nainen retinoliseerumilla kädessään

Retinolin vaikutus ihoon

Täältä löydät kaiken tarvittavan tiedon retinolin vaikutuksista ja siitä, miten voit käyttää sitä ihonhoidossa

Mitä retinoli on?

Retinoli on yksi A-vitamiinin muodoista, ja sitä käytetään yleisesti aknen hoitoon tarkoitetuissa ja anti-age-ihonhoitotuotteissa. Vakuuttavien ihonhoitotulosten ansiosta retinolin käytöstä on tullut yhä suositumpaa. 
 
Retinoli ei sovi kaikkien iholle, joten se kannattaa lisätä ihonhoitorutiiniin hitaasti ja varovasti. 
 
Tässä artikkelissa käydään läpi, miten retinoli toimii, miten sitä käytetään, miten se vaikuttaa ihoon ja mitä vaihtoehtoja sille on.

Nainen levittää seerumia

Retinoidi vs. retinoli

Retinoidit ovat kemiallisia yhdisteitä ja A-vitamiinin johdannaisia. Se on yleistermi, jonka alle kuuluvat sekä ilman reseptiä myytävät (mm. ihonhoitotuotteissa käytetyt) retinolit että reseptillä saatavat vahvat retinoiinihapot, kuten tretinoiini ja tatsaroteeni.
 
Retinoidit ovat vahvempia ja väkevämpiä kuin retinoli, minkä vuoksi ne uudistavat ihosoluja nopeammassa tahdissa. Retinoideja käytetään yleisimmin lääkehoidossa epiteelisolujen kasvun säätelyyn.

 

Miten retinoli vaikuttaa ihoon?

Keho tuottaa uusia ihosoluja 28 päivän välein noin 35-vuotiaaksi asti. Tämän jälkeen ihosolujen uusiutuminen hidastuu, ja lopulta ne uusiutuvat vain 50, 60 tai 70 päivän välein. Vanhemmat solut säilyvät ihossa pidempään, minkä vuoksi iho saattaa näyttää kuivalta, samealta ja huonosti kosteutetulta. 
 
Retinoli kiihdyttää solujen uusiutumista ihossa lisäämällä kollageenin ja elastaanin tuotantoa, mikä saa ihon tuntumaan pehmeältä ja sileältä.


Mitä hyötyä retinolista on kasvojen iholle?

Retinolista on muun muassa seuraavia etuja ihonhoidossa:

 1. Aknen väheneminen:
  Akne on yleinen ongelma, josta moni kärsii elämänsä aikana. Se voi ilmetä iholla kokonaisena mustapäiden parvena tai vain yhtenä finninä, joka tuntuu ilmestyvän aina vain uudelleen. Finnit johtuvat ihohuokosia tukkivista öljyistä ja kuolleista ihosoluista. Retinoli auttaa akneen estämällä ihohuokosten tukkeutumisen. 
   
 2. Tasaisempi ihonsävy:
  Iholla voi esiintyä tummia läiskiä useista syistä, mutta yleisin syy niihin on auringolle altistuminen. Auringon UV-säteily nopeuttaa melaniinin tuotantoa ihossa, mikä johtaa tummien läiskien ilmestymiseen. Retinolin käytön arvellaan voivan vaalentaa tummia läiskiä, joskin näkyvien tulosten saaminen voi viedä jonkin aikaa.
   
 3. Ryppyjen vähentyminen:
  Ikääntymisen myötä luonnollisten öljyjen, elastiinin ja kollageenin tuotanto ihossa alkaa vähentyä, mikä johtaa hiusjuonteiden ja ryppyjen ilmestymiseen. Retinoli voi omalta osaltaan hidastaa tätä prosessia, mikä auttaa ihoa säilyttämään täyteläisen ilmeensä.
   
 4. Suuren ihohuokosten pienentyminen:
  Ihohuokoset ovat kuin pieniä ovia ihon pinnalla. Ne ovat tärkeitä, sillä ne auttavat ihoa pysymään terveenä ja kosteutettuna päästämällä ulos vähäisen määrän öljyä. Kuolleista ihosoluista ja öljystä tukkeutuneet huokoset erottuvat iholta selkeämmin. Retinolin käyttö voi auttaa poistamaan tukoksia ja kuolleita ihosoluja nopeammin.

 mies levittää Nivea-kasvovoidetta

Retinoli miehille

Retinolin käytöstä on hyötyä sekä naisille että miehille – ihoa hoitavien vaikutusten lisäksi se voi myös auttaa miehiä vahvistamaan parran alla olevaa ihoa.
 
