RASVAINEN IHO


MIKÄ AIHEUTTAA RASVAISEN IHON?
Jatka lukemista saadaksesi selville, mikä aiheuttaa rasvaisen ihon ja kuinka päästä siitä eroon.

MIKÄ AIHEUTTAA RASVAISEN IHON

Rasvainen iho johtuu talin – ihon luonnollisen rasvan – liiallisesta tuotannosta. Tähän on monia syitä – yksinkertaisilla elämäntapojen muutoksilla voi kuitenkin päästä eroon rasvaisesta ihosta tai tehdä siitä paremmin hallittavan, kun taas toisilla se voi olla vaikeampi tapaus. Niillä, joilla on rasvainen iho, on yleensä laajentuneet ihohuokoset, ja heidän ihonsa kiiltää koko päivän ajan. 
 

Rasvainen Iho Ja Geenit

Olet perinyt silmäsi ja hiustesi värin vanhemmiltasi, ja yleensä heitä tulee kiittää tai syyttää ihotyypistäsi. Geeneilläsi on siis todennäköisesti merkitystä siinä, oletko enemmän tai vähemmän altis suurille talirauhasille ja rasvaiselle iholle.

Vaikka olisitkin geneettisesti altis, on erilaisia tapoja yrittää hallita rasvaista ihoa. Kehitä rasvaisen ihon ihonhoitorutiini kuorimalla iho hellävaraisesti (muutaman kerran viikossa). Muista myös käyttää aurinkosuojavoidetta – liiallinen altistuminen auringolle voi vahingoittaa ihoa, jonka seurauksena ihosta voi tulla rasvainen.

Etkö ole varma, kuulostaako tämä sinulta? Selvitä, mikä ihotyyppisi on täällä
 

Ympäristö – Miten Sää Vaikuttaa Rasvaiseen Ihoon

Sää voi vaikuttaa ihoon – esimerkiksi kuiva iho on yleinen ongelma ankarina talvikuukausina ja talirauhasesi voivat tuottaa paljon ylimääräistä talia korvaamaan puuttuvaa kosteutta. Kostea ja kuuma tai kuiva ja kylmä sää voi olla armoton iholle. Kuumat, hikiset olosuhteet voivat edistää talin erittymistä. Ihosta voi molemmissa tapauksissa tulla rasvainen.

MUUT RASVAISEN IHON AIHEUTTAJAT

On myös paljon muita syitä rasvaiselle iholle, joista muutamiin voimme vaikuttaa.

Liian Usein Peseminen

Yrittäessäsi päästä eroon rasvaisesta ihostasi saatat ajatella, että kasvojesi jatkuva peseminen voi hallita rasvaista t-aluettasi (tai koko kasvojasi). Liian usein peseminen voi kuitenkin olla hallitsemattoman, rasvaisen ihon yleinen syy. Kasvojen hankaaminen voi tuntua intuitiiviselta aina, kun näet sen kiiltävän, mutta on yllättävän helppoa käyttää liikaa suosikkituotteitasi.

Ihon hankaaminen liian rajusti ja liian usein tietyillä materiaaleilla, välineillä tai voimakkailla kuorinta-aineilla poistavat iholta kosteuden ja saavat talirauhasesi tuottamaan liikaa talia. Hellävarainen kuorinta muutaman kerran viikossa saa ihmeitä aikaan rasvaisen ihon hoidossa. Kosteusvoiteen käyttö sen jälkeen lukitsee kosteuden ja pitää ihon terveenä. Loppujen lopuksi iho on ihotyypistä riippumatta herkkä elin, jota tulisi käsitellä varoen.

Ruokavalio

Yksi alueista, joita voit ehdottomasti hallita, on ruokavaliosi. Varmista, että syöt terveellisesti ja tasapainoisesti. Elintärkeät vitamiinit ja mineraalit (mieluiten hedelmistä ja vihanneksista) voivat vähentää ihon rasvaisuutta. Öljyisten ja rasvaisten tuotteiden syöminen ei ole haitallista vain terveydellesi, vaan se voi olla myös yksi syy ihosi rasvaisuuteen.

