nainen makaa auringossa

Tutustu D-vitamiinin hyötyihin iholle

Tutustu D-vitamiinin hyötyihin ihollesi ja turvallisiin tapoihin saada sitä auringosta.

Mitä D-vitamiini tekee?

MITÄ D-VITAMIINI ON?

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka on terveydelle tärkeää.

 

Sillä on monia tärkeitä toimintoja kehoissamme, kuten kalsiumin imeytymisen edistäminen ja terveen immuunijärjestelmän toiminta bakteereja ja viruksia vastaan.

 

Kehosi tarvitsee D-vitamiinia myös muihin toimintoihin: hermosi kuljettavat viestejä aivojesi ja kehosi välillä, ja lihaksesi tarvitsevat D-vitamiinia liikkuakseen. Se voi myös säädellä ja parantaa mielialojasi ja sillä on useita hyötyjä iholle.

nainen seisoo auringossa
Onko D-vitamiini hyväksi iholle?

Mitkä ovat D-vitamiinin hyödyt?

D-vitamiinin hyötyihin lukeutuvat lukuisten tautiriskien alentaminen tärkeitä elintoimintoja tukien, ja D-vitamiini on erittäin tärkeää hampaiden ja luuston terveydelle.

 

Sen lisäksi, että D-vitamiini on tärkeä ravinne yleisterveytesi kannalta, se on hyödyllinen myös ihollesi, sillä D-vitamiinilla on antimikrobisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään aknen tulehdusoireita.

 

Lisäksi D-vitamiini auttaa ihoa suojautumisessa ja elpymisessä edistämällä ihosolujen kasvua, korjaantumista sekä niiden aineenvaihduntaa. D-vitamiini kohentaa myös ihon immuunijärjestelmää ja neutraloi vapaita radikaaleja, jotka voivat aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä.

Mitkä ovat D-vitamiinipuutoksen oireet?

Mahdollisesta D-vitamiinipuutoksesta kertovia oireita ovat:

Väsymys ja uupumus
Särky tai heikkous lihaksissa ja luissa
Rasitusmurtumat, erityisesti jaloissa
Mielialan vaihtelut

Jos epäilet, että sinulla on D-vitamiinipuutos, kysy lääkäriltäsi neuvoa.


MISTÄ D-VITAMIINIA SAA?

Tarvittu päivittäinen D-vitamiiniannos riippuu iästäsi ja siitä, oletko raskaana tai imetätkö. Paras tapa selvittää tarvittava päiväannos on useimpien laboratorioiden tarjoama verikoe.

Voit saada D-vitamiinia näistä kolmesta päälähteestä:
Ravinnosta
Auringonvalosta
Lisäravinteista

D-vitamiini ruoassa:

Kehomme saa vain pienen osuuden D-vitamiinista ruoasta, mutta se ei tarkoita, etteikö kyseistä vitamiinia sisältävien ruokien syöminen olisi tärkeää! Erityisesti kala sisältää runsaasti D-vitamiinia, joten lisää ruokalistallesi säännöllisesti lohta, silakkaa, makrillia tai tonnikalaa. Vaihtoehtoisesti voit valita turskaa tai naudanmaksaa, sieniä tai munia.

nainen seisoo auringossa silmät kiinni

D-vitamiini auringosta

Kehomme tuottavat luontaisesti D-vitamiinia altistuessaan auringolle. On kuitenkin otettava huomioon muutama seikka, jotka laskevat tästä lähteestä saatavan D-vitamiinin määrää: saasteet, pilvet, ikä, tumma iho ja runsas ulkona vietetty aika (ihosi ei tuota D-vitamiinia ikkunan läpi tulevasta auringonvalosta).

 

Kuinka paljon D-vitamiinia auringosta voi saada?

 

Tämäkin riippuu monista tekijöistä, kuten maasta, vuodenajasta, paljaana olevan ihon määrästä ja vuorokaudenajasta

Saadakseen tarvittavan määrän D-vitamiinia (arvioitu D-vitamiinipäiväannos (1 000 KY)), noin 20-30 minuuttia auringossa kolmesti viikossa riittää.

 

D-vitamiinin tuotanto on voimakkaimmillaan keskipäivällä, kun aurinko paistaa korkeimmillaan. Silloin lyhyempi aika auringossa riittää kehosi D-vitamiinituotannolle. Vaikka keskipäivä onkin hyvä hetki D-vitamiinituotannolle, UV-indeksi on silloin korkeimmillaan, eli iho palaa helpommin, erityisesti lapsilla.

