Kolmen tytön ryhmä

Mitä on talirauhanen?

Mikä aiheuttaa talia kasvoissa ja kuinka vähentää talintuotantoa? Tutustu tähän kaikkeen ja paljon muuhunkin NIVEAn avulla

Mitä on tali? Tässä kaikki mitä sinun tulee tietää

Liukasta, hieman kiiltävää ja läsnä kaikkien kasvoissa läpi maailman. Kaikki tuottavat talia. Kaikilla on talirauhasia. Nyt saat tietää mitä tapahtuu, kun tali villiintyy ja kuinka hallita sekä tasapainottaa talintuotantoa kauniisti hehkuvan, muttei kiiltävän, ihon saamiseksi.

Mitä on tali?

Keho tuottaa talia - tahmeaa, rasvaista ainetta, joka koostuu eri rasvamolekyyleistä ja skvaleenista. Talilla on tärkeä tehtävä, mutta monet eivät pidä siitä, sillä se saa ihon näyttämään rasvaiselta.
 
Tali on tahmea öljyinen aine, jota keho tuottaa pitääkseen ihon kosteutettuna. Se koostuu erilaisista rasvamolekyyleistä, vahoista ja skvaleenista.
Nainen koskettaa hänen kasvojaan

Mitä tali tekee?

Tali, joka koostuu rasvoista, auttaa lukitsemaan kosteutta ihoon ja suojelemaan sitä UV-säteiltä. Se auttaa jopa karkottamaan tiettyjä bakteereja suojellen sinua ja ihoasi tulehduksilta. 
 
 Tali koostuu useista asioista, jotka tukevat ihoa eri tavoin:

  • Kosteuttaa
    Tali pitää kosteutta ihossa ja ihon kosteutettuna sekä joustavana.

  • Antioksidanttista apua
    Tali tarttuu rasvaan liukeneviin antioksidantteihin ja vetää ne ihon pinnalle. Nämä antioksidantit auttavat taistelussa vapaiden radikaalien vahingoittavia vaikutuksia vastaan.

  • Suojaa
    Tali on hieman hapanta, eli se voi karkottaa mahdollisia patogeenejä ja estää niitä läpäisemästä ihoa.


Mistä tali tulee?

Se onkin hyvä kysymys. Esittelemme siis talirauhaset, joista talia erittyy.

Mistä talirauhasia löytyy?

Rauhaset ovat kiinnittyneet karvatuppeihin ja liukastavat karvaa estäen sitä kuivumasta.
 
 Keho on täynnä talirauhasia. Niitä voi löytää kaikkialta paitsi jalkapohjista ja kämmenistä. Mutta kasvoissa, päänahassa ja rintakehässä niitä on eniten tehden kyseisistä alueista alttiimpia näppylöille.

Voiko talirauhasia poistaa?

Lääkärisi pystyy kertomaan asiasta enemmän, mutta niiden poistaminen ei ole suositeltavaa ellei sinulla ole talirauhaskystia tai talirauhashyperplasiaa. Silloinkin se riippuu tapauksen vaikeudesta ja siitä, onko toimenpiteestä enemmän hyötyä kuin haittaa.

Talin ylituotanto

Talintuotanto vaihtelee ikään liittyvien hormonivaihtelujen, tiettyjen lääkkeiden ja elämäntapatekijöiden seurauksena. Silloin kun talintuotanto on tasapainossa, ihosi pitäisi olla kosteutettu ja hehkuva. Talin ylituotanto voi johtaa rasvaiseen ihoon. Rasvaisen ihon omaavat saattavat huomata, että ihohuokoset näyttävät suuremmilta, ja iho rasvaiselta tai kiiltävältä.

Liiallinen tali voi johtaa ongelmiin, kuten:

Tukkeutunut talirauhanen ja tulehtunut talirauhanen (mahdollisesti myös tulehtunut talirauhanen alapäässä)

Kun talia on liikaa, se voi tukkia rauhasen ja kasvaa talirauhaskystaksi. Niin tapahtuu, kun tukkeutunut ihohuokonen täyttyy entisestään liiallisesta talista, ihosoluista ja liasta. 
 
 Lopulta tukkeutunut ihohuokonen puhkeaa sylkien bakteereja, talia ja kuolleita ihosoluja lähellä oleviin kudoksiin ja aiheuttaa akne leesioita, jotka voivat olla kivuliaita. Bakteerien pääsy lähellä olevaan ihoon voi johtaa aknen leviämiseen, joten on järkevää sijoittaa näppylöitä poistavaan ihonhoitoon.

