MITÄ PIGMENTTILÄISKÄT OVAT?

Pigmenttiläiskien eli maksaläiskien muodostumiseen voi olla monta syytä. Tavallisin on kuitenkin ihon hyperpigmentaatio. Hyperpigmentaatio tarkoittaa melaniini-nimisen väriaineen liikatuotantoa. Liikatuotannosta seuraa pigmenttimuutos ja siitä puolestaan tummat läiskät iholla.

PIGMENTTILÄISKÄT

Oletko huomannut ihollasi pieniä ruskeita pilkkuja, jotka eivät ole koholla ihosta? Ne ovat luultavimmin pigmenttiläiskiä, joiden toinen nimi on maksaläiskä tai maksaläikkä.

Minkälaisia ovat maksaläiskät kasvoissa ja vartalossa ja mikä niitä aiheuttaa ja kuinka niitä voi ehkäistä ja hoitaa? Lue lisää tästä.

MITÄ PIGMENTTILÄISKÄT OVAT?

 

Pigmenttiläiskät ovat tummia värjäytymiä, jotka eivät ole koholla ihosta. Ne ovat tavallisesti ruskeansävyisiä – vaaleista tummemman ruskeisiin – ja niitä muodostuu auringolle altistuville ihoalueille, kuten kasvoihin, olkapäihin, selkään ja kämmenselkiin. Pigmenttiläiskät ovat erikokoisia, ja usein ne kasvavat suuremmiksi, vaikka ovat alkujaankin pisamia suurempia. Toisin kuin pisamat, joihin ne toisinaan sekoitetaan, pigmenttiläiskät eivät haalistu, ellei niitä erityisesti hoida.

MIKÄ PIGMENTTILÄISKÄT AIHEUTTAA?

  1. Auringon aiheuttamat vauriot - Tummat läiskät iholla johtuvat tyypillisesti liiallisesta altistumisesta auringonvalolle. Iho tuottaa liikaa melaniinia, koska se suojaa ihoa UV-säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. Kuusikymmentä vuotta täyttäneillä yli 90% pigmenttiläiskistä johtuu nimenomaan liiallisesta altistuksesta auringolle. Myös nuoremmilla niitä saattaa ilmetä, joten aurinkosuojavoidetta on tärkeää käyttää päivittäin. 
  2. Melasma - Melasmat eli maksaläikät johtuvat muutoksista hormonitasapainossa. Pigmenttimuutoksia laukaisevia tekijöitä ovat mm. raskaus, vaihdevuodet ja e-pillerit. 
  3. Tulehduksesta johtuva hyperpigmentaatio - Tulehduksesta johtuva hyperpigmentaatioreaktio on seurausta ihovauriosta, kuten aknesta, palovammoista tai psoriaasista. Tämä on ilmeisintä ikääntyvillä, joilla ihosolut eivät enää uusiudu entiseen tapaan. Siksi näitä läiskiä kutsutaan toisinaan ikäläiskiksi.


MISSÄ IÄSSÄ PIGMENTTILÄISKÄT ALKAVAT MUODOSTUA?

Useimmille pigmenttiläiskiä alkaa ilmaantua neljänkymmenen ikävuoden tienoilla riippuen siitä, paljonko he ovat altistuneet auringolle elämänsä aikana. Mitä enemmän auringossa viettää aikaa joko ilman aurinkosuojaa tai vain matalalla aurinkosuojakertoimella suojautuneena, sitä todennäköisemmin ja sitä aiemmin ikäläiskiä muodostuu. Vaaleaihoisilla riski saada maksaläiskiä kasvojen ja vartalon alueelle on keskimääräistä suurempi. Vaikka pigmenttiläiskät ovat vaarattomia, ne voivat kasvaa suuremmiksi, joten jos pigmenttimuutokset aiheuttavat huolta jo nyt, on parempi puuttua asiaan ennemmin kuin myöhemmin.

KUINKA PIGMENTTILÄISKIEN MUODOSTUMISTA VOI EHKÄISTÄ?

Jos ihossasi on huolestuttava värimuutos, suosittelemme aina näyttämään sitä ensin lääkärille tai ihotautilääkärille. Tummat läiskät iholla ja niiden muodostuminen voidaan saada kuriin myös kotikonstein.

