Mitä On Kuiva Iho Ja Mistä Se Johtuu?


MIKSI IHOSI ON KUIVA?
Kuivaan ihoon on monia syitä, aina geeneistä ulkoisiin tekijöihin. Tutustu NIVEAn vinkkeihin kuivalle iholle ja parhaisiin tuotteisiin.

MIKÄ AIHEUTTAA KUIVAN IHON?

Miten kuivaa ihoa voidaan välttää ja hoitaa?

Kasvojen kuivan ihon yleisimmät syyt

 • Geenit: Talin tuotannon ja kosteuden säätelyn taso voi olla perinnöllistä. Ulkoiset tekijät voivat pahentaa näitä oireita aiheuttaen äärimmäisen kuivan ihon.
 • Ulkoinen ilmasto: Äärimmäinen kylmyys ja kuumuus, tuuli ja kuiva, lämmin ilma voivat ärsyttää ja kuivattaa ihoa poistamalla kosteuden ja hyökkäämällä ihon luonnollisia suojaesteitä vastaan. Siksi kuiva iho talvella on yleinen ongelma.
 • Kuumat suihkut: kuuma vesi poistaa kosteutta iholta.

 • Kova vesi: Joskus hanavesi voi sisältää korkeita määriä magnesiumia, lyijyä ja sinkkiä – tätä kutsutaan kovaksi vedeksi. Kun nämä mineraalit ovat kosketuksissa ihon kanssa, ne muodostavat kalvon, joka voi estää kosteuttajien imeytymisen ihoon. C-vitamiinia sisältävä voide, kuten NIVEA Q10plusC -päivävoide, torjuu kovan veden vaikutuksia.
 • Voimakkaat tuotteet: Alkaliset saippuapohjaiset suihkugeelit vahingoittavat ihoa enemmän kuin hoitavat sitä – samoin kuin tuotteet, jotka sisältävät voimakkaita tuoksuja. Käytä näitä tuotteita säästeliäästi ja valitse kosteuttavia puhdistustuotteita, kuten NIVEA In-Shower Body Moisturiser -kosteusvoidetta, joka ei aiheuta ihon kuivumista.
  Jos et ole varma ihotyypistäsi, löydät lisätietoja täältä

Stressin aiheuttama kuiva iho

Stressi voi valitettavasti vaikuttaa ihoomme. Stressi voi aiheuttaa kemiallisen vasteen kehon hermostossa ja hormoneissa ja häiritä näin kehon kosteustasapainoa ja öljyntuotantoa. Tämän seurauksena on kuiva ja hilseilevä iho. Toinen syy voi olla se, että stressaantuneena saatat sivuuttaa ihonhoitorutiinisi.

Vauvan kuiva iho

On tavallista, että imeväisikäisillä vauvoilla on kuiva ja herkkä iho, koska heidän ihonsa suojamekanismit eivät ole kovin vahvat. Kosteuta vauvasi ihoa erittäin hellävaraisilla tuotteilla ja ole tarkkana kuivasta ihosta johtuvan ihottuman varalta. Jos olet huolissasi vauvasi kuivasta ihosta, ota aina yhteyttä lääkäriin.


Kuiva iho – mitä tapahtuu pinnan alla?

 • Luonnollinen kosteustekijä (natural moisturising factor, NMF) vastaa ihon kosteustason tasapainottamisesta; tämän pitäminen tasapainossa on avain ihon kuivumisen estämiseksi. Tämä useiden aineenvaihduntatuotteiden, hien ja talin seos imee kosteuden ja suojaa ihoa kuivumiselta.
 • Kun tämä luonnollinen kosteustekijä on ehtynyt, iho voi kuivua ja alkaa hilseillä. Ihon lipidit ovat tärkeä osa kosteustasapainon säätelyä. Nämä lipidit muodostavat luonnollisen suojaesteen minimoiden veden häviämistä ja vähentäen ihon kuivumista.
 • Kun iholla ei ole tarpeeksi näitä tärkeitä lipidejä, seurauksena voi olla kuivan ihon oireita, kuten kireyden tunnetta ja punoitusta. Iho voi myös olla kuiva, sillä se kärsii sekä liian alhaisesta kosteuttavasta tekijästä että lipidien puutteesta. Kuivan ihon punoituksen, ärsytyksen tai hilseilyn yksittäinen vakavuus riippuu ihon erityisestä rakenteesta.
   

