaleanpunaisten alueiden, kuten huulten ja nännien pigmentistä. Pheomelaniini on pääosassa henkilöillä, joilla on punaiset hiukset, kun sitä on yhtä paljon kuin eumelaniinia.

MELANIININ ERI SÄVYT IHOSSA

Ihosi saa värinsä, kun melaniinia tuotetaan melanosomeissa, melanosyyttien sisällä olevissa organelleissa. Nämä solut sijaitsevat ihon epidermiksen alaosassa, jota kutsutaan tyvikerrokseksi. Niissä on pitkiä haaroja, jotka jakavat melaniinia sisältäviä melanosomeja tasaisesti koko ihon uloimpaan kerrokseen. Ihosi väri riippuu siitä, miten paljon ruskeamustaa (eumelaniinia) tai keltapunaista (pheomelaniinia) ihossa on, ja myös siitä, kuinka monta melanosomia melanosyyteissä on.
Melaniinin tuotanto

MISSÄ SE SYNTYY?

Melaniini koostuu melanosyyteistä, jotka sijaitsevat epidermiksen tyvikerroksessa (ihon uloin kerros) ja karvatupissa. Niitä on myös ihon eri osissa, kuten:

 • Rasvakudoksessa
 • Silmien iiriksessä
 • Tietyissä osissa aivoja
 • Tietyillä alueilla kummankin munuaisen yläosassa sijaitsevissa lisämunuaisissa
 • Sisäkorvassa
Mitä melaniini tekee?

MITEN MELANIINI SUOJAA IHOA?

nainen käyttää Nivea Sun Triple Protection -voidetta
 1. Suoja UV-säteilyä vastaan

  Melaniini, pääasiassa eumelaniini, osallistuu ihon ulkokerrosten eli epidermiksen solujen suojaamiseen haitalliselta UV-valolta, kuten UVC-, UVB-, UVA- ja sinivalolta. Tämä suoja saavutetaan absorboimalla UV-valo. Se auttaa estämään ihosolujesi herkän DNA:n vaurioitumista. On kuitenkin tärkeää huomioida, ettei tämä suoja ole täydellinen ja että aurinkosuoja on tarpeen myös tummaihoisille.

 2. Ihon luonnollinen suojakerros

  Melaniini toimii myös suojana haitallisia hiukkasia vastaan, joita kutsutaan reaktiivisiksi happiyhdisteiksi. Se toimii kuten antioksidantti, neutraloiden reaktiivisia happiyhdisteitä, joita muodostuu, kun UV-valo vahingoittaa ihoa. Ilman suojaavia tekijöitä, kuten antioksidantteja nämä reaktiiviset happiyhdisteet rasittavat ja vahingoittavat solujamme.

  On tärkeää huomioida, että nämä suojaominaisuudet liittyvät pääasiassa eumelaniiniin. Pheomelaniini, jota vaaleaihoisten ihmisten iho tuottaa, tarjoaa paljon heikomman suojan ja voi jopa tuottaa aineita, jotka voivat reagoida DNA:n kanssa ja aiheuttaa mutaatioita. Älä siis unohda käyttää aurinkovoidetta, vaikka olisit jo ruskettunut.
Yleiskatsaus faktoihin

MELANIINI

Melaniinin tyypit: 
Aminohappo tyrosiinista johtuva melaniini esiintyy kahdessa muodossa – eumelaniini (tummanruskea) ja pheomelaniini (punaisen tai keltaisen sävy).

Ihon suojamekanismi:
Melaniini toimii luonnollisena suojakeinona. Se absorboi UV-valoa ja auttaa estämään ihon DNA:ta vaurioitumasta, suojaten UVC-, UVB- ja sinivalolta.

Melaniinin puutteen seuraukset:
Riittämätön melaniini liitetään ihosairauksiin (vitiligo, albinismi, melasma), suurentunut näönmenetyksen riski, auringon aiheuttamat vauriot ja kuulo-ongelmat sisäkorvassa.

Melaniinitasojen tasapainottaminen:
Melaniinipitoisuuksien tasapainottamiseksi voidaan käyttää mukautettuja aurinkovoiteita, hoitaa hyperpigmentaatiota ihonhoitotuotteilla, ylläpitää tasapainoista ruokavaliota, jossa on runsaasti antioksidantteja, A-, C- ja E-vitamiineja, ja välttää vaarallisia toimintatapoja, kuten solariumia.

MELANIININ PUUTTEEN SEURAUKSET

Melaniinin puute liitetään moniin ihosairauksiin ja terveysongelmiin, kuten:
 1. Vitiligo:
  Tämä sairaus johtaa ihonvärin katoamiseen ja valkoisiin laikkuihin. Tämä tapahtuu, kun immuunijärjestelmä tuhoaa melanosyyttejä. Vitiligoon voi sairastua kuka tahansa, mutta se on yleensä huomattavampi tummaihoisilla.

