ryhmä nuoria naisia

MITEN EROON VENYTYSJUOVISTA: SYYT, TYYPIT JA EHKÄISY

Mitä venytysjuovat ovat ja mikä niitä aiheuttaa? Lue lisää venytysjuovista ja mitä hoitokeinoja on niiden häivyttämiseksi.

MITÄ VENYTYSJUOVAT OVAT?

Venytysjuovia esiintyy, kun iho venyy tai kutistuu nopeasti. Ne ovat täysin tavallisia ja harmittomia. Tämä ihon nopea venyminen tai kutistuminen häiritsee kollageenia ja elastiinia, jotka ylläpitävät ihon eheyttä. Venytysjuovia alkaa muodostua, kun iho alkaa paranemaan näiden nopeiden muutosten jälkeen. 
Venytysjuovia voi esiintyä esimerkiksi vatsan, rintojen, lantion, takapuolen ja reisien alueella. Kuten mitkä tahansa muutkin arvet, venytysjuovat ovat pysyviä, mutta on tapoja häivyttää niitä erilaisilla hoitokeinoilla ja voiteilla.

MIKÄ AIHEUTTAA VENYTYSJUOVIA?

Venytysjuovien juurisyy on ihon nopea venyminen tai kutistuminen. Niiden ilmaantuminen voi olla yleisempää kehon nopean kasvun aikana, jolloin iho ei pysy vauhdissa mukana. Tässä yleisimmät myötävaikuttavat tekijät, jotka voivat joko aiheuttaa venytysjuovia tai olla osallisena niiden muodostumiseen:
nainen käyttää Nivea Luminous Body Oil Serumia
 1. Kollageenin alhaiset tasot tai rakenteelliset ongelmat 
  Kollageeni auttaa ylläpitämään ihon kimmoisuutta ja edistämään sen parantumista – kollageenin puute tai sen rakenteelliset ongelmat voivat johtaa huomattavien venytysjuovien muodostumiseen ihon venymisen aikana.
 2. Kasvupyrähdykset murrosiän aikana 
  Venytysjuovia esiintyy todennäköisesti murrosiässä, sillä silloin kehossa tapahtuu nopeita muutoksia eikä iho välttämättä pysy perässä. Tämä on tavallista, ja nämä juovat voivat haalistua iän myötä.
 3. Raskauden aikana 
  Kehon ja hormonitoiminnan muutokset voivat saada ihon venymään, heikentäen sen kuituja. Nämä juovat voivat haalistua painosi pudotessa synnytyksen jälkeen, mutta ne voivat yhä näkyä.
 4. Nopea lihasten kasvu
  Innokkaat salilla kävijät, urheilijat tai kehonrakentajat voivat huomata venytysjuovia, jos lihasmassa kehittyy liian nopeasti, sillä iho ei välttämättä pysy lihasten kasvun perässä.
 5. Perintötekijät
  Ei ole mitään tiettyä geeniä, joka aiheuttaa venytysjuovia, mutta yhdistelmä geenejä ohjaa kollageenia, ihon kimmoisuutta ja muita ihon terveyden osatekijöitä, jotka voivat johtaa poikkeustilanteissa venytysjuovien muodostumiseen.
 6. Nopeat painonmuutokset
  Nopeat painonmuutokset rasittavat ihon kuituja, jonka seurauksena ihoon tulee näkyviä venytysjuovia.
 7. Urheilu ja elämäntyyli
  Intensiiviset liikkeet urheilussa voivat joskus myötävaikuttaa venytysjuovien syntymiseen. Tämä johtuu ihoon kohdistuvasta rasituksesta liikunnan aikana, jolloin ihon kuidut venyvät ja kutistuvat nopeasti.

 

KAKSI VENYTYSJUOVIEN PÄÄTYYPPIÄ

Venytysjuovat voidaan luokitella niiden muodostumisasteen ja värin mukaan.

1. Kehittymättömät venytysjuovat

Näitä venytysjuovia kutsutaan kehittymättömiksi, koska ne näkyvät venytysjuovien muodostumisprosessin alkuvaiheessa. Ne ovat yleensä vaaleanpunaisia, punaisia tai violetteja (Striae Rubrae) vaaleaihoisilla ihmisillä, mutta voivat olla tummempia tai jopa mustia (Striae Nigra) tummaihoisilla ihmisillä. 
 
Niiden punainen tai tumma väri johtuu tulehduksesta, joka johtuu ihon venymisen myötä vaurioituneesta elastiinista. Tämä venytysjuovien vaihe on yleensä paras aika hoitaa niitä, koska ne ovat arpeutumisprosessin alussa.
 
Mustien tai tummien venytysjuovien (Striae Nigra) väri liittyy melaniinin suurempaan määrään. Ne voivat haalistua ajan saatossa, mutta kohdistettujen kosmeettisten hoitojen käyttö voi myös haalistaa niitä.

