Kysyttävää Deodoranteista?

LÖYDÄT VASTAUKSET USEIN KYSYTTYIHIN KYSYMYKSIIN TÄÄLTÄ.

1. Mitä eroa on deodorantilla ja antiperspirantilla?
Deodorantit taistelevat hajuja aiheuttavia bakteereja vastaan. Ne sisältävät deodoroivia aktiiveja, jotka estävät bakteereja kasvamasta tai jopa vähentävät bakteerien määrää kainalossa.
Antiperspirantit sisältävät antiperspiranttisia aktiiveja – yleensä alumiinisuolaa, joka vähentää hikirauhasten hieneritystä muodostaen tilapäisiä ”geelitulppia” hikirauhasten pinnalle. Nämä tulpat poistuvat ajan saatossa mekaanisesti ja luontaisen ihon uusiutumisen yhteydessä. Antiperspiranteilla on myös deodoroiva vaikutus, sillä ne estävät bakteerien kasvua alemmalla pH-arvollaan ja vähentävät kainalon kosteutta.

2. Miksi NIVEAn antiperspirantit sisältävät alumiinisuolaa (AHC)?

Monet haluavat deodorantin vähentävän hikoilua deodoroivan vaikutuksen lisäksi, jottei vaatteisiin ilmesty hikitahroja. Kaikki tehokkaat antiperspirantit sisältävät alumiinisuolaa (eli alumiiniklorohydraattia). Nämä suolat muodostavat tilapäisiä ”geelitulppia” hikirauhasten pinnalle. Tämän johdosta hieneritys vähenee.  Tulpat poistuvat ajan saatossa kitkan ja luontaisen ihon uusiutumisen myötä.
 Alumiinisuolaa on käytetty turvallisesti antiperspiranteissa yli vuosisadan ajan. Yleensä Euroopan kosmetiikkadirektiivi sääntelee kosmetiikkatuotteiden ainesosia, ja niiden laatua ja tieteellisiä analyysejä säädellään tiukasti sekä EU:ssa että kansallisesti.

3. Miksi hikoilemme?
Hikoiluun vaikuttavat monet tekijät. Kohonnut ruumiinlämpö fyysisen aktiviteetin ja/tai korkean ilmanlämpötilan vuoksi voi saada koko kehon hikoilemaan. Tällainen hikoilu auttaa säätelemään ruumiinlämpötilaa haihduttamalla lämpöä pois. Hiki vapautuu ns. pienten hikirauhasten kautta ja sisältää pääasiassa vettä ja suoloja.
Voit myös hikoilla tunneperäisen tai psyykkisen stressin seurauksena. Tässä tapauksessa hikoilet pääasiassa kainaloista, jalkapohjista, kämmenistä ja otsasta. Tällainen hiki syntyy sekä pienissä että suurissa hikirauhasissa. Suurten hikirauhasten hiki kostuu lipideistä ja proteiineista, joita ihon bakteerit käyttävät ravinnokseen, mikä aiheuttaa kehon ominaisen tuoksun.  Stressiperäinen hikoilu on osa muinaista evolutiivista reaktiota uhkaaviin tilanteisiin (”taistele tai pakene” -reaktio), ja sillä on tärkeä rooli sanattomassa viestinnässämme. Tätä stressiperäistä hikoilua vastaan olemme kehittäneet NIVEA Stress Protect -sprayt ja -roll-onit naisille ja miehille.

4. Onko hikoilun estäminen antiperspiranteilla haitallista?
Antiperspiranttien käyttö ei vaikuta elimistön lämmönsäätelyyn. Kainaloiden pinta-ala on vain noin 200 cm2, mikä on vain noin 1 % koko kehon pinta-alasta. Tämä pinta-ala on siis liian pieni vaikuttamaan lämmönsäätelyyn. Antiperspiranttien turvallisuus on todistettu monissa tutkimuksissa, ja niiden käyttö kosmetiikkatuotteina on hyväksyttyä.