Partakarvojen muotoilun, trimmauksen ja pesun lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota parran alla olevan ihon hoitoon, jotta parran ulkonäkö ei kärsi. Sisäänpäin kasvaneet karvat, mustapäät ja hyperpigmentaatio ovat kaikki merkkejä siitä, että partakarvojen alla olevaa ihoa ei ole hoidettu oikein.
 
Retinolilla on ihoa kuorivia ja liiallista melaniinia hillitseviä ominaisuuksia, joiden ansiosta se voi auttaa vaalentamaan ja tasoittamaan ihonsävyä.
 
 
NIVEA MEN Anti-age Hyaluron Face Moisturising Cream SPF 15 ‑kasvovoide on miesten kasvoille suunniteltu ihonhoitotuote, jonka sisältämä hyaluronihappo, pro-retinoli ja suojakerroin 15 auttavat pitämään ihon terveenä ja nuorekkaamman näköisenä.

Välittömästi imeytyvä, tahmaamaton koostumus vähentää ryppyjä näkyvästi, kiinteyttää ihoa tehokkaasti, kosteuttaa sitä syvältä ja vahvistaa sen kimmoisuutta. SPF 15 auttaa ehkäisemään auringon aiheuttamia ryppyjä, mikä pitää ihon terveenä ja nuorekkaampana.


YLEISKATSAUS FAKTOIHIN

Retinoli

Hyödyt: Parantaa ihon yleistä rakennetta, häivyttää ryppyjä ja aknea ja lisää kollageenin tuotantoa.
 
Käyttötarkoitus: Aknen oireiden hoito tai hiusjuonteiden ja ryppyjen tasoittaminen.
 
Käytön aloittaminen: Käytä retinolia sisältäviä tuotteita aluksi korkeintaan kahdesti viikossa ja lisää käyttökertoja vähitellen ihon tottuessa retinoliin.
 
Ominaisuudet: Retinoli on A-vitamiinin aktiivinen muoto, jonka keho voi käyttää suoraan. Tämän vuoksi sitä ei tule käyttää raskauden aikana, sillä se voi vaikuttaa kehittyvään sikiöön haitallisesti. Turvallisempi vaihtoehto on bakuchiol, joka ehkäisee ikääntymisen merkkejä yhtä tehokkaasti kuin retinoli.

Miten retinolia käytetään?

 • Käytä retinolituotetta aluksi vain kerran tai kahdesti viikossa ja lisää käyttökertoja vähitellen, kunnes käytät tuotetta joka ilta.
 • Käytä tuotetta vain illalla ja suojaa iho aurinkovoiteella päivisin, sillä retinoli voi herkistää ihoa auringolle.
 • Älä käytä kerralla enempää kuin herneen kokoinen määrä tuotetta. 
 • Käytä kosteuttavaa seerumia ennen retinolia sisältävän tuotteen levittämistä. 
 • Levitä iholle kosteusvoidetta retinolituotteen käytön jälkeen.
 • Vältä käyttämästä kuorivia happoja (esim. AHA tai BHA) sisältäviä tuotteita ennen retinolituotteen käyttöä tai sen jälkeen, sillä ne voivat ärsyttää ihoa.

Retinolia on saatavilla useissa pitoisuuksissa, eikä ryppyjen ehkäisemiseen välttämättä tarvita vahvinta retinolia. Tutkimusten mukaan matalatehoinen retinoli tuottaa yhtä hyviä tuloksia kuin vahvemmat pitoisuudet, joten siinä on hyvä pitäytyä.

 
 Lumiretinoliseerumi

Miten usein retinolia tulee käyttää?

Retinolin käyttö kannattaa aloittaa hitaasti, sillä se voi ärsyttää ihoa. Ihoärsytys johtuu siitä, että retinoli nopeuttaa vanhojen ihosolujen poistumista ja saa uudet ihosolut nousemaan pintaan, ennen kuin ne ovat täysin valmiita. 
 
