Nainen, jolla on milia

Mikä on luufinni?

Kaikki, mitä sinun tulee tietää luufinneistä ja luufinnihoidoista

Mikä on luufinni?

Luufinnit (tai miliumit) ovat valkoisia pahkuroita ihon pinnassa. Ne ovat erittäin yleisiä vauvoilla (niitä kutsutaan joskus maitoläiskiksi tai öljynsiemeniksi), mutta jokainen voi saada niitä milloin tahansa elämänsä aikana. Voit löytää niitä mistä päin kehoa tahansa, mutta usein ne kerääntyvät rykelmiin nenän, silmien, poskien ja otsan ympärille.

Tutustutaan tarkemmin siihen, mikä aiheuttaa luufinnejä kasvoissa, kuinka poistaa luufinnit ja miksi meille tulee näitä pieniä valkoisia näppyjä.


Mikä on luufinni kasvoissa?

Valkoinen näppylä - Luufinnit ovat pienoinen mysteeri - näistä pienistä, maidonvalkeista näpyistä ei tiedetä paljoakaan. Mutta sen me tiedämme, etteivät ne ole vaarallisia ja katoavat yleensä itsestään ajan kanssa. Luufinnit huomataan yleensä kasvoissa, joihin niitä voi muodostua rykelmittäin, muttei myöskään ole epätavallista löytää yksittäisiä luufinnejä silmien läheltä, silmäluomista, tai kaulasta ja käsistä. Saatat huomata luufinnejä erityisesti poskissa olevien tummien läiskien tai tummien silmänalusten alueella.
Nainen hoitaa miliaa

Nämä pienet kystat ovat täynnä keratiinia - proteiinia, jota löytyy ihosta, hiuksista ja kynsistä- ja kun kuollut iho ei pääse iholta pois, muodostuu siitä pallura ihon pinnan alle ja lopulta luufinni. Ne ovat todella pieniä, yleensä vain 1 - 2 millimetriä halkaisijaltaan. 

Vaikka emme vielä tiedäkään kaikkea näiden pienten valkoisten palluroiden aiheuttajista, on tekijöitä, jotka altistavat niille. Luufinnit yhdistetään joskus auringolle altistumiseen ja toistuvaan steroidivoiteiden käyttöön, mutta ne ovat myös perinnöllisiä, eli jotkut ihmiset ovat niille alttiimpia kuin toiset. Ne voivat kuitenkin ilmestyä kaikentyyppisille ihoille - kuivalle, sekaiholle, herkälle tai rasvaiselle iholle - ja kaikenikäisille, vauvan ihosta ikääntyneeseen ihoon.

Pienet valkoiset pallurat ovat hyvälaatuisia ja pinnallisia, mutta jos ne häiritsevät sinua, saatat haluta poistattaa ne. Tutustu varotoimiin, joiden avulla voit rajoittaa niiden ilmestymistä ja kuinka pääset niistä eroon tarvittaessa.

Mitä eroa on valkopäällä ja luufinnillä?

Luufinnit ja valkopäät (tai sulkeutuneet komedot) ovat mikrokystia. Ne syntyvät, kun ohuen ihokerroksen alle kerääntyy ainesta muodostaen koholla olevia, värittömiä näppyjä. 

Luufinnien ja valkopäiden rakenteet kuitenkin eroavat toisistaan. Sulkeutunut komedo syntyy talin, eli ihon öljyn, ja joskus myös bakteerien, kerääntymisestä. Komedo voi tulehtua ja muuttua punaiseksi finniksi.


Kuinka luufinnit ilmestyvät?

Luufinnin aiheuttaja on yhä epäselvää. Niiden ulkonäkö johtuu ihohuokosen alla olevan karvatupen tukkeutumisesta. Tukkeuma voi johtua riittämättömästä kuolleiden ihosolujen poistamisesta tai aggressiivisista ulkoisista tekijöistä, jotka rasittavat ihoa. 

Luufinnit voivat olla myös perinnöllisiä. Mutta joka tapauksessa, luufinni saattaa pahentua ihon tasapainoa horjuttavista ja solujen uusiutumista häiritsevistä tekijöistä. 

Alla listattuna muutamia pahentavia tekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa luufinnejä:

 • altistuminen UV-säteille
 • tupakka ja alkoholi
 • liiallinen hygieniatuotteiden käyttö
 • tukkivat, liian voimakkaat tai epäsopivat kosmetiikkatuotteet
 • toistuvat, hankaavat puhdistustavat
 • ihorikko: haavat, palovammat, kirurgiset haavat tai esteettiset toimenpiteet
 • tietyt ihotaudit, kuten dermatoosi.
Nainen puhdistaa kasvonsa
Blondi nainen nauraa

Voimmeko ehkäistä luufinnien ilmestymistä?

Niiden ilmestymistä ei ole mahdollista ehkäistä täysin. Mutta muutama varotoimenpide ja hyvä ihonhoitorutiini voivat auttaa vähentämään niitä. 