5. Miksi haisemme?

Tuore hiki on hajutonta nestettä. Hiki alkaa haista vasta, kun ihon bakteerit hajottavat kainaloiden hien tiettyjä aineita, kuten lipidejä ja proteiineja. Kainaloissa on niiden kosteuden, korkeamman pH-arvon ja hiki- ja talirauhasten muodostamien ravinteiden takia ihanteelliset kasvuolosuhteet bakteereille.

6. Miksi minun tulee ravistaa NIVEA-antiperspirantti- tai deodoranttispraytä?
Antiperspiranttisprayt (kuten NIVEA DRY Spray -tuote) on ravistettava hyvin, jotta antiperspirantin aktiivinen jauhe (alumiinisuola) on varmasti jakautunut tasaisesti tölkissä. Muutoin tuote saattaa suihkutettaessa tulla ulos tiivistyneenä, jolloin se saattaa tukkia suuttimen tai jättää valkoisia tahroja iholle tai vaatteisiin. Alkoholipohjaisia NIVEA-deodoranttisprayitä (kuten NIVEA Fresh -valikoiman tuotteet – Fresh Pure, Fresh Natural, Fresh Flower ja Fresh Comfort) ei tarvitse ravistaa.

7. Voivatko deodorantit muodostaa keltaisia tahroja tekstiileihin?

Keltaiset tahrat johtuvat monimutkaisesta ihon lipidien, talin, pyykinpesuaineen ja antiperspirantin aktiivin välisestä vuorovaikutuksesta. Kokemustemme mukaan tahrojen muodostumiseen liittyy monia osatekijöitä, kuten käytön tiheys, antiperspirantin määrä, vaatteiden vaihdon tiheys, vaatteiden pesun tiheys, yksilöllinen hien koostumus, vesijohtoveden sisältämät mineraalit tai jäämät sekä itse kankaan koostumus. Paras tapa vähentää vaatteisiin muodostuvia keltaisia tahroja on antaa deodorantin kuivua täysin ennen vaatteiden päälle pukemista.
On kuitenkin tärkeää huomioida, että keltaisia tahroja saattaa muodostua ilman antiperspiranttisia ainesosiakin, esimerkkinä keltaiseksi tahriintunut kaulus, jossa ihon lipidit yhdessä ilman likahiukkasten kanssa muodostavat itsepintaisia tahroja, joita ei saa helposti pois. Joissakin tapauksissa likaantuminen voidaan yhdistää kankaan värien irtoamiseen. NIVEA Invisible for Black & White -tuotteet saattavat auttaa niitä, jotka haluavat vähentää keltaisten tahrojen muodostumista vaatteisiinsa.

8. Mitä voin tehdä poistaakseni kellertäviä tahroja?
Jo olemassa olevia keltaisia tahroja ei pysty poistamaan tai pienentämään säännöllisellä/useammalla peräkkäisellä pesukerralla – joskus peseminen saattaa jopa kiinnittää tahrat tiukemmin.
Jos vaatteisiin on ilmestynyt tahroja, huuhtele vaatteitasi kylmässä vedessä ennen kuin peset ne pyykinpesuaineella. Onnistuimme usein poistamaan tahrat liottamalla vaatteita 5 %:n vahvuisessa sitruunahapossa noin 24 tunnin ajan. Erittäin tärkeää: Huuhtele vaatteita kirkkaalla vedellä ennen kuin peset ne tavallisella pesuohjelmalla 30 °C:ssa käyttämällä nestemäistä pesuainetta. Emme kuitenkaan voi taata, että tahrat lähtevät kaikista käsitellyistä vaatteista. Ole varovainen herkkien ja värikkäiden kankaiden sekä napillisten tai helmiäistä sisältävien vaatteiden kanssa, sillä happoliuos saattaa vaurioittaa niitä. Testaa tuotetta ennen varsinaista käyttöä näkymättömään kohtaan.
Varoitus: Huomioi, että sitruunahappo on lievästi haitallista ollessaan kosketuksissa ihoon (ärsyttävä, herkiste), silmiin (ärsyttävä), nieltäessä sekä hengitettäessä (ärsyttävä). Ihokontakti voi aiheuttaa inflammaatiota ja kuplanmuodostusta. Kudosvaurioiden laajuus riippuu siitä, kuinka kauan aineen kanssa on oltu kosketuksissa. Tästä syystä suosittelemme käyttämään suojakäsineitä sitruunahappoa käsiteltäessä ja olemaan hengittämättä sitruunahapon höyryjä