Retinolituotetta kannattaa käyttää aluksi vain kerran tai pari viikossa, jotta iho ehtii tottua siihen. Jos ihosi tuntuu sietävän sitä hyvin, voit lisätä käyttökertoja vähitellen.
 
Retinolin käytön aloittamisen jälkeen iholla voi esiintyä ylimääräistä kuivuuden tunnetta ja jonkinasteista ärtymistä. Jos reaktio ei kuitenkaan ole kivulias, asiantuntijat suosittelevat jatkamaan käyttöä tämän vaiheen läpi. Kosteuttavien seerumien ja rauhoittavien kosteusvoiteiden lisääminen ihonhoitorutiiniin auttaa rauhoittamaan ärtynyttä ihoa. 
 
Retinolin käytön aloittaminen vaatii kärsivällisyyttä. Tulokset eivät näy heti seuraavana päivänä, vaan ihon sävyssä ja kiinteydessä voi huomata parannuksia vasta kahden tai kolmen kuukauden säännöllisen käytön jälkeen.
 
Jos etsit vegaanista tai raskaana oleville sopivaa tuotetta, joka ehkäisee ikääntymisen merkkejä yhtä tehokkaasti kuin retinoli, kokeile bakuchiolia sisältäviä tuotteita.
 
NIVEA Cellular Expert Lift ‑tuotteet sisältävät puhdasta bakuchiolia, joka on erinomainen vaihtoehto retinolille. Se silottaa ja kosteuttaa ihoa ja tekee sen rakenteesta täyteläisemmän, minkä lisäksi SPF 30 suojaa ihoa UV-säteilyltä.

Voiko hyaluronihappoa ja retinolia käyttää samanaikaisesti?

Kyllä! Hyaluronihapon ja retinolin voi huoletta yhdistää samaan ihonhoitorutiiniin. Retinoli edistää ihon uusiutumista ja vähentää ikääntymisen merkkejä, kun taas hyaluronihappo pitää ihon kosteutettuna ja täyteläisenä estämällä sitä kuivumasta. Hyaluronihapon rauhoittavat ominaisuudet voivat myös lieventää retinolin mahdollisesti aiheuttamaa ihoärsytystä. 
 
Saatavilla on tuotteita, jotka sisältävät sekä hyaluronihappoa että retinolia. Niiden ansiosta molempien ainesosien käyttö onnistuu helposti ja kätevästi yhdellä kertaa. Hyaluronihappoa ja retinolia voi kuitenkin käyttää myös erikseen. Jos käytät niitä erikseen, se käy parhaiten yleensä näin:

 • Ensimmäinen vaihe: hyaluronihappo
  Aloita hyaluronihappoa sisältävällä seerumilla, esimerkiksi NIVEA Cellular Expert Filler Replumping Hyaluronic Acid Serum ‑tuotteella. Lisää pieni määrä puhtaalle ja kuivalle kasvojen iholle aamuin ja illoin. Taputtele seerumi hellästi ihoon ja anna sen imeytyä. Tämä kevyt mutta tehokas seerumi voi auttaa häivyttämään hiusjuonteita ja tekemään ihosta täyteläisen, hehkuvan ja nuorekkaamman näköisen säännöllisellä käytöllä.
    
 • Toinen vaihe: retinoli 
  Kun hyaluronihappoa sisältävä seerumi on imeytynyt, lisää pieni määrä retinolia ja hiero se varovasti ihoon. Tämä vaihe voi auttaa edistämään ihosolujen uusiutumista, häivyttämään ryppyjä ja vähentämään epäpuhtauksia.

Riippumatta siitä, käytätkö ainesosia samassa tuotteessa vai erikseen, yhteiskäytön tarkoituksena on huolehtia ihon kosteutuksesta ja hyvinvoinnista ja hyödyntää samalla retinolin ihoa uudistavaa vaikutusta.

Yhteenveto

Retinoli pähkinänkuoressa

Retinoli on tehokas ihonhoitoaine, jota käytetään erilaisten iho-ongelmien hoitoon. Se voi kuitenkin johtaa ihon ärtymiseen ja kuivumiseen, jos sitä ei käytetä oikein. Retinolin käytöllä on mm. seuraavia hyötyjä: 

 • Hiusjuonteiden ja ryppyjen häivyttäminen
 • Ihon rakenteen parantaminen
 • Tasaisempi ihonsävy ja terveempi iho
 • Ihohuokosten tukosten avaaminen.

