Kookosöljy iholle: kookosöljyn hyödyt

Missä kookosöljy on hyvä? Kookosöljy kosteuttaa ihoa suuresti ja siinä on paljon iholle hyödyllisiä tyydyttyneitä rasvoja ja elintärkeitä aminohappoja. Lue lisää kookosöljyn hyödyistä ja käyttötavoista.

Mitä kookosöljy on?

Kookosöljy on öljy, jota puristetaan kookospähkinöiden hedelmälihasta tai kivestä. Kookosöljy on huoneen lämmössä kiinteää, mutta sen voi helposti pehmentää tai sulattaa kuumentamalla. Sen tyydyttyneiden rasvahappojen määrä on erityisen korkea ja sitä käytetään ruuanlaitossa, kosmetiikassa ja teollisuudessa (biodiesel).

Kookosöljy iholle

Kookosöljy on sekä suosittu raaka-aine ihonhoitotuotteissa, mutta sitä käytetään myös käsittelemättömänä. Kun sitä käytetään sellaisenaan, kookosöljy voi olla iholle raskasta. Sillä on silti monia hyötyjä ja se on erittäin ravitsevaa. Kookosöljy on suurimmaksi osaksi tyydyttyneitä rasvoja, jotka vahvistavat ihon puolustavan suojakerroksen toimintaa. Kookosöljyn rasvat ja olennaiset aminohapot auttavat suojakerrosta pysymään vahvana, kosteutettuna ja hyvännäköisenä!

 

Kookoshöljyn hyödyt iholle: mihin kookosöljy on hyvä?

Hypetys kookosöljyn ympärillä on hyvin ansaittua. Siinä on paljon happoja, jotka tuhoavat viruksia, bakteereja, sieniä ja mikrobeja. Kookosöljyn hyötyihin kuuluvat:

  1. Ihon suojeleminen vahingoittavilta mikro-organismeilta
    Kookosöljyn sisältämät rasvahapot, erityisesti lauriini- ja kapriinihapot, ovat erinomaisia pitämään ihon terveenä niiden mikrobien vastaisten ominaisuuksien takia. Tämä merkitsee sitä, että ne tuhoavat vahingollisia mikro-organismeja, jotka voivat kasvaa iholla. Yleiset ihotulehdukset, kuten akne, karvatupin tulehdus ja ihonalaiskudoksen tulehdus, aiheutuvat sienistä ja bakteereista, joita kookosöljyn lauriini- ja kapriinihapot auttavat tuhoamaan.

  2. Kookosöljy on hyvin kosteuttavaa kuivalle iholle
    Kookosöljyn on havaittu olevan erittäin tehokas kosteuttaja kasvojen ja ihon kuiville tai halkeilleille kohdille. Kookosöljy auttaa nesteyttämään ihoa ja vahvistaa sen luontaista puolustusmekanismi kosteuden vangitsemiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kookosöljy on fantastista kuivalle iholle.

  3. Kookosöljy auttaa aknen hoidossa
    Kookosöljyn tulehdusta estävät ominaisuudet auttavat aknen hoidossa, sillä akne on tulehdustauti. Sekä lauriini- että kapriinihapon, joita on kookosöljyssä, on näytetty tuhoavan aknea aiheuttavia bakteereja.

  4. Kookosöljy auttaa paranemista
    Tutkimukset ovat osoittaneet, että kookosöljyllä on kyky nostaa kehon antioksidantti- ja kollageenitasoja, millä on tärkeä rooli ihon luonnollisessa uusiutumisessa ja korjaantumisessa.

  5. Kookosöljy voi vähentää tulehduksia
    Kookosöljyn lisähyöty on tulehdusten parantaminen antioksidanttitasoja nostamalla. Antioksidantit auttavat taistelemaan vapaita radikaaleja (epävakaita atomeja, jotka kiinnittyvät ihoon), jotka saattavat edistää tulehduksia.

