vaaleahiuksinen nainen

Aknejäljet ja aknearvet pois: Opi niiden ero ja hoitotapa

Mitä ovat aknejäljet ja aknearvet, miksi niitä syntyy, ja kuinka niihin voi vaikuttaa?

Aknejäljet ja aknearvet – Yleisesti

Sanoja “aknejäljet” ja "aknearvet" käytetään usein kuvaamaan samaa ilmiötä, mutta todellisuudessa niillä on huomattavia eroja, ja kummallakin on omat seurauksensa. Vaikka molemmat ovat täysin luonnollisia ja vaarattomia, niiden erot on hyvä tiedostaa, jotta niiden hoitamiseen löytää tehokkaimmat neuvot.
 
Mitkä siis ovat aknejälkien ja aknearpien merkittävimmät eroavaisuudet?


nainen, joka käyttää Nivea Cellular Luminous630 kasvovoidetta

Aknejälkien ja aknearpien erottaminen

Vaikka aknejälkien ja aknearpien ulkonäössä on samankaltaisuuksia, kyse on täysin eri asioista. 
 
Aknejäljet, joihin viitataan usein tulehduksen jälkeisinä hyperpigmentaatioina (PIH), ovat ihon värimuutoksia, jotka ovat jäänteitä parantuneesta aknehaavatsa. Ne ovat litteitä, usein väriltään punaisia tai ruskeita, ja johtuvat melaniinituotannon kasvusta ihossa. Ne muodostuvat osana kehon luontaista reaktiota tulehdukseen ja haalistuvat tavallisesti ajan myötä ihon uudistuessa.
 
Sen sijaan aknearvet, joita joskus kutsutaan myös finniarviksi, johtuvat pysyvistä muutoksista ihon tekstuurissa ja ulkonäössä. Arpia on useita eri tyyppejä, ja niitä syntyy tavallisesti silloin, kun keho alkaa parantua vakavan aknetulehduksen jälkeen. Toisin kuin aknejäljet, jotka ovat litteitä ja värillisiä, aknearpien tekstuuri on epätasainen ja ne muodostavat iholle näkyviä kuoppia.
 
Koska ne johtuvat muutoksista ihon kollageenirakenteessa, niiden pienentäminen voi olla hankalaa. Vaikeusaste riippuu myös aknearven tyypistä.


Aknearpityypit

Aknearpia on kuutta eri tyyppiä. Ensimmäinen vaihe akneen liittyvässä ihonhoitoprosessissa on tunnistaa oma aknetyyppisi oikein – mutta mitä ne oikeastaan ovat?

 1. Rullaavat arvet:
  syntyvät ihonalaisesta kuitunauhasta, joka luo orvaskedelle painetta ja aikaansaa aaltomaisen tekstuurin.
   
 2. Keloidiarvet:
  toisin kuin muut aknearvet, jotka muodostavat ihon pinnalle kuopan, keloidiarvet ovat usein koholla ja niiden koko voi kasvaa ajan myötä. Ne ovat harvinaisempia kuin muut aknearpityypit, ja niitä ilmestyy todennäköisimmin henkilöille, joiden perintötekijät asettavat heidät alttiiksi niille.
   
 3. Jäähakkuarvet:
  ulottuvat verinahkaan asti ja luovat syvempiä, v:n muotoisia onteloita iholle. Niiden voidaan kuvailla näyttävän pistojäljiltä ihossa.
   
 4. Boxcar-arvet:
  tyypillisesti selkeäpiirteiset reunat omaavat boxcar-arvet ovat tavallisesti pinnallisia painaumia, mutta voivat ulottua myös syvemmälle ihoon.
   
 5. Hypertrofiset arvet:
  paksumpia ihoalueita, jotka muodostuvat vamman tai tulehduksen alueelle. Toiset arpityypit muodostuvat ihon rakenteissa tapahtuvan muutoksen vuoksi, mutta hypertrofiset arvet muodostuvat paranemisvaiheessa tapahtuvan kollageenin ylituotannon seurauksena.
   
