nainen välttää tummia silmänalusia

Miten päästä eroon tummat silmänaluset

Tutustu asiantunteviin NIVEA-neuvoihin, joilla päästä eroon tummista silmänalusista sekä niiden aiheuttajiin ja hoitoihin.

Miten päästä eroon tummat silmänaluset

Me kaikki kärsimme niistä ajoittain: tummista silmänalusista. Tummien silmänalusten syyt vaihtelevat unettomista öistä perinnöllisiin tekijöihin. Tämä artikkeli kertoo, mikä aiheuttaa tummia silmänalusia, sekä tietenkin miten päästä niistä eroon.

Mitä ovat tummat silmänaluset?

Tummat silmänaluset aiheutuvat tummentuneista verisuonista, kun keho ei saa tarpeeksi happea tai nestettä. Ei ole yllättävää, että vaikutus näkyy ensimmäiseksi silmissä: silmien alla oleva iho on erittäin ohutta, sillä se ei sisällä rasvakudosta. Sen sijaan silmien alta löytyy useita verisuonia ja imusolmukkeita. Jos elimistö ei saa riittävästi happea tai nestettä, veri virtaa hitaammin ja on väriltään tummempaa. Nämä verisuonet näkyvät silmien alla olevan ohuen, lähes läpinäkyvän ihon läpi. Ihotyypistäsi riippuen silmien alla olevat varjot ovat ruskehtavia tai sinertäviä. Joissakin perheissä tummat silmänaluset ovat geneettisesti määritettyjä - eli hyvin ohut iho silmien ympärillä on perinnöllistä.
 
Lue kaikki, mitä sinun tulee tietää tummista silmänalusista eroon pääsemisestä ja tummien silmänalusten hoidosta.

Mikä aiheuttaa tummat silmänaluset?

Mikä aiheuttaa tummat silmänaluset?

Tummien silmänalusten aiheuttaja vaihtelee henkilöstä toiseen. Ne ilmaantuvat usein silloin, kun on nukkunut liian vähän, mutta tummille silmänalusille on paljon muitakin syitä.
Tummat silmien alla ovat erityisen yleisiä näissä ihmisryhmissä:

- Ne, joilla on tummempi ihonväri, ovat alttiimpia hyperpigmentaatiolle
- Ikääntyneillä on ohuempi iho, joka on alttiimpi tummille silmänalusille
- Ihmiset, joilla on joitakin sairauksia, kuten kilpirauhasongelmia 
Vaikka jotkut ihmiset saattavat olla alttiimpia niille kuin toiset, on tummille silmänalusille monia syitä ja useimmat meistä kärsivät niistä jossain vaiheessa. 

Katsotaanpa, mikä aiheuttaa tummat silmänaluset:
 
 
 
 
 
 
nainen valmis lähtemään ulos
Mikä aiheuttaa tummat silmänaluset?

1. Elämäntavat

Elämäntapamme on usein yksi suurimmista tummien silmänalusten aiheuttajista. Yöunet, liiallinen viinin juominen tai tupakointi aiheuttavat liian alhaisen veren happipitoisuuden - mikä voi johtaa tummiin silmänalusiin. 
terveellinen ruokavalio tummien silmänalusten torjuntaan
Mikä aiheuttaa tummat silmänaluset?

2. Ruokavalio

Ruokavalio voi olla myös yksi syy tummiin silmänalusiin. Jos syöt epäterveellisesti, sinulla on usein puutetta vitamiineista ja kivennäisaineista - ensimmäinen merkki C-vitamiinin ja sinkin puutteesta voivat olla tummat silmänaluset. Anemia - tila, jossa verestä puuttuu punasoluja - voi myös aiheuttaa tummat silmänaluset.

Ruokavaliomuutosten tekeminen voi vähentää tummien silmänalusten ilmaantumista. Runsaasti K-vitamiinia sisältävät ruoat (mustikat, kukkakaali, granaattiomena ja tomaatit) voivat karkottaa tummat silmänaluset. Runsaasti E-vitamiinia sisältävät ruoat, kuten mantelit, maapähkinät ja auringonkukansiemenet, auttavat myös vähentämään tummia silmänalusia, kun taas rautapitoisten ruokien, kuten punaisen lihan, palkokasvien, pinaatin ja äyriäisten syöminen voi myös ehkäistä anemiaa. 
Mikä aiheuttaa tummat silmänaluset?

3. Lääketieteelliset syyt

Tummat silmänaluset ovat usein vaarattomia, mutta niiden taustalla voi myös piillä lääketieteellinen syy, josta kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa.

