Mitä kuiva iho tarkoittaa ja mistä se johtuu?


Oppaamme aiheena on kuiva iho kasvoissa ja oikeat tuotteet kuivan ihon hoitoon.
Kuivan ihon taustalla on monia syitä aina perimästä ulkoisiin tekijöihin. Lue NIVEA:n vinkit ihonhoitoon silloin, kun ongelmana on kuiva iho kasvoissa ja muualla vartalon iholla, ja tutustu parhaisiin hoitotuotteisiin.

MISTÄ IHON KUIVUUS JOHTUU?

Miten kuivalta iholta voi välttyä ja miten sitä tulee hoitaa? Tässä kaikki ihon kuivuudesta, siitä, miksi meitä toisinaan vaivaa kuiva iho kasvoissa ja minkälaisia ihonhoitotuotteita kuiva iho kaipaa.

KASVOJEN KUIVA IHO: TAVALLISIMMAT SYYT

Kasvojen kuiva iho voi johtua monista tekijöistä. Lue tavallisimmista syistä ja opi, kuinka välttää kuiva iho kasvoissa.

 • Geenit: Talin muodostus ja kosteustasapainon säätely voivat olla perinnöllisiä. Ulkoiset tekijät voivat vaikeuttaa oireita, joista yksi on kuiva hilseilevä iho kasvoissa.
 • Sääolot: Äärimmäinen kylmyys ja kuumuus, tuuli sekä kuiva, lämmin ilma voivat ärsyttää ja kuivattaa niille altistuvia ihoalueita hävittämällä kosteutta ja hyökkäämällä ihon luonnollista puolustusjärjestelmää vastaan. Siksi kuiva iho kasvoissa on tavallinen ongelma talvella.
 • Kuumat suihkut: Kuuma vesi hävittää kosteutta iholta, mikä voi aiheuttaa kuivan ihon hilseilyä kasvoilla ja vartalossa. 

 • Kova vesi: Joskus hanavesi sisältää paljon magnesiumia, lyijyä ja sinkkiä – silloin vettä sanotaan kovaksi. Kun näitä kivennäisaineita joutuu iholle, ne muodostavat kalvon, joka voi estää kosteuden imeytymistä ihoon, erityisesti herkille alueille, kuten kasvoille. Tuloksena on kuiva iho kasvoissa. C-vitamiinia sisältävä voide, kuten NIVEA Q10 Energy Day Cream -päivävoide, neutraloi kovan veden vaikutusta.
 • Voimakkaat tuotteet: Emäksiset, saippuaiset suihkugeelit vahingoittavat ihoa enemmän kuin hoitavat sitä – samoin voimakkaasti hajustetut tuotteet. Näiden säännöllisen käytön seurauksena voi olla kuiva hilseilevä iho kasvoissa ja muualla vartalolla. Käytä näitä tuotteita säästeliäästi ja valitse kosteuttavia puhdistustuotteita, kuten NIVEA Intimo Sensitive Shower Soap -suihkusaippua, joka ei aiheuta ihon kuivumista.

Jos et ole varma ihotyypistäsi, löydät lisää tietoa täältä.

STRESSAANTUNUT, KUIVA IHO

Harmi kyllä, myös stressi voi vaikuttaa ihoon. Stressi voi aiheuttaa kemiallisen vasteen hermostossa ja hormonijärjestelmässä ja häiritä kehon kosteustasapainoa ja talin tuotantoa. Tästä voi johtua kasvojen kuiva iho ja ihon kuivuus myös vartalon muilla alueilla. Toinen syy voi olla se, että stressaantuneena säännöllinen kuivan ihon hoito helposti unohtuu.

VAUVAN KUIVA IHO

Vauvoilla on usein kuiva ja herkkä iho, koska ihon suojamekanismit eivät vielä ole täysin kehittyneitä. Kosteuta vauvan ihoa hyvin hellävaraisilla tuotteilla ja varo kuivan ihon aiheuttamaa ihottumaa. Jos olet huolissasi vauvan kuivasta ihosta, kysy neuvoa lääkäriltä.


KUIVA IHO – MITÄ PINNAN ALLA TAPAHTUU?

