nuori nainen käyttää Nivea väriainetta

Maitohapon 6 käyttöä ihonhoidossa

Lue, kuinka tämä luonnollinen ihonhoidossa käytettävä ainesosa voi parantaa ihonhoitorutiiniasi.

Maitohappo on luonnossa esiintyvä vesiliukoinen alfahydroksihappo (AHA), jota keho tuottaa hajottaessaan glukoosia energiantarpeeseensa silloin, kun kudokset eivät saa riittävästi happea. Sitä esiintyy myös erilaisissa hapatetuissa ruoissa, kuten maitotuotteissa, säilötyissä kasviksissa sekä hapanleivässä. Ihonhoidossa maitohappo tunnetaan sen kyvystä poistaa kuolleita ihosoluja ja parantaa ihon pintarakennetta.
 
Siksi sitä käytetäänkin usein puhdistusaineissa, kuorinta-aineissa ja seerumeissa, jotka tehostavat sen ihoa kuorivia, kosteuttavia ja ikääntymistä ehkäiseviä ominaisuuksia. Lisäksi maitohappo auttaa ylläpitämään ihon hiukan hapanta pH-tasoa ja säilyttämään sen luonnollisen kosteuskerroksen.


Miten maitohappo vaikuttaa ihoon?

nuori nainen koskettaa hänen kasvojaan
Maitohapon hyödyt iholle

1. Kuoriminen ja solujen uusiutuminen

Maitohappo poistaa kuolleita ihohsoluja ihon uloimmasta kerroksesta hajottamalla sidoksia, jota yhdistävät kuolleita ihosoluja toisiinsa. Tämä saa kuolleet ihosolut irtoamaan ja paljastaa heleämmän uuden ihon niiden alta. Ajan myötä säännöllnen kuorinta maitohapon avulla voi edistää sileämpää ihoa ja parempaa ihon pintarakennetta.

2. Kosteutus ja kosteuden säilyttäminen

Humektanttisten ominaisuuksiensa ansiosta maitohappo sitoo ja säilyttää kosteutta, mikä parantaa ihon kimmoisuutta. Se voi myös auttaa säilyttämään ihon luonnollisen, keramidipitoisen kosteuskerroksen, mikä puolestaan edistää entisestään kosteuden säilymistä. Tästä syystä maitohappo sopii etenkin kuivaihoisille.

3. Ihon sävyn tasapainottaminen

Ihon sävyä pidetään epätasaisena, jos iholla on hyperpigmentaatiota, tummia läiskiä tai punoitusta. Vaikka kaikki edellä mainitut ovat täysin luonnollisia ja harmittomia (älä epäröi olla yhteydessä lääkäriin, mikäli ne askarruttavat sinua), maitohapon säännöllinen käyttö voi vähentää niiden ilmestymistä. Tämä johtuu osin maitohapon kuorivista ominaisuuksista, mutta voi liittyä myös siihen, että maitohappo voi auttaa vähentämään ihopigmentaatiota aiheuttavan melaniinin tuotantoa.

4. Tehostaa kollageenin tuotantoa

Kollageeni on tärkeä ihon osa, joka auttaa sitä säilyttämään kimmoisuutensa ja kiinteytensä. Ikääntymisen myötä kollageenituotanto tavallisesti hidastuu, mikä johtaa ryppyjen ja hiusjuonteiden luonnolliseen ilmestymiseen. Lisäksi maitohapon kuorivat ominaisuudet voivat auttaa uusien ihosolujen tuotannossa ja lisätä kollageenin ja elastiinin tuotantoa, mikä voi tehdä ihosta täyteläisemmän.

 Nivea Derma Skin Clear -tuotteet

5. Hoitotuotteiden tehokkaampi imeytyminen

Maitohapon kuorivat ominaisuudet voivat tehostaa muiden ihohoitotuotteiden imeytymistä. Tämä johtuu siitä, että kuolleiden ihosolujen kertyminen voi estää tuotteiden imeytymisen. Tällöin kuolleiden ihosolujen poistaminen johtaa parempaan imeytymiseen ja tuloksiin.

6. Vähentää aknen oireita

Maitohappo voi helpottaa aknen oireita. Sen kuoriva vaikutus voi auttaa poistamaan kuolleita ihosoluja, jotka saattavt muutoin tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa epäpuhtauksia. Maitohapon tulehdusta poistavat ominaisuudet puolestaan voivat vähentää ihon punoitusta.

Maitohappo iholle: käyttö ja levitys

Maitohappoa on saatavilla erilaisina tuotteina, jotka valjastavat sen hyödyt. Pienempinä pitoisuuksina sitä käytetään puhdistusaineissa, kasvovesissä ja kosteusvoiteissa, kun taas suurempia pitoisuuksia voidaan käyttää täsmätuotteissa kuten seerumeissa.
 