9. Voivatko deodorantit muodostaa valkoisia tahroja tekstiileihin?

Jotkin deodorantit, tarkemmin alumiinisuolaa eli alumiiniklorohydraattia (ACH) sisältävät antiperspirantit, saattavat jättää valkoisia tahroja vaatteisiin tietyissä olosuhteissa, jos niitä ei käytetä oikein. Antiperspiranttispraytä (esim. NIVEA Deodorant Dry) käytettäessä on tärkeää ravistaa tuotetta hyvin, jotta alumiiniklorohydraattijauhe leviää tasaisesti tölkissä ja vastaavasti iholle. Valkoisten tahrojen välttämiseksi kaikkien antiperspiranttien tulee antaa imeytyä ihoon tai kuivua ennen vaatteiden päälle pukemista. Yleensä vaatteiden valkoiset tahrat lähtevät harjaamalla.  NIVEA Invisible for Black & White -tuotteet saattavat auttaa niitä, jotka haluavat välttää valkoisia tahroja vaatteissa.

10. Onko tuotteeni alkoholiton?
Itse asiassa kemiallisesti termi ”alkoholi” viittaa monenlaisiin yhdisteisiin. Niille yhteistä on se, että ne sisältävät molekyylissä tietyn ryhmän atomeja. Yleisesti ja puhekielessä termi ”alkoholi” viittaa kuitenkin etanoli-nimiseen aineeseen (kemiallinen nimi etyylialkoholi), joka on alkoholin juotava muoto. Mikään tuote, jossa lukee ”alkoholiton”, ei sisällä etanolia eli se on ”alkoholiton” tai sisältää denaturoitua alkoholia, vaikkakin sana alkoholi saattaa esiintyä ainesosaluettelossa (INCI) (esim. stearyl alcohol, oktadekanoli).

11. Kuinka kauan minun pitää odottaa ennen alumiinia sisältävän antiperspirantin käyttöä?

Kun sheivaat, pieni osa uloimmasta ihokerroksestasi irtoaa, mutta iho ja sen suojakerrokset eivät silti välttämättä vaurioidu. Pieniä vaurioita voi kuitenkin esiintyä. Tässä tapauksessa alumiinia sisältäviä deodorantteja ei saa käyttää, kun iho on ärsyyntynyt tai vaurioitunut. Vaikka kainalon iho olisi ärsyyntynyt tai vaurioitunut muusta syystä, antiperspiranttia ei tule käyttää.

12. Voiko deodoranttien käyttö muodostaa väritahroja (esim. vihreitä, ruskeita, punaisia, sinisiä) tekstiileihin?
Värillisten tahrojen muodostuminen tekstiileissä tapahtuu samalla tavalla kuin keltaisten tahrojen. Tahrojen konkreettiseen väriin saattavat vaikuttaa vesijohtoveden jäämät (esim. kupari, mangaani, rauta). Joissakin tapauksissa väriin saattavat vaikuttaa myös fluoresentit valkaisuaineet (optiset valkaisuaineet). Väritahroja saattaa ilmestyä vaalean värisiin vaatteisiin myös, kun päällä tai alla olevasta vaatteesta irtoaa väriä. Näin käy usein silloin, kun värjätty materiaali ei kestä hikoilua.


Lisää kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä verkkosivustomme palautelomakkeen kautta.


OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

Product-stage-bg

Vastaus kaikkiin deodoranttiaiheisiin kysymyksiin