 6. Rokonarvet:
  epätasainen, kuoppamainen tekstuuri, jonka syvyys voi vaihdella. Ne ovat tavallisesti jäähakkuarpia leveämpiä ja johtuvat usein tulehduksellisesta aknesta.

Aknen jälkeinen hyperpigmentaatio ja värimuutokset

Hyperpigmentaatio, aknefinnien jälkiseuraus, voi olla suuressa roolissa punaisten, ruskeiden ja tummien iholäiskien muodostumisessa. Kun ymmärrämme kyseisetä prosessia, nämä ihomuutokset eivät enää vaikuta niin hämmentäviltä, ja opimme keinoja, joiden avulla voi päästä eroon finnien jättämistä punaisista jäljistä.

nainen käyttää Nivea Cellular Luminous360 Anti-Spotia

Tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio (PIH):

Aknehaavan parannuttua iholle jää usein tummempia ihoalueita. Tämä on erityisen yleistä ihmisillä, joilla on tummempi ihonväri.
 
PIH, eli tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio, tapahtuu melaniinin, hiusten, ihon, ja silmienväristä vastuussa olevan pigmentin ylituotannon vuoksi. Kun akne aiheuttaa tulehduksen, keho reagoi lisäämällä melaniinituotantoa, mikä johtaa värimuutoksiin ja epätoivottujen jälkien muodostumiseen.
  

Punaiset läiskät (erythema):

Johtuu ihon pinnan lähellä olevien verisuonten laajentumisesta. Punaiset läiskät ilmestyvät pian näppylän parannuttua. Vaikka ne eivät olekaan arpia, vaikuttavat ne aknen jälkeisten värimuutosten kokonaiskuvaan. Maltti on valttia, sillä läiskien haalistumiseen kuluu aikaa.
  

Ruskeat ja tummat läiskät:

PIH:n tavoin ruskeat ja tummat läiskät johtuvat melaniinin ylituotannosta. Tulehtunut iho laukaisee melanosyyttien, melaniinia tuottavien solujen, yliaktiivisuuden. Ylimääräisen melaniinin kertymisen seurauksena iholle muodostuu ruskeita tai tummia läiskiä. Värimuutosten syvyys voi vaihdella ruskeiden läiskien ollessa vaaleampia ja tummien läiskien tummempia.
 
Kun ymmärrämme, kuinka hyperpigmentaatio liittyy kyseisten läiskien mudoostumiseen, pystymme hoitamaan vaivaa tehokkaammin ja saavuttamaan hehkuvan ja tasaisen ihonsävyn. Tehokkailla ihonhoitotuotteilla, täsmähoidoilla ja tunnollisella auringolta suojautumisella voimme auttaa minimoimaan tällaisten läiskien/aknejälkien ilmestymistä.


Aknearpien paranemiseen ja haalistumiseen vaikuttavat tekijät

Aknearpien poisto, niiden parantuminen ja häipyminen on monimutkainen prosessi, ja siihen vaikuttaa monta tekijää. Ihotyyppi, arpityyppi ja jopa yksilöllinen paranemisprosessi vaikuttavat kukin osaltaan arpien hoidon tehokkuuteen ja kestoon.

 1. Ihotyyppi ja arpityyppi:
  Vaaleammille ihonsävyille hyperpigmentaatiot ilmestyvät vaaleampina, kun taas tummemmissa ihonsävyissä värimuutokset voivat viipyillä pidempään. Myös arpityyppi vaikuttaa. Pinnalliset arvet, kuten tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio, voi haalistua luonnostaan ajan myötä, kun taas syvemmät arvet, kuten jäähakkuarvet tai boxcar-arvet, pysyvät iholla kauemmin. 
  Paranemisprosessiin voi vaikuttaa myös arven sijainti vartalolla. Kaikki riippuu verenkierrosta ja ihosolujen uusiutumisesta – luonnon omista erikoistehosteista.

