nainen auringossa

Mitä aurinkoallergia on?

Lue oppaamme aurinkoallergioista oppiaksesi mitä se on ja kuinka sitä hoidetaan.

Opas aurinkoallergioihin

Jos olet saanut ikävän reaktion auringossa, olet ehkä törmännyt termiin "aurinkoallergia" ja miettinyt, mitä se on. Kerromme nyt mitä se on, sen oireista ja millaisia hoitoja aurinkoallergiaan on saatavilla.

Mitä aurinkoallergia on?

Aurinkoallergia on sateenvarjotermi erilaisille auringosta johtuville ihoreaktioille. Olet ehkä myös kuullut sitä kutsuttavan "aurinkoihottumaksi" tai "valoherkkyydeksi". 

 
 Aurinkoallergiat voivat olla periytyviä tai ilmestyä tyhjästä sellaiselle, jolla niitä ei ole koskaan ennen ollut. Yksi tapa suojautua aurinkoallergialta on käyttää aurinkosuojakertoimen sisältävää aurinkovoidetta, kuten NIVEA Protect & Moisture Sun Spray SPF30 -aurinkosuojasuihketta.

nainen, jolla on ihottumaa

Aurinkoallergian tyypit

NIVEA Sun Protect & Moisturise SPF 30
Koska kyseessä on sateenvarjotermi, on tärkeää ymmärtää, etteivät kaikki kärsi samasta aurinkoallergian tyypistä. Aurinkoallergioiden kategoriaan lasketaan lukuisia tiloja, kuten: 

 

  • Polymorfinen valopurkaus (PMLE) - tavallisin muoto, tunnetaan myös "aurinkomyrkytyksenä". Se esiintyy usein pieninä muhkuroina tai punaisina läiskinä (jotka joskus muodostavat rakkulan) muutaman auringossa vietetyn tunnin jälkeen.
     
  • Valoallerginen reaktio - valoallergisessa reaktiossa iholle levitetty kemikaali reagoi auringonvalon kanssa ja ärsyttää ihoa. Tämän voi laukaista esimerkiksi aurinkovoide tai hajuvesi. 
     
  • Aurinkourtikaria - auringon valon aiheuttama allergia, jota kutsutaan myös "auringon nokkosihottumaksi". Se voi ilmetä jo muutaman auringossa vietetyn minuutin jälkeen ja voi vaihdella oireiltaan lievästä vaikeaan. 
     
  • Aktiininen kutina - tästä aurinkoihottuman muodosta kärsivät yleensä tummempi-ihoiset. Se aiheuttaa iholle koholla olevia laikkuja, joita voi esiintyä myös alueilla, jotka eivät ole altistuneet auringolle.

Miltä aurinkoallergiaihottuma näyttää?

Aurinkoihottuma on helppo huomata, sillä kyseessä on aggressiivinen ihoreaktio. Ihottuma voi esiintyä: 
 
 - Koholla olevina juovina tai nokkosihottumana
 - Näppylöitä aurinkoihottuma 
 - Punoittavina näppylöinä
 - Kutisevana ihona

Vastoin yleistä uskomusta ihottuma ilmestyy todennäköisesti alueelle, joka ei ole altistunut auringolle. Yleisimmät alueet, joille aurinkoihottumaa ilmestyy, ovat: 

 

 - V:n muotoinen alue kaulan etuosassa
 - Kämmenselät
 - Käsivarsien ja säärien etupinnat


Aurinkoallergioiden oireet

Ihomuutosten lisäksi on hyvä olla tietoinen muistakin oireista. Kuten muissakin allergisissa reaktioissa (kuten esimerkiksi heinänuhassa) saatat kokea seuraavaa:

 

 - Alhainen verenpaine
 - Päänsärky
 - Pahoinvointi
 - Hengitysvaikeudet

 

Edellä mainituilla oireilla voi olla vakaviakin seurauksia terveydellesi, joten jos koet joitakin näistä oireista etkä ole varma syystä, on parasta olla yhteydessä lääkäriin varmuuden vuoksi.

Aurinkoallergian hoito

Ihottumat voivat näyttää pelottavilta, mutta onneksi ne eivät yleensä ole kovin vakavia. Itse asiassa ne usein häipyvät itsestään jo muutamassa tunnissa. Jos ihottuma ei katoa, kyseessä voikin olla lämpöihottuma, jonka häviäminen voi kestää muutamia päiviä. 

