nainen, jolla on aikuisen akne

Aikuisiän aknen syyt ja hoidot

Lue oppaamme kaikesta, mitä sinun tulee tietää aikuisiän aknen syistä, kuinka ehkäistä sitä & vinkkejä ihonhoitorutiiniin aikuisiän aknelle.

Aikuisiän aknen

Aikuisiän akne on yksi turhauttavimmista iho-ongelmista. Akne voi murtaa itseluottamuksen missä iässä tahansa, mutta varsinkin aikuisuudessa, jolloin sen odotetaan olevan jo edesmennyttä. 
  
 On tärkeää muistaa, että näppylät ja ihon epätasaisuus ovat luonnollinen asia, ja aikuisiän akneen on olemassa hoito, joka auttaa ihonhoitomatkallasi. Ihonhoitoasiantuntijamme ovat koonneet yhteen neuvoja, jotta saisit selville aikuisiän aknen syyt ja parhaan aknehoidon aikuisille.


4 aikuisiän aknen pääsyytä

Aikuisiän aknen syyt vaihtelevat henkilöstä toiseen ja siksi tarvitaan erilaisia hoitoja.

Akne syntyy, kun iho ja huokoset eivät pärjää talin ylituotannon kanssa. Ylimääräinen tali sekoittuu kuolleiden ihosolujen kanssa ja muodostaa tulpan huokoseen. Tämä johtaa mustapäiden, valkopäiden ja näppylöiden muodostumiseen.

On olemassa muutamia aikuisiän aknen pääsyitä:

1. Perintötekijät

Tietyt ihmiset ovat alttiimpia aikuisiän aknelle. Usein aikuisiän aknen esiintyminen tarkoittaa sitä, että joku läheinen tai kaukaisempikin perheenjäsen on kärsinyt samasta iho-ongelmasta.

2. Hormonaaliset muutokset tai epätasapaino

Iho ja keho voivat reagoida hormonitasojen muutoksiin:
 
 - pH-tasapainon muutoksilla
 - Tulehduksilla
 - Verenkierron muutoksilla
 - Liiallisena öljyn tuotantona (tali)
 - Kohonneilla testosteronitasoilla
 
Kyseiset muutokset voivat johtaa aikuisiän aknen syntyyn.
 
Hormonaaliset muutokset voivat tapahtua esimerkiksi murrosiän, raskauden, munasarjojen monirakkulaoireyhtymän, oman kuukautiskiertosi, vaihdevuosien tai muun lääketieteellisen tilan seurauksena. Hormonaaliselle aikuisiän aknelle on tunnusomaista syvä ja kystamainen tulehdustila, joka on usein arka tai kivulias.
 
Jos epäilet, että sinulla on hormonitasojen epätasapainosta johtuva aikuisiän akne, hakeudu lääketieteen ammattilaisen juttusille aikuisiän aknen hoitoa varten.

nainen, jolla on aikuisen akne
blondi nainen nauraa
nainen välttää aikuisten aknea
nainen, joka peittää aikuisen aknen

3. Epäsopiva ihonhoito ja muut ihonhoitotuotteet

Epäsopivat kasvojenpuhdistajat, kuorinta-aineet ja partaterä kuivalla iholla voivat ärsyttää ihoa ja poistaa sitä suojaavan kerroksen aiheuttaen tulehdukseen johtavan reaktion.

Kokeile NIVEA Purify Scrub with organic rice -kuorintaa, joka puhdistaa ja silottaa ihon pintaa antaen tasaisen hipiän vahingoittamatta ihoa suojaavia kerroksia.

Toinen yleinen syy aikuisiän akneen ovat öljyisten hiustenhoitotuotteiden, muotoilutuotteiden, meikin ja raskaiden kasvovoiteiden tukkimat ihohuokoset. Muista huuhdella kaikki mahdolliset jäämät pois iholtasi.

 

4. Stressi

Aikuisuuteen liittyy usein melkoisen paljon stressiä, mikä voi aiheuttaa kehossasi biologisia muutoksia ja laukaista aikuisiän aknea. Ollessasi stressaantunut lisämunuaisesi tuottavat kortisoli-nimistä stressihormonia. Tämä hormoni aiheuttaa lisääntynyttä talintuotantoa, mikä johtaa stressiperäiseen aikuisiän akneen.

