kaksi nuorta

Miten saada sisäänkasvaneet karvat pois

Estä sisäänkasvaneet karvat ja saavuta sileä, tasalaatuinen iho sisäänkasvaneita karvoja käsittelevällä NIVEAn asiantuntijaoppaalla.

Sisäänkasvaneiden karvojen selitys

Sisäänkasvaneet karvat ovat karvatuppeja, jotka ovat suuntautuneet takaisin ihoon eivätkä ulospäin. Tämä aiheuttaa usein sen, että karva jää ihon alle loukkuun, mistä seuraa tulehdusta, punoitusta ja pienten näppyjen tai rakkuloiden muodostumista.
 
Sisäänkasvaneet karvat voivat olla epämukavia ja toisinaan kipeitä. Niitä esiintyy tavallisesti karvojen ajon tai vahauksen jälkeen. Sisäänkasvaneiden karvojen hoitaminen on tärkeää tartuntojen ja arpien estämiseksi ja sillä varmistetaan ihon terveys ja hyvä olo.


Miltä sisäänkasvaneet karvat näyttävät?

Sisäänkasvaneita karvoja on monenlaisia, muun muassa sellaisia, joista seuraa punaisia näppyjä, rakkuloita tai syviä, kipeitä kyhmyjä. Monet tekijät myötävaikuttavat sisäänkasvaneiden karvojen kehittymiseen, mm. karvatyyppi, karvanpoistomenetelmät ja ihonhoitotavat.

nuori nainen koskettaa hänen kasvojaan

6 tavallista sisäänkasvaneiden karvojen syytä

Sisäänkasvaneita karvoja voi kehittyä eri tekijöistä, jotka voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Näiden syiden ymmärtäminen voi auttaa ryhtymään ehkäiseviin toimiin:

 1. Karvatyyppi: Karvojesi tyyppi esittää merkittävää osaa sisäänkasvaneiden karvojen kehittymisessä. Kihara tai paksu karva taittuu kasvaessaan todennäköisemmin takaisin ihoon, mikä lisää sisäänkasvaneiden karvojen riskiä.
   
 2. Miten saada sisäänkasvaneet karvat pois: Sisäänkasvaneet karvat yhdistetään usein karvanpoistomenetelmiin, kuten karvojen ajoon, vahaukseen ja nyppimiseen. Kun karvoja katkaistaan tai poistetaan, niihin voi jäädä terävä kärki, joka voi tunkeutua ihoon tai käpertyä takaisin karvatuppeen ja aiheuttaa sisäänkasvaneita karvoja.

 3. Virheellinen tekniikka: Virheellisen karvojen ajo- tai poistotekniikan käyttö voi lisätä sisäänkasvaneita karvoja. Karvojen kasvusuunnan vastainen ajo, tylsä karvahöylä tai liian kova painaminen karvoja ajettaessa voi lisätä sisäänkasvaneiden karvojen esiintymistä.
   
 4. Kuolleet ihosolut: Kuolleiden ihosolujen kertyminen ihon pinnalle voi tukkia karvatuppeja, mikä vaikeuttaa karvan ulospäin kasvua. Tämä voi johtaa karvan käpertymisen takaisin ihoon.
   
 5. Tiukat vaatteet: Tiukasti istuvien vaatteiden käyttö, etenkin heti karvanpoiston jälkeen, voi aiheuttaa ihon hankautumista. Tällainen hankaus voi pakottaa kasvavia karvoja taipumaan tai jäämään loukkuun, mikä lisää sisäänkasvaneiden karvojen riskiä.
   
 6. Ihotyyppi: Ihosi tyyppi voi vaikuttaa myös siihen, miten altis olet sisäänkasvaneille karvoille. Kuiva iho voi olla niille alttiimpaa, koska se voi muodostaa karvan kasvua haittaavan esteen.

4 yleistä sisäänkasvaneiden karvojen estovinkkiä

Sisäänkasvaneiden karvojen esiintymisen minimoimiseksi kannattaa ottaa huomioon seuraavat yleisvinkit:

 1. Kuorinta: Kuori ihosi säännöllisesti kuolleiden ihosolujen poistamiseksi ja ihon alle loukkuun jääneiden karvojen estämiseksi.
   
 2. Suositeltava karvanajotekniikka: Käytä karvanajoon terävää, puhdasta karvahöylää ja aja karvojen kasvusuuntaan. Vältä painamasta liian kovaa tai ajamasta toistuvasti samaa kohtaa.
   
 3. Vältä tiukkoja vaatteita: Käytä väljiä vaatteita, etenkin karvanpoiston jälkeen, hankauksen ja ärsytyksen vähentämiseksi.
   
