nainen käyttää aknen hoito

AKNEN HOITO JA APUKEINOT

Tutustu akneihon hoito-oppaaseemme ja siihen, kuinka voit parantaa epäpuhtaan ihon kuntoa aknen hoito-ohjeillamme

AKNEN HOITO JA APUKEINOT

Akne voi olla hyvin turhauttava vaiva, erityisesti teini-iässä. Sen ratkaisemiseksi, mikä olisi paras aknen hoito, on tärkeää tunnistaa, minkä tyyppisestä aknesta on kysymys.

Lievässä tapauksessa akne aiheuttaa mustapäitä ja näppyjä. Vaikeammissa tapauksissa, esimerkiksi kystisessä aknessa, ihoon muodostuu kivuliasta tulehdusta ja paiseita muistuttavia näppylöitä, joiden hoitoon voidaan tarvita enemmänkin apua. 


tyttö akne

AKNEOIREET

Noin 70-95% nuorista kärsii akneoireista murrosiässä. Iho tuottaa liikaa talia, joka ei ihon sarveistumisen takia pääse kulkeutumaan ihosta pois. Siksi ihohuokoset tukkeutuvat.

Aknen pääasiallisia oireita ovat:

- Kovat pahkurat iholla
- Kystat
- Näppylät (pienet punaiset näpyt)
- Märkärakkulat (pienet punaiset kohoumat, joissa on valkoista tai keltaista märkää)
- Punoitus tulehtuneiden alueiden ympärillä
- Ihon arpeutuminen
- Valkopäät
- Mustapäät


Hormonaalinen akne

AIKUISIÄN AKNE

Akneoireet tavallisesti häviävät murrosiän päätyttyä. Jos akne jatkuu vielä 25 ikävuoden jälkeen, kyseessä on aikuisiän akne. 

Aikuisiän akne on piirteiltään samanlainen kuin tavallinen akne, myös sen oireet muistuttavat tavallisen aknen oireita. Niitä ovat mm. tukkiutuneet ihohuokoset, bakteerit, tulehdus ja kuolleet ihosolut, jotka jäävät ihoon kiinni.

Lue lisää ja tutustu vinkkeihimme, joiden avulla aikuisiän aknea voi hoitaa.

KYSTINEN AKNE

Kystinen akne on aknen vaikein muoto. Kystinen akne saa alkunsa, kun öljy, bakteerit ja kuolleet ihosolut jäävät jumiin ihohuokosiin ja muodostavat kystia syvälle ihon kerroksiin. Kystinen akne on tavallisempaa niillä, joilla on rasvainen iho, mutta se paranee usein iän myötä. Se näkyy erityisesti kasvoilla, mutta oireita voi olla myös rinnassa, kaulassa, selässä, hartioilla ja käsivarsissa.

Kystisen aknen tärkeimpiä oireita ovat:

- Suuret, täynnä märkää olevat kystat
- Suuret valkopäät
- Punoitus
- Aristava tai koskettaessa kipeä iho 

Jos sinulla on kystinen akne, keskustele parhaista hoitokeinoista ihotautilääkärin kanssa

tyttö ilman aknea


MIKÄ AIHEUTTAA AKNEA?

Aknen syitä on monia, mutta useimmat ihmiset kärsivät akneoireista nuoruusiässä hormonien epätasapainon takia. 
nainen hormonaalinen akne

MIKÄ AIHEUTTAA AKNEA?

Hormonit

Hormonipitoisuudet vaihtelevat murrosiässä tavallista enemmän. Tämä vaihtelu voi aiheuttaa akneoireita. Likaa ja rasvaa muodostuu, kun hormonit lisäävät ihon rasvaisuutta ja ylenmääräinen tali tukkii huokosia. Hormonaalinen akne voi ilmetä myös raskauden aikana. Siksi jo aiemmin akneoireista kärsinyt voi saada oireita uudelleen raskauden aikana. 

nainen kystinen akne

MIKÄ AIHEUTTAA AKNEA?

Tukkiutuneet ihohuokoset

Merkittävä syy aknen taustalla ovat tukkiutuneet ihohuokoset. Huokosia tukkii lika, tali, kuolleet ihosolut, ympäristösaasteet ja meikki. Nämä kertymät houkuttelevat bakteereita puoleensa ja aiheuttavat näppyjä iholle.  

nainen aikuisiän akne

MIKÄ AIHEUTTAA AKNEA?

