Kolmen hengen kaveriporukka

Mikä aiheuttaa kuiva iho?

Lue kaikki tarvittava kuivasta ihosta, sekä tavoista ehkäistä ja miten hoitaa kuivaa ihoa sitä NIVEAN avulla

Helpotusta kuivalle iholle: syyt, ehkäisy & kuivan ihon hoito

Kuiva iho on yleinen vaiva, joka voi vaivata meitä kaikkia jossakin vaiheessa. Se voi vaihdella lievästä epämukavaan ja jopa kivuliaaseen. Oireita voivat olla suomumainen, halkeileva ja kutiseva iho. 
 
Lue lisää saadaksesi selville syyt ihosi kuivumiseen ja miten saada kuiva iho pois ja kehossasi sekä löytääksesi ihonhoitorutiinin, joka voi auttaa rauhoittamaan ja hoivaamaan janoista ihoa.

Mitä kuiva iho on?

Ihomme tarvitsee vettä ja luonnollista kosteutta pysyäkseen kimmoisana, joustavana ja terveenä.

 

Kehomme etulinjan puolustajana iho suojelee meitä ympäristöltämme ja estää viruksia sekä bakteereita pääsemästä kehoomme.

 

Kun ihosta uupuu kosteutta tai se menettää sitä liian nopeasti, iho kuivuu. Tällöin ihosta tulee nestevajeinen, eikä se voi hoitaa työtänsä kunnolla.

 

 

 

Xeroderma on lääketieteellinen

termi kuivalle iholle ja

xerosis erittäin 

kuivalle iholle.

 

Nainen levittää Nivea-vartalovoidetta

Missä kuivaa ihoa voi ilmaantua?

Kuivaa ihoa voi ilmaantua suurimmassa osassa kehoa, mutta erityisesti:
 
- Käsissä
- Jaloissa
- Kasvoissa
- Säärissä
- Kyynärpäissä
- Suun alueella
- Sukuelimissä

Mitä oireita kuiva iho aiheuttaa?

Iho, joka on kuiva, on usein:
 
- Hilseilevä
- Karhea
- Suomuinen
- Kuoriutuva
- Kiristävä
- Kutiseva
- Halkeileva
 - Tavallista ihonsävyäsi vaaleampi tai tummempi

Erittäin kuiva iho on hauraampi ja todennäköisesti halkeileva, verta vuotava sekä kivulias. Kun kuiva iho halkeilee, virusten ja bakteerien on helpompi päästä kehoosi aiheuttaen tulehdusriskin. Muista aina konsultoida lääketieteen ammattilaista, mikäli oireesi ovat vaikeat. 
 
Kuivan ihon aiheuttamat lievemmät oireet on yleensä helppo huomata jo silmämääräisesti, mutta jos et ole varma, tässä hyvä tapa testata asiaa. Vedä kynsiäsi kevyesti isolla ihoalueella, kuten käsivarressa tai sääressä. Jos ihosi hilseilee, on se merkki kuivasta ihosta. Hilse voi näyttää tomulta tai pikkuruisilta lumihiutaleilta. Siitä voi myös jäädä liitumainen viiva.


Miksi ihoni on niin kuiva?

Kuiva iho on normaalia ja voi ilmaantua meille kaikille. Kuivaa ihoa aiheuttavat kuitenkin monet tekijät, kuten ympäristötekijät ja tietyt sairaudet, jotka vievät kosteuden iholtamme. On hyvä muistaa, että joillakin meistä on luonnostaan kuiva iho, toisilla taas rasvainen iho, vaikkakin jopa rasvainen iho voi kuivua.
Nainen koskettaa hänen kasvojaan

1. Ikä

Ikääntyessämme on tavallista, että ihostamme tulee kuivempi. Tämä johtuu siitä, että huokosten tuottaman talin määrä laskee. Myös kollageenin tuotantomme hidastuu. Kollageeni on kehomme luonnollinen proteiini, joka antaa iholle joustavuutta ja vahvistaa sitä. Vähäisempi kollageeni tarkoittaa ohuempaa ja kuivempaa ihoa.

