Näin pääset eroon finneistä


MIKSI FINNEJÄ SYNTYY JA MITEN NIISTÄ PÄÄSEE EROON
Lue oppaastamme siitä, miksi finnejä syntyy, miten niitä voi ehkäistä ja miten voit saada ihostasi kuulaan ja puhtaamman.

Mitä finnit ovat?

Tiede finnien takana

Finnit ovat itse asiassa kehon tapa hoitaa itseään. Talirauhaset sijaitsevat ihossa pienten karvatuppien juuressa ja erittävät taliksi kutsuttua rasvaa, joka ehkäisee ihon ja karvojen kuivumista. Finnejä syntyy, kun nämä ihohuokoset tukkeutuvat ja tulehtuvat. Tämä on yleisintä niin kutsutulla T-alueella eli otsan, nenän ja leuan ympärillä.


Mustapäät ja valkopäät

Kun ihohuokonen on tukkeutunut, muttei kokonaan sulkeutunut, syntyy mustapää. Valkopäitä syntyy, kun ihohuokonen on täysin umpeutunut ja tulehtuu. 


Teini-ikäiset 

Teini-ikäiset ovat alttiimpia finneille, sillä talirauhaset ovat suurentuneet, ja murrosiän aikana hormonit lisäävät niiden talineritystä. Näin ollen ihohuokoset tukkeutuvat helpommin. Lisätietoa saat teini-ikäisten ihonhoito-oppaastamme.


Kasvojen kartoitus

Mitä finnien sijainti kasvojen eri osissa tarkoittaa? Kasvojen eri osista voi saada selville, mitä kehossa tapahtuu.

  1. Finnejä otsalla: Jos otsalle muodostuu finnejä, etenkin aivan hiusrajan juurelle, se voi johtua hiuksista. Otsahiuksiin tarttunut hiki tai hiustenhoitotuotteiden jäämät voivat tukkia tämän alueen ihohuokosia ja aiheuttaa finnejä. Se voi myös olla merkki siitä, että käytät liikaa punaista lihaa, tyydyttyneitä rasvoja tai alkoholia.
  2. Finnejä poskilla: Tämä voi myös olla merkki liiallisesta punaisen lihan, sokerin ja maitotuotteiden käytöstä. Tämä voi kuitenkin johtua myös yleisestä hygieniasta. Tyynyissä ja puhelimissa on paljon bakteereja, ja näiden tuominen kasvoille voi aiheuttaa finnejä. Älä siis vie puhelintasi vessaan ja pyyhi se usein antibakteerisilla liinoilla. Vaihda myös tyynysi usein.
  3. Finnejä leukalinjalla: Pitkälle jalostetut elintarvikkeet, kuten valmisateriat, pikaruoka ja jopa keksit, voivat aiheuttaa finnejä leukalinjalle.
  4. Finnejä leuassa ja suun ympärillä: Nämä ovat yleensä merkki hormonaalisesta muutoksesta. Kun hormoneja tuottavassa endokriinisessa järjestelmässä on häiriöitä, tämä voi aiheuttaa talirauhasten liiallisen stimuloinnin. Tästä syystä olemme alttiimpia finneille kuukautisten aikaan. Erilaiset ehkäisymenetelmät voivat myös vaikuttaa tähän.
  5. Finnejä T-alueella: Iho on yleensä rasvaisinta T-alueella – etenkin sekaihon ja rasvaisen ihon tapauksessa tälle alueelle voi syntyä enemmän finnejä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että stressillä ja väsymyksellä voi olla yhteyttä finnien syntymiseen T-alueelle. 
 


Näin ehkäiset finnejä

Vältä kasvojesi koskemista

Vaikka pesisit kätesi säännöllisesti, niissä on silti yllättävä määrä bakteereja. Nämä bakteerit siirtyvät helposti kasvoillesi niitä koskettaessasi, ja tämä voi tehdä ihosta alttiimman finneille.

Ota hiuksesi huomioon

Muista pestä hiuksesi säännöllisesti. Hiuksissasi voi olla useampia epäpuhtauksia, kuten rasvoja. Voit myös välttää näiden rasvojen siirtymistä varmistamalla, että pitkät hiukset pidetään pois kasvoilta.

 

Kosteuttaa

Pidä ihosi kosteutettuna, jotta se ei pääse kuivumaan, mutta muista myös käyttää tuotteita, jotka eivät tuki ihohuokosia. Hiustenhoitotuotteita valitessasi etsi silikonipohjaisia tuotteita, sillä öljypohjaisten tuotteiden öljy voi kertyä iholle.