 2. Ykislöllinen paranemisprosessi:
  Jokaisen keho reagoi arpien paranemiseen ja haalistumiseen eri tavoin. Se on kuin geeneihimme kirjoitettu ainutlaatuinen tarina, joka nivoutuu kokonaisvaltaiseen terveyteemme ja immuunijärjestelmämme toimintaan. Osa voi kokea nopean paranemisen, kun taas toisilla siihen kuluu enemmän aikaa ja vaivaa. On tärkeää muistaa, että jokaisen matka on yhtä ainutlaatuinen kuin sormenjälkemmekin.

 3. Arpien haalistumisen kesto:
  Katoavatko aknearvet ja lähteävätkö akne jäljet pois omia aikojaan? Jotkin lievät jäljet ja pinnalliset arvet voivat haalistua luonnostaan ajan myötä kun taas vakavammat arvet voivat vaatia enemmän hoitokeinoja. 
  Arven haalistumisen kesto riippuu monista tekijöistä, kuten arpityypistä, arpien syvyydestä ja käytetyistä hoitokeinoista. Osassa arvista voi havaita muutoksia jo parissa viikossa kun taas toiset vaativat kuukausia tai jopa vuosia hälventyäkseen. Tärkeintä on noudattaa säännöllistä ihonhoitorutiinia ja käyttää suositeltuja hoitoja haalistumisprosessin nopeuttamiseksi.
  Näiden tekijöiden ymmärtäminen auttaa asettamaan realistiset odotukset arpein paranemis- ja haalistumisprosessille. On hyvä muistaa, ettei arpien täydellinen poistaminen aina ehkä ole mahdollista, mutta huomattavaa muutosta aknearpien ulkomuodossa voidaan saada aikaan oikeilla keinoilla ja tunnollisella ihonhoidolla. Jos huomaat vain vähäisiä muutoksia parempaan 12 kuukauden kuluttua, keskustele ihotautilääkärin kanssa saadaksesi lisää neuvoja.
 4. Tehokkaat hoitovaihtoehdot:
  Aknejälkien ja -arpien hoitoon on saatavilla laaja valikoima käsikauppahoitoja, jotka sopivat erilaisiin arpityyppeihin ja yksilöllisiin mieltymyksiin.

Käsikauppatuotteet

Useat käsikauppatuotteet sisältävät arpia vähentäviä ainesosia, ja ne voidaan ottaa osaksi ihonhoitorutiineja saumattomasti aknejälkien ja -arpien vähentämiseksi:

Nivea DermaSkin Clear Night Exfoliator
 1. Salisyylihappo:
  kuorivia ominaisuuksia omaavana betahydroksihappona (BHA) salisyylihappo auttaa avaamaan huokosia, vähentämään tulehdusta ja mahdollisesti parantamaan arpien yleisilmettä.
   
 2. Niasiiniamidi:
  Niasiiniamidi auttaa säätelemään ihon talituotantoa ja vähentää tulehdusta sekä tehostaa ihon suojakerroksen toimintaa.
   
 3. Alfahydroksihapot (AHAt):
  AHAt, kuten glykolihappo, edistävät kuorimista ja auttavat minimoimaan pinnallisia arpia ja kohentamaan ihon tekstuuria.
   
 4. Paikallisesti käytettävät retinoidit:
  A-vitamiinista johdetut retinoidit edistävät solujen uusiutumista ja kollageenituotantoa, mikä voi edistää arpien haalistumista ajan mittaan.
   
 5. C-vitamiini:
  Antioksidantti C-vitamiini kirkastaa ihoa, haalistaa hyperpigmentaatioita ja edistää kollageenisynteesiä, jotka kaikki vaikuttavat arpien paranemiseen.

Vaikka käsikauppatuotteet voivat hoitaa lieviä arpia ja jälkiä tehokkaasti, on tärkeää käyttää niitä kärsivällisesti ja säännöllisesti.


Luontaishoidot aknejälkiin ja aknearpiin

aloe vera

Luontaishoidot voivat auttaa holistista hoitotapaa suosivia henkilöitä, jotka halauvat hoitaa arpiaan. Vaikka ne eivät tarjoa välittömiä tuloksia, tällaiset hoitokeinot voivat auttaa arpia ja jälkiä haalistumaan ajan myötä. Tutustutaan pääainesosiin ja niiden tehokkaaseen käyttöön.