2. Vuodenajat

Ihomme voi kuivua syksyisin ja talvisin ilman ollessa viileämpää, kosteustasojen matalampia ja lämmityksen ollessa päällä. Kesäisin ilmankosteus on korkeampaa, vaikkakin kuumat alueet ja aurinko voivat molemmat aiheuttaa ihon kuivumista.

3. Sairaudet

Jotkin sairaudet voivat johtaa krooniseen tai vaikeaan ihon kuivumiseen. Niitä ovat muun muassa allergiat, ekseema, diabetes ja munuaistauti. Myös tietyillä lääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia, jotka vaikuttavat kehon nestetasapainoon kuivattaen ihoa. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi diureetit, laksatiivit, antasidit, antihistamiinit ja verenpainelääkkeet.

4. Ammatti

Tietyt ammatit lisäävät kuivan ihon todennäköisyyttä. Jos teet esimerkiksi ulkotyötä, olet alttiina ihoa kuivattaville olosuhteille. Muista esimerkkejä ovat terveysalan ammattilaiset tai kampaajat, jotka pesevät käsiään useammin. Kuuma vesi, jotkin saippuat ja käsidesit poistavat iholta sen luonnollisen öljykerroksen, joka pitää ihon kosteutettuna.


Kasvoissa olevan kuivan ihon hoito

Kasvoissa oleva kuiva iho tarkoittaa, ettemme ole suojassa ulkoisilta tekijöiltä, kuten kosmetiikalta ja auringonvalolta. Tämä voi johtaa ihovaurioihin ja ennenaikaiseen ikääntymiseen.
 
Kasvoissa olevan kuivan ihon hoitaminen on hyvä aloittaa säännöllisestä ihonhoitorutiinin noudattamisesta:
Nainen levittää Nivea-voidetta käteensä

1. Puhdista
Alkoholia sisältävät saippuat, kasvovedet tai voimakkaasti vaahtoavat meikinpoistotuotteet saattavat liottaa iholta luonnollisia öljyjä ja tuhota ihon luonnollisen suojakerroksen. Puhdista ihosi erityisen hellävaroen esimerkiksi lipidejä tasapainottavalla puhdistusemulsiolla.
 
2. Kuori
Kuorinta on hankalaa tasapainottelua kuivalle iholle. Sitä ei sovi tehdä liikaa, jolloin se kuivattaa ihoa entisestään. Hellävaraisen kuorinta-aineen, kuten NIVEA Purify Rice Scrub -tuotteen käyttö kerran viikossa poistaa kuolleet ihosolut, ja antaa seerumeiden sekä kosteusvoiteiden työntyä syvälle ihoon tehostaen niiden kosteuttavaa vaikutusta. Lisäksi se sisältää kosteuttavaa E-vitamiinia, joka auttaa säilyttämään ihon luonnollisen kosteustasapainon.
 
3. Seerumi
Seerumit ovat loistava tapa sitoa lisäkosteutta ihoon. Valitse C-vitamiinia tai hyaluronihappoa sisältävä seerumi. Hyaluronihappo on humektantti, joka vetää ihoon vettä sekä auttaa vähentämään hiusjuonteiden ja ryppyjen ilmaantumista.

4. Kosteuta
Kun valitset kosteusvoidetta kuivalle iholle etsi täyteläisiä kosteusvoiteita, jotka auttavat ehkäisemään ihon kireyttä ja syväkosteuttavat. Jos haluat täysivaltaista kosteutusta, levitä kasvoille reilusti voidetta, kuten NIVEA Soothing 24H Moisturising Cream. Voide on rikastettu rypäleensiemenöljyllä ja lakritsiuutteella, ja se syväkosteuttaa jopa 24 tunnin ajan.
 
