nainen hymyilee

Mitä ovat AHA ja BHA?

Kaikki, mitä sinun tulee tietää AHA:n ja BHA:n hyödyistä ja käyttötavoista iholla

AHA VS BHA

AHA ja BHA ovat happoja, jotka kuorivat ihoa ja parantavat sen ulkonäköä. Ne kuitenkin toimivat eri tavoin - AHA liuottaa sidosainetta, joka pitää kuolleita ihosoluja yhdessä kun taas BHA tunkeutuu ihohuokoseen ja poistaa likaa sekä rasvaa. Tutustu eroihin, hyötyihin ja parhaisiin tapoihin käyttää näitä happoja ihollasi.
 Nainen katselee vasemmalle kyljelleen

MITÄ ON AHA?

AHA on lyhenne englanninkielisistä sanoista alpha-hydroxy acid eli alfahydroksihappo, jota saadaan ruokosokerista tai muista sokerisista hedelmistä, ja sitä käytetään ihon kuorintaan. Ne tunnetaan myös hedelmähappoina. Esimerkkejä AHA:sta ovat glykolihappo, maitohappo ja sitruunahappo. 

AHA-happoja käytetään pääasiassa:

- epätasaiselle ihonsävylle ja suurentuneille huokosille
- ikääntymisen merkeille, kuten hiusjuonteille ja pinnallisille rypyille
- lieville hyperpigmentaatioille, kuten ikäläiskille, melasmalle ja arville
- AHA:t sopivat hyvin kuivalle ja kypsälle iholle niiden uudistavien ominaisuuksien ansiosta, sillä ne kuorivat ihon pintakerrosta varoen. AHA:t ovat kuitenkin hyödyllisiä myös muille ihotyypeille.

Muiden happojen tapaan AHA voi lisätä ihoherkkyyttä, varsinkin UV-valolle, joten on aina suositeltavaa käyttää aurinkosuojaa kasvoilla aurinkovaurioiden ehkäisemiseksi.

MITÄ BHA ON?

BHA on lyhenne englanninkielisistä sanoista beta-hydroxy acid eli beetahydroksihappo - se on rasvaliukoinen happo, joka edistää uusien ihosolujen kasvua kuorimalla ihon ulommaista kerrosta. BHA:ta voidaan käyttää myös hiuspohjalle - se työntyy syvälle hiustuppeihin liuottaen liiallista rasvaa ja talia, joka on rasvaista vahaa tukkeutuneissa huokosissa. Salisyylihappo on suosituin BHA.

BHA:ta käytetään pääasiassa:

- herkän ihon rauhoittamiseen
- ihonsävyn tasoittamiseen
- tukkeutuneiden ihohuokosten avaamiseen
- ruusufinniin liittyvän punoituksen lievittämiseen
- akneen liittyvien tulehdusten lievittämiseen

Tulehduksia estävien ominaisuuksiensa ansiosta BHA:t sopivat parhaiten niille, joilla on sekaiho, rasvainen iho tai akneen taipuvainen iho. BHA-happoja ei käytetä yksinomaan tietylle ihotyypille.

Nainen, jolla on kaksi Nivea-seerumia

AHA VS BHA

SAMANKALTAISUUDET

Niin AHA kuin BHA:kin ovat ihoa kuorivia aineita, jotka jakavat seuraavat hyödyt:

- poistavat kuolleita ihosoluja
- hillitsevät tulehdusta, joka on aknen, ruusufinnin ja muiden iho-ongelmien tunnusmerkki
- vähentävät suurentuneita ihohuokosia 
- ehkäisevät ja vähentävät ikääntymisen merkkejä, kuten pinnallisia ryppyjä
- tasoittavat ihonsävyä
- kohentaa ihon tekstuuria
- avaa ihohuokosia ehkäisten aknea

AHA VS BHA

EROAVAISUUDET

AHA:t, kuten glykolihappo, kuorivat ihon ulointa kerrosta stimuloiden solumetabolismia, jotta uusia, entistäkin pigmenttirikkaampia ihosoluja syntyisi ottamaan niiden paikan. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta AHA:t sopivat hyvin kuivalle ja kypsälle iholle.

Koska BHA on rasvaliukoinen happo, se toimii ihon pinnalla ja toisin kuin AHA:t, BHA:t eivät työnny syvälle huokosiin poistamaan liiallista talia ja kuolleita ihosoluja. Yksi beetahydroksihappoperheen tunnetuimmista jäsenistä on salisyylihappo, joka sopii hyvin rasvaiselle ja akneen taipuvaiselle iholle.

AHA JA BHA IHONHOITOTUOTTEISSA

AHA:t ja BHA:t ovat löytäneet tiensä ihonhoitotuotteisiin, jotta kaikki voisivat käyttää niitä itse kotona. Ne tuottavat vaikuttavia tuloksia kuolleiden ihosolujen poistossa, ihon ikääntymisen merkkien vähentämisessä ja ihon tekstuurin parantamisessa.

