Finnien hoito - Hoida finnit pois

Lue miksi finnejä syntyy, mistä finnit tulee ja kuinka saat finnit pois iholta.

MITÄ FINNIT OVAT?

MITÄ FINNEISTÄ TIEDETÄÄN

Finnit ovat elimistön oma tapa parantua. Talirauhaset sijaitsevat pienten karvatuppien vieressä iholla ja erittävät öljymäistä ainetta, jota kutsutaan taliksi. Mitä tali on? Talin tehtävänä on ehkäistä ihoa ja elimistöä kuivumasta. Finnejä syntyy, kun nämä huokoset tukkeutuvat ja tulehtuvat. Tulehtuneet finnit voivat olla kipeitä ja ärtyneitä. Finnejä tulee usein T-alueelle, kuten otsaan, nenään ja poskiin, mutta niitä voi olla myös leuassa. Elimistö yrittää korjata tilannetta lähettämällä samalle alueelle lisää verta ja erilaisia yhdisteitä, jotka aiheuttavat tulehdusta.


MUSTAPÄÄ VAI FINNI

Mustapäitä muodostuu, kun ihohuokonen tukkeutuu osittain. Finni syntyy, kun ihohuokonen on kokonaan tukossa, jolloin seurauksena on tulehtunut finni.


TEINIT

Teinit saavat useammin finnejä, koska huokoset ovat suurentuneet ja murrosiässä elimistössä vapautuvat hormonit lisäävät talin tuotantoa. Siksi ihohuokoset tukkeutuvat helpommin. Lue teinien hoitovinkit ja lisää tietoa siitä, millä keinoin saat finnit pois.


MISTÄ FINNIT TULEE?

Mietitkö koskaan, mistä finnit tulee? Kun tunnet syyt, voit helpommin löytää keinot saada finnit pois. Tässä erilaisia syitä, miksi kasvoihin ilmestyy finnejä:

HORMONIT

Talirauhaset ovat erityisen herkkiä hormonaalisille muutoksille. Koska teinin hormonitasot heittelehtivät murrosiässä, myös hormonaalisen aknen puhkeaminen on todennäköisempää. Raskauden aikana androgeenireseptorit tuottavat lisää talia ja aiheuttavat ihohuokosten tukkeutumista, jos iho on kovin herkkä. Tämä voi saada aikaan finnien muodostumista leukaan, suun ympärille ja muualle kasvojen alueelle.

 

PERINNÖLLISYYS

Joskus tulehtunut finni tai akne johtuu perinnöllisistä tekijöistä ja jotkin geneettiset muutokset voivat lisätä finnien muodostumisen riskiä. Finnejä voi ilmestyä kasvoille ja muualle ihoon myös siksi, että immuunijärjestelmä toimii tietyllä tavalla – tietyt maha-suolikanavan bakteerit tai hormonit voivat olla hieman erilaisia eri ihmisillä perinnöllisistä tekijöistä johtuen.

LÄÄKETIEDE

On olemassa lääkkeitä, jotka vaikuttavat elimistön hormoneihin ja sillä tavoin aiheuttavat tulehtuneiden finnien muodostumista kasvoissa. Jos epäilet, että käyttämäsi lääke saattaa laukaista tällaisia oireita, käy lääkärin vastaanotolla päästäksesi finneistä eroon.


RUOKA

Ei ihme, että ruoka, jota syömme, näkyy myös iholla. Glykeeminen indeksi ja nopeat hiilihydraatit, kuten pasta, valkoinen riisi, sokeri ja vaalea leipä, nostavat verensokeria ja voivat aiheuttaa lisääntynyttä hormonien eritystä, mikä puolestaan lisää talin tuotantoa.

Maitotuotteet, tyydyttyneet rasvat ja transrasvat lisäävät finnien muodostumisen todennäköisyyttä.

 

VÄÄRÄNLAINEN KASVOJEN HOITO

Vääränlaisten tuotteiden käyttäminen iholla voi lisätä finnien muodostumisen riskiä kasvoissa, erityisesti, jos tuote on liian voimakas. Oikeanlainen näppyvoide on olennainen juttu. Hajustetut tuotteet voivat helposti ärsyttää ja kuivattaa ihoa. Joskus ihon kuivuessa se koettaa korjata tilannetta tuottamalla lisää talia, joka tukkii huokoset, ja lopputuloksena onkin jälleen tulehtunut finni. Varmista, jos saat herkästi finnejä, että käytössäsi on hoitavia tuotteita, kuten kasvojen puhdistukseen tarkoitettu NIVEA MicellAIR Water Sensitive Skin -vesi. Pidä myös iho kosteutettuna näppyiselle iholle sopivalla hoitotuotteella, kuten NIVEA Refreshing Day Cream -voiteella, joka ei aiheuta aknea.

FINNIT KASVOISSA

Finnejä voi tulla leukaan, suun ympärille ja muualle kasvojen alueelle – mutta mistä eri puolille kasvoja ilmestyvät finnit kertovat? Tietyt kasvojen alueet heijastelevat koko elimistön tilaa. Tietoisuus siitä voi auttaa taistelussa finnejä vastaan.