 

 1. Aloe vera:
  Rauhoittavista ja parantavista ominaisuuksistaan tunnettu aloe vera voi edistää ihon uusiutumista ja vähentää tulehdusta. Sen geelimäinen koostumus kosteuttaa ihoa ja edistää arpien ja jälkien haalistumista. Aloe vera voi lisäksi kohentaa ihon kokonaisterveyttä tulehdusta estävien, antibakteeristen ja ihoa suojaavien ominaisuuksiensa ansiosta.
 2. Ruusunmarjaöljy:
  Villiruusupensaan siemenistä uutettu ruusumarjaöljy sisältää paljon rasvahappoja ja vitamiineja. Se voi edistää ihosolujen uusiutumista, tehostaa kollageenituotantoa ja mahdollisesti auttaa vähentämään arpia. Öljyn kosteuttavat ominaisuudet voivat tehostaa ihon tekstuuria ja elastisisuutta.

Ihonhoitorutiinin luominen ja muut ennaltaehkäisevät keinot

Ennaltaehkäisy on ensimmäinen askel aknearpien ja -jälkien muodostumista vastaan. Ottamalla käyttöön ennakoivan lähestymistavan ja noudattamalla ihonhoitorutiinia on mahdollista minimoida arpeutumisriski ja saavuttaa terveemi, hehkuvampi hipiä.

käsi, jossa on vesipullo

Nopea aknen oireisiin puuttuminen voi vähentää arpeutumisen mahdollisuutta. Vältä finnien puristelua ja nyppimistä, sillä se voi pahentaa tulehdusta, levittää bakteereja ja lisätä arpeutumisen riksiä.
 
Terveelliset elämäntavat, kuten tasapainoinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja riittävä uni, vaikuttavat ihon kokonaisvaltaiseen terveyteen. Nesteytys ja stressin vähentäminen voivat myös auttaa ehkäisemään finnejä.
 
Näiden ennaltaehkäisevien keinojen soveltaminen ja ihonhoidon lisääminen osaksi päivittäistä rutiinia voivat suojata sinua aknearvilta ja -jäljiltä. Muistathan, että säännöllisyys on avainasemassa, sillä ihon hoivaaminen ja kärsivällisuus ovat hyvä perusta heleämmälle ja kestävämmälle hipiälle.

Kattava ihonhoitorutiini aknejäljille:

Monipuolinen ihonhoitorutiini voi olla tärkeässä asemassa aknearpien ja -jälkien ehkäisyssä ja ylläpitää samalla ihon kokonaisvaltaista terveyttä. Ekö tiedä, mistä aloittaa? Tässä suositeltu ohjelma:

NIVEA Derma Skin Clear Wash -pesugeeli

Hellävarainen puhdistus:

Aloita hellävaraisella, ei-komedogeenisellä puhsistusaineella (joka ei sisällä ainesosia, jotka tukkivat ihohuokosesi) poistaaksesi lian, öljyn ja meikin iholta. Puhdistaminen auttaa ehkäisemään tukkeutuneita ihohuokosia, jotka voivat pahimmillaan johtaa akneen.

Kuorinta:

Säännöllinen kuorinta auttaa poistamaan kuolleita ihosoluja, mikä voi ehkäistä huokosten tukkeutumista ja edistää silieämmän ihon saavuttamista. Valitse hellävarainen kuorinta, joka sisältää salisyylihappoa ja/tai glykolihappoa ihon puhdistamiseksi ja tukkeutuneiden huokosten vähentämiseksi.

Luminous630 Post-akne Marks -seerumi

Kasvoseerumi:

Nämä täsmähoitotuotteet sisältävät usein korkeampia pitoisuuksia aktiivisista ainesosista, jotka tehostavat haluttua vaikutusta. Akejälkien hoidettaessa on hyvä käyttää seerumia, joka sisältää sekä hyperpigmentaatioita ehkäiseviä ainesosia että salisyylihappoa paremman tuloksen aikaansaamiseksi.
  