Riittävästi nesteitä – parasta hoitoa ihollesi

Jotta kehosi olisi aina hyvin kosteutettu, sinun tulee juoda vähintään 1,3–1,5 litraa vettä päivässä.


IHON KOSTEUS – KAUNEUDEN JA HYVINVOINNIN PERUSTA

Miksi kosteus on tärkeää ihon kuivumisen estämiseksi

 

 • Kosteus on kauniin, sileän ja terveen ihon tärkein edellytys. Iho voi hoitaa tehtävänsä kehon suojaesteenä vain, jos sillä on riittävästi kosteutta.
 • Ihon uloin kerros, orvaskesi, on hennon vesi- ja lipidikalvon peittämä. Tämä pitää ihon sileänä ja estää sienten ja bakteerien tunkeutumisen ihon läpi. 
 • Iho ei myöskään kykene luonnollisesti uusiutumaan ilman kosteutta, koska ilman vettä uusien ihosolujen rakennusaineena olevat välittäjäaineet eivät pääse alueille, joille niitä tarvitaan. 
 • Kosteus on erityisen tärkeää ihon joustavuuden ylläpitämisessä. Ilman vettä jokainen pieni liike repisi ihoa. "Dekspantenoli

 • Kun etsit kuivalle iholle tarkoitettuja tuotteita, pidä silmällä ainesosaa nimeltä dekspantenoli.
 • Dekspantenoli on B5-vitamiinin esiaste, ja sitä pidetään myös ihon vitamiinien kuningattarena. Tämä aine vahvistaa kuivan ihon luonnollisia suojaesteitä ja palauttaa sen tasapainon; se edesauttaa uusien solujen tuotantoa ja olemassa olevien solujen uusiutumista.
 • Dekspantenoli toimii aktiivisesti ihon punoitusta vastaan, eli se on täydellinen vastalääke kuivalle iholle.
 • Vain muutaman käyttökerran jälkeen kuivat ja halkeilevat alueet uudistuvat tehokkaammin. Ärsyyntyneet kohdat rauhoittuvat ja iho tuntuu taas sileältä.
 • NIVEA Repair & Care-vartalovoide sisältää dekspantenolia.

Kuivan ihon ihonhoitorutiini

Kuiva iho tarvitsee erityistä hoitoa ja huomiota.

 1. Kosteuta kasvoja säännöllisesti kuivalle iholle tarkoitetulla voiteella, kuten NIVEA Essentials 24H Moisture Boost + Nourish -päivävoiteella.
 2. Käytä kosteuttavaa kasvonaamiota, kuten NIVEA 1 Minute Urban Skin Detox Moisturise Mask.
 3. Varmista, että kaikki meikin poistamiseen ja kasvojen puhdistamiseen käyttämäsi tuotteet on tarkoitettu erityisesti kuivalle iholle ja, että ne ovat hellävaraisia sekä estävät ihoa kuivumasta entisestään. Me suosittelemme NIVEA MicellAIR Skin Breathe Micellar Water For Dry Skin -puhdistusvettä kuivalle iholle.
 4. Suihkussa ollessasi varmista, että vesi ei ole liian kuumaa. Suihkun jälkeen taputtele ihoasi hellävaraisesti kuivalla pyyhkeellä hankaamisen sijaan.
 5. Ilmankostuttimen käyttö voi lisätä kosteutta ilmaan, mikä voi helpottaa kuivaa ihoasi.
 6. Aurinko voi kuivattaa ihoasi, joten muista käyttää aurinkosuojavoidetta; NIVEA Protect & Moisture Sun Lotion SK30 on täydellinen, sillä se suojaa UVA/UVB-säteiltä pitäen samalla ihosi kosteutettuna.