  1. Finnit otsassa:  Kun finnejä tulee otsaan, erityisesti aivan hiusrajan alapuolelle, se voi tarkoittaa kahta asiaa; luultavimmin kyse on hiuksista. Otsatukkaan jäänyt hiki tai hiustuotteiden jäämät hiuksissa voivat tukkia huokoset ja aiheuttaa finnejä. Finnit otsassa voivat myös olla merkki siitä, että käytät liikaa alkoholia, transrasvoja tai punaista lihaa.
  2. Finnit poskilla: Poskiin ilmestyvät finnit voivat kieliä liiasta punaisen lihan, sokerin tai maitotuotteiden kulutuksesta. Yleinen hygienia on todella tärkeää. Tyynyssä ja älypuhelimessa on paljon bakteereita, ja kun ne koskettavat kasvoja, bakteerit siirtyvät iholle ja voivat aiheuttaa finnejä. Älä siis kuljeta puhelinta mukanasi vessaan, puhdista puhelin säännöllisesti antibakteerisella pyyhkeellä ja vaihda tyynyliina riittävän usein.
  3. Finnit leuassa: Leukaan finnejä ilmaantuu usein suolistobakteerien epätasapainon seurauksena, mikä puolestaan johtuu epäterveellisestä ruokavaliosta. Käytät ehkä liikaa prosessoituja elintarvikkeita, kuten valmisruokia ja pikaruokaa, mutta myös kakkujen syöminen aiheuttaa finnejä leuan alueelle.
  4. Finnit poskissa ja finnit suun ympärillä: Nämä ovat lähinnä merkki hormonaalisesta muutoksesta. Kun hormonituotannosta vastaavassa endokriinisessä järjestelmässä tapahtuu jokin muutos, talirauhaset saattavat aktivoitua liiaksi. Siksi finnejä tulee enemmän kuukautisten aikana. Muutamilla erilaisilla e-pillereillä on sama vaikutus.
  5. Finnit T-alueella: Kasvojen T-alue rasvoittuu herkästi, erityisesti sekaiholla, ja tälle alueelle voi siksi ilmestyä myös finnejä. Tutkimusten mukaan stressi ja väsymys voivat lisätä finnien muodostumisen todennäköisyyttä T-alueella.
     
 


KUINKA VÄLTTYÄ FINNEILTÄ

Paras tapa minimoida finnit on ehkäistä niitä ennalta. Oppaamme kertoo, minkälaista on oikeanlainen finnien hoito.

VÄLTÄ KASVOJEN KOSKETTAMISTA

Vaikka peset käsiäsi säännöllisesti, niissä on silti yllättävän paljon bakteereita. Bakteerit kulkeutuvat helposti käsistä kasvoihin, kun kosketat ihoa, mikä puolestaan voi aiheuttaa finnejä. Vältä koskettamasta kasvojasi, jotta pääset eroon finneistä tai vältyt niiltä kokonaan.

MUISTA MYÖS HIUKSET

On tärkeää, että peset hiuksesi säännöllisesti, koska ne saattavat rasvoittua. Hiukset voi myös olla hyvä pitää kiinni. Silloin kasvojen iho rasvoittuu vähemmän.

RUOKA

Kuten yllä mainittiin, vääränlainen ruoka voi lisätä finnien muodostumisen riskiä, ja oikeanlainen ruokavalio taas ehkäistä oireiden puhkeamista. Probiootteja sisältävät ruoka-aineet, kuten kombucha ja käyttämällä kypsennetyt ruokalajit, edistävät terveellisten bakteerien määrää maha-suolikanavassa ja vähentävät tulehdusriskiä. Samaan aikaan täysjyvästä, pavuista ja vihanneksista peräisin olevat hiilihydraatit voivat vähentää finnien muodostumisen riskiä.

MEIKKI

Meikki voi tukkia huokoset, joten huolehdi siitä, että siveltimet ovat aina puhtaita. Likaiset siveltimet levittävät bakteereita ja voivat aiheuttaa finnien muodostumista kasvoihin. Varmista myös, että poistat meikkisi aina meikinpoistopyyhkeillä, kuten NIVEA Gentle Cleansing Wipes -pyyhkeillä, sen jälkeen MagicBar Exfoliating Cleansing Bar -saippualla ja lopuksi Refreshing Toner -kasvovedellä, ennen kuin menet nukkumaan.

KASVOVOIDE

Tarkista, että ihosi on aina kosteutettu, jotta se ei pääse kuivumaan. Älä kuitenkaan käytä tuotteita, jotka tukkivat huokosia – näppyvoide on hyvä tapa välttyä ihon rasvoittumiselta.


