Kuinka lievittää auringon-polttamaa


MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ AURINGOLLE ALTISTUMISESTA
On tärkeää huolehtia ihosta, joka on altistunut auringolle – vaikka olisitkin suurimman osan ajasta varjossa tai käyttäisit aurinkosuojavoidetta. Olemme keränneet yhteen joitakin vinkkejä ihon pitämiseen viileänä ja hyvinvoivana.

Auringonpolttamien hoito

Jos olet ollut liian kauan auringossa ja ihosi alkaa tuntua punaiselta ja aristavalta, on parasta pysytellä pois auringosta, kunnes ihosi tuntuu paremmalta. Muista käyttää aurinkosuojavoidetta myös pilvisellä säällä!

Auringon polttaman ihon paraneminen

Jos ihosi on punainen, aristava, kuumottava ja kutiava, on tärkeää hoitaa sitä hellävaroen. Varmista, ettei iho vaurioidu enempää pysymällä poissa auringosta ja käyttämällä aurinkosuojavoidetta. Yritä viilentää ihoa kylmäkääreellä, viileällä kylvyllä tai suihkulla ja viilentävällä voiteella, kuten after sun -voiteella.

Juo paljon vettä, jotta kehosi viilenee ja sen nestetasapaino palautuu. Iho on luultavasti aristava ja kuiva, joten levitä kerros after sun -tuotetta, kuten NIVEA After Sun Moisture Moisturising Soothing Lotion -voidetta näille ihoalueille – se viilentää ja kosteuttaa ihoa, mutta se ei kuitenkaan suojaa sinua auringon pitkäaikaisilta vaurioilta. Se viilentää ihoa, kosteuttaa kuivia ihoalueita ja saa ihon tuntumaan paremmalta. Levitä after sun -tuotetta hellävaroen ja taputellen palaneelle iholle – älä hankaa. Jos palanut iho ei parane tai tunnu paremmalta viikon sisällä, ota yhteyttä lääkäriin.

Vaikeat auringonpolttamat tulee aina ottaa vakavasti

Vaikka auringonpolttamat paranevat yleensä itsestään parin päivän sisällä, on tärkeää hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon, jos ne ovat erittäin vaikeat tai niihin liittyy muita oireita. Tämä on erittäin tärkeää, jos kyseessä on vauva tai pieni lapsi, sillä heidän ihonsa on poikkeuksellisen herkkä.
Vaikean auringonpolttaman oireita ovat esimerkiksi rakkulat, vilunväreet, korkea ruumiinlämpö, huimaus ja pahoinvointi. Nämä voivat myös olla merkkejä auringonpistoksesta, joka voi olla vaarallinen, jos sitä ei hoideta välittömästi.

Huolehdi ihostasi, ja se huolehtii sinusta

Liiallinen auringolle altistuminen voi tehdä ihosta kuivan ja samean, eikä se voi suojata kehoa kunnolla. Suojaa siis ihoasi auringon aiheuttamilta vaurioilta, jotta ihosi pysyy terveenä, kauniina ja sileänä.

Vinkkejä siihen, miten helpottaa auringonpolttamien aiheuttamaa epämukavuutta

 • Käytä löysiä vaatteita hankaamisen välttämiseksi
 • Peitä kaikki punaiset, kuivat tai aristavat ihoalueet, jos olet auringossa
 • Vältä saippuoiden tai suihkugeelien käyttöä palaneilla alueilla, kunnes ne ovat parantuneet
 • Juo paljon vettä
 • Käytä after sun -tuotteita palaneelle iholle, mutta muista, ettei sen viilentävä vaikutus estä ihovaurioita
 • Jos iho on todella kipeä tai siihen muodostuu rakkuloita, ota yhteyttä lääkäriin.

AURINKOSUOJAVOITEEN KÄYTÖN TÄRKEYS

Korkean aurinkosuojakertoimen sisältävän aurinkosuojavoiteen käyttö on elintärkeää kesäkuukausina – se minimoi auringonpolttamien aiheuttamat vauriot ja suojaa ihoasi ennenaikaisen ikääntymisen kaltaisilta ongelmilta.

Aurinkosuojavoiteen käyttö ja auringolta suojautuminen pitävät ihon terveenä

Ennaltaehkäisy on aina parempi kuin hoito. Hyvän aurinkovoiteen käyttö ennen auringolle altistumista tai paljaiden alueiden peittäminen vaatteilla on parempi ajatus kuin aurinkoa saaneen ihon hoito jälkikäteen. Paras käytäntö on välttää aurinkoa sen ollessa voimakkaimmillaan –muista myös, että sinun tulisi aina käyttää aurinkovoidetta, myös varjossa ollessasi.

Aurinkosuojavoiteet kuten NIVEA Sun Sensitive Immediate Protect Sun Lotion SK50+ antavat välittömän suojan iholle auringolle altistumisen aikana. Ne myös suojaavat UV-säteiden aiheuttamalta ihon ennenaikaiselta vanhenemiselta ja vähentävät ihosyövän riskiä.

Lämpötilat nousevat kaikkialla ilmastonmuutoksen myötä, ja ihmiset ovat tietoisempia pitkäaikaisen auringolle altistumisen riskeistä – auringon aiheuttamien ihovaurioiden ehkäiseminen ja aurinkosuojavoiteen käyttö on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Pilvisenä päivänä monet ajattelevat olevansa suojassa auringolta, mutta tämä ei ole totta; 90 % auringon säteistä voi läpäistä pilvet ja sumun. Muista siis käyttää aurinkosuojavoidetta.

Lue lisää ihotyypillesi sopivimmasta aurinkosuojavoiteesta.