IHON SUOJAAMINEN AURINGOLTA

Jos epäilet pigmenttiläiskien johtuvan auringon aiheuttamista vaurioista, on hyvä hankkia korkean suojakertoimen aurinkosuojavoide. Suojakerroin suojaa ihoa uusilta vaurioilta ja vähentää olemassa olevien läiskien tummumisen riskiä. Suosittelemme kasvojen alueelle erityisesti NIVEA Sun UV Face Anti-Age Q10 Cream -voidetta, joka sisältää koentsyymi Q10:ä ja suojakertoimen SPF 50. 

KUORINTA

Jos tumma läiskä iholla on ilmestynyt vasta äskettäin, se voi olla yhä pinnallinen, jolloin korkealuokkainen, syvävaikutteinen kuorinta-aine auttaa poistamaan tumman ihon uloimman kerroksen. Erityisesti kannattaa kokeilla kuorinta-ainetta, joka sisältää glykolihappoa, salisyylihappoa tai maitohappoa. Lue lisää kuorinnasta tästä.


KUINKA MAKSALÄISKÄT VOI HOITAA KOTONA?

On olemassa ainesosia, joita voi käyttää kotona ja jotka auttavat haalistamaan pigmenttimuutoksia. Näihin kuuluvat:

ALOE VERA

Aloe vera on varsinainen ihmekasvi, joka sisältää vaikuttavia ainesosia, kuten aloiinia ja aloesiinia, joiden on havaittu vaalentavan pigmenttiläiskiä huomattavasti.

C-VITAMIINI

C-vitamiinin levittämisestä iholle on monenlaista hyötyä; se on myös tehokas tapa vaalentaa erilaisia auringon aiheuttamia tummia läiskiä iholla.

E-VITAMIINI

Tutkimukset ovat osoittaneet, että E-vitamiini suojaa ihoa valoherkkyydeltä (UV-säteilyn aiheuttamilta oireilta), joka tekee ihon alttiimmaksi pysyvämmille vaurioille.

MUSTA TEE

Vuonna 2011 julkaistu tutkimus osoitti, että mustan teen levittämisellä tummaan läiskään iholla kahdesti päivässä neljän viikon ajan oli ihoa vaalentava vaikutus.

OMENASIIDERIETIKKA

Omenasiiderietikan etikkahappo auttaa vaalentamaan maksaläiskiä, kun sitä levittää säännöllisesti.

LAKRITSIUUTE

Lakritsiuute on niin tehokasta, että sitä löytyy monista markkinoilla olevista voiteista, joiden tarkoituksena on häivyttää maksaläiskät kasvoissa.

VIHREÄ TEE

Vihreää teetä ei myöskään pidä unohtaa, sillä myös sen on havaittu häivyttävän tummat läiskät iholla. Levitä vähän jäähdytettyä vihreää teetä alueelle päivittäin. 

MAITO

Maidossa oleva maitohappo voi auttaa vaalentamaan ihon pigmenttiä, myös maksaläiskiä.


MAKSALÄISKIEN HOITO NIVEA LUMINOUS630 -SARJAN TUOTTEILLA

 

 

 

 

Tutustu NIVEA Cellular Luminous 630 Anti Spot Day Serum -seerumiin ja Cellular Luminous 630 Anti Spot Day Fluid -päivävoiteeseen. Nämä innovatiiviset koostumukset auttavat häivyttämään auringon, ikääntymisen ja hormonaalisten muutosten, kuten raskauden tai vaihdevuosien aiheuttamia pigmenttiläiskiä jo neljässä viikossa.

E-vitamiini, hyaluronihappo ja aurinkosuojakerroin SPF 50 hoitavat ja suojaavat ihoa valon aiheuttamilta ikääntymisen merkeiltä samalla, kun ne tasoittavat ihon sävyä ja kosteuttavat ihoa. Hellävarainen koostumus on turvallinen käyttää myös raskauden aikana ja sopii kaikille ihon sävystä tai ihotyypistä riippumatta, myös herkälle iholle.