 2. Albinismi:
  Harvinainen sairaus, jossa melaniinia on erittäin vähän. Sen seurauksena iho on kalpea, hiukset ovat valkoiset ja silmät siniset. Albinismia sairastavilla on myös suurempi riski näön heikentymiselle ja auringon aiheuttamille vahingoille.

 3. Pigmentin katoaminen ihon vaurioitumisen jälkeen:
  Ihotulehdusten, palovammojen tai rakkuloiden tapauksessa keholla voi olla hankaluuksia korvata melaniini vaurioituneella alueella.

 4. Kuulon heikentyminen:
  Melaniinin puute sisäkorvassa voi johtaa kuulon heikentymiseen. Henkilöillä, joilla on liian vähän melaniinia, on suurempi riski kuulon heikentymiselle.
Melaniinitasojen tasapainottaminen

YLIMÄÄRÄISEN MELANIININ VÄHENTÄMINEN

Joillain melaniinia syntyy liikaa. Tätä kutsutaan hyperpigmentaatioksi. Tämä on hyvänlaatuinen sairaus, ja liiallisesta melaniinin tuotannosta kärsiville tulee tavallisesti maksaläiskiä, jotka ovat tummempia kuin ympäröivät alueet.

Hyperpigmentaatioon on useita hoitokeinoja. Esimerkiksi vähintään 30:n suojakertoimella varustetun  aurinkovoiteen käyttö päivittäin voi vähentää UV-valon ihoon aiheuttamaa vaikutusta ja auttaa välttämään läiskien syntymisen.

Jos sinulla on reilusti liikaa melaniinia tai jos olet epävarma läiskien tyypistä (epätasaiset läiskät, koholla olevat läiskät, jotka vaihtavat väriään), on suositeltavaa keskustella asiasta lääkärin kanssa, joka pystyy tarkistamaan, ettei kyseessä ole mikään vaarallisempi sairaus ja joka voi suositella erityisiä paikallisia hoitoja tai erikoishoitoja.

MELANIINITASOJEN TASAPAINOTTAMINEN

Viiden vaiheen ihonhoitorutiini, joka auttaa tasapainottamaan liiallista melaniinia ihon uloimmassa kerroksessa:

Liiallisen melaniiniin, kuten hyperpigmentaation tai epätasaisen ihonsävyn, hoitoon on tärkeää räätälöidä oma, sopiva ihonhoitorutiini.

blondi nainen käyttää NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot -kasvohoitoseerumia

1. Puhdistus

Aloita puhdistamalla ihosi hellävaraisella, ihotyypillesi sopivalla puhdistusaineella poistaaksesi lian, rasvan ja epäpuhtaudet.
Tämä valmistelee ihon kohdennettua kuorintaa varten, joka on tärkeä toimenpide maksaläiskien tai epätasaisen ihonsävyn hoitamiseen. Kuorinta-aineen käyttö auttaa poistamaan kuolleita ihosoluja ja edistää solujen uusiutumista. Se voi asteittain auttaa häivyttämään maksaläiskä.

 

2. Seerumi

Käytä sen jälkeen kosteuttavaa seerumia, kuten NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Face Treatment Serum, jossa on hyaluronihappoa ja patentoitua Luminous-ainesosaa, joka tasapainottaa nykyistä pigmentaatiota häivyttäen läiskiä.

 

3. Kosteutus

Käytä kosteusvoidetta, kuten NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Day Fluid SPF50, joka toimii molemmilla solutasoilla häivyttäen maksaläiskiä ja estäen niitä ilmestymästä suojaten samalla ihoa auringonvalon aiheuttamalta ikääntymiseltä ja antaen matan lopputuloksen.

Käytä iltaisin NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Even Tone Night Cream -yövoidetta, joka sisältää hyaluronihappoa ja patentoitua Luminous630®-ainesosaa, jotka vahvistavat ihoa yön aikana häivyttäen samalla maksaläiskiä ja hyperpigmentaatiota. Saat näkyviä tuloksia jo 4 viikossa*.

Varoitus: käytä Luminous630®-ainesosaa sisältäviä tuotteita enintään neljästi päivässä.

* Tuotteen käyttötesti, 80 naista, 5 viikkoa

4. Silmänympärysvoide

Silmänympärysvoiteen käyttö voi auttaa häivyttämään tummia silmänalusia, silmänympärysten turvotusta ja hiusjuovia. Se kosteuttaa herkkää ihoa, parantaa ihon tekstuuria ja auttaa ylläpitämään nuorekasta ja hehkeää ilmettä.

NIVEA Luminous630 Dark Spot Solution Anti Dark-Circles Eye Cream -silmänympärysvoide sisältää patentoitua Luminous630®-ainesosaa, joka auttaa tasapainottamaan pigmentaatiovirheitä ja häivyttämään tummia silmänympäryksiä.