NIVEA Cellular Luminous630 Post-Acne Marks Serum hyödyntää salisyylihappoa ja NIVEAn patentoitua Luminous630-koostumusta, jotka kirkastavat PIH-aknejälkiä ja saavat ihon tuntumaan sileämmältä, mattaiselta ja hehkuvalta.

Kosteutus:

Ihon riittävä kosteutus on tärkeää sen luontaisen paranemisprosessin kannalta. Jos mahdollista, valitse ihotyypillesi sopiva ei-komedogeeninen kosteusvoide ylläpitääksesi optimaalisia kosteutustasoja.

Aurinkovoide:

Levitä iholle päivittäin laajakirjoista aurinkovoidetta, jonka SPF on vähintään 30, myös pilvisinä päivinä. Auringolta suojautuminen auttaa ehkäisemään tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota ja suojaa parantuvaa ihoa UV-vaurioilta.


Ennaltaehkäisy NIVEA Derma Skin Clearilla

Ennaltaehkäisy on ensimmäinen ja ehkä tärkein vaihe aknejälkien ja -arpien hoidossa. On tärkeää välttää näppylöiden nyppimistä tai puhki painamista, sillä se voi pahentaa niiden ulkonäköä ja aiheuttaa arpeutumista.
 
Yksi tapa vähentää akneoireita on käyttää niasiinamidia ja salisyylihappoa sisältäviä puhdistustuotteita. Ne voivat tunkeutua syvälle ihohuokosiin ja kohentaa ihon yleistekstuuria. Löydät ne NIVEA Derma Skin Clear -tuotesarjasta, jonka koostumus on nimenomaisesti tähdätty vähentämään akneoireita.

Aknejäljet ja aknearvet – Yhteenveto

Jotta voit saavuttaa heleän ja hehkuvan ihon, on tärkeää ymmärtää aknejälkien ja -arpien välinen ero. Aknejäljet ovat väliaikaisia värimuutoksia, jotka johtuvat tulehduksesta, kun taas aknearvet ovat pitkäkestoisia, vaikeista haavoista johtuvia tekstuurimuutoksia. Hyperpigmentaatio, joka näyttäytyy punaisina, ruskeina ja tummina läiskinä, voi vähitellen haalistua ajan myötä. 
 
Erilaiset tekijät, kuten ihotyyppi, arpityyppi ja parantumiskyky, vaikuttavat arpien paranemiseen ja haalistumiseen sekä hoitopäätöksiin. Dermatologiset toimenpiteet sekä luontaishoidot, kuten aloe vera ja C-vitamiini, hoitavat arpia tehokkaasti. Näiden menetelmien yhdistäminen sekä omiin tarpeisiisi sopivan ihonhoito-ohjelman noudattaminen voivat ehkäistä arpia, edistää ihon terveyttä ja auttaa saavuttamaan tasaisen ihonsävyn.

Aknejäljet ja aknearvet – Usein kysytyt kysymykset

Mitä eroa on aknejäljillä ja aknearvilla?

Aknejäljet ovat väliaikaisia värimuutoksia, jotka johtuvat tulehduksesta. Aknearvet ovat pysyviä tekstuurimuutoksia, jotka johtuvat vaikeista haavoista.

Kuinka aknejäljet ja -arvet syntyvät?

Aknejäljet, tai tulehduksen jälkeiset hyperpigmentaatiot (PIH), ovat ihon värimuutoksia, jotka ovat parantuneen aknen seurausta. Aknearvet johtuvat pysyvistä muutoksista ihon tekstuurissa ja ulkonäössä paranemisprosessin aikana.

Mikä aiheuttaa hyperpigmentaatiota ja värimuutoskia aknen jälkeen?

Hyperpigmentaatio johtuu lisääntyneestä melaniinituotannosta reaktiona tulehdukseen. Punaiset läiskät ja värimuutokset johtuvat myös verisuonten laajentumisesta lähellä ihon pintaa.

Voivatko aknejäljet ja -arvet kadota itsestään?

Lievät jäljet ja pinnalliset arvet voivat haalistua itsestään ajan mittaan, mutta vakavat arvet kaipaavat usein päämäärätietoista hoitoa huomattavien muutosten aikaansaamiseksi.