 4. Kosteuta: Säilytä ihon nestetasapaino sopivalla kosteusvoiteella, jotta estät ihon kuivumisen, mikä voi johtaa sisäänkasvaneisiin karvoihin.
Faktojen yleiskatsaus

Sisäänkasvaneet hiukset

Mikä on sisäänkasvanut karva?
Ihon alle jäänyt karva, joka aiheuttaa punoitusta ja näppyjä usein karvojen ajon tai vahauksen jälkeen.
 
Vaihteleva ulkonäkö
Sisäänkasvaneet karvat ilmenevät punaisina näppyinä, rakkuloina tai kipeinä kyhmyinä, joiden ulkonäköön vaikuttavat mm. karvatyyppi ja ihonhoitotavat.
 
Karvan kasvusuunta 
Karvojen kasvusuunnan vastainen ajo tai vahaus voi lisätä sisäänkasvaneiden karvojen todennäköisyyttä.
 
Miten sisäänkasvaneista karvoista pääsee eroon
Sisäänkasvaneista karvoista pääsee eroon kuorimalla kohdealue varovasti ja käyttämällä lämpöhaudetta, minkä jälkeen loukkuun jääneen karvan voi vapauttaa puhtaalla neulalla tai pinseteillä.

mies käyttää Nivea partavaahtoa

Sisäänkasvaneiden karvojen välttämisstrategioita kehon eri alueilla

 

Säärien sisäänkasvaneet karvat

 1. Kuori ennen karvojen ajoa säärien iholta kuolleet ihosolut.
 2. Käytä kosteuttavaa karvanajogeeliä tai -vaahtoa.
 3. Aja karvat niiden kasvusuuntaan.

 

Kainaloiden sisäänkasvaneet karvat

 1. Kuori kainaloiden iho säännöllisesti mutta varovasti ärsytyksen välttämiseksi.
 2. Harkitse hellävaraisen, ihoystävällisen antiperspirantin käyttöä hankauksen vähentämiseksi.

Kasvojen sisäänkasvaneet karvat

 1. Aja kasvokarvat terävällä, puhtaalla partahöylällä tai sähköisellä parranajokoneella.
 2. Aja karvat lämpimän suihkun jälkeen.
 3. Käytä hellävaraista partavettä tai kosteusvoidetta.

 

Sisäänkasvaneet partakarvat

 1. Pidä partasi puhtaana ja hyväkuntoisena säännöllisellä hoidolla.
 2. Käytä partatrimmeriä, jotta parta pysyy tasapituisena ja ärsytys minimoituu.

Intiimialueen sisäänkasvaneet karvat

 1. Poista intiimialueelta karvat varovasti ja harkitse ammattivahausta tai ihotautilääkärin konsultointia.
 2. Vältä tiukkoja vaatteita heti karvanpoiston jälkeen.

  Kun noudatat näitä kehokohtaisia estämisstrategioita, voit vähentää huomattavasti sisäänkasvaneiden karvojen esiintymistä ja nauttia sileämmästä, ärsyyntymättömästä ihosta.

Miten sisäänkasvaneista karvoista pääsee eroon

Kun huomaat sisäänkasvaneen karvan, voit kokeilla näitä kotikonsteja ja hoitoja:
 
Lämpöhauteet: laita muutamaksi minuutiksi kohdealueelle lämmin, kostea liina, joka pehmentää ihon ja karvat. Tämä helpottaa karvan esiin saamista.
 
Kuorinta: kuori alue varovasti pehmeällä harjalla tai sienellä kuolleiden ihosolujen poistamiseksi. Säännöllinen kuorinta voi estää sisäänkasvaneet karvat vastaisuudessa.
 
Poisto pinseteillä: Nosta steriloiduilla pinseteillä varovasti sisäänkasvanut karva ihosta irti. Varmista, että peset ensin kädet tartuntojen välttämiseksi.
 
Paikalliset voiteet ja nesteet: Reseptivapaat voiteet, jotka sisältävät salisyylihapon tai glykolihappo kaltaisia aineksia, voivat auttaa kuorinnassa ja tulehduksen vähentämisessä. Käytä niitä ohjeiden mukaan.
Miten saada sisäänkasvaneet karvat pois vaikeissa tapauksissa
Vaikeissa tapauksissa tai jos sinulla on yhdellä alueella useita sisäänkasvaneita karvoja, kannattaa pyytää ammattiapua. Ihotautilääkäri voi poistaa turvallisesti sisäänkasvaneita karvoja ja suositella sopivia hoitoja.

Sisäänkasvaneista karvoista johtuvien näppyjen ja arpien hoito

Jos sisäänkasvanut karva muuttuu kovaksi ihonalaiseksi kyhmyksi, älä yritä kaivaa sitä itse esiin, sillä tämä voi johtaa tartuntaan tai arpeen. Ota sen sijaan yhteys ihotautilääkäriin, joka osaa arvioida ja hoitaa tällaiset itsepintaiset sisäänkasvaneet karvat.