Talitulpat

Niille on useita nimiä. Talitulppa, talifinni ja tali ihottuma ovat muutamia ihmisten käyttämiä nimiä. Ne kuitenkin viittaavat hieman erilaisiin ihotulppiin.
 
 Liiallinen tali yhdistettynä kuolleisiin ihosoluihin muodostaa tulpan ihohuokoseen. Tuloksena on mustapäitä ja näppylöitä. Tulppa myös vangitsee ihohuokoseen ylimääräisiä bakteereja, mikä voi johtaa tulehdukseen ja finneihin.

4 askelta liiallisen talin estämiseksi

Rasvaista ihoa ja liiallista talintuotantoa on usein mahdollista hillitä käyttämällä ainesosia, kuten beetahydroksihappoja, bentsoyyliperoksideja, glykolihappoa ja salisyylihappoa sisältäviä tuotteita.
 
Jos talintuotantosi on liiallista, valittavana on monta erilaista NIVEA-ihonhoitotuotetta, joista voi olla apua.

1) Löydä paras puhdistusaine ihollesi

Varmista, että puhdistat kasvosi tuotteella, joka on suunniteltu poistamaan likaa ja talia huuhtomatta liikaa öljyjä pois. Jos tuote on liian kuivattava, voi se itse asiassa johtaa talintuotannon kasvuun.
 
 NIVEA Face Cleansing -valikoimamme toimii loistavasti kasvojen- ja meikinpuhdistusaineina poistaen hellävaroen kaiken lian, jotta ihosi saa todella hengittää. 
 
 
 2) Löydä paras kosteusvoide ihollesi

Muista, jos annat ihosi kuivua liikaa, alkaa se tuottamaan lisää talia. On siis tärkeää kosteuttaa. Valitse tuote, kuten NIVEA 24H Mattifying Day Cream, joka hyödyntää mineraaleja ja antioksidanttista koostumusta vähentämään ihosi öljytasoja, tarjoten samalla koko päivän kestävää kosteutusta. 
 
 
 3) Tarkkaile ruokavaliotasi

Tuoreeseen ja monipuoliseen ruokavalioon panostaminen voi tehdä ihmeitä. Rikkiä sisältävät ruoat, kuten kala, vihannekset, palkokasvit, kananmunat ja pähkinät voivat auttaa vähentämään liian korkeita talitasoja.
 
 
 4) Tarkastele käyttämiäsi hiustenhoitotuotteita

Tiesitkö, että shampoolla ja hoitoaineella voi olla vaikutusta ihoon? Siinä on järkeä. Jos käytät erityisen kuivattavaa shampoota sinulle voi ilmestyä hilsettä. Kumotakseen kuivattavan vaikutuksen ihosi saattaa alkaa ylituottamaan talia. Hyvä tapa ehkäistä tämä on löytää shampoo ja hoitoaine, joissa ei ole rikkiä.


Mutta odotapas. Entä jos minulla on kuiva iho?

Nainen koskettaa hänen kasvojaan

Liian vähän tai liian paljon talia voi aiheuttaa iho-ongelmia. On siis tärkeää löytää täydellinen tasapaino. 

 NIVEA tarjoaa valikoiman tuotteita erilaisille ihotyypeille, jotta voit löytää omien tarpeidesi mukaisen tuotteen.

 

Hellävarainen kuorinta voi myös auttaa poistamaan hilseilevää ihoa.

 

 Jos kuitenkin huomaat, ettei ihosi osoita kohentumisen merkkejä kannattaa harkita käyntiä lääkärillä tai ihonhoidon ammattilaiselle mukautetumpia neuvoja varten.

Pidä ihosi kunnossa

Liian vähän tai liian paljon talia voi aiheuttaa iho-ongelmia. On siis tärkeää löytää täydellinen tasapaino. 

NIVEA tarjoaa valikoiman tuotteita erilaisille ihotyypeille, jotta voit löytää omien tarpeidesi mukaisen tuotteen.

Jos kuitenkin huomaat, ettei ihosi osoita kohentumisen merkkejä kannattaa harkita käyntiä lääkärillä tai ihonhoidon ammattilaiselle mukautetumpia neuvoja varten.