KUINKA SAADA FINNIT POIS IHOLTA

Mietit ehkä, mikä finnien vastaisessa taistelussa auttaisi parhaiten. On olemassa useita helppoja kikkoja, joiden avulla finneistä voi päästä eroon. Alla olemme listanneet joitakin niistä:

KUINKA SAADA FINNIT POIS IHOLTA

KASVOJEN HOITO

Hyvä ihonhoitorutiini voi ehkäistä uusien finnien muodostumista kasvoille. Muista pestä kasvosi kahdesti päivässä, jotta ihohuokoset puhdistuvat ja liika tali ja lika irtoavat pois ihosta.

Kun aloitat kasvojen puhdistamisen, käytä lämmintä vettä, jotta ihohuokoset aukeavat. Näin kaikki epäpuhtaudet peseytyvät pois. Vesi ei kuitenkaan saa olla liian kuumaa, sillä se voi kuivattaa ihoa. Ehdotamme, että käytät NIVEA Refreshing Face Wash Gel -puhdistusgeeliä päivittäin, ja sen lisäksi syväpuhdistat ihosi pari kertaa viikossa esimerkiksi NIVEA Purity Rice Scrub -kuorintavoiteella. Kun pyyhit kasvojasi, taputtele ne kuivaan pyyhkeeseen, älä hankaa. Levitä aina lopuksi näppyiselle iholle tarkoitettua hoitovoidetta.

 

KUINKA SAADA FINNIT POIS IHOLTA

PURISTAA VAI EIKÖ PURISTAA – SIINÄ PULMA

Ihotautilääkäreiden mukaan sinun ei milloinkaan pitäisi puristaa finniä. Kun puristat finniä, estät usein ihoa parantumasta. Iho saattaa myös rikkoutua, mikä aiheuttaa verenvuotoa ja avohaavan, johon voi kertyä bakteereita, jolloin finni tulee vain entistä suuremmaksi ja pahemmaksi. Finnin puristaminen voi myös aiheuttaa siinä olevan eritteen joutumista karvatuppeen, jolloin ihoon muodostuu entistä hankalampia finnejä. Finnejä ei pidä rikkoa myöskään sen vuoksi, että silloin niistä saattaa jäädä arpia.

KUINKA SAADA FINNIT POIS IHOLTA

ÄLÄ UNOHDA PESTÄ KASVOJA AAMULLA

Kasvojen puhdistaminen aamuisin on aivan yhtä tärkeää kuin kasvojen puhdistaminen iltaisin. Peseminen irrottaa hien, talin ja lian, joita ihohuokosiin on voinut kertyä yön aikana ja jotka voivat aiheuttaa finnejä. Kasvojen peseminen on olennaista finnien vastaisessa taistelussa, erityisesti leuassa, mutta myös muualla kasvojen alueella.


FINNIEN HOITO

On olemassa monia keinoja, joita finnien hoidossa voi kokeilla. Lue tästä oppaamme, joka neuvoo, kuinka saat finnit pois.

FINNIEN HOITO

1) Vihreä tee

Vihreä tee on voimakas antioksidantti, joka auttaa parantamaan ihon terveyttä ja vähentämään finnejä. Voit lisätä sen aamurutiineihisi kahvin sijasta tai juoda vihreää teetä muuten vaan aina, kun mielesi tekee lämmintä juomaa. Vihreä tee auttaa myös hävittämään finnejä, kun sitä levittää suoraan iholle. Iholla vihreä tee lievittää tulehdusta ja minimoi finnien kasvun. Anna teen jäähtyä ennen kuin levität sitä kasvoille! Vaihtoehtoisesti voit kokeilla Naturally Good Cleansing Toner -kasvovettä, joka sisältää luonnollista vihreää teetä ja auttaa taistelussa finnejä ja epäpuhtauksia vastaan.

 

FINNIEN HOITO

2) Omenasiiderietikka

Omenasiiderietikka on toinen keino, joka voi auttaa saamaan finnit pois iholta. Etikan happamuus tappaa bakteerit, mikä vähentää tulehdusta ja hävittää finnejä. Kuinka etikkaa sitten käytetään? Sekoita omenasiiderietikkaa veteen ja levitä seosta ongelma-alueelle puhdistamisen jälkeen. Anna vaikuttaa 10–20 sekunnin ajan. Huuhtele ja kuivattele kasvot. Käytä etikkaa vain kerran tai kaksi viikossa, sillä muutoin iho voi kuivua. Jos ihosi on herkkä, lisää seokseen enemmän vettä, jotta iho ei ärsyynny.

FINNIEN HOITO

3) Aloe Vera

Samalla tavoin kuin vihreä tee, myös aloe vera parantaa luonnollisella tavalla ihon terveyttä ja voi auttaa pääsemään eroon finneistä. Levitä sitä ongelma-alueelle lievittääksesi ärsytystä ja vähentääksesi tulehdusta – kumpikin vaikutus auttaa vähentämään finnejä. Helppo tapa levittää aloe veraa kasvoille on käyttää NIVEA Naturally Good Radiance Day Cream -voidetta, joka sisältää luonnollista aloe veraa ja pitää ihon terveenä ja kosteutettuna.