Usein kysytyt kysymykset

Miten retinoli toimii?

Retinoli edesauttaa vanhojen, kuolleiden ihosolujen irtoamista ja stimuloi uusien ihosolujen tuotantoa. Se myös lisää kollageenin tuotantoa, mikä auttaa vähentämään ryppyjä ja parantamaan ihon kimmoisuutta.

Sopiiko retinoli miesten iholle?

Kyllä, retinoli sopii sekä miehille että naisille. Siitä on hyötyä kaikille ihotyypeille ja sukupuolille.

Miten usein retinolia tulee käyttää?

Retinolia sisältävää tuotetta kannattaa käyttää aluksi kerran tai pari viikossa. Käyttökertoja voi lisätä pikkuhiljaa sitä mukaa, kun iho alkaa tottua retinoliin.

Pitääkö retinolin kanssa käyttää aurinkovoidetta?

Kyllä, retinolia käytettäessä on tärkeää suojata iho päiväsaikaan aurinkovoiteella. Retinoli voi herkistää ihoa UV-säteilylle, minkä vuoksi aurinkosuojatuotetta tulee käyttää auringosta johtuvien ihovaurioiden ehkäisemiseksi.

Onko retinolin käytöllä sivuvaikutuksia?

Retinolin käyttö saattaa aiheuttaa joillekin sivuvaikutuksia, kuten ihon punoitusta, kuoriutumista tai kuivuutta, mutta nämä vaikutukset vähenevät ihon tottuessa retinoliin. Jos ärsytys on erittäin voimakasta, asiasta kannattaa keskustella ihotautilääkärin kanssa.

Voinko käyttää retinolia yhdessä muiden ihonhoitotuotteiden kanssa?

Retinolia voi käyttää samaan aikaan muiden ihonhoitotuotteiden kanssa. Vahvoja kuorinta-aineita tai muita ihoa mahdollisesti ärsyttäviä ainesosia sisältäviä tuotteita kannattaa kuitenkin käyttää varoen. Uusien tuotteiden käyttö kannattaa aloittaa vähitellen, jotta voit seurata, miten iho reagoi niihin.

Milloin retinolin vaikutukset alkavat näkyä?

Tässä on yksilöllistä vaihtelua, mutta ihon rakenteen parantuminen ja hiusjuonteiden väheneminen saattaa olla nähtävissä muutaman viikon tai kuukauden kestäneen säännöllisen käytön jälkeen.

Voiko retinolista olla apua tiettyihin miesten iho-ongelmiin, kuten parranajon yhteydessä esiintyvään ihoärsytykseen tai sisäänpäin kasvaneisiin karvoihin?

Kyllä, retinoli voi parantaa ihon rakennetta ja tehdä karvojen sisäänpäin kasvamisesta epätodennäköisempää. Siitä voi olla apua myös parranajon yhteydessä esiintyvään ihoärsytykseen ja punoitukseen.

Sopiiko retinoli herkälle iholle?

Herkkäihoinenkin voi käyttää retinolia, mutta herkälle iholle on tärkeää valita matalampi pitoisuus ja käyttö kannattaa aloittaa hitaasti, jotta iho ei ärsyynny. Tuotteen sopivuus omalle iholle kannattaa testata lisäämällä sitä aluksi vain pienelle ihoalueelle.

Onko retinolin käytöllä ikärajoituksia?

Retinolin käytöllä ei ole tiettyjä ikärajoituksia. Siitä voi olla hyötyä eri ikäisille, ja sitä voi käyttää esimerkiksi ikääntymisen ensimmäisten merkkien ehkäisemiseen tai vanhemman ihon hoitamiseen.

Kannattaako retinolia käyttää tiettyyn aikaan päivästä?

Retinolia käytetään yleensä iltaisin, sillä se voi herkistää ihoa auringon säteilylle. Osa tuotteista on kuitenkin suunniteltu päiväkäyttöön, ja ne sisältävät myös aurinkosuojan.