Kuinka kauan aknearvilla kestää kadota itsestään?

Kesto vaihtelee riippuen arpityypistä, arpien syvyydestä ja yksilöllisestä paranemiskyvystä. Osa arvista paranee muutamassa viikossa, kun taas toiset vaativat kuukausia tai vuosia parantuakseen.

Mitkä tekijät vaikuttavat aknearpien paranemiseen ja haalistumiseen?

Ihotyyppi, arpityyppi ja yksilöllinen paranemisprosessi vaikuttavat arpien katoamiseen. Myös perintötekijät, yleisterveys ja immuunijärjestelmä vaikuttavat asiaan.

Onko arpia olemassa erilaisia tyyppejä, ja kuinka ne luokitellaan?

Kyllä, arpia on olemassa kuutta päätyyppiä, kuten rullaavat arvet, keloidiarvet, jäähakkuarvet, boxcar-arvet, hypertrofiset arvet ja rokonarvet.

Mitä tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio (PIH) on?

PIH viittaa iholla oleviin tummiin alueisiin, jotka syntyvät aknehaavan parannuttua. Tämä johtuu tulehduksesta seuraavasta melaniinin ylituotannosta.

Kuinka punaiset läiskät ja värimuutokset ilmestyvät aknen parantumisen jälkeen?

Punaiset läiskät, eli erythemat, johtuvat verisuonten laajenemisesta finnin parannuttua. Ruskeat ja tummat läiskät johtuvat liiallisesta melaniinituotannosta reaktiona tulehdukseen.

Voiko käsikauppatuotteilla hoitaa aknearpia tehokkaasti?

Käsikauppatuotteet, jotka sisältävät ainesosia kuten salisyylihappoa, retinoideja, C-vitamiinia ja niasiiniamidia, voivat auttaa kohentamaan lievien arpien ja jälkien ulkonäköä.

Mitä luontaishoitoja arpien haalistamiseen voidaan käyttää?

Luontaishodot, kuten aloe vera, C-vitamiini ja ruusunmarjaöljy, voivat edistää arpien haalistumista ajan myötä.

Onko aloe vera tehokasta arpien hoidossa?

Kyllä, aloe veran rauhoittavat ja parantavat ominaisuudet voivat edistää ihon uudistumista ja vähentää tulehdusta, mikä edistää arpien haalistumista.

Kuinka C-vitamiini auttaa aknejälkien ja -arpien haalistamisessa?

C-vitamiini on tehokas antioksidantti, joka voi heleyttää ihoa, tehostaa kollageenituotantoa ja mahdollisesti auttaa haalistamaan hyperpigmentatioita.

Mitä hyötyjä ruusunmarjaöljystä on arpen vähentämisessä?

Ruusunmarjaöljyn rasvahapot ja vitamiinit voivat auttaa ihosolujen uusiutumista, tehostaa kollageenituotantoa ja kohentaa arpien ulkonäköä.

Kuinka tärkeää kunnollinen ihonhoitorutiini on arpien estämisen kannalta?

Kattava ihonhoito-ohjelma, joka sisältää puhdistuksen, kuorinnan, aurinkovoiteen ja kosteutuksen, voi auttaa ehkäisemään tukkeutuneita ihohuokosia ja tukea paranemista.

Kuinka voin ehkäistä aknearpien ja -jälkien muodostumista?

Aknen nopea hoito, epäpuhtauksien jättäminen rauhaan ja terveelliset elämäntavat voivat auttaa minimoimaan arpeutumisriskiä.

Onko ihon kuoriminen arpien ehkäisemiseksi turvallista?

Kyllä, säännöllinen ja hellävarainen kuorinta voi auttaa ehkäisemään ihohuokosten tukkeutumista ja ylläpitämään ihon sileämpää tekstuuria.

Voivatko terveet elämäntavat ja riittävä nesteytys vakuttaa arpien ennaltaehkäisyyn?

Kyllä. Tasapainoinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, riittävä uni ja nesteytys edistävät yleistä ihon terveyttä, ehkäisevät arpia ja edistävät paranemista.