 

Meikki

Käytä vähemmän meikkiä, sillä se voi tukkia ihohuokosia. Jos kuitenkin haluat käyttää meikkiä, pidä meikkisiveltimesi puhtaina, sillä ne voivat levittää bakteereja ympäri kasvojasi ja saada aikaan finnejä. Muista aina poistaa meikki, puhdistaa iho ja käyttää kasvovettä ennen nukkumaanmenoa.


Finnien hoito

Hyvä, päivittäinen ihonhoitorutiini on tärkeä osa epäpuhtauksille alttiin ihon hoitoa ja ehkäisee uusien finnien muodostumista. Puhdista kasvot kaksi kertaa päivässä poistaaksesi ihohuokosista lian ja muut epäpuhtaudet.

Pese kasvosi lämpimällä vedellä, jotta ihohuokoset laajenevat ja puhdistusaine voi puhdistaa ne. Älä kuitenkaan käytä liian kuumaa vettä, sillä se voi kuivattaa ihoa. Käytä esimerkiksi kuorivaa NIVEA Anti-Blemish Daily Wash Scrub -puhdistusgeeliä päivittäin ja muutaman kerran viikossa NIVEA Purify Rice Scrub-kasvonaamiota, joka syväpuhdistaa ja tekee ihosta tasaisemman. Kuivatessasi kasvojasi taputtele niitä puhtaalla pyyhkeellä – älä hankaa. Käytä aina viimeiseksi kosteusvoidetta.

Puristaako vai eikö, siinä pulma

Dermatologien mukaan finnejä ei saisi koskaan puristaa. Kun puristat finnin, estät itse asiassa ihoa paranemasta. Iho voi myös revetä ja vuotaa verta, jolloin haavaan voi joutua enemmän bakteereita – tämä voi tehdä finnistä suuremman. Finniä puristaessa epäpuhtauksia voi työntyä syvemmälle karvatuppiin, ja näin finnit voivat pahentua entisestään. Toinen syy jättää finnit rauhaan on se, että niiden puristamisesta voi jäädä arpia.

Muista puhdistaa kasvosi aamuisin

Aamuinen puhdistus aivan yhtä tärkeää kuin illallakin. Se poistaa iholta hikeä, talia ja likapartikkeleita, joita on voinut kerääntyä ihohuokosiin yön aikana ja jotka voisivat muuten johtaa finneihin.


Mikä aiheuttaa finnejä

Eri syitä sille, miksi kasvoillemme ilmestyy finnejä

Ruokavalio

Ei ole yllättävää, että ruokavaliolla on vaikutusta ihoon. Korkeaglykeemiset, verensokeria nostattavat hiilihydraatit – kuten pasta, valkoinen riisi, sokeri ja valkoinen leipä – voivat aiheuttaa hormonien tuotantoa ja lisätä talin muodostumista. Maitotuotteet, tyydyttyneet rasvat ja transrasvat voivat myös lisätä alttiutta finneille. 


Hormonit 

Talirauhaset ovat herkkiä hormonaalisille muutoksille. Teini-ikäisten hormonitasot vaihtelevat suuresti murrosiän aikana, ja siksi heillä on erityinen riski saada hormonaalinen akne. Jos naisilla on herkät androgeenireseptorit, ne voivat tuottaa enemmän talia, jotka puolestaan saattavat tukkia ihohuokosia.


Lääkkeet

Tietyt lääkkeet voivat vaikuttaa kehon hormoneihin ja aiheuttaa näin finnejä. Jos epäilet, että lääkityksesi lisää finnien muodostumista, keskustele lääkärisi kanssa.

Vääränlainen ihonhoito 

Vääränlaisen ihonhoidon seurauksena finnejä saattaa ilmestyä helpommin – varsinkin silloin, kun ihonhoito ei ole tarpeeksi hellävaraista. Liian voimakkaiden, hajustettujen tai värjättyjen tuotteiden käyttö voi ärsyttää ja kuivattaa ihoa. Kun iho on kuiva, se ylikompensoi tuottamalla enemmän rasvaa, joka voi puolestaan tukkia ihohuokoset ja saada aikaan finnejä. Jos olet erityisen altis finneille, muista käyttää hellävaraisia tuotteita kuten NIVEA Micellar Water for Sensitive Skin -misellivettä kasvojen puhdistukseen ja NIVEA Essentials Matte Day Cream -päivävoidetta pitääksesi ihon kosteutettuna – sen antibakteerinen koostumus häivyttää ihohuokosia ja ehkäisee finnien syntymistä.


Geenit

Alttius aknelle ja finneille voi joskus johtua geeneistä, joillekin tulee todennäköisemmin akne tai finnejä. Finneille on monia syitä - ja myös geenit voivat vaikuttaa niihin kaikkiin.
Vääränlainen ihonhoito