Lääketieteelliset syyt tummien silmänalusten takana ovat:

 • Anemia (raudanpuute) - elimistön alhainen rautataso, mikä johtaa riittävästi happea sisältävän veren vähäiseen saatavuuteen iholla, myös silmien alla
 • Kilpirauhasongelmat - kilpirauhasen sairaudet voivat aiheuttaa nesteen kertymistä, erityisesti silmien ympärillä, ja turvotus voi johtaa tummiin silmänalusiin
 • Psoriasis tai ihottuma kasvoissa - nämä tulehduttavat ja ärsyttävät ihoa, mikä voi johtaa ihon punoitukseen tai tummumiseen. Ne myös yleensä kutisevat, ja alueen hankaaminen pahentaa tummia silmänalusia entisestään 
laventeli
Mikä aiheuttaa tummat silmänaluset?

4. Allergiat

Kärsitkö heinänuhasta ja hankaat silmiäsi paljon? Usein toistuva hankaaminen ärsyttää herkkää ihoa ja voi pahentaa tummia silmänalusia. 
nainen katselee puhelintaan
Mikä aiheuttaa tummat silmänaluset?

5. Näyttö

Pitkään tietokoneen ääressä istuminen rasittaa silmiä paljon, ja voi laajentaa silmien ympärillä olevia verisuonia aiheuttaen tummia silmänalusia. 
Mikä aiheuttaa tummat silmänaluset?

6. Stressi tai ahdistus

Taustalla psykologisia syitä? Työn tai henkilökohtaisen elämän aiheuttama stressi, tai yleinen ahdistus voivat myös olla syypäitä tummille silmänalusille. 
nainen nukkumassa
Mikä aiheuttaa tummat silmänaluset?

7. Väsymys

Monille meistä tämä on tavallisin syy tummiin silmänalusiin.

Unen puute voi tehdä ihosta elottoman ja kalpean, jolloin ihon alla olevat tummat kudokset ja verisuonet kuultavat läpi. Univaje voi myös aiheuttaa nesteen kertymistä silmien alle saaden silmät näyttämään turvonneilta. Joskus tummat silmänaluset saattavatkin olla turvonneiden silmäluomien luomia varjoja. Vastaavasti myös liiallinen nukkuminen voi aiheuttaa tummat silmänaluset.

nainen hoitaa tummia silmänalusia
Mikä aiheuttaa tummat silmänaluset?

8. Ikääntyminen

Tummat silmänaluset yleistyvät iän myötä, kun iho ohenee ja menettää rasvakudostaan ja sen myötä kimmoisuuttaan. Ohuempi silmänympärysiho mahdollistaa sen, että ihon alla olevat verisuonet tulevat paremmin näkyviin ja alue näyttää tummemmalta. 


Myös silmien turvotus lisääntyy ikääntyessämme ja tummina silmänalusina pitämämme saattavat olla turvonneiden silmäluomien aiheuttamia varjoja, tai lommolle painautuvaa ihoa silmien alla, mikä on normaali osa ikääntymistä.
nainen nauraa
Mikä aiheuttaa tummat silmänaluset?

9. Nestehukka

Kun elimistöstä puuttuu nestettä, silmänympäristön iho voi muuttua elottomaksi ja silmäsi näyttävät roikkuvilta ja kuopissaan olevilta silmien ympärillä olevan luun vuoksi. 
perhe leikkii sohvalla
Mikä aiheuttaa tummat silmänaluset?

10. Geenit

Tummat silmänaluset voivat olla myös perinnöllisiä. Tutkimuksissa on havaittu, että jos jollakulla on tummat silmänaluset, niitä esiintyy todennäköisesti myös muilla perheenjäsenillä.
perhe rannalla
Mikä aiheuttaa tummat silmänaluset?

11. Aurinko

Silmäluomiemme iho on kehon ohuinta ja siksi erityisen altis auringon vaurioille ja hyperpigmentaatiolle - mikä voi näkyä tummina silmänalusina. Muista levittää aurinkovoidetta herkälle silmänympärysalueelle, jotta vältät tummat silmänaluset. 
Nyt kun tiedämme, mikä aiheuttaa tummat silmänaluset - miten pääsemme niistä eroon?

Miten päästä eroon tummista silmänalusista

Mietitkö, miten saat tummat silmänaluset pois? Älä huoli, voit estää tummat silmänaluset muutamalla yksinkertaisella kikalla. Ensinnäkin, nuku riittävästi ja juo runsaasti vettä. Kotikonsteilla ja käyttäen erityisiä silmänympärysvoide tummille silmänalusille voi myös päästä eroon tummista silmänalusista, tai peittää ne. Erikoistuotteet, joiden sisältämät ainesosat on suunniteltu kohdistumaan tummiin silmänalusiin, auttavat myös elvyttämään silmänympärysihoa.