5. Päivittäinen aurinkosuoja

Huomioi, että on tärkeää lisätä aurinkosuojaa säännöllisesti päivän mittaan ihon terveyden ja heleyden ylläpitämiseksi.
NIVEA UV Face Shine Control SPF 30 suojaa ihoasi välittömästi auringonvalolta ja muilta UV-säteilyn aiheuttamilta ihovaurioilta välittömällä ja pitkäkestoisella mattavaikutuksella.

Joskus myös venytysjuovat voivat kieliä liiasta melaniinista. Jos huomaat kehossasi venytysjuovia, NIVEA Luminous -tuotevalikoimassa on NIVEA Anti Stretch Marks Body Serum -seerumin, joka tasoittaa ihon sävyä. Ensimmäiset tulokset näkyvät jo kahdessa viikossa.

Jos kaipaat voidemaisempaa koostumusta, voit käyttää sen sijaan NIVEA Anti Marks & Spots body cream -voidetta, joka tarjoaa 48 tunnin kosteutusta ja häivyttää juovia 4 viikossa***.

Yksi käyttökerta päivässä halutulle alueelle riittää. Käytä vain yhtä LUMINOUS630®-ainesosaa sisältävää tuotetta päivässä.
 
* Kuluttajatesti, 89 osallistujaa
**Instrumenttitesti, 33 koehenkilöä
*** Kuluttajatesti, 87 osallistujaa

 

ONKO MELATONIINIA MAHDOLLISTA LISÄTÄ TAI VÄHENTÄÄ TERVEEN IHON SAAMISEKSI?

Ei ole olemassa turvallisia tapoja nostaa ihon melaniinitasoja rusketusta varten. Tietyt ravintoaineet voivat kuitenkin auttaa suojaamaan ihoa UV-valon vaurioilta.
nuori nainen käyttää Nivea Luminous Anti Spot -käsivoidetta

1. Antioksidantit

Antioksidantit vaikuttavat lupaavilta ihon suojaamisessa vapailta radikaaleilta, joita voi syntyä altistuttaessa UV-säteilylle. Jotkut hivenaineet ja flavonoidit tai polyfenolit, joita löytyy ihmisten ravintona käyttämistä kasveista, toimivat tehokkaina antioksidantteina, jotka voivat auttaa suojaamaan ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä. Hivenaineet voivat myös stimuloida melaniinin tuotantoa. Jotkut niistä voivat lisätä melaniinin määrää, kun taas toiset auttavat vähentämään sitä.

Voit yrittää saada lisää antioksidantteja syömällä esimerkiksi tummia lehtivihanneksia, tummia marjoja, tummaa suklaata ja värikkäitä vihanneksia. Myös vitamiinien ja hivenainelisien ottamisesta voi olla hyötyä.

 

2. A-vitamiini

A-vitamiinilla on tärkeä rooli ihosi pitämisessä terveenä, ja sillä voi olla vaikutusta myös melaniinin tuotantoon. A-vitamiinia saa ruoasta, erityisesti beetakaroteenia sisältävistä vihanneksista, kuten porkkanasta, bataatista, pinaatista ja herneistä.

3. E-vitamiini

E-vitamiinilla on tärkeä rooli ihosi pitämisessä terveenä, ja se toimii antioksidanttina, joka voi auttaa suojaamaan ihoa auringonvalon aiheuttamilta vahingoilta ja nopeutuneelta ikääntymiseltä. Tämä vaikutus voi myös auttaa suojaamaan melaniinia tuottavia soluja ja auttaa ylläpitämään ihon melaniinitasoja.
 
Hyperpigmentaation osalta joissain tutkimuksissa on havaittu, että E-vitamiini käytettynä iholla voi vähentää melaniinin tuotantoa.
 
Saat lisättyä E-vitamiinin saantiasi joko ottamalla lisäravinteita tai syömällä enemmän E-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita, kuten vihanneksia, jyviä, siemeniä ja pähkinöitä.

4. C-vitamiini

A- ja E-vitamiinin tavoin myös C-vitamiini toimii antioksidanttina. Se on tärkeä limakalvojen terveyden osatekijä, ja sillä voi olla jotain vaikutusta melaniinin tuotantoon ja ihon suojaamiseen. 
 
Iho hyötyy, kun lisäät ruokavalioosi paljon C-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita, kuten sitrushedelmiä, marjoja ja vihreitä lehtivihanneksia. Iholle levitettynä se voi auttaa vaalentamaan maksaläiskiä hidastamalla tyrosinaasi-nimisen entsyymin toimintaa. Sitä käytetään usein ihonhoidossa maksaläiskien häivyttämiseksi ja ienten maksaläiskien hoitoon.

On kuitenkin suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa ennen lisäravinteiden ottamista mukaan päivittäiseen ruokavalioon.