 

Aurinkoallergian hoitoa varten on parasta pysytellä poissa auringosta, kunnes ihottuma on hävinnyt. Myös reseptivapaat antihistamiinit voivat antaa apua aurinkoihottumaan ja vähentää tuntemaasi epämukavuutta.

Lääkitys aurinkoallergiaihottumaan

Jos aurinkoihottuma ei ala katoamaan nopeasti, voi olla hyvä ajatus käydä lääkärin juttusilla. Lievissä tapauksissa lääkäri saattaa määrätä hieman vahvempia antihistamiineja oireita helpottamaan. Vaikeissa tapauksissa lyhyt lääkekuuri aurinkoallergian hoitoon voi olla tarpeen - varsinkin, jos oireet ovat vaikeita, kuten hengitysvaikeudet. Lääkityksenä voidaan käyttää: 

 

 - Kortikosteroideja
 - Hydroksiklorokiinia (Plaquenil), joka on malarialääke
 - Montelukastia (Singular), jota yleensä käytetään astman hoitoon

 

 Osa näistä, kuten kortikosteroidit, voi olla saatavilla lähiapteekistasi, joten käänny heidän puoleensa allergian esiintyessä lievänä.

Koti aurinkoihottuma hoito

Jos tiedät, että ihottuma todennäköisesti häviää nopeasti, on ehkä parempi odottaa, että se lähtee itsestään. Odotellessasi voit kokeilla muutamaa keinoa epämukavan olon lievittämiseksi: 

 

 - Pidä iho kosteutettuna - ellei ihosi ole kovin herkkä, kosteusvoiteet helpottavat auringon aiheuttamasta reaktiosta johtuvaa halkeilevaa tai kuivaa ihoa.

 
 - Käytä rauhoittavia voiteita - jos ihosi tuntuu erityisen aralta, esimerkiksi kalamiinivoide tai aloe vera voivat rauhoittaa ihoa, kunnes allergia häviää.


Kuinka ehkäisen aurinkoallergiaihottumaa?

Koska se voi olla perinnöllistä, itsensä suojaaminen aurinkoallergioilta ilman ylenpalttista varovaisuutta on joskus mahdotonta. Jos olet epävarma allergiasi tyypistä, tai siitä mikä olisi paras tapa vähentää reaktion mahdollisuutta, on suositeltavaa puhua lääkärin kanssa kokeisiin päästäksesi. Voit suojata ihoasi altistumiselta auringonvalolle näin: 
 

- Käytä aina ennen ulosmenoa aurinkosuojavoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 30 tai sitä suurempi - bonuspisteitä, mikäli aurinkovoide sisältää laajan suojan UVA- ja UVB-säteitä vastaan, kuten NIVEA Sun Sensitive Soothing Spray SPF50 -aurinkosuojasuihke
 

- Peitä iho vaatteilla aina kun mahdollista. Se voi olla hankalaa kesällä, mutta kokeile kevyempiä materiaaleja, kuten puuvillaa ja pellavaa pitääksesi olosi mukavana lämpömittarin noustessa. 
 

- Rajoita ulkona viettämääsi aikaa auringon porottaessa kuumimmillaan - aika vaihtelee maakohtaisesti, joten ota selvää paikallisen alueesi olosuhteista.
 

- Ole tietoinen ottamastasi lääkityksestä, joka saattaa laukaista valoallergisen reaktion.

Sensitive Allergy Protect Spray Spf 50+

Aurinkoallergiat kasvoissa

Vaikka onkin todennäköisempää, että aurinkoihottuma ilmestyy muualle kehoosi, on tärkeää suojata myös kasvot. Jos kasvosi kuitenkin reagoivat aurinkoon, ihon mahdollinen kuivuminen tai halkeileminen voi se olla erityisen epämiellyttävää. 

 

Suojataksesi kasvojasi aurinkoihottumilta muista levittää aurinkosuojakertoimen sisältävää kasvovoidetta. NIVEA Cellular Luminous630 Anti-Dark Spot Day Fluid SPF50 -päivävoide on kehitetty erityisesti kasvojen ja silmänympärysten herkälle iholle ja se sopii jokapäiväiseen käyttöön.

woman laughing