kaksi naista välttäen selkäaknea

Kuinka voit ehkäistä ja hoitaa selkäaknea

Kuten finnit kasvoissa, myös finnit selässä voivat olla kipeitä ja ärsyttäviä. Oppaamme kertoo, kuinka voit ehkäistä ja hoitaa niitä.

MITÄ OVAT FINNIT SELÄSSÄ?

Selkäakne on termi, jolla tarkoitetaan aknea selässä. Se voi näyttää samankaltaiselta kuin näppylät, joita saatat löytää muista kehosi osista, kuten kasvoistasi ja ne muodostuvat usein ryppäisiin. Vaikkakin selkäakne on täysin luonnollista, voivat ne aiheuttaa kipua ja epämukavuutta. On kuitenkin olemassa useita kotikonsteja sekä dermatologisia hoitoja, joista voi olla apua.

Koska iho on selässä paksumpaa kuin muissa osissa kehoasi, se on erityisen altis finneille. Mutta millaisia finnejä selkään voi muodostua?


MILLAISIA FINNEJÄ SELKÄÄN VOI MUODOSTUA?

Finnien ulkonäkö selässä voi vaihdella, mutta yleensä ne ovat joitakin näistä neljästä:

1. Mustapäät: talin tukkima ihohuokonen, jonka uloin osa hapettuu ja huokoseen muodostuu musta tukkeuma

2. Valkopäät: samankaltaisia kuin mustapäät, mutta tukkeuma ei ole altistunut hapelle, jolloin se jää valkoiseksi

3. Kystat: nämä mädän täyttämät pallurat johtuvat bakteerien kertymisestä karvatuppeen, jolloin ihon alle muodostuu kuoppa

4. Punaiset paukamat: nämä voivat olla kosketusarkoja ja johtuvat tulehtuneesta karvatupesta.


MIKÄ AIHEUTTAA SELKÄAKNEA?

Kuten muissakin kehonosissa, finnit selässä syntyvät yleensä, kun huokoset tukkeutuvat liasta, hiestä ja kuolleista ihosoluista. Lisäksi, jos ihosi on altis epäpuhtauksille, huokosesi tuottavat todennäköisesti liikaa talia, mikä voi johtaa sen kertymiseen ja tukkeumiin selässäkin. Muita selkäaknelle altistavia tekijöitä ovat:

1. Vaatteiden aiheuttama hankaus: tiukat vaatteet tai painavat reput voivat ärsyttää ihoa, mikä aiheuttaa finnejä.

2. Hormonit: talin liikatuotanto voi johtua hormonaalisista muutoksista, minkä vuoksi akne on yleistä puberteetti-iässä ja kuukautisten aikana

3. Huono hygienia: lakanoiden ja vaatteiden pesemättä jättäminen voi johtaa bakteerien kertymiseen ja ihohuokosiin jäädessään bakteerit aiheuttavat finneihin johtavan tulehduksen.

4. Ruokavalio: osa voi löytää finnejä selästä, jos ruokavalio sisältää runsaasti maitotuotteita tai hiilihydraatteja. Suurien hiilihydraattimäärien syöminen voi nostaa verensokeri- ja insuliinitasoja, mikä voi vuorostaan edesauttaa finnien syntymistä.

nainen välttää selkäaknea
nainen pisamia selässään

5. Periytyvyys: jos molemmilla vanhemmillasi on ollut aknea, tulet sinäkin todennäköisemmin kärsimään siitä. Esimerkiksi: toisella vanhemmalla voi olla perinnöllinen tila, joka aiheuttaa hormonaalista epätasapinoa, mikä voi edelleen aiheuttaa aknea. 

6. Ihonhoitotuotteet: jotkin ihonhoitotuotteet saattavat kuivattaa ihoa aktiivisesti, mikä voi lisätä talin liiallista tuotantoa ja pahentaa finnejä.

7. Stressi ja ahdistus: stressi ja ahdistus voivat lisätä sytokiiniproteiinien tuotantoa. Kyseiset proteiinit voivat aiheuttaa talirauhasten tulehdusta, mikä taas aiheuttaa talin liikatuotantoa ja lopulta lisää finnien määrää.

8. Komedogeeniset puhdistustuotteet: komedogeenisiä ainesosia sisältävät tuotteet voivat tukkia huokosia. Esimerkkejä näistä tuotteista ovat hajustetut suihkugeelit, natriumlauryylisulfaatti (sodium lauryl sulfate - vaahtoutuva vaikuttava aine joissain saippuoissa) ja jotkin öljyt, kuten kookosöljy.


KUINKA VOIT EHKÄISTÄ SELKÄAKNEA?