Tummat silmänaluset pois:

 • Nuku enemmän ja paremmin - osa asiantuntijoista uskoo, että selällään nukkuminen pää hieman koholla auttaa vähentämään tummia silmänalusia
 • Juo runsaasti vettä - kuiva iho on tummien silmänalusten suurin aiheuttaja 
 • Vähennä kofeiinin nauttimista - erityisesti kahvi voi kuivattaa ja sammuttaa silmänympärysihon hehkun 
 • Kuntoile - kuntoilu stimuloi verenkiertoa, mikä auttaa pitämään ihon terveen näköisenä
 • Käytä aurinkolaseja aurinkoisina päivinä hyperpigmentaation vähentämiseksi ja ehkäisemään tummia silmänalusia 
 • Lopeta tupakointi - tupakointi ja passiivinen tupakointi pahentavat tummia silmänalusia 
 • Laske stressitasojasi - terveet elämäntavat voivat vähentää tummien silmänalusten ilmaantumista - tämä sisältää alkoholin kulutuksen vähentämisen, ja hedelmien sekä vihannesten lisäämisen ruokavaliossa
nainen hymyilee ilman tummia silmänalusia

Silmänympärysvoide tummille silmänalusille

nainen käyttää silmänympärysvoidetta välttääkseen tummia silmänalusia

Tummien silmänalusten hoidon osana on silmänympärysvoide tummille silmänalusille, mikä voi auttaa vähentämään niiden ilmestymistä. Ne sisältävät iholle tärkeitä ainesosia, joilla on positiivinen vaikutus silmien alla olevaan ohueen kudokseen. Haluatko näyttää nuoremmalta? Käytä NIVEA Q10 Power Firming Eye Cream -silmänympärysvoidetta. Sen koostumus sisältää samoja vaikuttavia aineita, joita ihossa esiintyy luonnostaan, auttaen vähentämään ryppyjä silmien ympärillä ja tummia silmänalusia. 
 
Cellular Luminous630 Anti-Dark Circles Eye Treatment Cream -silmänympärysvoide hoitaa kolmea tummien silmänalusten pääsyytä; pigmentaatiota, kuivaa ihoa ja turvonnutta sekä elotonta ihoa näkyvästi vähentäen tummat silmänaluset.

Miten silmänympärysvoide tummille silmänalusille käytetään? Taputtele silmänympärysvoidetta hellävaroen iholle, älä hiero: käytä sormenpäätäsi ja taputtele silmän sisäkulmasta kohti silmän ulkokulmaa.

Nyt kun olet tutustunut silmänympärysvoiteeseen tummille silmänalusille, lue muista hoidoista.


Tummien silmänalusten hoito - tummat silmänaluset ja parhaat kotikonstit niiden hoitoon

 • Musta tee auttaa vähentämään turvotusta ja vapauttaa antioksidantteja iholle. Kokeile laittaa kaksi kylmää teepussia suljetuille silmillesi 10 minuutiksi. Tämä auttaa raikastamaan ihoa ja vähentämään tummia silmänalusia!
 • Hieronta manteliöljyllä parantaa verenkiertoa. Hiero kevyesti silmänympärysihoa muutamalla pisaralla öljyä, etene aina sisäkulmasta ulospäin. 
 • Kurkku on todistettu tapa päästä eroon tummista silmänalusista. Kurkut sisältävät monia vitamiineja ja niillä on erittäin kosteuttava vaikutus. Kokeile laittaa kurkkuviipaleita suljetuille silmillesi torjuaksesi tummia silmänalusia.
 • Ensiapu jääkaapista: Erityiset geelisilmänaamiot, joita pidetään jääkaapissa, ovat hieman hintavampi ratkaisu - mutta tehokas sellainen. Ne auttavat supistamaan silmien ympärillä olevia imu- ja verisuonia, mikä puolestaan auttaa vähentämään tummien silmänalusten esiintymistä.

kurkku

Tummien silmänalusten hoito - sävytetty päivävoide

Olivatpa tummat silmänaluset perinnölliset tai unenpuutteesta johtuvat, ihmelääke tummille silmänalusille tai silmäpusseille on peitevoide. Peitevoidetta on saatavilla puikkona tai ohuena voiteena. Valitse mieluiten omaa luonnollista ihonsävyäsi tai käyttämääsi meikkiä vaaleampi sävy. Sääntö: pieni määrä riittää piilottamaan tummat silmänaluset. Levitä peitevoide tasaisesti, suoraan silmän alle ohuella siveltimellä tai sormenpäillä.


Häivytä peiteväriä ihoosi, jotta sävyeroa ei huomaa. 


Ihoa pullistava kollageeni ja kosteuttava hyaluronihappo ovat avain tummien silmänalusten häivyttämiseen. Oheneva iho ja eloton, kuivunut silmänympärysiho ovat tavallisia tummien silmänalusten seuralaisia.