2. Kehittyneet venytysjuovat

Valkoiset tai ihoa vaaleammat venytysjuovat (Striae Albae) ovat vanhempia, haalistuneita versioita punaisista tai tummista venytysjuovista ja ovat todella yleisiä. 
 
Valkoisia tai vaaleita venytysjuovia voi olla vaikeampi häivyttää kuin punaisia tai tummia juovia, koska arpeutumisprosessi on jo edennyt. Ne voivat olla pysyviä, mutta niitä on mahdollista saada häivytettyä ajan saatossa oikeanlaisella, johdonmukaisella ihonhoidolla.
 
Venytysjuoville on olemassa myös muita luokituksia, joita ei mainita tässä artikkelissa.

KEILLE VENYTYSJUOVIA VOI TULLA?

nuori nainen käyttää Nivea Luminous Anti Stretch Marks

Vaikka venytysjuovat liitetään usein raskauteen, niitä voi tulla kenelle tahansa nopean kasvun tai painonmuutosten seurauksena. Näitä tilanteita voivat olla seuraavat:

 • Teinit: murrosiän aikana nopean kasvun ja kehityksen myötä.

 • Miehet: murrosiän aikana, painonnousun myötä tai intensiivisen kehonrakennuksessa saadun lihaskasvun myötä.

 • Naiset: murrosiän aikana, painonnousun myötä, kehonrakennuksen myötä ja yleisimmin raskauden aikana (esiintyy 50–90 prosentilla naisista).

 

RASKAUDEN AIKANA SYNTYVÄT VENYTYSJUOVAT

Venytysjuovat ovat erittäin yleisiä raskauden aikana. Ne muodostuvat yleensä vatsan, rinnan, reisien ja lantion alueelle. Tähän on kaksi pääsyytä:

 • Nopea venyminen: Iho venyy merkittävästi mukaillakseen kasvavaa vatsaa, rintaa ja muita alueita, joihin painoa kertyy.

 • Hormonit, kuten estrogeeni ja relaksiini voivat heikentää ihon kollageeni- ja elastiinikuituja, mikä altistaa ne repeytymiselle, mikä taas johtaa venytysjuoviin.

Venytysjuovia ei voi estää kokonaan, mutta on olemassa useita keinoja, jotka voivat auttaa raskauden aikana ja sen jälkeen.


MITEN VENYTYSJUOVIA VOI EHKÄISTÄ?

Venytysjuovien syntymistä voi olla vaikea ehkäistä kokonaan. Useimpia ehkäisytapoja ei ole tieteellisesti todistettu, mutta ne voivat auttaa pitämään ihosi hyvässä kunnossa. 
 1. Juo riittävästi vettä
  Liian vähän vettä juovat henkilöt saavat helpommin venytysarpia kuin he, jotka juovat riittävästi. Riittävä veden juonti voi auttaa ylläpitämään ihon kimmoisuutta, mikä vähentää venytysjuovien syntymisen todennäköisyyttä.
 2. Terveellinen ruokavalio
  Anna kehollesi terveellistä ravintoa, jotta ihosi pysyy kimmoisana. Tämä on erityisen tärkeää, kun halutaan saada painoa asteittain ja terveellisesti raskauden aikana. Syö ruokia, joissa on runsaasti sinkkiä ja D-, A-, C- ja E-vitamiinia – niillä kaikilla on tärkeä rooli ihon terveydessä.
 3. Kosteuta ihoa säännöllisesti
  Kosteuttavien tuotteiden, kuten voiteiden ja öljyjen, tehokkuudesta venytysjuovien ehkäisyssä kiistellään, mutta ne voivat auttaa pitämään ihosi kimmoisana ja kosteutettuna.  
  Etsi tuotteita, joissa on kosteuttavia ainesosia, jotka ovat yleisesti turvallisia käyttää raskauden aikana – esimerkiksi karitevoita, E-vitamiinia ja hyaluronihappoa. Raskauden aikana on suositeltavaa vältellä retinolia. Jos et ole varma, lue pakkausseloste ennen tuotteen käyttöä tai kysy neuvoa lääkäriltä tai apteekista.
 4. Liiallisten ja äkillisten painonmuutosten välttäminen
  Vaikka tämä ei ole mahdollista kaikissa tilanteissa, kuten murrosiässä tai raskauden aikana, se voi olla paremmin hallittavissa, jos nopeat painonmuutokset johtuvat elämäntyylistä. Jos haluat nostaa tai pudottaa painoa, tee se vaiheittain.
bottle of water

VENYTYSJUOVAT JA URHEILU

Urheilun intensiiviset liikkeet, kuten painonnosto ja telinevoimistelu, voivat joskus aiheuttaa venytysjuovia. Nämä harjoitteet rasittavat ihoa ja venyttävät ja kutistavat ihon kuituja nopeasti.
 