Runsaasti maitohappoa sisältävien tuotteiden käyttö liian usein ei ole suositeltavaa. Liiallinen käyttö voi johtaa ylikuorimiseen, mikä voi vahingoittaa ihon luonnollista suojakerrosta. Tarkista aina tuotteen suositeltu käyttöväli tuotteen etiketistä. Esimerkiksi NIVEA Derma Skin Clear Scrub -kuorinta-aineen ihoystävällisyys on dermatologisesti testattu ja sen suositeltu käyttöväli on 2–3 kertaa viikossa.

Muista aina käyttää aurikosuojavoidetta hoidetuilla ihoalueilla, kun käytät runsaasti maitohappoa sisältäviä tuotteita. Sama pätee kaikkiin kemiallisiin kuorintoihin, sillä ne yleensä herkistävät ihon auringolle. Onkin hyvä ajatus ottaa tavaksi levittää auinkosuojakerrointa päivittäin aamuisen ihonhoitorutiinin päätteeksi.
 
NIVEA SUN UV Face Specialist Triple Protect Sun Fluid SPF 50+ on täydellinen valinta, jos etsit tehokasta aurinkosuojakerrointa lisättäväksi ihonhoitorutiiniisi. Sen kevyt koostumus kestää hikoilun, sopii käytettäväksi meikin alla ja imeytyy välittömästi näkymättömästi ihoon.

nainen koskettaa hänen kasvojaan

Maitohappo iholle – Huomioitavaa

 1. Raskaus:
  Naisen iho voi olla herkempi ja reagoida herkemmin ärsykkeisiin raskauden aikana hormonimuutosten vuoksi. Maitohappoa pidetään yleensä turvallisena täsmähoitona, mutta raskaana olevien tulisi kuitenkin olla varovaisia ja keskustella ihotautilääkärin kanssa ennen runsaasti maitohappoa sisältävien tuotteiden käyttöä. Tarkista ohjeet pakkauksesta joka tapauksessa ennen käyttöä.
   
 2. Vegaanius:
  Maitohappoa saadaan useista eri lähteistä, kuten kasveista ja eläimistä. Perinteisten ihonhoitotuotteiden vegaaniset vaihtoehdot käyttävät usein kasvijohdannaista maitohappoa, mikä varmistaa, että eettiset ja ympäristöön liittyvät näkökulmat on huomioitu. Jos mietit, onko valitsemasi tuotteen tietty ainesosa kasvijohdannainen vai ei, ota yhteyttä valmistajaan. NIVEAn Derma Skin Clear Scrub sekä muut Derma Skin Clear -sarjan tuotteet sopivat vegaaneille. 
   
 3. Herkkyys:
  Vaikka maitohappoa pidetään yhtenä miedoimmista AHA-hapoista, suurempien määrien käyttö voi aiheuttaa ihoherkkyyttä niillä, jotka sille alttiita. Vakuutamme, että NIVEA-tuotteet käyvät läpi tiukat dermatologiset testit niiden ihosystävällisyyden varmistamiseksi.
Faktojen yleiskatsaus

Maitohappo ihonhoidossa

Maitohappo on luonnossa esiintyvä vesiliukoinen alfahydroksihappo (AHA), jota löytyy fermentoiduista elintarvikkeista. Sitä tuottaa myös elimistö, jolla ei ole happea tuottaakseen enemmän energiaa glukoosin hajoamisen kautta.

Ihonhoidossa maitohappo tunnetaan kyvystään poistaa kuolleita ihosoluja, parantaa ihon rakennetta ja ylläpitää ihon luonnollista kosteussuojaa. Maitohappoa käytetään yleisesti puhdistusaineissa, kuorintaaineissa ja seerumeissa, joissa se vaikuttaa pääasiassa pintatasolla kuorien kuolleita ihosoluja ja auttaa samalla ihoa säilyttämään pH-tasapainon.

NIVEA Derma Skin Clear -sarja tarjoaa tehokkaita puhdistustuotteita – erityisesti Anti-Blemish Scrub sisältää myös maitohappoa monipuoliseen ihonhoitorutiiniin.

Tehokkaan puhdistusrutiinin luominen

Maitohappoa käytetään usein puhdistusaineissa, kasvovesissä ja seerumeissa, jotka hyödyntävät sen humektanttisia ja kuorivia ominaisuuksia. Mutta mistä aloittaa tehokkaan ihonhoitorutiinin luominen? Alta löydät suosittelemamme rutiinin, joka sisältää NIVEA Derma Skin Clear -sarjan tuotteita, jotka on valmistettu erityisesti epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle.
 