MITEN RUSKETTUA ILMAN MELANIININ LISÄÄMISTÄ

Melaniinin tuotannon lisääminen solariumin avulla ei ole turvallista, mutta saat ihostasi ruskettuneemman näköisen altistamatta itseäsi haitallisille UV-säteille itseruskettavien tuotteiden avulla. Itseruskettavat tuotteet eivät lisää ihon melaniinin määrää tai anna UV-suojaa, mutta ne jättävät pigmenttiä ihollesi. 

Tämä pigmentti on melanoidia, joka voi kestää muutaman päivän ja haalistuu sitten, kun ihosi tuottaa uusia soluja.

Jos kuitenkin haluat peittää kasvoiltasi auringonvalon aiheuttamia ruskeita läiskiä saamalla samalla tasaisemman rusketuksen, voit käyttää NIVEA Cellular630 Anti Dark-Spot Tinted Fluid SPF 20 -tuotetta, jolla on kaksi vaikutusta – se peittää virheitä ja häivyttää maksaläiskiä luonnollisesti. Tulokset näkyvät jo 4 viikossa*.

* Kliininen tutkimus, 48 naista, 12 viikkoa

YHTEENVETO

Melaniini tuottaa ihosi värin ja toimii luonnollisena suojana UV-säteilyä vastaan. Liiallinen melaniini, mikä usein johtuu esimerkiksi auringolle altistumisesta ja hormonaalisista muutoksista, voi johtaa hyperpigmentaatioon ja maksaläiskiin. Jotta ne eivät muutu tummemmiksi ja ihovaurioiden riskin pienentämiseksi on suositeltavaa käyttää korkean suojakertoimen antavia aurinkovoiteita.
Ihonhoitorutiinin räätälöinti puhdistuksella, kohdennetuilla seerumeilla ja aurinkosuojan sisältävillä kosteusvoiteilla on siis erittäin tärkeää.
 
Myös antioksidanttien ja A-, C- ja E-vitamiinien lisääminen ruokavalioon tukee ihon toimintaa ja parantaa sen suojaa. Vältä myös haitallisia toimintatapoja, kuten solariumia. Käytä sen sijaan itseruskettavia tuotteita, jotka voivat auttaa saavuttamaan heleän ihon altistamatta ihoa UV-säteille.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET:

MITEN MELANIINI VAIKUTTAA ERI IHONSÄVYIHIN?

Melanosyytit, melaniinin tuotannosta vastaavat solut, kertyvät epidermiksen alempaan osaan, tyvikerrokseen. Melanosomien sisältämä melaniini siirtyy sitten ihon pinnalle. Ihon väri riippuu melaniinin tyypistä (ruskeamusta eumelaniinista ja keltapunainen pheomelaniinista), niiden määrästä sekä melanosomien jakautumisesta soluissa ihon pinnalla.

ONKO NIVEALLA TUOTTEITA, JOTKA VOIVAT AUTTAA VÄHENTÄMÄÄN MELANIINIIN LIITTYVIÄ ONGELMIA, KUTEN HYPERPIGMENTAATIOTA?

Kyllä, voit käyttää NIVEA Luminous -sarjan tuotteita liiallisen melaniinin aiheuttamien maksaläiskien tai venytysjuovien häivyttämiseen. NIVEA Anti Stretch Marks Body Serum -seerumi ja NIVEA Anti Marks & Spots body cream -vartalovoide sopivat tähän tarkoitukseen ja auttavat tekemään ihon sävystä tasaisemman.

MITKÄ ARTIKKELISSA MAINITUT RAVINTOAINEET TAI VITAMIINIT VOIVAT VAIKUTTAA MELANIININ TUOTANTOON LUONNOLLISESTI?

Antioksidantit, A-vitamiini, E-vitamiini ja C-vitamiini voivat vaikuttaa positiivisesti tai negatiivisesti melaniinin tuotantoon. Näitä saa tasapainoisesta ruokavaliosta tai lisäravinteena.

MIKÄ ON MELANIININ ROOLI IHON SUOJAAMISESSA REAKTIIVISILTA HAPPIYHDISTEILTÄ?

Melaniini toimii antioksidanttina, suojaten ihoa UV-valon tuottamilta haitallisilta molekyyleiltä, jotka tunnetaan myös reaktiivisina happiyhdisteinä. Tämä suoja auttaa ehkäisemään oksidatiivista stressiä, joka voi vahingoittaa soluja merkittävästi.

MITEN YMPÄRISTÖTEKIJÄT TAI ELÄMÄNTYYLI VOIVAT VAIKUTTAA MELANIINITASOIHIN?

Tietyt osatekijät, kuten altistuminen auringolle tai yleinen terveydentila, voivat vaikuttaa melaniinitasoihin ja ihon ulkonäköön.