Saatavilla on niin monia tuotteita, että voi tuntua mahdottomalta löytää paras kosteusvoide sinulle ja kuivalle ihollesi. Täyteläiset kosteusvoiteet lievittävät kireyttä ja kuivuutta. NIVEA ymmärtää kuivan ihon tarpeet ja yhdistää koostumuksissaan luonnollisia ainesosia. Tuloksena on tuotesarja, joka vahvistaa ja suojelee ihon luonnollista suojaavaa toimintaa ja hoitaa jo olemassa olevaa kuivaa ihoa.


Kehossa olevan kuivan ihon hoito

Meillä on usein hyvä ihonhoitorutiini kasvoille, mutta unohdamme koko kehomme. Jotta kuiva ihosi pysyy ravittuna ja hehkeänä, kannattaa ottaa käyttöön ihonhoitorutiini keholle, sekä löytää itsellesi parhaiten toimivat vartalotuotteet.

1. Kylve 
Varmista, ettei suihku- tai kylpyvesi ole liian kuumaa, sillä se voi olla vahingollista varsinkin kuivalle iholle. Kuuma vesi voi vahingoittaa ihon suojakerrosta ja kuivattaa ihoa entisestään. NIVEALLA on runsaasti ravitsevia tuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti kosteuttamaan ihoasi suihkussa.
 
2. Kuori
Kuoriminen poistaa kuollutta ihosolukkoa ja on koko kehosi ihonhoitorutiinin pohja. Kuolleiden ihosolujen poistamisen lisäksi kuorinta valmistelee ihoa imemään ja lukitsemaan kosteuttajia paremmin. Ole kuitenkin varovainen kuivan ihon suhteen. Valitse hellävaraisia kuorinta-aineita, äläkä kuori liikaa.

 
Nainen levittää Nivea-vartalovoidetta

3. Kosteuta 
Kosteuttaminen on elintärkeää, jotta ihon puolustus pysyy kunnossa, eikä iho kuivu, halkeile tai vaurioidu. Sekä ihokarvojen ajelu että ihon kuorinta voivat kuivattaa ihoa, joten on erityisen tärkeää kosteuttaa molempien toimien jälkeen. Levitä kosteuttavaa vartalovoidetta kehollesi hieroen sitä ihoosi ja antaen sille aikaa imeytyä ennen pukeutumista. 
 
NIVEALLA on laaja valikoima täyteläisiä vartalovoiteita ja ravitsevia vartaloemulsioita, jotka lievittävät kuivaa ihoa, tarvitsitpa sitten jotakin kevyttä tai kiinteyttävämpää. Tutustu NIVEA Vartalonhoitotuotteet -tuotteisiimme.
 
Kuivan ihon ihonhoidon salaisuus on säännönmukaisuus. Ihomme pitää rutiineista, joten muista ravita ihoasi päivittäin erityisillä, kosteuttavilla hoitotuotteilla.

 

Kuinka ehkäistä ihon kuivumista

Kuivan ihon säännönmukaisen ihonhoitorutiinin lisäksi on hyvä ajatus tutustua tapoihin ehkäistä sitä. Voit ottaa muutamia yksinkertaisia askeleita ihosi kuivumisen välttämiseksi.  Tässä niistä yleisimpiä: 
 
- Peseydy haaleassa vedessä, ei kuumassa 
- Älä ole suihkussa tai kylvyssä 10 minuuttia kauempaa
- Käytä ainoastaan hellävaraisia puhdistustuotteita
- Taputtele iho kuivaksi hankaamisen sijaan
- Älä istu tai seiso lämmönlähteiden, kuten takan, lähellä

Elämäntyylivinkit kuivaa ihoa vastaan

Kun huolehdimme itsestämme, se heijastuu ihostamme. Muutama pieni elämäntapamuutos voi tehdä ihmeitä ihomme terveydelle ja kosteutukselle.

 
1. Syö hyvin
Näyttääkseen terveeltä ihosi kaipaa erilaisia ravinteita, tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä vitamiineja. Niiden puutos voi johtaa kuivaan ihoon.
 
