Tali

Tali on ihon talirauhasista erittyvä rasvapitoinen aine. Se auttaa ihoa säilyttämään kosteutta. Liiallinen tali voi aiheuttaa aknea, kun taas liian vähäisen talin seurauksena voi olla kuiva iho.

Mitä tali on

Tali on rasvainen ja hieman vahamainen aine iholla. Sitä erittyy useimmiten kasvoille ja päänahalle, mutta sitä voi erittyä myös muualle, lukuun ottamatta kämmeniä ja jalkapohjia.

Miten tali kehittyy?

Tali erittyy talirauhasista. Talirauhanen on ihon pinnalla ja usein karvan juuritupen yhteydessä. Tali sekoittuu usein ihosolujen lipideihin ja karvatupen hikeen, ja karvatupen täyttyessä tali työntyy pinnalle ja levittyy iholle luoden vettähylkivän kerroksen.

 

Miksi meillä on talia?

Tali pitää ihon kosteutettuna ja toimii vettähylkivänä mekanismina, joka estää kosteuden poistumista iholta. Se auttaa myös ihoa pysymään notkeana ja suojaa esimerkiksi bakteeri- ja hiivatulehduksilta. Talin erittyminen on normaalia ja tervettä – iho voi kuivua, jos talia ei erity tarpeeksi. Jos talia taas erittyy liikaa, se voi jäädä ihohuokosiin ja aiheuttaa aknea.


Hormonit

Kehon hormonit säätelevät talin tuotantoa. Tämä tarkoittaa sitä, että hormonitasojen vaihtelut ja hormoneihin vaikuttavat lääkkeet voivat vaikuttaa talin tuotantoon. Esimerkiksi progesteroni (ehkäisyssä) voi lisätä talin tuotantoa, kun taas A-vitamiini voi vähentää sitä.
Murrosiän aikana hormonitasot muuttuvat ja talirauhaset suurenevat, ja tämän myötä talin tuotanto lisääntyy ja teini-ikäisten ihosta tulee alttiimpi aknelle.


Miten päästä eroon liiasta talista

Jos kasvoillasi on liikaa talia, ihosi on rasvainen tai sekaiho, ja nämä vinkit voivat olla sinulle hyödyllisiä.

  1. Käytä kasvojenpuhdistusainetta, kuten NIVEA Blemish Prone Skin Effective Cleansing Gel --kuorintavoidetta, joka on suunniteltu poistamaan lika ja liiallinen tali iholta kuivattamatta sitä – muuten talin tuotanto voi lisääntyä.
  2. Puhdista kasvosi kaksi kertaa päivässä, kerran aamulla ja kerran illalla kasvojenpuhdistustuotteella pitääksesi ihosi puhtaana ja poistaaksesi epäpuhtaudet.
  3. Jos iho pääsee kuivumaan liikaa, se saa talirauhaset tuottamaan enemmän rasvaa tasapainottaakseen ihoa. Vaikka ihosi olisi rasvainen, muista silti kosteuttaa sitä – valitse voide, joka ei ole rasvainen.
  4. Kasvonaamio syväpuhdistaa kasvosi ja poistaa likaa tukkeutuneista ihohuokosista.

Muita vaihtoehtoja

  • Mieti ruokavaliotasi – rikkiä sisältävät ruoat kuten kalat, vihannekset, palkokasvit, munat ja pähkinät voivat vähentää liiallista talin määrää. 
  • Kuivat hiukset voivat lisätä talin tuotantoa. Shampoossa olevat sulfaatit voivat kuivattaa hiuksia, joten käytä shampoota, jossa ei ole sulfaatteja.
 


Kuiva iho

Kuiva iho voi johtua liian vähäisestä talin määrästä. Voit vaikuttaa tähän juomalla enemmän vettä, syömällä enemmän terveellisiä rasvoja kuten omega 3:a ja käymällä hieman viileämmissä suihkuissa. 
Huomioi myös kaikki tuotteet, jotka ovat kosketuksissa ihosi kanssa – mikä tahansa kasvojenhoitotuotteista shampoohon ja pyykinpesuaineisiin voi vaikuttaa ihon kuivumiseen. Käytä herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita, sillä alkoholit, hapot ja hajusteet voivat kuivattaa ihoa.

Muista myös käyttää kosteuttavia voiteita, kuten NIVEA Daily Essentials 24H Moisture Boost + Nourish -voidetta.