MITÄ PIGMENTTILÄISKÄT OVAT?

Pigmenttiläiskien eli maksaläiskien ilmaantumiseen iholle voi olla monia syitä, mutta tavallisin niistä on ihon hyperpigmentaatio. Hyperpigmentaatiolla tarkoitetaan liiallista melaniini-nimisen väriaineen tuotantoa, joka saa aikaan ihon tummenemista ja ruskeita läiskiä iholla.

MITEN PIGMENTTILÄISKÄT MUODOSTUVAT?

Useimmilla ihmisillä pigmenttiläiskiä esiintyy kasvoissa, mutta niitä voi esiintyä myös muualla vartalon iholla. Tavallisesti läiskiä syntyy ihon vaurioituessa, mutta niistä itsestään on vain harvoin mitään haittaa. 
 

MISTÄ SYISTÄ PIGMENTTILÄISKIÄ PÄÄASIASSA SYNTYY?

  1. Auringon aiheuttama vaurio – Tavallinen syy iholla esiintyvien tummien läiskien muodostumiseen on liiallinen altistuminen auringonvalolle. Kuusikymmentä vuotta täyttäneillä yli 90 % pigmenttiläiskistä johtuu nimenomaan liiallisesta auringonvalosta. Aurinko on syypää myös monien nuoremmillakin ihmisillä esiintyvien pigmenttiläiskien syntyyn. Iho tuottaa melaniinia ylen määrin, koska se suojaa ihoa UV-säteilyn haitoilta. Lue lisää aurinkosuojatuotteista
  2. Melasma – Melasmat eli maksaläiskät johtuvat hormonien keskinäisestä epätasapainosta. Laukaisevia tekijöitä voivat olla mm. raskaus, vaihdevuodet ja ehkäisypillerit.
  3. Tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio – Tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio on seurausta ihon vaurioitumisesta, esimerkiksi aknearvista, palovammoista tai psoriaasista. Tämä näkyy selkeimmin ihmisen ikääntyessä, kun ihosolut eivät enää uusiudu yhtä nopeasti. Siksi näitä läiskiä kutsutaan toisinaan myös ikäläiskiksi. 
 


NÄIN PÄÄSET EROON IHOLLA ESIINTYVISTÄ TUMMISTA LÄISKISTÄ

Jos ihoon ilmestyy jokin huolestuttava muutos, suosittelemme aina ensiksi käyntiä ihotautilääkärin tai yleislääkärin vastaanotolla. Tummien läiskien voimakkuuteen ja niiden muodostumiseen voi kuitenkin myös itse vaikuttaa.

AURINKOSUOJA

Jos epäilet, että pigmenttiläiskät voivat johtua auringon aiheuttamasta ihovauriosta, on hyvä hankkia hyvä aurinkosuojatuote, jossa on korkea aurinkosuojakerroin. Suojakerroin suojaa ihoa uusilta vaurioilta ja vähentää olemassa olevien läiskien tummenemisen todennäköisyyttä. Suosittelemme erityisesti korkean aurinkosuojakertoimen sisältävää NIVEA Sun UV Face Sensitive SPF50 -aurinkosuojavoidetta.

KUORINTA

Jos tummat läiskät ovat ilmaantuneet iholle äskettäin, ne saattavat olla vielä pinnallisia, jolloin laadukas, syvävaikutteinen kuorintavoide voi auttaa poistamaan tummista ihokerroksista uloimmat. Erityisesti kannattaa kokeilla glykolihappoa tai salisyylihappoa sisältävää kuorintatuotetta.  
Lue lisää kuorinnasta


VAALENTAVAT VOITEET

Ennaltaehkäise pigmenttiläiskien syntymistä ja vaalenna hyperpigmentaatiota täsmätuotteilla. NIVEA Hyaluron Cellular Filler Elasticity Anti-Spot -kasvoseerumin ihoa uudistava ja vahvistava koostumus sisältää tehokkaan melaniinin estoaineen. Se on kehitetty hidastamaan ihosolujen melaniinintuotantoa, mikä vähentää jo olemassa olevien pigmenttiläiskien näkyvyyttä. Jotta saat parhaan mahdollisen tuloksen, käytä seerumin kanssa NIVEA Hyaluron Cellular Filler Elasticity Day Cream -päivävoidetta, jonka uudistava koostumus ja korkea suojakerroin 30 suojaa ihoa UV-säteilyn aiheuttamalta ikääntymiseltä ja pigmenttiläiskiltä.

KOTIKONSTIT

Toisinaan meidät valtaa tee se itse -innostus. Pigmenttiläiskien hoitoon on kuin onkin olemassa myös muutamia kotikonsteja. Muun muassa vitamiineista saattaa olla hyötyä, kun levität esimerkiksi E-vitamiinia suoraan iholle tai nautit runsaasti E-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita. Lisäksi ruokavalion on hyvä sisältää runsaasti C-vitamiinia, vaikkapa mansikoita ja appelsiineja. Risiiniöljyä, vihreää teeuutetta, maitoa, aloe veraa, sitruunamehua ja hunajaa voi myös käyttää vaalentamaan iholle ilmaantuneita tummia läiskiä.