  6. Kookosöljy auttaa ihonvärin tasoittamisessa
    Kookosöljyn tiedetään lisäävän kasvojen ja ihon tasaisuutta vähentämällä tummia läikkiä, hälventäen kasvojen punaisuutta ja korjaten epätasaista ihon väriä.

  7. Kookosöljy voi auttaa ikääntymisen merkkien häivyttämisessä
    Yksi kookosöljyn hyödyistä on luonnollisen kollageenin tuotannon lisääminen. Tämä auttaa parantamaan ihon kimmoisuutta antaen kiinteämmän ihon. Parantunut ihon kimmoisuus tarkoittaa myös sitä, että hienot juonteet ja rypyt ilmestyvät epätodennäköisemmin.

  8. Kookosöljy pehmentää ihoa
    Kapriinihappo, kuten useammat kookosöljyn rasvahapot, ovat erinomaisia pehmentäjiä. 

Kookosrasvan hyödyt iholle: kookosöljyn ainesosat

Kookosöljy koostuu täysin eri rasvoista ja siinä on eniten keskiketjun täyyttyneitä rasvahappoja.

Kookosöljyn ainesosat ovat:

  • Kapryylihappo
    Tätä rasvahappoa on noin 8 % kookosöljystä ja se on vahvasti tulehduksia ehkäisevä sekä bakteereja ja sieniä tuhoava, mikä tekee siitä tehokkaan hoidon moniin ihosairauksin.
  • Kapriinihappo
    On loistava kosteuttaja ja auttaa kosteuttamaan ihoa. Kapriinihappoa on noin 7 % kookosöljystä.
  • Lauriinihappo
    Lauriinihappoa on 49 % kookosöljystä ja sitä pidetään suurimpanai tekijänä kookosöljyn hyötyjen takana. Eräät tutkimukset viittaavat siihen, että tämä happo voi auttaa laihduttamisessa, vähentää Alzheimerin taudin todennäköisyyttä jne.
  • Myristiinihappo
    Yleisimmin myristiinihappoa käytetään puhdistusaineena kosmetiikassa. Myristiinihappoa on 8 % kookosöljystä.
  • Palmitiinihappo
    Palmitiinihappoa käytetään pehmentävänä aineena ihon pehmittämisessä tai kosteuttajana ihonhoidossa. Sitä on 8 % kookosöljystä.
  • Steariinihappo
    Tätä happoa käytetään yleisesti ihonhoitotuotteissa emulgointiaineena, mutta myös hiustenhoitotuotteissa, koska suojelee ja pehmentää hiuksia. Steariinihappoa on noin 2 % kookosöljystä.
  • Oleiinihappo
    Oleiinihappoa on noin 6 % kookosöljystä ja sitä käytetään monissa ihonhoitotuotteissa kuivaa ja ikääntyvää ihoa vastaan, koska se imeytyy helposti ihoon ja on erittäin kosteuttavaa.
  • Linolihappo
    Linolihappoa on noin 2 % kookosöljystä ja se on yllättävän hyvä vahvistamaan ihon pintakerrosta, niin että iho pitää kosteuden ihon sisällä ja vahingolliset ärsyttäjät poissa.
    Kookosöljy koostuu täysin eri rasvoista ja siinä on eniten keskiketjun tyydyttyneitä rasvahappoja. Kookosöljyn ainesosat ovat:
  • Kapryylihappo
    Tätä rasvahappoa on noin 8 % kookosöljystä ja se on vahvasti tulehduksia ehkäisevä sekä bakteereja ja sieniä tuhoava, mikä tekee siitä tehokkaan hoidon moniin ihosairauksin.
  • Kapriinihappo
    On loistava kosteuttaja ja auttaa kosteuttamaan ihoa. Kapriinihappoa on noin 7 % kookosöljystä.
  • Lauriinihappo
    Lauriinihappoa on 49 % kookosöljystä ja sitä pidetään suurimpana tekijnä kookosöljyn hyötyjen takana. Eräät tutkimukset viittaavat siihen, että tämä happo voi auttaa laihduttamisessa, vähentää Alzheimerin taudin todennäköisyyttä jne.
  • Myristiinihappo
    Yleisintä myristiinihappoa käytetään puhdistusaineena kosmetiikassa. Myristiinihappoa on 8 % kookosöljystä.
  • Palmitiinihappo
    Palmitiinihappoa käytetään pehmentäjänä ihon pehmittämiseksi tai kosteuttajana ihonhoidossa. Sitä on 8 % kookosöljystä.
  • Steariinihappo
    Tätä happoa käytetään yleisesti ihonhoitotuotteissa emulgointiaineena, mutta myös hiustenhoitotuotteissa, koska suojaa ja pehmentää hiuksia. Steariinihappoa on noin 2 % kookosöljystä.
  • Oleiinihappo
    Oleiinihappoa on noin 6 % kookosöljystä ja sitä käytetään monissa ihonhoitotuotteissa hoitamaan kuivaa ja ikääntyvää ihoa, sillä se imeytyy helposti ihoon ja on erittäin kosteuttava.
  • Linolihappo
    Linolihappoa on noin 2 % kookosöljystä ja se on yllättävänhyvä vahvistamaan ihon pintaa, niin että iho pitää kosteuden ihossa ja vahingolliset ärsykkeet poissa.