Selkäaknen ehkäiseminen ei välttämättä ole täysin mahdollista, mutta riskiä voi vähentää tietyillä toimenpiteillä. Tässä yhdeksän ehkäisyvinkkiä:

1. HYGIENIA:

pidä ihosi mahdollisimman puhtaana säännöllisillä suihkuilla ja hellävaraisella puhdistusaineella. Jos mahdollista, valitse komedogeenitön puhdistusaine, sillä ne on erityisesti suunniteltu epäpuhtauksille taipuvaiselle iholle, ja muista käydä pesulla liikunnan jälkeen, jotta hiki huuhtoutuu pois ihohuokosista.

2. KÄYTÄ VÄLJIÄ VAATTEITA:

tiukemmat vaatteet ja tekokuitukankaat voivat vangita itseensä hikeä ja bakteereita, mikä voi edesauttaa finnien syntymistä. Valitse väljiä, hengittäviä vaatteita, jotka on valmistettu luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta.

3. PESE VAATTEESI SÄÄNNÖLLISESTI:

likaisten vaatteiden hiki ja lika edesauttavat finnien syntymistä. Pese vaatteesi säännöllisesti kertymien välttämiseksi, ja vaihda hikiset urheiluvaatteet heti urheilun jälkeen.

4. SNESTEYTÄ:

nestehukkainen tai kuiva johtaa usein talin liialliseen tuotantoon. Voit vähentää riskiä juomalla runsaasti vettä pitääksesi ihosi nesteytettynä.

5. STRESSINHALLINTA:

stressi on yleinen finnien aiheuttaja. Meditointi ja liikunta ovat loistavia tapoja rentouttaa mieltä, jos sinulla on niille aikaa. Myös 7-8 tunnin yöunet auttavat vähentämään stressiä.

6. VÄLTÄ KOSKETTAMASTA SELKÄÄSI:

ihollesi saattaa päästä likaa ja bakteereja, mikä voi tulehduttaa tai pahentaa selkäaknea.

7. KUORINTA:

Selän ihosolujen hellävarainen kuorinta voi auttaa, mutta vältä kovaa hankausta, sillä se voi ärsyttää ihoa ja pahentaa finnejä.

8. VÄLTÄ PAINAVIA REPPUJA:

vaikka tämä ei ehkä ole mahdollista tai kätevää, repun keventäminen tai olkalaukun suosiminen auttaa vähentämään selkään kohdistuvaa painetta.

9. SYÖ TERVEELLISESTI JA TASAPAINOISESTI:

ravinnerikas ruokavalio sekä hedelmät ja vihannekset auttavat ihoasi pysymään terveenä. Vältä roskaruokia ja sokerisia ruokia. Jos huomaat oireiden ilmestyvän tai pahentuvan maitotuotteiden tai prosessoitujen ruokien runsaan käytön jälkeen, kokeile ruokapäiväkirjan pitämistä ja kyseisten ruokaryhmien poistamista ruokavaliostasi.


KUINKA VOIT PÄÄSTÄ EROON FINNEISTÄ SELÄSSÄ?

1. Pidä ihosi puhtaana: ihon puhtaana pitäminen on tärkeää selkäfinnien ehkäisyssä, mutta se on myös parannuskeino. Ethän kuitenkaan hankaa liian kovaa.

2. Pese petivaatteet ja pyyhkeet säännöllisesti: näin vältät bakteerien kertymistä.

3. Älä raavi tai purista finnejä: se pahentaa finnien ulkonäköä, mutta myös saattaa aiheuttaa finnissä bakteeritulehduksen ja aiheuttaa arpeutumista.

4. Valitse ohut, mattapinnan jättävä aurinkovoide: paksummat, vartalolle tarkoitetut aurinkovoiteet voivat tukkia huokosia entisestään, joten ohuemman aurinkovoiteen käyttö ongelma-alueilla auttaa vähentämään riskiä.

NIVEA UV Face Shine Control Cream SPF 30 on tarkoitettu kasvoille, mutta se on loistava valinta, sillä sen kevyt koostumus suojaa tehokkaasti ja välittömästi UV-säteiltä imien samalla ylimääräistä talia ihon pinnalta.

nainen istuu auringossa
kaksi naista nauttimassa auringosta

5. Käytä täsmähoitoa: pienen finnimäärän hoidossa voit käyttää täsmähoitoa, joka sisältää bentsoyyliperoksidia tai salisyylihappoa, mikä voi vähentää tulehdusta ja pitää huokoset puhtaina.

6. Paikallishoidot: voit valita finnien määrästä riippuen kasvopesuun myytävän paikallishoitotuotteen. Niitä ovat tavallisesti aikaisemmin mainitut ainesosat AHA:n lisäksi, mikä voi olla tehokas selkäaknen hoidossa.