 1. Puhdista: Aloita rutiinisi tehokkaalla puhdistusaineella. NIVEA Derma Skin Clear Wash Gel poistaa meikin ja epäpuhtaudet iholta hellävaraisesti, syväpuhdistaa ihohuokoset ja ehkäisee uusien epäpuhtauksien syntymistä. Kun olet kostuttanut kasvosi, hiero puhdistusainetta kevyesti iholle silmänympärysaluetta välttäen. Huuhtele kasvot lopuksi lämpimällä vedellä.
   
  1a. Kuori: Ota askel tavallista puhdistusta pidemmälle ja hoida ihoasi lisää. Vaihda puhdistuaineesi silloin tällöin kuorintaan, kuten NIVEA Derma Skin Clear Anti-Blemish Scrubiin. Se sisältää salisyylihappoa, niasiiniamidia sekä maitohappoa. Tämän kuorintatuotteen käyttö auttaa vähentämään mustapäitä ja valkopäitä kuivattamatta ihoa. 
   
 2. Kuori: Levitä iltarutiinissasi kuorinta-ainetta iholle auttaaksesi vanhoja, vaurioituneita ihosoluja uusiutumaan ja puhdistaaksesi ihohuokoset. NIVEA Derma Skin Clear Chemical Exfoliator sisältää salisyylihappoa, niasiiniamidia ja glykolihappoa, jotka vähentävät epäpuhtauksia näkyvästi. Anna vaikuttaa yön ajan parhaiden tulosten saavuttamiseksi

Tämän rutiinin noudattaminen auttaa kohentamaan epäpuhtaan ihon ulkonäköä huomattavasti jopa jo seitsemässä päivässä.

Maitohapon hyödyt iholle: Yhteenveto

Maitohappo on luonnossa esiintyvä alfahydroksihappo (AHA), jota keho tuottaa rikkoessaan glukoosimolekyyleja. Maitohapon säännöllinen käyttö kuorii ihoa ja edistää solujen uusiutumista sekä kosteuden säilymistä, tasapainottaa ihon sävyä ja stimuloi kollageenin tuotantoa. Vegaanista elämäntapaa noudattaville on saatavilla ei-eläinperäisiä maitohappotuotteita. Maitohapon käyttö osana tasapainoista ihonhoitorutiinia voi johtaa näkyvästi parempaan ihon pintarakenteeseen ja sävyyn.

Maitohappo ihonhoidossa – Usein kysytyt kysymykset

Mitä maitohappo on, ja miten se on iholle hyödyksi?

Maitohappo on alfahydroksihappo (AHA), jota saadaan luonnollisista lähteistä kuten maidosta, hedelmistä ja vihanneksista. Se hyödyttää ihoa kuorimalla kuolleita ihosoluja hellävaraisesti, kosteuttamalla, edistämällä kollageenin tuotantoa ja hoitamalla hyperpigmentaation ja aknen kaltaisia iho-ongelmia.

Sopiiko maitohappo kaikille ihotyypeille?

Maitohappo sopii useimmille ihotyypeille, kuten normaalille, kuivalle ja sekaiholle. Herkkä- tai reaktiivi-ihoisten tulisi käyttää korkeapitoista maitohappoa vain varoen ja suorittaa ihotesti ennen säännöllisen käytön aloittamista.

Kuinka maitohappo kuorii ihoa ja mitkä ovat sen hyödyt?

Maitohappo kuorii ihoa rikkomalla kuolleiden ihosolujen väliset sidokset, mikä saa kuolleen ihosolukon irtoamaan. Maitohapon kuorivien vaikutusten hyötyihin kuuluvat muun muassa parempi ihon pintarakenne, sileämpi hipiä ja tasaisempi ihon sävy.

Voiko maitohappo auttaa hyperpigmentaatioon ja epätasaiseen ihon sävyyn?

Kyllä, maitohappo auttaa hyperpigmentaatioon ja epätasaiseen ihon sävyyn. Maitohappo voi auttaa haalistamaan tummia läiskiä ja antamaan iholle kirkkaamman ja tasaisemman sävyn. Sen teho ei perustu pelkästään kuorintaan, vaan se voi myös vaikuttaa melaniinituotantoon.

Auttaako maitohappo akneen taipuvaista ihoa, ja kuinka?

Maitohaposta voi olla hyötyä akneen taipuvaiselle iholle, sillä se avaa ihohuokosia ja voi siten ennaltaehkäistä finnien syntymistä. Lisäksi sillä on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, jotka voivat auttaa lievittämään akneen liittyvää punoitusta ja ärsytystä.