Ympäristö

Ympäristösi vaikuttaa ihosi terveyteen. Siksi on tärkeää tunnistaa ne tekijät, jotka vaikuttavat ihon kuntoon kielteisesti ja myötävaikuttavat akneoireiden syntyyn. Jos asut tai työskentelet lähellä valtateitä tai suurta kaupunkia, ihosi altistuu ilmansaasteille sekä pölylle ja lialle. Nämä voivat sekoittua taliin ja aiheuttaa ihohuokosten tukkiutumista, erityisesti jos et pese kasvojasi joka päivä. 

perhe ilman akne

MIKÄ AIHEUTTAA AKNEA?

Geenit

Geneettinen perimä voi olla merkittävä tekijä aknen taustalla. Perinnöllinen alttius voi vaikuttaa suuresti siihen, millä tavoin ympäristötekijät vaikuttavat ja miten akne nuoruusiässä ilmenee.

nainen ilman akne

MIKÄ AIHEUTTAA AKNEA?

Muut tekijät

Ruokavalio, likaiset meikkisiveltimet, meikin puhdistamatta jättäminen tai vääränlaiset tuotteet – sellaiset, jotka eivät sovi ihotyypillesi – voivat kaikki pahentaa aknea. Selvitä oma ihotyyppisi tästä.

Syystä riippumatta akneoireisiin löytyy usein hoitomenetelmä, josta on apua.


AKNE – MITÄ ON TEHTÄVISSÄ?

Akne syntyy usean tekijän summana: geneettinen taipumus, stressi ja hormonivaihtelut voivat kaikki laukaista iho-ongelmia. Ihon oikeanlainen hoito on tärkeää, kun ongelmien syynä on akne.

VÄLTÄ NÄITÄ, JOS SINULLA ON AKNE

On olemassa pieniä asioita, joihin voit kiinnittää huomiota hoitaaksesi akneihoa paremmin. Aknen hoito voi vaatia pieniä elämäntapamuutoksia, joilla oireet saadaan lievittymään.
nainen estää akne

 • Älä puristele näppyjä, sillä se yleensä vain pahentaa asiaa ja aiheuttaa pysyvää arpeutumista

 • Pese näpyt herkälle iholle sopivalla miedolla saippualla/pesunesteellä, kuten NIVEA Sensitive Cleansing Milk -puhdistusmaidolla, ja haalealla vedellä

 • Älä pese ihoasi liikaa. Tätä seikkaa ei voi liiaksi korostaa. Peseminen useammin kuin kaksi kertaa päivässä saa ihon tuottamaan liikaa talia, ja juuri sitä pitää välttää, kun iholla esiintyy akneoireita

 • Vältä käyttämästä liikaa meikkiä oireiden ollessa pahimmillaan. Meikki auttaa peittämään näppyjä, mutta siitä voi pitkällä aikavälillä olla enemmän haittaa, sillä se voi osaltaan tukkia huokosia. Pyri löytämään ei-komedogeenisiä, vesipohjaisia meikkituotteita.

 • Älä mene nukkumaan puhdistamatta meikkiä kasvoiltasi – tutustu meikinpuhdistustuotteisiin tässä.

 • Kuori iho tukkiutuneiden ihohuokosten puhdistamiseksi muutaman päivän välein.

 • Syö terveellisesti ja vältä rasvaista pikaruokaa

 • Käytä omalle ihotyypillesi tarkoitettuja aknenhoitotuotteita ja kasvojenhoitotuotteita

 • Pese hiuksesi, ja jos olet mies, myös partasi. Hiuspohjan öljyt voivat pahentaa akneoireita

 • Pese tyynysi säännöllisesti – kasvoista irtoava öljy ja lika voivat siirtyä tyynyn kautta takaisin iholle. Tyynyjen peseminen säännöllisesti voi auttaa iho-oireisiin.

nainen estää aikuisiän akne


MIKÄ AVUKSI, JOS IHOA VAIVAA AKNE? KUINKA HOITAA EPÄPUHDASTA IHOA

Päivittäiseen ihonhoitorutiiniin on hyvä sisällyttää huolellinen kasvojen puhdistus antibakteerisella pesugeelillä. Käytä mietoa kuorinta-ainetta kerran viikossa ja kasvonaamiota rauhoittamaan ihoa.

Kysy ihotautilääkäriltä neuvoja aknen hoitoon!

Päivittäisen ihonhoitorutiinin lisäksi aknen vaikeita muotoja, kuten kystistä aknea, voi hoitaa lääkkeillä. Lääke- ja hoitovaihtoehtoja on monia aknen vaikeusasteesta ja ihotyypistä riippuen. Laadi yhdessä ihotautilääkärisi kanssa aknen hoito-ohjelma, joka sopii parhaiten juuri sinun tarpeisiisi.


