miten-pestä-kädet-oikein

Miten pestä kädet oikein: ohjeita ja vinkkejä

Milloin ja kuinka usein käsiä pitää pestä? Lue lisää siitä, miten kädet pestään oikeaoppisesti ja miksi perusteellinen käsienpesu on tärkeää.

ASKEL ASKELEELTA: MITEN PESET KÄDET OIKEIN JA SUOJAAT ITSEÄSI INFEKTIOITA VASTAAN

On yleinen harhaluulo, että käsienpesu olisi maailman helpoin asia. Taudinaiheuttajat lähtevät käsistä vain, jos kädet pestään perusteellisesti.
käsienpesuvinkki-askel-1
Kunnollinen käsienpesu: 7 askelta

1. Avaa vesihana

Laita kädet veden alle ja kastele ne huolellisesti. Paras veden lämpötila on sellainen, joka on niin lämmin kuin on tarpeen, mutta samalla mahdollisimman matala. Jos vesi on liian kuumaa, herkkä iho joutuu koville ja kuivuu.
käsienpesuvinkki-askel-2
Kunnollinen käsienpesu: 7 askelta

2. Vaahdota saippua

Hiero pala- tai nestesaippuaa kosteiden kämmenten välissä ja vaahdota. Jos käytät nestesaippuaa, yksi pumppaus on tarpeeksi. Liiallinen saippuankäyttö ei vahingoita ihoa, mutta se ei myöskään tee käsistä sen puhtaampia.
käsienpesuvinkki-askel-3
Kunnollinen käsienpesu: 7 askelta

3. Saippuoi kädet oikein

Saippuoi kädet perusteellisesti pyörivillä liikkeillä kevyesti painaen: saippuoi sormien välit, sormenpäät, kynnet ja kämmenet. Saippuoi käsiä vähintään 20–30 sekuntia, jotta epäpuhtaudet ja bakteerit hankautuvat pois ihosta.
käsienpesuvinkkiaskel-4
Kunnollinen käsienpesu: 7 askelta

4. Saippuoi sormien välistä

Kiinnitä erityistä huomiota sormien välien pesuun. Risti kädet ja liu'uta sormia edestakaisin. Älä unohda peukaloita!
käsienpesuvinkki-askel-5
Kunnollinen käsienpesu: 7 askelta

5. Huuhtele huolellisesti

Huuhtele saippuan vaahto pois kokonaan. Muuten - on vain myytti, että käsienpesu ilman vettä olisi turhaa. Käsienpesu ilman saippuaa vain ei ole yhtä tehokasta. Jos ainut vaihtoehtosi on pestä kädet ilman saippuaa, huuhtele käsiäsi lämpimän veden alla ainakin 30 sekunnin ajan.
käsienpesuvinkki-askel-6
Kunnollinen käsienpesu: 7 askelta

6. Kuivaa kädet huolellisesti

Kuivaa kädet ja sormien välit käsipyyhkeellä. Älä hankaa, vaan painele kosteus kevyesti pyyhkeeseen, jotta et ärsytä käsien herkkää ihoa. Muista vaihtaa käsipyyhe säännöllisesti (vähintään kerran viikossa yhden hengen taloudessa).
käsienpesuvinkki-askel-7
Kunnollinen käsienpesu: 7 askelta

7. Levitä käsivoidetta

Ihanteellista olisi, että käsivoidetta lisättäisiin jokaisen käsienpesun jälkeen, sillä käsienpesu poistaa tärkeitä rasvoja ihon pinnalta. Kosteuttava käsivoide auttaa tukemaan ihon omaa uusiutumisprosessia. 

MITEN PESET JA PIDÄT HUOLTA KÄSISTÄSI: VINKKEJÄ SAIPPUASTA JA VOITEISTA

Oikeanlaisen saippuan ja hoitotuotteiden valinta on keskeistä, jotta käsien iho ei kuivu.

Miten valitsen oikeanlaisen saippuan ja käsivoiteen?

Kun ostat saippuaa, valitse mahdollisimman mieto koostumus. Miedot saippuat ovat lempeitä ihoa suojaavalle pintakerrokselle. Valitse ihoa kuivattamaton saippua, joka sisältää luonnollisia öljyjä. Erityisen herkkäihoisten kannattaa tarkistaa, että saippua on pH-neutraali. 

Palasaippua vai nestesaippua?

Ihosi kannalta ei ole väliä, käytätkö palasaippuaa vai nestesaippuaa, mutta julkisissa tiloissa, joissa monet ihmiset pesevät käsiä, on suositeltavaa käyttää nestesaippuaa - bakteerit viihtyvät palasaippuassa.

Mikä käsivoide sopii minulle parhaiten?

Riippuen siitä, kuinka usein peset käsiäsi ja kuinka kuivat ne ovat, valitse sopiva käsivoide tarpeisiisi:
- Erittäin täyteläinen käsivoide sopii halkeilevalle käsien iholle, sillä voide kosteuttaa ja nopeuttaa ihon paranemista
- Normaalille iholle tarkoitetulla käsivoiteella voit ylläpitää hyvää käsien ja kynsien kuntoa
- Jos työskentelet tietokoneella tai käsittelet tärkeitä asiakirjoja, valitse käsivoide, joka imeytyy nopeasti - silloin sormenpäät eivät jää rasvaisen tuntuisiksi!
- Q10:tä sisältävä käsivoide auttaa vähentämään ikääntymisen merkkejä käsien iholla

levitä-käsivoidetta

Miksi käsivoiteen levittäminen käsienpesun jälkeen on tärkeää?