Mistä kookosöljy tulee?

Kookosöljyä uutetaan kookospähkinästä joko kuivan tai kostean prosessin avulla. Kuivatuksessa kookosöljyä tuotetaan ihonhoitoa varten leikkaamalla hedelmäliha ennen kuivatusta ja puristamista tai kopraa liotetaan öljyn irroittamiseksi. Kosteaan prosessiin kuuluu kookosmaidon uuttaminen ja veden ja öljyn emulsion erotteleminen. Kuiva prosessi on yleensä suositumpi, koska se tuottaa enemmän öljyä ja on halvempi.

Noin 70 % maailman kookosöljystä on tuotettu Filippiineillä ja Indonesiassa.

Kookosöljy kuivalle iholle

Yksi kookosöljyn hyödyistä on sen todennettu kyky nostaa ihon kosteustasoa huomattavasti ja aivan yhtä tehokkaasti kuin muut mineraaliöljyt. Se myös ja säilyttää kosteustason paremmin. Kookosöljyä voidaan käyttää kuivan ihon syvähoitona raviten kuivaa ja halkeillutta ihoa, täydentäen kadonnutta kosteutta ja vahvistaen ihon suojaustehtävää.

Kookosöljyn on myös todettu auttavan kasvojen ja ihonhoidossa ekseeman hoidossa ja vähentävän kuivan, halkeilleen, kutiavan ja ihottumille alttiin ihon oireita.

Mihin voit käyttää kookosöljyä

Kookosöljy kasvoille

Kookosöljy on kasvojen hoidossa suosittu, koska se on todella kosteuttavaa. Se voi myös vähentää ihon ärtyneisyyttä, taistella vapaiden radikaalien aiheuttamia vahinkoja vastaan ja estää tulehduksia. Kookosöljy kasvoille voi tehostaa kollageenin tuotantoa, mikä auttaa  ihon kiinteyttämisessä ja vähentää juonteiden ja ryppyjen muodostumista.

Kookosöljy iholle

Kookosöljyä voi käyttää koko vartalolle, ei vain kasvoille! Suosittuja kookosöljyn käyttämistapoja ovat käyttö luontaisena parranajovoiteena, kuivien käsien hoitamisessa ja kynsinauhojen pehmentämisessä, vartalovoiteen sijaan ihon pehmentämisessä ja kosteuttamisessa tai hierontaöljynä. Kookosöljy on erityisen kosteuttavaa kuivalle iholle.