 

Stressi heikentää lisäksi vastustuskykyä, aiheuttaa tulehduksia ja muutoksia ihosi proteiineissa, mikä voi johtaa kimmoisuuden vähentymiseen ja kollageenintuotannon laskemiseen. 

 

Kaikki nämä tekijät pitkittävät aikuisiän aknen parantumisprosessia.


Aikuisiän aknen hoito

Paras ja turvallisin tapa hoitaa aikuisiän aknea on tehdä yhteistyötä asiantuntijan kanssa. Hyvä ihotautilääkäri tunnistaa aknesi syyt ja sen tyypin laatiakseen parhaan aikuisiän aknehoidon, joka on suunniteltu juuri sinun ihollesi. Aikuisiän akneen on kuitenkin useita kotikonsteja, kuten tuotteita ja toimenpiteitä, jotka voivat olla avuksi aknen hoitamisessa.
 
 Tutustutaanpa parhaisiin kotona tehtäviin aknehoitoihin aikuisille.

Aikuisiän aknen hoidon kotikonsteja ovat muun muassa tuotteet, jotka levitetään iholle ulkoisesti. Esimerkkejä iholle levitettävistä tuotteista ovat:
 

1. Aloe Vera

2. Vihreä tee -uute (älä levitä iholle suoraan, laimenna kantajaöljyllä, kuten jojobaöljyllä)

3 Teepuuöljy (älä levitä iholle suoraan, laimenna kantajaöljyllä, kuten jojobaöljyllä)

4. Sinkki

5. A-vitamiini (retinoli)

Muista, että jokaisen iho on erilainen ja konsultoi lääkäriäsi haitallisten reaktioiden välttämiseksi.

 

Kotikonstit eivät ehkä poista aknea kokonaan, varsinkaan laajaa tai syvää aknea. Lisäksi kaikki kotikonstit eivät toimi kaikille. Esimerkiksi hammastahna ja sitruunamehu voivat vahingoittaa ihon luontaista suojakerrosta johtaen lisä-ärsytykseen ja tulehdukseen.


Parhaat tuotteet aikuisiän aknelle:

Vaikka sinulla olisi aikuisiän akne, älä luovuta ihosi suhteen. On tärkeää ymmärtää, että teinivuosina toimineet aknehoidot eivät ehkä toimikaan nyt, kun olet kasvanut aikuiseksi ja ihosi on muuttunut. Aikuinen iho on usein herkempi ja alttiimpi kuivumiselle kollageenintuotannon laskiessa. Kokeile vaihtaa aikuisiholle suunniteltuihin aknehoitoihin, kuten hellävaraisiin ja ravitseviin kasvojenpuhdistustuotteisiin, ja ei-komedogeenisiin kosteus- ja aurinkovoiteisiin.


Paras aknehoito aikuisille on ennaltaehkäisy

Aikuisiän aknen ehkäisy

1. Aloita ihonhoitorutiini, jonka paikallisesti vaikuttavat ainesosat sopivat ihotyypillesi ja noudata rutiinia tunnollisesti. Pyydä asiantuntijalta neuvoja turvallisten ainesosien löytämisessä.
 
2. Kosteuta perusteellisesti. Akneen taipuvainen iho kuivuu, mikä aiheuttaa lisää finnejä. Liiallinen kuivuminen voi pahentaa aknea ja mahdollistaa jatkuvan finnikierteen.
 
3. Ole kärsivällinen. On helppoa turhautua ja vaihtaa tuotteesta toiseen, jos tuloksia ei saa välittömästi. Anna tuotteelle aikaa toimia kunnolla ja saada aikaan haluttu lopputulos. Johdonmukaisuus on tärkeintä aikuisiän aknen hoidossa.
 
4. Pidä huolta terveydestäsi kokonaisvaltaisesti. Elämäntapavalinnat, kuten stressin minimointi, tasapainoinen ruokavalio, nesteytys, säännöllinen liikunta ja kauneusunet ovat itsestäänselviä, mutta silti laiminlyötyjä, ratkaisuja terveellisen, hehkuvan ihon saamiseksi.  Aikuisiän akne on harmittavaa, mutta et ole yksin asian kanssa.

Aikuisiän aknen hoitoon on olemassa vaihtoehtoja - salaisuus on löytää omasi.