EROON MUSTAPÄISTÄ


MITÄ VOIT TEHDÄ IHON EPÄPUHTAUKSIEN SUHTEEN?
Lähes jokaisella meistä on välillä pieniä valkoisia tai mustia pisteitä nenällä, otsassa tai leuassa. Näitä pisteitä kutsutaan mustapäiksi. Lue lisää siitä, miksi niitä muodostuu ja miten niistä pääsee eroon.

MITÄ SINUN TULISI TIETÄÄ MUSTAPÄISTÄ

Jos bakteerit tukkivat ihohuokoset, tämän seurauksena voi ilmestyä mustapäitä. Lue lisää mustapäistä ja siitä, miten niiden muodostumista voi ehkäistä.

Miten mustapäitä muodostuu

Ihon epäpuhtaudet muodostuvat talirauhasissa. Nämä rauhaset muodostuvat pienestä karvasta ja talirauhasesta, ja niitä on pääosin kasvoissa, rintakehässä ja selässä. Mustapää muodostuu, jos rauhasen kanava tukkeutuu tai jos huokosiin pääsee bakteereita. Mustapäitä kutsutaan myös komedoiksi. Niitä muodostuu, kun talirauhaset tukkeutuvat ja ylimääräinen öljy ei pääse ulos. Tämän seurauksena syntyy ”valkopäitä”. Jos iho aukeaa rauhasen kohdalta, tali muuttuu tummemmaksi tullessaan kosketuksiin ilman kanssa. Tätä kutsutaan ”mustapääksi”.

Mustapäästä finniksi

Jos mustapäät eivät avaudu itsestään, niistä tulee vakava ongelma; bakteerit alkavat lisääntyä kerääntyneessä talissa, ja tämä voi johtaa tulehtumiseen, mikä näkyy punottavana finninä. Älä koskaan purista finniä! Puhjetessaan finni saattaa aiheuttaa tulehdusta ympäröiviin kudoksiin – yhden finnin puristaminen aiheuttaa pian uusia finnejä.


MUSTAPÄÄT OVAT ERILAISIA ERI IHOTYYPEILLÄ

Kärsiikö ihosi usein epäpuhtauksista, kuten mustapäistä ja finneistä? Voit estää mustapäiden muodostumisen juuri sinun ihotyypillesi sopivalla ehkäisevällä hoidolla.

Sekaiho

Sekaiholla posket ovat yleensä kuivat, mutta otsan, nenän ja leuan iho on epäpuhdas ja rasvainen. Tämän ihotyypin hoito on melkoinen haaste. Sekaihon hoitoon kannattaa kehittää puhdistusrutiini, joka täyttää sen erityistarpeet. Hoitoon sopi hyvin kosteuttava ja öljytön hoitotuote, kuten sekaihon Matte-voide, joka estää sekaihon epäpuhtauksia kasvojen T-alueella.

Rasvainen iho

Epäpuhdas, rasvainen iho tuottaa liikaa talia, mikä saa ihon kiiltämään. Huokosten tukkiutuessa syntyy mustapäitä tai finnejä. Rasvaisen ihon tehokas puhdistaminen on siis erittäin tärkeää. Poista ylimääräinen tali miedolla puhdistusgeelillä, joka hellii ja kosteuttaa ihoasi.


Mustapäiden poisto kotona

Vinkkejä tukkeutuneiden ihohuokosten avaamiseen ja mustapäiden poistoon.

Kasvonaamiot

Kasvonaamioiden säännöllinen käyttö poistaa öljyä ja kuolleita ihosoluja. Tämä estää mustapäitä muodostumasta. Kokeile esimerkiksi NIVEA Urban Detox Sheet Mask -kasvonaamiota.

Kasvokuorinta

Jos haluat mustapäitä poistaessasi hoitaa samalla myös muuta ihoa, Hydra IQ-teknologialla varustettu puhdistava NIVEA Blemish Prone Skin Anti-Blemish Daily Wash Scrub -kuorintageeli sopii hyvin tähän tarkoitukseen. Se puhdistaa iholta ylimääräisen öljyn sekä estää mustapäiden ja finnien muodostumisen.

Ammattimainen ihonhoito

Kosmetologilla mustapääsi voidaan poistaa alan ammattilaisen toimesta. Kasvosi huokoset avataan höyrykylvyllä, jonka jälkeen mustapäät poistetaan. Tämän jälkeen iho desinfioidaan ja hoidetaan erityiskäsittelyllä. Tulet yllättymään siitä, miten paljon voit vaikuttaa ihosi hyvinvointiin! Tämä voi kuitenkin olla kallista, joten mustapäiden poistovoiteella pääset hyvin alkuun, jos et halua laittaa vielä rahojasi likoon.

Elämäntava

Yksi tapa ehkäistä mustapäiden syntymistä on ruokavalion ja elämäntapojen muutos – rasvaiset ruoat, joissa on vähän vitamiineja ja hivenaineita, voivat olla haitallisia ihollesi. Syö terveellisesti ja juo paljon vettä. Tupakointi on myrkkyä ihollesi, ja sillä voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia ihosi hyvinvointiin. Hyvät elämäntavat ja oikeat ihonhoitotuotteet saavat ihosi voimaan huomattavasti paremmin.