Voimakkaat aktiviteetit, kuten juokseminen ja hyppiminen, voivat myös aiheuttaa venytysjuovia. Vaikkakin harvinaisempaa kuin esimerkiksi painonnostossa, intensiiviset lihasten supistumiset ja toistuvat liikkeet voivat silti rasittaa ihoa ja johtaa mahdollisesti venytysjuoviin.
 
Jos nostelet painoja ja olet huolissasi venytysjuovista, voit pienentää niiden todennäköisyyttä harjoittamalla lihaksia maltilla. Maltillinen eteneminen koskee myös sitä, miten ankarasti treenaat. Lisää siis intensiteettiä vähitellen välttääksesi kehosi ylikuormittaminen.

Miten eroon venytysjuovista

VOIKO VENYTYSJUOVIA POISTAA?

Venytysjuovista on lähes mahdotonta päästä kokonaan eroon. Saatavilla on tiettyjä hoitokeinoja, jotka voivat häivyttää venytysjuovia ajan saatossa.
Tässä muutama tapa häivyttää venytysjuovia:
nainen käyttää Nivea Luminous Body Oil -vartaloöljyä
 1. Valo- tai laserhoidot
  Näiden hoitojen tarkoituksena on lisätä kollageenin ja elastiinin tuotantoa, mikä voi minimoida venytysjuovien pahenemisen. Näitä hoitoja kohdistetaan yleensä tuoreempiin venytysjuoviin.

 2. Ihon mikrohionta
  Tässä prosessissa ihoa hierotaan pienen pienillä kristalleilla, jotka poistavat päällimmäisen kerroksen ja paljastavat uusia ihokerroksia venytysjuovien alta. Tämä hoito voi auttaa häivyttämään vanhempia venytysjuovia.

 3. Ihonhoitorutiinit
  Ihovoiteet voivat auttaa häivyttämään venytysjuovia säännöllisesti käytettynä. Ihonhoitorutiinit voivat myös auttaa ylläpitämään ihon kollageeni- ja elastiinitasoja, jolloin iho pysyy kimmoisana.

 4. Itseruskettavat voiteet
  Nämä eivät auta paljonkaan itse venytysjuovien häivyttämiseen, mutta itseruskettavan levittäminen voi auttaa minimoimaan venytysjuovien ja ihosi sävyn eroja. Tämä voi auttaa tekemään niistä huomaamattomampia.
Muista kuitenkin hoitokeinoja miettiessäsi, että ne eivät välttämättä hoida tai paranna venytysjuovia.
Yleiskatsaus faktoihin

VENYTYSJUOVAT

Syy: venytysjuovia muodostuu, kun iho venyy tai kutistuu nopeasti, mikä häiritsee kollageenia ja elastiinia sekä ihon eheyttä.

Yleiset alueet: venytysjuovia esiintyy yleensä vatsan, rintojen, lantion, takapuolen, reisien, käsivarsien, olkapäiden ja selän alueella.
 

Myötävaikuttavat tekijät: Nopea painonnousu, murrosiän kasvupyrähdykset, raskaus, kehonrakennus, perintötekijät ja tietyt lääketieteelliset toimenpiteet voivat edistää venytysjuovien muodostumista.

Ehkäisy ja hallinta: Juo riittävästi, syö tasapainoista ruokaa, lisää liikuntaa pienin askelin ja käytä kosteuttavia tuotteita venytysjuovien häivyttämiseksi.

NIVEA-RUTIINI, JOKA AUTTAA HÄIVYTTÄMÄÄN VENYTYSJUOVIA

Kuten edellä mainittiinkin, venytysjuovia ei voi poistaa kokonaan – on kuitenkin tapoja saada niitä häivytettyä. Yksi helpoimmista tavoista on keskittyä omaan ihonhoitorutiiniin:
nuori aasialainen nainen käyttää Nivea Luminous Body Oil -vartaloöljyä

1. Puhdistus

Aloita puhdistamalla kehosi hellävaraisella ja ravitsevalla suihkugeelillä tai -voiteella. Käytä mieluiten pH-neutraalia tuotetta välttääksesi ihon kuivumista.
 
NIVEA Creme Care Shower on ihanteellinen valinta, sillä sen koostumus sisältää C- ja E-vitamiinia sekä hoitavia öljyjä, jotka muodostavat runsaan vaahdon, joka ravitsee ihoa ylläpitäen samalla ihon normaalia pH-tasapainoa.