Ehkäisevät toimenpiteet voivat myös olla hyödyksi ihon kokonaisvaltaiselle ulkonäölle ja hidastaa mustapäiden ilmestymistä, tehostaa hipiän hehkua ja auttaa ehkäisemään ihon ennenaikaista ikääntymistä.

 • Valitse ei-komedogeenisia kosmetiikkatuotteita, joiden koostumus ei tuki ihohuokosia.

 • Valitse hellävaraisesti puhdistavia tuotteita, jotka sopivat ihotyypillesi.

 • Älä kuormita ihoasi koostumuksilla, jotka ovat liian täyteläisiä tai peittävät liikaa. Ellei ihotyyppisi kaipaa jotakin muuta, valitse all-in-one-tuotteita sekä ei-rasvaisia koostumuksia.

 • Käytä meikkivoidetta, joka sopii ihotyypillesi, eikä ole liian raskas.

 • Ota käyttöösi yksinkertainen ihonhoitorutiini, joka edesauttaa kuolleista ihosoluista eroonpääsyä:  Puhdista kasvosi joka ilta ja hellävaroen aamuisin. Kuori kerran viikossa kuolleiden ihosolujen irtoamisen edistämiseksi.

 • Vältä hankaavia ja kuivattavia liikkeitä tai tuotteita. Valitse hellävaraisia kuorintoja ja rajoita niiden käyttöä. Vältä laserhoitoja ja kuorintahoitoja, kunnes luufinnit ovat hävinneet. Kuivaa iho taputtelemalla hankaamisen sijaan.

 • Kosteuta ja ravitse ihoasi solujen uusiutumisen edistämiseksi. Levitä kosteusvoidetta kasvoille aamuin ja illoin. Valitse ravitseva koostumus kuivalle iholle, tai jotakin rauhoittavaa herkälle iholle.

 • Hoida silmänympärysihoa täsmätuotteilla. Tukeaksesi kyseistä herkkää aluetta valitse tuotteita, jotka sopivat sen hoitoon, eivätkä ole liian voimakkaita.

 • Suojaa itsesi UV-säteiltä. Vältä solariumia, käytä hattua ollessasi auringossa, rajoita altistusaikaa ja käytä aina aurinkosuojavoidetta, jopa talvisin.

 • Myös elämäntapatekijöillä on osansa: Nuku riittävästi, vältä stressiä, liiku säännöllisesti, vältä alkoholia ja tupakkaa, sekä liiallista rasvaa ja sokeria mahdollisimman paljon.

Nainen milia kasvoillaan

Kuinka poistaa luufinnit

Luufinnien poisto ei teoriassa ole tarpeellista. Ne katoavat luonnostaan, tekemättä mitään, muutamassa viikossa... tai kuukaudessa.Jos luufinnit tummissa silmänalusissa vaivaavat, tai kasvoissa on rykelmä luufinnejä, on mahdollista ottaa yhteyttä ihotautilääkäriin niiden poistoa varten. 

Luufinneistä riippuen ihonhoidon asiantuntija voi suositella ammattilaistason kuorintahoitoja, tai puhdistaa ihon: ennen luufinnin poistoa ihoon tehdään pienenpieni viilto erityisellä neulalla.

Voiko luufinnin poistaa itse?

Ei! Voit edesauttaa niiden katoamista hellävaraisten kuorintojen avulla, mutta varo, ettet rasita ihoa liikaa kuorimalla liian usein (kerran tai kahdesti viikossa on yleensä tarpeeksi) tai liian lujaa. 

Löydä luonnollista Aloe Veraa sisältävä NIVEA Purifying Rice Scrub, joka kuorii kuolleita ihosoluja tukien samalla ihon luonnollista uusiutumisprosessia.

Luufinnien poistoa ei suositella tehtäväksi kotona ilman ammattilaisen apua. Luufinnin nyppiminen ja puristelu tuottaa harvoin toivottuja tuloksia, ja vaurioitunut iho voi tulehtua ja arpeutua. On parempi olla kärsivällinen tai kääntyä ihotautilääkärin puoleen sopivan hoidon valitsemiseksi.

Nainen nauraa
Nainen kuorii

Luufinnin hoito

Valitse ihoystävällisiä, mietoja puhdistusaineita. Tutustu NIVEA-puhdistusaineidemme valikoimaan luotettavaa ja tehokasta kasvojen puhdistusta varten - hellävaraiset koostumukset hoivaavat ihoasi ja pitävät sen kosteutettuna.

Myös kuorinta on tärkeää, mutta älä hankaa liian voimakkaasti valitsemallasi tuotteella ja rajoita sen käyttöä yhteen tai kahteen kertaan viikossa. Myös ihon kosteudesta huolehtiminen auttaa säilyttämään ihon luontaisen pH-tason, ja antaa iholle paremmat mahdollisuudet pysyä parhaassa mahdollisessa kunnossa.