Kookosöljy hiuksille

Monet hiustenhoitoaineet sisältävät kookosöljyä sen ihanien hyötyjen takia. Kookosöljyn etuja hiustenhoidossa ovat syväkosteutus ja proteiinien kadon estäminen, vallattomien hiusten hallitseminen, hilseen vähentäminen ja kauniin kiillon aikaansaaminen.

Kookosöljy ruuanlaitossa

Kookosöljyn käyttämisestä muiden öljyjen sijaan on tullut trendikästä viime vuosina sen oletettujen terveysvaikutusten ja herkullisen maun takia. Sen terveellisyys on kuitenkin kiistanalaista sen korkean tyydyttyneiden, sydän- ja verisuonitauteja aiheuttavien rasvahappojen määrän takia. Useimmat ihmiset ovat samaa mieltä siitä, että kohtuus kaikessa on parasta laitettaessa ruokaa kookosöljyllä.

Tee-se-itse kookosöljy kasvoille

Jalostamattoman, raa'an tai neitsytöljyn levittäminen kasvoille yön yli voi tehdä ihmeitä ihollesi ja se on suosittu satunnaisena syvähoitona.

Tässä on joukko tee-se-itse -vinkkejä kookosöljystä kasvoille:

  1. Laita noin 1 ruokalusikallinen kookosöljyä kämmemellesi ja pehmennä se hellävaraisesti hieroen kämmentesi välissä.
  2. Hellävaroin hiero pehmennetty kookosöljy kasvojen ja kaulan alueille.
  3. Kun olet levittänyt öljyn tasaisesti, taputtele liika öljy ihosi pinnalta imukykyisellä paperiliinalla.
  4. Jätä kookosöljy lepäämään ihollesi yön yli, jotta se imeytyy kasvoillesi ja kaulallesi.

Kookosöljyn käyttöä ei tarvitse rajoittaa vain kasvoihin, vaan  sitä voi käyttää samalla tavalla joka puolella kehoa syvähoitona. Suurin osa niistä, jotka käyttävät kookosöljyä näin, rajoittavat käytön yhteen kertaan viikossa, sillä kookosöljy voi olla raskasta iholle ja tukkia ihohuokoset - erityisesti jos sinulla on rasvoittuva iho.

NIVEA ja kookosöljy

Oletko vakuuttunut kookosöljyn hyödyistä iholle? Mekin olemme. Tässä on joukko rakastamiamme NIVEAn tuotteita, joissa on kookosöljyn ihonhoitohyödyt, mutta  ne eivät ole iholle niin raskaita, kuin jalostamaton kookosöljy:

NIVEA Oil in Lotion Coconut & Monoi Oil

Tässä ravitsevassa vartalovoiteessa on kookosöljyä, joka antaa sinun kokea ylellistä ihonhoitoa. Vartaloemulsio imeytyy nopeasti ja kosteuttaa ihoa 24t+ jättäen ihon vastustamattoman sileäksi ja kauniin säteileväksi. Lisäksi trooppinen kookospähkinän tuoksu herättää aistisi.

Caring Shower Cream Coconut & Jojoba Oil

NIVEA Caring Shower Cream Coconut & Jojoba Oil -suihkusaippua yhdistää ihanasti kookosöljyä ja luonnollista jojobaöljyä ja hemmottelee ihoasi. Jokapäiväiset hemmotteluhetket suihkussa jättävät ihosi pehmeäksi ja sileäksi ja samalla puhtaaksi ja kevyesti kookoksen tuoksuiseksi.

BODY SOUFFLÉ COCONUT & MONOI OIL

Jos haluat todellisen hemmotteluhetken, miksi et kokeilisi NIVEA Body Souffle Coconut & Monoi Oil -vartalovoidetta? Tämä kevyt ja ravitseva vartalovoide varmistaa silkinpehmeän, sileän  ja kevyen kookoksen tuoksuisen ihon joka päivä.