Milia

Opi lisää siitä, mikä aiheuttaa miliumit eli luufinnit, miltä ne näyttävät ja kuinka voit poistaa ne kasvoistasi. Pääse eroon miliumeista NIVEAn avulla.

Luufinninen iho

Mitä ovat miliumit eli luufinnit?

Miliumit ovat pieniä, kupolinmuotoisia kystia, jotka ovat väriltään joko helmenvalkoisia tai keltaisia. Ne muodostuvat tyypillisesti kasvoihin, etenkin nenään ja poskiin, mutta niitä löytyy myös joskus vartalosta tai sukuelimistä.

Miliumkystat sekoitetaan usein valkopäihin niiden värin takia ja niihin viitataan usein luufinneinä. Vaikka kystat ovat sekä harmittomia että kivuttomia, niiden näkyminen kasvoilla voi olla todella ärsyttävää!

Miliumit ovat yleisimpiä vastasyntyneillä vauvoilla, mutta niitä voi kehittyä missä iässä tahansa. Vauvoilla ne eivät yleensä kestä kuukautta kauempaa, eivät vaadi hoitoa, sillä ne katoavat luonnollisesti ensimmäisten neljän viikon aikana. Milioiden katoaminen vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla voi viedä useamman kuukauden ja tämä voi olla turhauttavaa.

Milia kasvoissa

Mikä aiheuttaa miliumit kasvoissa?

Miliumit on jaettu kahteen eri luokkaan: primääreihin ja sekundäärisiin. Nämä luokat perustuvat siihen, onko kysta ilmestynyt spontaanisti vai vamman, palohaavan tai rakon aiheuttamana.

Primäärit miliumit

Primäärit miliumit ilmaantuvat niille ihon alueille, jotka eivät ole vahingoittuneet tai vammautuneet. Ne ilmaantuvat kun iho ei pysty itsestään pääsemään eroon kuolleista ihosoluista tavalliseen tapaan.

Kun kuolleet ihosolut eivät lähde pois ja vartalon iho ei kunnolla kuoriudu, ihon pintakerroksessa olevat ihosolut voivat jäädä ""jumiin"" ja iho voi tukkiutua. Tämä aiheuttaa kystat, jotka ovat täynnä keratiinia, joka on proteiinia, jota löytyy ihosoluista, ja jotka muodostuvat aivan ihon pinnan alle.

Primäärejä miliumeita on jopa 50 prosentilla vastasyntyneistä: tämä johtuu siitä, että vauvojen iho iho pystyy irrottamaan kuolleita ihosoluja ihon pinnalta vasta parin viikon ikäisenä. Kun tämä aika on kulunut, miliumit katoavat itsestään.

Sekundääriset miliumit

Sekundääriset miliumit ovat näyttävät samalta kuin primäärit miliumit, mutta ne kehittyvät eri tavalla.

Sekundääriset miliumit kehittyvät vamman, kuten palohaavan, rakon tai allergisen reaktion, jälkeen. Elintavat, kuten tupakoiminen, unettomuus ja huono henkilökohtainen hygienia, myös vaikuttavat niiden muodostumiseen.

Miliumit alkavat kehittyä, kun iho alkaa parantua. Tällä hetkellä ajatellaan, että hikikanavien tukkeutuminen aiheuttaa sekundääriset miliumit.

Miliumien poisto

Miliumien hoito

Katsotaampa, miten voit päästä eroon itsepintaisista luufinneistä, jotka lymyävät ihon pintakerroksen alla.

Aloitetaan toteamalla, että on väärin yrittää puristaa miliumia pois. Milianäpyt ovat aivan liian kovia, että se onnistuisi, joten yritä vastustaa halua tehdä niin, vaikka kuinka tekisi mieli.
 

Sen sijaan, kokeile seuraavaa:

  1. puhdista kyseinen alue - käytä mietoa puhdistusainetta, joka ei poista kasvojen luontaisia öljyjä, joita ihosi tarvitsee pysyäkseen terveenä.
  2. Kuori ihosi kerran viikossa pehmeällä riisikuorintalapulla: tämän pitäisi pitää ihosi miliumittomana ja estää ihon keratiinin ylituotanto.
  3. Käytä kasvonaamiota - se poistaa lian ihohuokosista ja vähentää ylimääräisen talin ja rasvan muodostumista ja pitää ihosi täysin mattapintaisena ja säteilevänä.
  4. Yritä avata ihohuokosia höyryn avulla. Jotta tämä toimisi, sinun tulee vain mennä kylpyhuoneeseen ja laittaa suihku  päälle kuumimalle lämmölle ja vahvimmalle teholle. Nauti höyrystä viidestä kymmeneen minuuttiin: tämä aukaisee ihohuokosesi ja vapauttaa ihon pintakerroksen alla olevat tukokset

Miliumit silmien alla

Yleisimmin miliumit muodostuvat silmien alle. Miliumien hoito silmien alla vaatii käyttämään erityisiä silmänympärysvoiteita, jotka on suunniteltu imeytymään kunnolla ja lisäämään ihosi kiinteyttä.

Toimi näin, koska silmien alueella verenkierto on rajoitettua ja, toisin kuin muualla kasvojesi iholla, siellä ei ole talirauhasia pitämässä ihoa kosteutettuna.

Miliumien ammattimainen poisto

Jos miliumisi eivät vain katoa, sinun täytyy mahdollisesti käydä ihotautilääkärin vastaanotolla.

Ihotautilääkärit voivat käyttää pienenpieniä neuloja miliumien poistoon ja iho parantuu nopeasti hoidetulla alueella. Älä kuitenkaan yritä itse poistaa miliumeja tällä tavalla, sillä riskinä on, että iho tulehtuu ja se voi aiheuttaa pysyvää arpeutumista.