Ultraviolettisäteet voivat aiheuttaa pitkäaikaisia ihovaurioita

UV-kamerat paljastavat, kuinka suuri ero aurinkosuojavoiteen käytöllä on ja kuinka alttiita olemme mahdollisille auringonpolttamille tai ihosyövälle ilman sitä. Vaikka se ei olekaan näkyvää, tehokkaan aurinkosuojavoiteen käyttö antaa sinulle mielenrauhan auringosta nauttiessasi.

Auringolle altistuminen: kuinka kauan auringossa voi olla ilman aurinkosuojavoidetta?

Auringolle altistumisesta on myös hyötyä terveydelle. Se, kuinka paljon UV-säteitä iho kestää, riippuu kuitenkin monista tekijöistä, kuten ihosta, geeneistä, kellonajasta ja sijainnista. Yleensä auringolle altistuminen on turvallista vain 5–30 minuutin ajan.

Käytä aina ennen auringolle altistumista aurinkosuojatuotetta, kuten NIVEA SUN Protect & Moisture Spray -aurinkosuojasuihketta – näin voit varmimmin suojata ihoasi.

Sinun ei tarvitse tinkiä hehkeästä rusketuksestasi

Aurinkosuojavoiteen käyttö on tärkeää lomaillessasi, mutta voit silti palata kotiin ruskettuneena. NIVEA SUN Protect & Bronze Tan Activating Protecting Oil Spray SK30 -aurinkosuojaöljy suojaa ihoa ja tehostaa ihon omaa ruskettumisprosessia – rusketuksesta tulee kaunis ja kestävä.

Aurinkosuojavoide: 5 hyödyllistä vinkkiä, joiden avulla käytät sitä oikein ja ehkäiset auringonpolttamia

 • Ravista hyvin ennen käyttöä
 • Levitä runsaasti ja huolellisesti
 • Lisää sitä päivän mittaan, erityisesti uinnin, pyyhekuivauksen ja hikoilun jälkeen.
 • Muista, että korvat, nenä ja olkapäät altistuvat muita kehon osia helpommin.
 • Pyydä ystävää levittämään aurinkosuojavoidetta selkään ja muihin paikkoihin, jonne on vaikeampaa ulottua.

MITÄ KAUEMMIN IHO ALTISTUU AURINGOLLE, SITÄ KORKEAMPI AURINKOSUOJAKERROIN

Varmista, että käyttämäsi aurinkosuojakerroin on ihollesi sopiva ja suojaa sinua tarpeeksi hyvin.

Mitä aurinkosuojakerroin tarkoittaa ja miten se ehkäisee auringonpolttamia?

Sana ”aurinkosuojakerroin” on suomennos englannin termistä ”sun protection factor” (SPF). Se mittaa aurinkosuojavoiteen kykyä ehkäistä auringolle altistumisen aiheuttamia ihovaurioita. Tarjolla on monia erilaisia aurinkosuojakertoimia.

Ota se minuuttimäärä, minkä iho pystyy suojaamaan itse itseään ilman aurinkosuojavoidetta, ja kerro se aurinkosuojakertoimella – näin saat minuuteissa sen enimmäisajan, jonka olet suojassa auringolta. Otetaan esimerkiksi 20 minuutin itsesuojausaika. Aurinkosuojakertoimen 15 käyttö pidentää suojaasi 15-kertaisesti. Voit siis olla auringossa 300 minuutin ajan.

Hikoilu, uinti, pyyhekuivaus ja rannalla leikkiminen kuluttaa aurinkosuojavoidetta iholta. On suositeltavaa levittää uusi kerros aurinkosuojavoidetta vähintään kahden tunnin välein ja uinnin jälkeen. NIVEA SUN -aurinkosuojatuotteita, kuten NIVEA SUN Protect & Moisture -sarjan tuotteita, on saatavilla aurinkosuojakertoimilla 10–30. Valitse tarpeisiisi sopivin aurinkosuojakerroin.


Jotkut alueet ovat alttiimpia auringolle kuin toiset

Kasvot, korvat, kaula, olkapäät, jalkapöydät ja päälaen jakaus voivat olla erityisen herkkiä auringolle. Levitä näihin kohtiin huolellisesti aurinkosuojavoidetta, jotta et pala auringossa. Jos ihoasi alkaa kuumottaa ja sattua, huolehdi siitä, että sinulla on after sun -voidetta tai muuta viilentävää nopeaan apuun. Muista kuitenkin, että ennaltaehkäisy on paras vaihtoehto!

Mitä aurinkosuojakerrointa minun pitäisi käyttää?

Auringossa ollessa UVA- ja UVB-säteet läpäisevät ihon ja voivat aiheuttaa vaurioita. UVA-säteet läpäisevät ihon syvemmälle ja aiheuttavat ihon ruskettumisen. Ne aiheuttavat kuitenkin myös auringosta johtuvaa ihon ennenaikaista vanhenemista. UVB-säteet saavat ihon punoittamaan ja aristamaan. UVB-säteet aiheuttavat myös ihosyöpää. Varmista, että käytät sopivaa aurinkosuojakerrointa, jotta voit suojella itseäsi näiltä haitallisilta vaikutuksilta.

Iho ja geenit vaikuttavat auringonpolttamiin

Vaaleaihoiset henkilöt, joilla on vaaleat tai punaiset hiukset, palavat usein helpommin auringossa. Jos et ole varma aurinkosuojakertoimesi tehokkuudesta ihollesi, yritä välttää aurinkoa sen ollessa kuumimmillaan – noin klo 11–15 – ja valitse aurinkosuojakertoimeksi 30 tai 50.