Ne voivat olla seerumeita, kasvovesiä, kasvojenpuhdistusaineita sekä kuorivia ihonhoitotuotteita.
Mieti ihoasi koskevaa huolenaihetta jota tahtoisit helpottaa, päättäessäsi AHA:n ja BHA:n välillä, sillä näillä kahdella ainesosalla on hiukan erilaisia vaikutuksia ihollasi.

Nainen Nivea-kasvonaamiolla

KUMPI TOIMII AKNEEN?

Koska BHA on rasvaliukoinen happo, se tunkeutuu syvemmälle ihoosi vähentäen akneen johtavaa liiallista talintuotantoa.
Lisäksi BHA:lla on antibakteerisia ja tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia, joiden ansiosta se helpottaa ihonalaisen tai sitkeän finnin kipua ja laskee samalla punoitusta ja turvotusta.

KUMPI TOIMII RYPPYIHIN?

AHA:t stimuloivat kollageenituotantoa ihosoluja uudistavien ominaisuuksiensa ansiosta. AHA-hapot ovat siis täydellisiä vähentämään juonteita ja näkyviä auringon aiheuttamia vaurioita. AHA on myös varsin tehokas mutta hellävarainen ihon kuorinta-aine, sillä se kuorii ihon pintakerrosta paljastaen tasaisemman ihonsävyn ja tekstuurin.

HAPOT JA SUOJAUTUMINEN AURINGOLTA

Käytitpä kumpaa happoa tahansa muista, että ne saattavat herkistää ihoasi varsinkin auringonvalolle. Siksi on suositeltavaa aloittaa käyttää pikkuhiljaa ja levittää aina aurinkosuojatuotetta ihoärsytyksen välttämiseksi.


VOIDAANKO AHA- JA BHA-HAPPOJA YHDISTELLÄ?

Nainen levittää Nivea-seerumia

AHA- ja BHA-hapoilla on lukuisia hyötyjä iholle erikseen käytettyinä. Näitä happoja voidaan kuitenkin yhdistää ja ihosi hyötyy entistäkin enemmän.
Turvallinen tapa yhdistää AHA- ja BHA-happoja on käyttämällä molempia sisältävää tuotetta - koostumus sisältää tasapainoisen pitoisuuden molempia, jolloin ylikuorinnan tai ärsytyksen riski vähenee.

 

Jos käytät kotona kemiallisia kuorintoja, jotka ovat kaksi erillistä tuotetta, toinen AHA:ta ja toinen BHA:ta sisältävä, yritä välttää AHA:n ja BHA:n kerrostamista, sillä molempien kuorivien aineiden samanaikainen käyttö voi aiheuttaa ärsytystä.

 

Sen sijaan voit käyttää niitä vuoropäivin, jolloin esimerkiksi käytät yhtä aamuisin ja toista iltaisin osana ihonhoitorutiinejasi.

 

Turvallinen tapa yhdistää AHA- ja BHA-happoja on käyttämällä molempia sisältävää tuotetta - koostumus sisältää tasapainoisen pitoisuuden molempia, jolloin ylikuorinnan tai ärsytyksen riski vähenee.


KUINKA AHA:A JA BHA:TA KÄYTETÄÄN?

AHA- ja BHA-happojen levitysmekanismi riippuu tuotteesta, jota haluat käyttää.

Happoja sisältävät tuotteet, kuten seerumit, levitetään ennen kosteusvoidetta. Anna tuotteen vaikuttaa 15 minuuttia iholla ja jatka ihonhoitorutiiniasi normaalisti. Mutta aloita kummankin hapon käyttö hitaasti, sillä liian raju aloitus voi aiheuttaa ihoärsytystä. Aloita käyttö kahdella kerralla viikossa, tarkkaile ihosi reaktiota ja lisää käyttöä päivittäiseksi. 

 

Jos käytät seerumia AHA:n ja BHA:n jälkeen, levitä haluttu happo ensin, ja odota muutama minuutti ennen seerumin levittämistä. Näin hapot imeytyvät ihoon ja kuorinta pääsee alkuun, jolloin haluttu seerumi pääsee vaikuttamaan syvemmälle ihossa.
AHA:t ja BHA:t voivat herkistää ihoasi auringolle, joten on tärkeää suojata iho UV-säteilyltä aurinkosuojavoiteella, vaikka käyttäisitkin kuorintaa ainoastaan iltaisin! 

 

Monet tuotteet yhdistelevät sekä AHA:a ja BHA:a, joten saat molempien hyödyt samassa paketissa.

Nainen levittää Nivea-seerumia käteensä

TUTUSTU NIVEAN AHA- JA BHA-TUOTTEISIIN

Löydä NIVEA Derma Skin Clear, jonka innovatiivinen koostumus yhdistelee glykolihappoa, salisyylihappoa ja niasiiniamidia luoden tuotteita, jotka ovat tehokkaita mutta samalla hellävaraisia. 
Poistaa ja uudistaa vanhoja ja vaurioituneita ihosoluja, puhdistaa huokosia ja tasapainottaa ihoasi. Näkyviä tuloksia jo 7 päivässä.