 • Natural Moisturizing Factor, NMF, vastaa ihon kosteustasapainosta. Tämän tasapainon säilyttäminen on olennaista, kun tavoitteena on välttää kuiva iho ja kuiva iho kasvoissa. Useiden aineenvaihduntatuotteiden, hien ja talin yhdistelmä imee kosteutta ja suojaa ihoa kuivumiselta.
 • Kun tätä luonnollista tekijää ei ole iholla riittävästi, iho voi kuivua ja alkaa hilseillä. Ihon rasva-aineet ovat tärkeä osa kosteustasapainon säätelyä. Nämä rasva-aineet muodostavat luonnollisen suojakerroksen, joka minimoi veden haihtumisen, ja kuiva hilseilevä iho kasvoissa ja muualla vartalon alueella vähenee.
 • Kun ihossa ei ole riittävästi näitä tärkeitä rasva-aineita, saattaa ilmetä kuivan ihon oireita, kuten kiristävää tunnetta ja punoitusta. Iho voi myös olla kuiva, jos se kärsii sekä kosteuttavan tekijän että rasva-aineiden puutteesta. Kuivan ihon punoituksen, ärsytyksen ja hilseilyn voimakkuus riippuu ihon yksilöllisestä rakenteesta.
   

Riittävästi nesteitä - paras kuivan ihon hoito ihollesi

Pitääksesi elimistön hyvin nesteytettynä sinun on juotava ainakin 1,5–2 litraa vettä päivässä.


IHON KOSTEUS – KAUNEUDEN JA HYVINVOINNIN PERUSTA

Tässä syitä, miksi kosteus on niin tärkeää kasvojen kuivan ihon ehkäisyssä:

 

 • Kosteus on tärkein kauniin, sileän ja terveen ihon edellytys. Iho voi suojata elimistöä vain, kun se on riittävällä tavalla kosteutettu. 
 • Ihon uloin kerros, epidermis, on veden ja lipidikerroksen peitossa. Se pitää ihon sileänä ja estää sieniä ja bakteereita pääsemästä ihoon.  
 • Ilman kosteutta iho ei myöskään pysty luonnostaan uusiutumaan, koska ilman vettä hermovälittäjäaineet, jotka muodostavat uusia solun osia, eivät pääse alueille, joissa niitä tarvitaan.
 • Kosteus on erityisen tärkeää ihon kimmoisuuden säilyttämisessä. Ilman vettä jokainen pienikin liike repii ihoa. Dekspantenoli 

Kuivan ihon hoitotuotteita etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota ainesosaan nimeltä dekspantenoli.

 • Dekspantenoli on B5-vitamiinin esiaste, jota pidetään myös ihovitamiinien kuningattarena. Tämä ainesosa vahvistaa kuivan ihon luonnollista suojaa ja palauttaa sen tasapainon. Se edistää uusien solujen tuotantoa ja olemassa olevien solujen uusiutumista ja auttaa, kun ongelmana on kuiva iho kasvoissa ja muualla vartalolla.
 • Dekspantenoli vaikuttaa ihon punoitusta vastaan ja on siis täydellinen vastalääke, kun kuiva hilseilevä iho kasvoissa vaivaa. 
 • Jo muutaman käyttökerran jälkeen kuivat ja halkeilevat alueet uusiutuvat tehokkaammin. Ärtyneet alueet rauhoittuvat ja iho tuntuu taas sileältä. NIVEA Repair & Care -vartalovoide sisältää dekspantenolia.

KUIVAN IHON HOITO

Kuiva iho kaipaa erityistä hoivaa ja huomiota, joten tehokas kuivan ihon hoitorutiini auttaa ehkäisemään oireita silloin, kun ongelmana on kuiva iho kasvoissa ja muualla vartalolla.

 1. Kosteuta kasvojesi ihoa säännöllisesti kuivan ihon kosteusvoiteella, kuten NIVEA Nourishing Care Cream -kosteusvoiteella.
 2. Käytä kosteuttavaa kasvonaamiota, kuten NIVEA Natural Radiance Sheet Mask -kasvonaamiota. Se auttaa kasvojen kuivaa ihoa.
 3. Varmista, että kaikki meikin poistamiseen ja kasvojen puhdistamiseen käyttämäsi tuotteet on tarkoitettu nimenomaan kuivan ihon hoitoon ja että ne ovat hellävaraisia. Näin kuiva hilseilevä iho ei pääse oireilemaan voimakkaammin. Suosittelemme kuivalle iholle NIVEA MicellAIR Sensitive Skin Micellar Water -puhdistusvettä.
 4. Varmista, ettet suihkuttele itseäsi liian kuumalla vedellä. Kuumat suihkut voivat vähentää ihon kosteutta ja aiheuttaa ihon kuivumista. Suihkun jälkeen iho on hyvä taputella kuivaksi pyyhkeellä. Älä hankaa ihoa.
 5. Ilmankostutin lisää ilman kosteuspitoisuutta ja voi lievittää ihon kuivuutta, jos sinulla on kuiva kasvojen iho. 
 6. Aurinko voi kuivattaa ihoa, joten muista käyttää aurinkosuojavoidetta; NIVEA Protect & Moisture Sun Lotion SPF30 -aurinkosuojavoide on täydellinen ja suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä samalla, kun se pitää ihon kosteutettuna.