Joka kerta käsienpesun yhteydessä poistat iholta lian ja epäpuhtauksien lisäksi myös ihoa suojaavia öljyjä. Juuri siksi onkin tärkeää suosia hoitavia saippuoita ja lisätä käsivoidetta jokaisen käsienpesun jälkeen. Tällä tavoin tuet ihon uusiutumisprosessia ja pidät kätesi pehmeinä.

MIKSI KUNNOLLINEN KÄSIENPESU ON TÄRKEÄÄ

Kaikki tietävät sen: käsienpesu on tärkeää. Mutta miksi? Ja kuinka usein käsiä pitää pestä?

Oikeaoppinen käsihygienia suojaa meitä

Käytämme käsiämme koko ajan ja ne koskettavat muita ihmisiä ja kaikenlaisia tavaroita pitkin päivää. Olemme sitten bussissa, naputtelemme kännykkää tai niistämme nenää - erilaisia pintoja koskemalla bakteerit ja muut taudinaiheuttajat tarttuvat käsiin.

Pesemällä kädet säännöllisesti ja kunnolla mahdolliset taudinaiheuttajat huuhtoutuvat pois. Lähes 80 % tarttuvista taudeista tarttuu käsien kautta - erityisesti suolistoon liittyvät taudit, silmätulehdukset ja flunssa.

Samaan aikaan käsissä olevat bakteerit ja lika voivat päätyä kasvojesi ihoon ja aiheuttaa näppyjä.

Muista kuitenkin - käsien peseminen liian usein rasittaa ja kuivattaa käsien ihoa. Siksi käsivoidetta tulisikin lisätä joka kerta käsienpesun jälkeen.

Kädet pitää pestä, kun olet…

  • … käynyt vessassa
  • … aivastanut tai niistänyt
  • … ollut kontaktissa ihmisiin, jotka ovat kipeitä
  • … silittänyt eläimiä
  • … koskenut eläinten ruokaan
  • … vienyt roskat ulos
  • … meikannut
  • … aloittamassa ruuan teon
  • … tehnyt puutarhatöitä
  • … juuri tullut kotiin
lasten-käsienpesuvinkit

Pese kädet lapsen kanssa kahdestaan

Totuta lapset pesemään kädet säännöllisesti ja perusteellisesti jo pienestä pitäen. Käsien pesu kahdestaan on lapselle paljon hauskempaa kuin yksin!
nivea-käsienpesutuotteet

Pitääkö kädet desinfioida, kun olen flunssassa?

Kipeinä ollessamme välitämme taudinaiheuttajia muihin käsiemme kautta. Mutta pitäisikö kädet desinfioida ollessamme kipeitä? Ei! Luota perusteelliseen käsienpesuun ja vältä muiden ihmisten kättelemistä.

Milloin kädet kannattaa desinfioida?

Jos käsienpesu säännöllisesti ja perusteellisesti on jokapäiväinen rutiinisi, käsihygieniasi on jo hyvällä mallilla. Taudinaiheuttajien määrä käsissäsi on jo merkittävästi vähentynyt ja sen seurauksena myös infektioriski on pienentynyt huomattavasti. 

Kannattaako käsiä desinfioida lainkaan?

Terveydenalan laitoksissa, kuten sairaaloissa, käsien desinfiointi on tärkeää, jotta taudinaiheuttajat eivät leviä. Käsien desinfiointi on erityisen tärkeää näissä laitoksissa työskentelevälle hoitohenkilökunnalle.

Lisäksi jos vierailet esimerkiksi sairaalassa tai hoitokodissa, desinfioimalla kätesi suojelet potilaita, joilla on usein heikentynyt immuunijärjestelmä ja he ovat siksi alttiimpia tarttuville taudeille.

Omaishoitajien kannattaa keskustella lääkärin kanssa siitä, kannattaisiko käsiä desinfioida myös kotona.


SAATAT MYÖS PITÄÄ NÄISTÄ

Lue lisää, miten pidät sekä kätesi että jalkasi kosteutettuina ja pehmeinä
kuivat-kädet

Kuivat kädet? Vinkkejä, joilla saat pehmeät kädet

Säännöllinen pesu, desinfiointiaineet tai kylmä tuuli - useat eri tekijät voivat kuivattaa ihoa. Näillä vinkeillä ylläpidät ihon kosteustasapainoa.
 
Käsienhoitovinkit

Ihonhoitovinkkejä herkälle käsien iholle

Kun tutustumme uusiin ihmisiin, kädet ovat osa ensivaikutelmaa. Yksi syy lisää pitää huolta käsien ihosta ja kynsien kunnosta! Lue lisää, miten teet manikyyrin kotona.
jalat-ihonhoito

Tee-se-itse pedikyyri

Erityisesti kesäisin, kun paljaat jalat ovat paljon esillä, jalkojen hoitaminen tulee ajankohtaiseksi. Näytämme, miten voit tehdä itse itsellesi pedikyyrin.