2. Nuku hyvin
Riittävä uni antaa ihosi solujen korjata itseään. Kauneusunet ovat saaneet nimensä siis syystäkin!

3. Nesteytä
Juomalla runsaasti vettä raikastat myös ihoasi! Juo vähintään 2 litraa päivässä. Jos olet hikoillut, juo enemmän korvataksesi menetetty neste.

4. Rentoudu
Myös stressi voi kuivattaa ihoa. Hemmottele itseäsi ja ihoasi säännöllisellä rentoutumisella, kuten ravitsevalla sekä kosteuttavalla naamiolla. Hyvä suunnittelu vähentää stressiä, joten yritä raivata kalenterista tilaa itsellesi!

5. Ole tasapainossa
Tunti treenaamista tai nopea kylpylähetki illalla tekee usein ihmeitä. Kun hyvä olo on tasapainossa, myös ihosi voi heti paremmin. Sen ansiosta voit kerätä voimiasi ja energiaasi muihin jäljellä oleviin askareisiin.
 
6. Suojaudu
Liiallinen altistuminen auringonvalolle voi kuivattaa ihoasi tuntuvasti. Muista käyttää kuivalle iholle tarkoitettua aurinkosuojatuotetta, joka sisältää kosteuttavia ainesosia sekä aurinkosuojakertoimen.


5 kotikonstia kuivalle iholle

On olemassa joitakin luonnollisia kotikonsteja, jotka voivat auttaa lievittämään oireita ja antavat kuivalle iholle kosteuttavaa potkua.

1. Kookosöljy
Kookosöljy on pehmentäjä, eli se täyttää ihosolujen välisen tilan luoden sileän pinnan. Lisäksi siinä on tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka kosteuttavat ja silottavat ihoa. Levitä kostealle iholle ja anna imeytyä.

2. Aloe vera
Luonnollisia antibakteerisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia sisältävä aloe vera -geeli on loistava luonnon hoitokeino kuivan ihon rauhoittamiseen. Se sopii erityisen hyvin käsille ja jaloille. Levitä käsiin tai jalkoihin ennen nukkumaanmenoa, peitä sukalla tai hansikkaalla ja anna imeytyä yön yli.

3. Kaurakylpy
Tulehdusta ehkäisevien ja antioksidanttisten ominaisuuksiensa ansiosta kaurahiutaleet voivat rauhoittaa kuivan ihon mahdollisesti aiheuttamaa ärsytystä ja kutinaa. Lisää veteen raakoja tai kypsiä kaurahiutaleita ja kylve - älä kuitenkaan käytä liian kuumaa vettä. Muista kosteuttaa kylvyn jälkeen lukitaksesi kosteuden ihoosi.
 
4. Vaseliini
Tämä mineraaliöljy peittää ihon suojaavalla kerroksella ja lukitsee kosteuden ihon pinnan alle auttaen kuivia, kuivat läiskät iholla. Hiero ihoon ja anna imeytyä. 

5. Juo maitoa
Tutkimusten mukaan maidon juominen voi lievittää kuivaa ihoa. Maito on täynnä 
biotiinia, joten se voi auttaa elävöittämään kuivaa ja näivettynyttä ihoa maitohapon kosteuttaessa ja ravitessa sitä.

Nainen, jolla on pullo Nivea-vartalovoidetta

Loppumietteitä

Kuiva iho on erittäin tavallinen, eikä siitä kannata huolestua. Monien yksinkertaisten asioiden avulla voimme palauttaa ja ylläpitää ihomme kosteuskerroksia terveen ja kosteutetun ihon saamiseksi. 
 
Jos kuiva ihosi ei kuitenkaan näytä paranemisen merkkejä hoidosta tai ennaltaehkäisystä huolimatta, tai se vaikuttaa päivittäiseen elämääsi, muista hakeutua lääkärin juttusille.