AKNEN HOITO JA ELÄMÄNTAVAT

Aknen hoito on usein pitkällinen prosessi, ja näpyistä voi aiheutua stressiä. Mutta voit itse olla ratkaisun avain: tutki elämäntapojasi. Ne voivat olla yksi epäpuhtaan ihon syy, ja pienillä elämäntapamuutoksilla voi olla suuri merkitys aknen hoidossa.

OIKEAT RAVINTOAINEET

Johdonmukaisen ja räätälöidyn ihonhoidon lisäksi myös ruokavaliolla on vaikutusta ihon kuntoon. Vitamiinit ja antioksidantit hedelmistä ja vihanneksista ovat hyväksi ihollesi ja hyvä keino tukea aknen hoitoa. Veren sokeritaso vaikuttaa myös aknen kehittymiseen.
nainen juo vettä

 • Juo runsaasti vettä tai makeuttamatonta teetä. Näin elimistö saa riittävästi tärkeitä kivennäisaineita ja puhdistuu. Vältä virvoitusjuomia ja hiilihapotettuja juomia. Vesi kosteuttaa myös ihoa, ja koska vettä haihtuu iholta päivän mittaan, on tärkeää juoda säännöllisesti. Kaikki kuona-aineet huuhtoutuvat pois veden avulla, ja myös siksi vesi auttaa taistelussa aknea vastaan.

 • A-vitamiini vähentää talintuotantoa ja tukee ihon terveyttä. Se myös suojelee ihoa bakteereilta. Jotta iho säilyisi puhtaana, syö säännöllisesti pinaattia, porkkanoita, lehtikaalia, papaijaa, hunajamelonia ja bataattia.

 • Kookospähkinät sisältävät monia aktiivisia aineita, kuten antioksidantteja, jotka sitovat vapaita radikaaleja elimistössä. Kookos sisältää myös omega-6-rasvahappoa, joka edistää ihosolujen uusiutumista. Tumma suklaa voi suojata ihoa haitallisilta aineilta ja on hyvä vinkki aknen hoitoon.

 • C-vitamiini auttaa ihoa tuottamaan kollageenia. Näin iho näyttää raikkaalta. Suuria määriä C-vitamiinia on erityisesti mm. sitrushedelmissä, parsakaalissa ja herneenversoissa. Näissä ruoka-aineissa myös glykeeminen indeksi on matala, joten ne eivät juurikaan nosta verensokeria. Näin ne eivät myöskään laukaise talintuotantoa iholla.

 • Tyydyttymättömät rasvahapot omega-3 ja omega-6 edistävät ihon uusiutumista. Näitä on erityisen paljon esimerkiksi lohessa, pähkinöissä ja oliiviöljyssä.

terveellisiä välipaloja akne estämiseksi


ÄLÄ STRESSAA!

Stressillä on kielteinen vaikutus fyysiseen terveyteemme. Se voi aiheuttaa myös iho-ongelmia. Näppyjen ehkäisemiseksi kannattaa erityisesti välttää ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä. Järjestä aikaa itsellesi! Rentoutuminen on todella hyvä tapa auttaa elimistöä toipumaan aknesta.

Rentouttavat kylvyt eivät ainoastaan lievitä henkistä ja fyysistä stressiä; niistä on apua myös ihollesi. Myös meditaatio ja autogeeninen harjoittelu vaikuttavat myönteisesti mielialaasi.

AKNEN HOITO: JOSKUS VÄHEMMÄN ON ENEMMÄN

Vältä liiallista pesemistä, sillä epäpuhtauksista kärsivä iho on hyvin herkkä. Liiallinen pesu tai kuorinta pahentaa tulehdusta, käytä ihonhoitotuotteita säästäväisesti.


tuote akne

Hoida akneen taipuvaista ihoa NIVEA:n tuotteilla

Hoida ihoasi NIVEA:n hellävaraisilla tuotteilla pitääksesi ihosi puhtaana ja kosteutettuna.

NIVEA Refreshing Wash Gel -puhdistusgeeli sisältää E-vitamiinia ja syväpuhdistaa ihon säilyttäen sen luonnollisen kosteustasapainon niin, että iho ei pääse kuivumaan.

Jotta ihon kosteustasapaino säilyy, valitse kevyt kosteusvoide, kuten NIVEA Q10 Power Pore Refining Day Creeam SPF 15 -päivävoide. Ihon omaan Q10-entsyymiin nähden täysin identtinen Q10-ainesosa suojaa ihoa ennenaikaisilta ikääntymisen merkeiltä ja häivyttää juonteita ja ryppyjä. Voide supistaa huokosia ja vähentää talin muodostumista ja tekee ihosta silmin nähden kiinteämmän ja mattapintaisen.