7. Suun kautta otettavat hoidot: suun kautta otettava hoito voi olla edullisempaa, jos hoidettava alue on suuri. Tätä vaihtoehtoa harkittaessa on parasta olla ensin yhteydessä ihotautilääkäriin, jotta tämä voisi suositella ja määrätä parhaiten sopivan hoidon.

8. Ole yhteydessä ihotautilääkäriin: jos finnisi ovat sitkeitä ja olet huolissasi arvista: puhu ihotautilääkärin kanssa. He voivat myös arvioida, onko taustalla jokin piilevä syy ja tarjota jatkohoitoneuvoja.


OVATKO FINNIT SELÄSSÄ TODENNÄKÖISEMPIÄ MIEHILLÄ KUIN NAISILLA?

Vaikka niin miehet kuin naisetkin voivat kärsiä selkäaknesta, ovat miehet alttiimpia niille kuin naiset. Yksi päätekijöistä on, että miehillä on yleensä suurempi määrä testosteronihormonia, joka voi muun muassa aiheuttaa lisääntynyttä talintuotantoa ja tukkia ihohuokosia.

OVATKO FINNIT SELÄSSÄ OIREITA JOSTAKIN MUUSTA?

Finnit selässä eivät yleensä ole piilevän sairauden oire. Joissain tapauksissa ne voivat kuitenkin olla merkki hormonaalisesta epätasapainosta tai jostakin muusta terveysongelmasta. Finnejä voi esimerkiksi ilmestyä monirakkulaoireyhtymädiagnoosin (PCOS), mahdollisesti akneakin aiheuttavan hormonaalisen häiriön, saaneiden naisten selkään.

Myös lääkitykset voivat aiheuttaa finnejä selässä. Joidenkin masennuslääkkeiden sivuoireena voi puhjeta akne. Jos alat huomata finnejä aloitettuasi uuden lääkityksen, on parasta tarkkailla niitä ja olla yhteydessä terveydenhoidon asiantuntijaan, jos finnit eivät lähde itsestään.


OVATKO FINNIT SELÄSSÄ AINA AKNEA?

Finnit selässä eivät välttämättä aina ole aknen oire. Ne voivat johtua muista yleisistä ihosairauksista, kuten:

1. Lämpöihottuma: hikirauhasiin jääny hiki aiheuttaa pieniä näppylöitä tai punasiia paukamia. Ne kuitenkin yleensä lähtevät itsestään ihon viilennyttyä.

2. Allergiset reaktiot: ruoka-aineyliherkkyydet, kuten aiemmin mainitut, voivat aiheuttaa ja finnien syntymistä. Muita ruokavalioon liittyviä tekijöitä ovat muun muassa sokeri, prosessoidut lihat, korkeaglykeemiset ruoat ja roskaruoka.

3. Follikuliitti: karvatuppitulehdus, joka voi muodostaa rykelmiin pieniä, punaisia näppyjä karvatupen ympärille

 nainen harmaat hiukset hymyilevä

KUINKA FINNIT SELÄSSÄ EROAVAT FINNEISTÄ KASVOISSA?

Vaikka finnit selässä voivat näyttää samalta, on finnityyppien välillä tärkeitä eroavaisuuksia:

1. Koko: selän ihohuokoset ovat suurempia kuin kasvojen, eli ne tukkeutuvat helpommin talista, kuolleista ihosoluista ja bakteereista

2. Vakavuus: finnit selässä voivat olla kivuliaampia kuin finnit muissa kehonosissa, sillä selän iho on paljon paksumpi, joten epäpuhtaudet voivat muodostua paljon pintaa syvemmälle

3. Hoito: selän iho ei ehkä vastaa paikallishoitoihin yhtä hyvin paksuutensa vuoksi. Yksi esimerkki on bentsoyyliperoksidi, joka voi auttaa hillitsemään bakteereita, jotka aiheuttavat tietyn tyyppisiä finnejä. Lisäksi paikallishoitojen käyttö saattaa olla hintavaa selän suuren pinta-alueen vuoksi, joten suun kautta otettava hoito voi käydä edullisemmaksi.

NIVEA tarjoaa useita erityisesti kasvojen aknen hoitoon tarkoitettuja tuotteita, vaikkei niitä olekaan luotu selkäfinnien hoitoon. NIVEA Derma Skin Clear -tuotesarjassa hyödynnetään tehokkaita ainesosia, kuten salisyylihappoa, niasiiniamidia ja glykolihappoa, jotka syväpuhdistavat ja kirkastavat huokosia, mikä voi auttaa hillitsemään kasvofinnejä.