Tuleeko maitohappoa käyttää aamuisin vai iltaisin?

Runsaammin maitohappoa sisältävät tuotteet voivat tehdä ihostasi herkemmän auringolle, joten on parasta käyttää niitä iltaisin ja käyttää aamulla aurinkosuojavoidetta ihosi suojaksi.

Kuinka maitohappo ehkäisee ihon ikääntymistä?

Maitohappo voi tehostaa kollageenin tuotantoa, mikä auttaa ylläpitämään ihon kimmoisuutta ja vähentämään hiusjuonteita sekä ryppyjä. Tämän vuoksi se on oiva valinta varhaisten ikääntymisen merkkien hoitoon.

Onko maitohapolla sivuvaikutuksia tai aiheuttaako se mahdollisia ihoreaktioita?

Jotkut voivat kokea lievää kihelmöintiä, punoitusta tai ärsytystä käyttäessään runsaasti maitohappoa sisältäviä tuotteita, varsinkin jos iho on herkkä. Ihotestin tekminen ja vähemmän maitohappoa sisältävien tuotteiden käyttö aluksi voivat auttaa vähentämään mahdollisia reaktioita. NIVEAn tuotteet on kuitenkin testattu dermatologisesti, ja ne ovat turvallisia ihollesi.

Voidaanko maitohappoa käyttää herkillä alueilla, kuten silmänympärysiholla?

On parempi välttää maitohapon käyttöä herkillä ihoalueilla kuten silmänympärysalueella. Käytä sen sijaan hellävaraista silmänympärysvoidetta.

Kuinka usein maitohappoa tulisi käyttää ihonhoitorutiinin osana?

Maitohapon käyttötaajuus riippuu ihosi sietokyvystä ja tuotteen pitoisuudesta. Jos vasta aloitat maitohapon käyttöä, suositellemme aloittamaan vähän maitohappoa sisältävillä tuotteilla esimerkiksi kerran viikossa ennen tiheämmän käytön aloittamista. Maitohappoa voidaan käyttää kerrasta useaan kertaan viikossa riippuen tuotteen suosituksista ja halutusta kasvojen alueesta. NIVEA Derma Skin Clear Scrub, joka sisältää maitohappoa, sopii käytettäväksi 2–3 kertaa viikossa.

Voinko käyttää maitohappoa muiden ihonhoitotuotteiden tai vaikuttavien ainesosien kanssa?

On aina hyvä välttää sekoittamasta tuotteita ja vaikuttavia ainesosia, jos et tiedä, kuinka ne voivat reagoida keskenään. Vältä käyttämästä runsaasti maitohappoa sisältäviä tuotteita retinolin kaltaisten ihoa kuorivien ainesosien kanssa, sillä se voi johtaa ylikuorimiseen.
Valitse sen sijaan yksi tuote, jonka koostumus sisältää useita keskenään sekoitettuja ainesosia, joiden ihoystävällisyys ja vakaus on varmistettu. Jos käytät ihonhoitorutiinissasi eri ihonhoitotuotteita, jätä niiden käytön väliin muutaman minuutin tauko mahdollisten reaktioiden ennaltaehkäisemiseksi.

Onko maitohapon käyttö turvallista raskauden tai imetyksen aikana?

Kuten muidenkin ihonhoitotuotteiden kohdalla, on järkevää keskustella lääkärin kanssa ennen kuin käytät maitohappoa raskauden tai imetyksen aikana.

Sopiiko maitohappo vegaaneille?

Maitohapon sopivuus vegaaneille riippuu sen lähteestä. Perinteisesti maitohappoa johdetaan eläinperäisistä tuotteista, kuten maidosta. Monet nykyaikaiset ihonhoitotuotteet sisältävät kuitenkin kasvipohjaista maitohappoa, joka on vegaanista. Tarkista aina tuotteen etiketti tai ota yhteyttä sen valmistajaan varmistaaksesi, että ihonhoitotuotteessasi käytetty maitohappo sopii vegaanille. NIVEA Derma Skin Clear Scrub sopii vegaaneille.

Lisääkö maitohappo aurinkoherkkyyttä, ja täytyykö minun käyttää aurinkovoidetta?

Kyllä, kuten muutkin ihon pintaa kuorivat ainesosat, maitohappo voi lisätä ihon herkkyyttä auringolle. Varsinkin maitohappotuotteita käytettäessä on tärkeää käyttää laajakirjoista aurinkosuojaa, jossa on korkea suojakerroin. Se suojaa ihoa haitallisislta UV-säteiltä ja ehkäisee auringon aiheuttamia reaktioita.