NIVEA:n Derma Skin Clear Chemical Exfoliator

Oikea hoito ja ehkäisy

Hoida ja ehkäise sisäänkasvaneen karvan aiheuttamat näpyt seuraavia ohjeita noudattamalla:

 1. Pidä alue puhtaana: Ylläpidä kohdealueella hyvä hygienia tartuntojen ehkäisemiseksi. Puhdista hellävaraisesti miedolla saippualla ja vedellä säännöllisesti.
   
 2. Vältä ärsyttämästä: Vältä sisäänkasvaneiden karvojen näppyjen tai finnien nyppimistä tai puristelua, sillä tämä voi lisätä ärsytystä, tartuntaa tai arpia.
   
 3. Paikallishoidot: Käytä kohdealueelle antibakteerisia aineita tai voiteita tartuntojen ehkäisemiseksi.
   
 4. Kuorinta: Kuori iho säännöllisesti, niin ehkäiset sisäänkasvaneet karvat. Valitse kuorinta-aineita, joissa on salisyylihappoa, glykolihappoa, kuten NIVEAn Derma Skin Clear Chemical Exfoliator. Niiden antibakteerinen koostumus hyödyntää salisyylihappoa, glykolihappoa ja niasiiniamidia, jotka auttavat ihoasi uudistumaan luonnollisesti.

Arpien välttäminen

Voit minimoida sisäänkasvaneiden karvojen aiheuttamat arvet ottamalla huomioon seuraavat:

 1. Vältä nyppimistä: älä nypi sisäänkasvaneiden karvojen näppyjä tai finnejä, sillä se voi aiheuttaa arpia.

 2. Arpia vähentävät voiteet: Harkitse arpia vähentävien ja Luminous630:tä tai hyaluronihappoa sisältävien voiteiden tai geelien käyttöä arpien ulkonäön parantamiseksi ajan myötä. NIVEA Cellular Luminous630 Post-Acne Marks Serum sisältää salisyylihappoa ja hyaluronihappoa. Se tasoittaa ihoa ja vähentää aknen jälkeisiä tummia arpia ajan myötä, jolloin ihosta tulee tasainen ja heleä.
   
 3. Konsultoi ihotautilääkäriä: Jos arvet pysyvät tai pahenevat, pyydä ihotautilääkäriltä tapauskohtaisia neuvoja.
   
  Noudattamalla oikeita hoito- ja ehkäisykeinoja voit hoitaa tehokkaasti sisäänkasvaneiden karvojen finnit ja näpyt ja samalla minimoida arpien riskin.

Karvojen ajo sisäänkasvaneiden karvojen estämiseksi

1. Valmistelu

Valitse oikea karvahöylä: Käytä puhdasta, terävää ja mieluiten yksiteräistä höylää. Moniteräiset höylät voivat katkaista karvan ihonpinnan alapuolelta, mikä lisää sisäänkasvaneiden karvojen riskiä.

Kuorinta: Kuori iho säännöllisesti, suosituksena on vähintään 2 tai 3 kertaa viikossa. Käytä salisyylihappoa tai glykolihappoa sisältävää kuorinta-ainetta, joka auttaa poistamaan kuolleita ihosoluja. Nämä voivat tukkia karvatupet ja johtaa sisäänkasvaneisiin karvoihin. NIVEA Derma Chemical Exfoliator sopii päivittäiskäyttöön ja hyödyntää salisyylihapon ja glykolihapon tuomia etuja, joiden avulla ihosi kirkastuu jo 7 päivässä.

Lämmin suihku: Käy lämpimässä suihkussa tai pehmennä karvat ja avaa ihohuokoset lämpimällä, kostealla liinalla. Näin karvanajo on helpompaa ja sisäänkasvaneiden karvojen todennäköisyys vähenee.

2. Karvanajo

Käytä karvanajovaahtoa tai -geeliä: Liukasta hyvälaatuisella karvanajovaahdolla tai -geelillä ihonpinta, jotta karvahöylä kulkee sujuvasti. Herkälle iholle tarkoitettu partageeli tai -vaahto on suotava, koska se välttää sisäänkasvaneisiin karvoihin mahdollisesti johtavan ärsytyksen.
NIVEA MEN Sensitive Shaving Gel on alkoholiton partageeli, jonka kamomillauute auttaa saavuttamaan sileän, ärsyttämättömän parranajon.
 
Aja karvat niiden kasvusuuntaan: Aja karvat aina suuntaan, johon ne kasvavat luonnollisesti. Karvojen ajo kasvusuuntaa vasten voi lisätä sisäänkasvaneiden karvojen todennäköisyyttä.
 