Hormonit Ja Lääkkeet

Jotkut lääkkeet voivat lisätä rasvantuotantoa ja aiheuttaa rasvaisen ihon. Toisaalta ihosi voi muuttua hormonitasapainosi asettuessa, kun lakkaat käyttämästä joitain näistä lääkkeistä. Samoin tiettyjen steroidien on todettu aiheuttavan rasvaista ihoa. Muut lääkkeet voivat aiheuttaa ihon kuivumista sivuvaikutuksena – tämä voi johtaa ylimääräisen talin muodostumiseen. Tarkista lääkäriltäsi lääkityksesi mahdolliset sivuvaikutukset.
Hormonitasot voivat vaihdella etenkin teini-ikäisinä (ks. teini-ikäisten iho-oppaamme). Tämä voi usein stimuloida rasvantuotantoa. Murrosikä, kuukautiset, raskaus ja vaihdevuodet ovat rasvaiseen ihoon liittyviä elämänvaiheita, samoin kuin äärimmäinen stressi tai sairaudet.

RASVAISEN IHON HALLINTA

Olemme saaneet selville joitain rasvaisen ihon syitä – mutta mitä voit tehdä sen hallitsemiseksi? Olisi epärealistista sanoa, että olisi olemassa ratkaisu, joka takaisi, ettei ihosi enää koskaan rasvoittuisi.  On kuitenkin olemassa paljon terveellisiä tapoja, ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ja NIVEA-tuotteita, jotka auttavat varmasti. Noudata alla olevia rasvaisen ihon hoitovinkkejä saadaksesi mattapintaisen ihon.

Muista Kosteutus

Paras vinkki ihon terveydelle yleensä, ei vain ihmisille, joilla on rasvoittuva iho, on pitää iho kosteutettuna. Iho on soluista koostuva elin, ja solut koostuvat vedestä – ja ilman vettä iho ei voi toimia parhaimmillaan. Kuivunut iho tuottaa ylimääräistä talia yrittäen pitää itsensä kosteutettuna. Muista siis täyttää vesipullosi!

Älä Unohda Kosteusvoidetta

Yleinen väärinkäsitys rasvaisen ihon suhteen on se, että kosteusvoide tai seerumi tekee siitä vain rasvaisemman. Jos iho on kuivunut, se voi aiheuttaa ylikompensointia ja tuottaa enemmän talia kuin normaalisti – helppo tapa yrittää vähentää ihon rasvaisuutta on siis pitää iho kosteutettuna. Kevyt, kosteuttava päivävoide on ihanteellinen pitämään ihosi kosteustasot täynnä.

Pese Meikkisiveltimesi

Muista, että meikkisiveltimet ja -sienet voivat olla bakteerien paratiisi. Niihin jää usein kuolleita ihosoluja ja rasvaa, jotka leviävät kasvoihisi niitä käyttäessäsi. Pese ne säännöllisesti tai vaihda ne mahdollisimman usein, jotta bakteerit eivät siirry kasvoihisi.

Kasvopaperit

Useimmat rasvaisesta ihosta kärsivät ihmiset suosivat kasvopapereita. Jos ne eivät ole sinulle jo tuttuja, kasvopaperit voivat olla hyvä väliaikainen toimenpide vähentämään kiiltoa ja rasvaisuutta. Ne ovat erityisesti suunniteltuja, imukykyisiä papereita, jotka imevät itseensä ihon rasvaa. Älä kuitenkaan osta hajustettua paperia, koska se voi ärsyttää ihoasi.

Rasvaisen Ihon Ihonhoitorutiini

  • Puhdista kasvosi kahdesti päivässä lian ja ylimääräisen rasvan poistamiseksi kasvoilta, poistamatta kuitenkaan liikaa rasvoja. Me rakastamme öljytöntä, mutta silti kosteuttavaa NIVEA Blemish Prone Skin Effective Cleansing Gel.
  • Pese kasvosi kuorivalla puhdistusgeelillä, joka ei aiheuta epäpuhtauksia, kuten kuoriva NIVEA Daily Essentials Anti-Blemish Daily Wash Scrub.
  • Jos kuivatat ihoasi liikaa, se tuottaa ylimääräistä talia kompensoidakseen ihon kosteutta – varmista siis, että kosteutat silti rasvaista ihoasi.
  • Kasvonaamion käyttö vähintään kerran viikossa syväpuhdistaa kasvosi syvälle ja poistaa lian tukkeutuneista huokosista. Esimerkiksi NIVEA Urban Skin Detox Peel-Off Mask on erinomainen valinta.