Suuri määrä UV-säteilyä on iholle haitallista, sillä se voi aiheuttaa syöpää sekä ennenaikaista ihon ikääntymistä, joten on tärkeää ajastaa auringolle altistuminen parhaan D-vitamiinin saantiajan ja iholle turvallisen ajan väliltä.

 

Lasten herkälle iholle NIVEAlla on lasten aurinkovoiteita, jotka on suunniteltu tarjoamaan erittäin tehokasta, välitöntä UVA/UVB-suojaa, jotta sinä ja lapsesi voitte nauttia auringosta huoleti.

tyttö hymyilee

SAAKO TALVIAURINGOSTA TARPEEKSI D-VITAMIINIA?

Talvikuukausina emme yleensä altistu auringolle tarpeeksi ja seurauksena voi olla D-vitamiinipuutos, jota voi helpottaa ravintolisillä. 

 

Voit kokeilla 2 ravintolisätyyppiä:

 

Tabletteina: tabletit ovat ideaali vaihtoehto, jos haluat varmistaa D-vitamiinin saannin.

 

Tippoina: annetaan pääasiassa vauvoille ja lapsille, mutta myös aikuiset voivat käyttää niitä. Ne yhdistetään usein kalsiumlisään ja tukevat siis pääasiassa luiden kunnollista kasvua.

 

D-vitamiini ja K2-vitamiini ovat täydellinen yhdistelmä. D-vitamiini tukee kalsiumin imeytymistä, K2-vitamiini ""kuljettaa"" kalsiumia oikeisiin kehonosiin ehkäisemään esimerkiksi verisuonien kalkkeutumista. 

nainen makaa auringossa

Voiko D-vitamiinia saada liikaa?

D-vitamiinia ei voi saada liikaa auringosta, sillä kehomme säätelevät sen tuotantoa. Muista kuitenkin aina peittää tai suojata ihosi, jos olet ulkona auringossa pidempiä ajanjaksoja laskeaksesi auringonpolttaman todennäköisyyttä.

 

On kuitenkin mahdollista saada liikaa D-vitamiinia ravintolisistä, mikä voi johtaa kohonneisiin veren kalsiumpitoisuuksiin.

 

Liiallisen D-vitamiinin saannin oireet:
- vatsakivut
- apaattisuus
- oksentelu
- nestehukka
- sekavuus
- lisääntynyt janoisuus
- pahoinvointi

 

Kehosi saavuttaa täydellisen D-vitamiinitason tasapainoista ruokavaliota noudattamalla, oleilemalla auringossa turvallisen ajan ja käyttämällä suositeltuja ravintolisäannoksia.


SUOJAA IHOASI NIVEA SUN


Muista aina suojata ihosi auringossa välttääksesi auringonpolttamia ja ihovaurioita. NIVEAlla on juuri se, mitä tarvitset pitääksesi itsesi ja koko perheesi suojattuna ja nauttiaksenne auringosta vuodenajasta riippumatta. Tutustu NIVEAn aurinkovoidetuotesarjaan, joka on suunniteltu pitämään ihosi suojassa, kosteutettuna ja pehmeänä.

 

Saadaksesi voimakkainta suojaa kehollesi, kokeile Protect & Moisture Ultra Sun Lotion Spf 50+ -aurinkovoidetta. Se tarjoaa välitöntä UV-suojaa ja tukee ihonsuojausta sisältäpäin antioksidantti E-vitamiinilla, jolloin iho pysyy kosteutettuna.

 

UV Face Triple Protect Fluid SPF 50+ suojelee kasvojasi UVA/UVB-säteiltä ja sinivalolta. Superkevyt, kosteuttava päivävoide, joka sisältää hyaluronihappoa imeytyy välittömästi ja näkymättömästi ja jättää sileän ja silminnähden terveennäköisen ihon.

inkiväärihiustyttö, jolla on Nivea SPF -kasvovoide

Löydä NIVEA-aurinkosuojavoiteet kasvoille. Ne on suunniteltu suojaamaan ihoasi UV-säteiltä estäen samalla tummien läiskien muodostumista ja parantaen ihon ulkonäköä jo olemassa olevia juonteita ja pigmentaatioita häivyttäen.