PARABEENIT KOSMETIIKASSA: MIKÄ ON NIIDEN TARKOITUS?

Säilytät päivävoidettasi lämpimässä kylpyhuoneessa. Tuot aurinkovoiteesi mukanasi rannalle. Käytät suihkugeeliä, joka on ollut avattuna useamman kuukauden ajan. Useimmissa kosmetiikkatuotteissa on säilöntäaineita, jotta voiteita ja geelejä ei tarvitse säilyttää jääkaapissa.

PARABEENIT SUOJAAVAT JA OVAT HYVIN SIEDETTYJÄ

Parabeenit ovat turvallisia ja siedettyjä säilöntäaineita, joilla on tärkeä rooli.
water
Vesipohjaiset ihonhoitotuotteet voivat pilaantua nopeasti.
NIVEA Creme
Rasvapitoiset tuotteet, kuten NIVEA Creme, eivät usein tarvitse säilöntäaineita.
Alkoholi on klassinen säilöntäaine, mutta se voi ärsyttää herkkää ihoa.

Mitä ovat parabeenit?

Monet tuotteet erääntyisivät nopeasti avaamisen jälkeen, jos niissä ei olisi säilöntäaineita. Niistä tulisi käyttökelvottomia lyhyen ajan sisällä avaamisesta. Tämä johtuu mikro-organismeista, kuten bakteereista ja homeesta, jotka päätyvät tuotteeseen ihokosketuksesta ja moninkertaistuvat helposti vesipohjaisissa kosmetiikkatuotteissa. Tämän seurauksena tuotteet pilaantuvat, eivätkä ne enää saavuta aiottua lopputulosta. Tässä vaiheessa niistä voi olla jopa haittaa.

Parabeenit estävät kosmetiikkatuotteiden pilaantumisen tappamalla bakteereita ja hometta. Parabeenien avulla NIVEA voi taata, että sen tuotteiden laatu säilyy pitkän ajan.

Tehokkaita ja hyvin siedettyjä

Parabeenit ovat erittäin tehokkaita säilöntäaineita, jotka ovat hyvin siedettyjä. Siksi niitä käytetään ympäri maailman – kosmetiikan lisäksi kotitaloustuotteissa, lääkevalmisteissa ja ruoissa. Ne ovat olleet käytössä yli 80 vuoden ajan. NIVEA käyttää parabeeneja noin kolmanneksessa tuotteistaan; pääasiassa vartalonhoito-, aurinkosuoja- ja kasvojenhoitotuotteissa. Kaikkien NIVEAn käyttämien ainesosien tavoin parabeeneja lisätään vain tarvittaessa. 
Esimerkiksi klassinen NIVEA Creme ei tarvitse säilöntäaineita, sillä sen rasvapohjainen koostumus suojaa sitä luonnollisesti bakteereilta ja homeelta. 
Kuluttajaviranomaiset, media ja luonnonkosmetiikkayhtiöt kritisoivat parabeenien käyttöä. Sanotaan, että parabeenit jäävät ihmisen elimistöön, häiritsevät hormonitoimintaa, aiheuttavat syöpää ja rajoittavat lisääntymiskykyä. Nämä pelot ovat kuitenkin perusteettomia. Euroopan komissio ja sen tieteelliset neuvoa-antavat komiteat sekä Yhdysvaltojen riippumaton arviointikomitea Cosmetic Ingredient Review (CIR) ovat toistuvasti vahvistaneet, että parabeenit eivät ole terveydelle vaarallisia.

Näiden tutkimusten mukaan kaikki kehomme absorboimat parabeenit hajoavat nopeasti, ja siksi parabeenit ovat yleensä hyvin siedettyjä. Kuten kaikki ainesosat, ne voivat aiheuttaa allergisia reaktioita yksittäisissä tapauksissa, mutta tämä tapahtuu harvemmin kuin muiden säilöntäaineiden kanssa.
Parabeenit antavat sinulle varmuuden siitä, että tuotteiden laatu säilyy.
Hormonal effect
Preservatives are used only in the smallest quantities.

Ovatko parabeenit vaarallisia?

Vastaus on yksiselitteisesti ”ei”.

On totta, että laboratoriokokeissa monilla eri ainesosilla on samanlainen vaikutus hormoneihin – parabeenit mukaan lukien – mutta niin on myös soijalla ja muilla elintarvikkeilla. Niiden vaikutus on kuitenkin paljon pienempi kuin monien muiden luonnollisten estrogeenien.

Tämä ei tarkoita, että se tuottaa hormonaalista vaikutusta tuotetta käytettäessä. Säilöntäaineita käytetään mahdollisimman pienissä määrissä. Lisäksi tuotteita käytetään vain iholle, ja jos parabeeneja päätyy kehoon, ne hajoavat nopeasti.

Asiantuntijat ovat tutkineet parabeeneja ja sen kaltaisia ainesosia koko niiden pitkän käyttöhistorian ajan. Monien tieteellisten tutkimusten mukaan parabeenit ovat turvallisia.

Parabeeneja ei käytetä aina

Parabeenit ovat turvallisia ja siedettyjä säilöntäaineita, joilla on tärkeä rooli. Vaikka jotkut lähteet väittävät parabeenien olevan ”vaarallisia kemikaaleja”, parabeeneja löytyy luonnosta ja niitä käytetään niin pieninä määrinä, että niiden hormonaalisia vaikutuksia ei voida todistaa. Vaikka NIVEA käyttää parabeeneja tietoisesti niiden monien hyödyllisten ominaisuuksien vuoksi (hyvä siedettävyys, laajat tutkimukset ja hyvä vaikutus), tarjoamme asiakkaillemme myös tuotteita, jotka eivät sisällä parabeeneja. Loppujen lopuksi sinun pitäisi päättää tietoisena ostajana itse, mikä tuote on sinulle paras.

Noin 70 % NIVEAn tuotevalikoimasta ei sisällä parabeeneja.

Paraben