Älä paina liikaa: Anna karvahöylän tehdä työnsä. Liian kovaa painaminen voi katkaista karvat liian läheltä ihoa, mikä johtaa sisäänkasvaneisiin karvoihin.

 

3. Parranajonjälkeinen hoito

Kylmällä vedellä huuhtelu: Huuhtele parranajon jälkeen kasvosi kylmällä vedellä, jotta huokoset sulkeutuvat ja ärsytys vähenee.
 
Käytä parranajobalsamia: Käytä alkoholitonta partavettä tai kosteuttavaa balsamia, joka rauhoittaa ja nesteyttää ihosi. Etsi esimerkiksi aloe veraa tai kamomillaa sisältäviä tuotteita.
 
NIVEA MEN Sensitive After Shave Balm on alkoholiton, kamomillauutetta sisältävä balsami. Se viilentää ja nesteyttää tehokkaasti ja pitkään ja pitää ihosi mukavan tuntuisena.

 

4. Ylläpito

Säännöllinen kosteutus: Pidä iho joka päivä kosteutettuna, vaikket ajaisi partaa tai karvoja. Kuiva iho voi johtaa karvatupen tukokseen ja sisäänkasvaneisiin karvoihin.

Vaihda partaterät säännöllisesti: Tylsä partaterä voi nykiä karvoja ja aiheuttaa ärsytystä. Vaihda partaterä heti, kun se alkaa tuntua tylsältä.

Yhteenveto

Sisäänkasvaneiden karvojen hoito ja ehkäisy ovat olennaisia terveen ja mukavalta tuntuvan ihon ylläpitoon. Niiden syiden ymmärtäminen ja tapauskohtaisten ihohoitotapojen omaksuminen auttaa vähentämään merkittävästi sisäänkasvaneiden karvojen ilmenemistä. Oikea valmistelu, karvanajotekniikka ja sopivien tuotteiden käyttö ovat tämän prosessin avaintekijöitä. On tärkeää laittaa hygienia etusijalle ja mukauttaa karvanajo kehon eri osille sopivaksi. Jos sisäänkasvaneet karvat ovat vaikeita tai arvet pysyviä, on suositeltavaa pyytää ihotautilääkäriltä neuvoa, miten saada sisäänkasvaneet karvat pois. Tehokkailla hoito- ja ehkäisytoimilla voit saavuttaa tasaisemman, ärsyyntymättömän ihon ja poistaa sisäänkasvaneiden karvojen vaivan.

UKK:t sisäänkasvaneista karvoista

Mitä sisäänkasvaneet karvat ovat ja miksi niitä ilmenee?

Sisäänkasvaneet karvat ovat karvoja, jotka kasvavat takaisin ihoon eivätkä ulospäin, ja ne johtuvat usein karvanpoistokeinoista, kuten karvanajosta tai vahauksesta.

Miten voin estää sisäänkasvaneet karvat karvanajon tai vahauksen jälkeen?

Voit estää sisäänkasvaneet karvat karvanajon tai vahauksen jälkeen kuorimalla ihon ennen karvanpoistoa ja käyttämällä puhdasta, terävää karvahöylää ja sen jälkeen kosteusvoidetta.

Onko mitään eri kehonosia koskevia strategioita, joilla voi ehkäistä sisäänkasvaneet karvat?

Eri kehonosat vaativat erilaisia strategioita sisäänkasvaneiden karvojen ehkäisemiseksi, esimerkiksi parranajo karvojen kasvusuuntaan ja oikea tekniikka herkillä alueilla, kuten bikinirajalla.

Millä kotikonsteilla voin hoitaa sisäänkasvanutta karvaa?

Sisäänkasvaneiden karvojen kotikonsteilla hoitoon kuuluvat ihoa pehmentävät lämpöhauteet, karvojen nosto varovasti steriloiduilla pinseteillä ja salisyylihapon käyttö kuorintaan.

Kuinka hoidan sisäänkasvaneista karvoista johtuvat näpyt ja arvet?

Hoida sisäänkasvaneista karvoista johtuvat näpyt ja arvet pitämällä alue puhtaana, välttämällä nyppimistä ja käyttämällä tarvittaessa paikallisia antibiootteja.

Mikä on suositeltava ihonhoitotapa, miten saada sisäänkasvaneet karvat pois ja estää ne?

Suositeltava ihonhoitotapa sisäänkasvaneiden karvojen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi käsittää säännöllisen kuorinnan, kosteutuksen ja hellävaraisten karvanpoistokeinojen käytön.

Mitkä tuotteet vähentävät parhaiten sisäänkasvaneista karvoista johtuvia arpia?

Alfahydroksihappoja (AHA) tai Retinoideja sisältävät tuotteet voivat vähentää sisäänkasvaneista karvoista johtuvia arpia.