2. Hoito

Käytä ihonhoitotuotetta tai seerumia, joka auttaa parantamaan ihon kimmoisuutta tai häivyttämään venytysjuovia ajan saatossa. Jos haluat häivyttää venytysjuovia, kokeile NIVEA Serum Oil Anti Stretch Marks -seerumia. Seerumi kosteuttaa ihoa 48 tuntia, ja ensimmäiset tulokset näkyvät jo kahdessa viikossa – tavallisen nipistelyhieronnan kanssa se voi auttaa ehkäisemään uusien venytysjuovien syntymistä.
 
Jos suosit voidemaisempaa koostumusta, NIVEA Luminous630 Anti Stretch-Marks & Dark Spots Cream -voide sopii kaikille ihotyypeille. Sen koostumus auttaa häivyttämään venytysjuovia, aurinkoläiskiä ja pigmenttiläiskiä tarjoten samalla kosteutusta 48 tuntia.*
 
Valitsitpa sitten öljyseerumin tai voiteen, yksi levityskerta päivässä vaikutusalueelle riittää. Käytä vain yhtä LUMINOUS630®-ainesosaa sisältävää tuotetta päivässä.**

* Instrumenttitesti, 33 testihenkilöä, 48 tuntia yhden levityskerran jälkeen.
** Kuluttajatesti, 89 osallistujaa

3. Kosteutus

Kohdennetun ihonhoidon lisäksi käytä esimerkiksi ravitsevia vartalovoiteita kosteuttaaksesi ihoa ja venytysjuovia. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos ne ovat tuoreita, tulehtuneita tai kutisevat.

MITEN NIVEA LUMINOUS630 AUTTAA HOITAMAAN VENYTYSJUOVIA?

NIVEAn patentoitu Luminous630-ainesosa, joka on kehitetty yli kymmenen vuoden kattavan tutkimustyön pohjalta ja jota varten on testattu yli 50 000 molekyyliä, kohdistaa vaikutuksensa venytysjuoviin solutasolla tasapainottamalla melaniinin tuotantoa. 
 
Luminous630 vaikuttaa melaniiniin ja tekee ihon sävystä tasaisemman. Se ei pelkästään häivytä venytysjuovia, vaan tekee myös ihosta heleämmän ja entistä tasaisemman.
Yhteenveto

VENYTYSJUOVAT – KERTAUS

Venytysjuovat ovat luonnollinen seuraus nopeista ihon muutoksista, jotka yleensä johtuvat painonmuutoksista, kasvupyrähdyksistä tai raskaudesta. Nämä muutokset voivat vahingoittaa kollageeni- ja elastiinikuituja, jotka tekevät ihosta kimmoisan.
 
Venytysjuovat ovat pysyviä, mutta on tapoja minimoida tai häivyttää niitä. Näitä ovat tarkoituksellinen asteittainen painonnousu, riittävä veden juonti, runsaasti tärkeitä vitamiineja sisältävä ruokavalio ja ihonhoitorutiini, joka auttaa parantamaan ihon sävyä ja kimmoisuutta ihon tasapainottamiseksi.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET:

MISSÄ VENYTYSJUOVIA ESIINTYY?

Venytysjuovia esiintyy monissa kehonosissa, esimerkiksi takapuolessa, reisissä, lantiossa, rinnoissa, vatsassa, hartioissa, käsivarsissa ja selässä.

VOIKO VENYTYSJUOVIA TULLA VANHEMMILLE AIKUISILLE?

Kyllä. Venytysjuovat liitetään yleensä nopeisiin kasvupyrähdyksiin tai painonnousuun nuorilla, mutta niitä voi kehittyä myös vanhemmille aikuisille. Myötävaikuttavina tekijöinä toimivat muun muassa painonmuutokset, hormonaaliset muutokset tai tietyt sairaudet.

OVATKO VENYTYSJUOVAT MERKKI PIILEVÄSTÄ TERVEYSONGELMASTA?

Useimmiten venytysjuovat ovat harmittomia ja pääasiassa kosmeettinen haitta. Joskus ne voivat kuitenkin liittyä piileviin terveysongelmiin. Jos olet huolissasi venytysjuovistasi tai huomaat äkkinäisiä ja selittämättömiä muutoksia, on suositeltavaa keskustella asiasta lääkärin kanssa.

VOIVATKO VENYTYSJUOVAT KADOTA ILMAN HOITOA?

Eivät. Venytysjuovat eivät katoa kokonaan, mutta usein ne voivat haalistua ja muuttua huomaamattomammiksi ajan saatossa, erityisesti, jos niitä hoidetaan tuoreena. Se, miten huomaamattomaksi ne muuttuvat, vaihtelee yksilöllisesti, ja jotkut venytysjuovat voivat jäädä pysyviksi.

ONKO VENYTYSJUOVIEN HÄIVYTTÄMISEEN LUONNOLLISIA HOITOKEINOJA?

Tieteellisiä todisteita luonnollisten hoitokeinojen tehokkuudesta venytysjuovien hoidossa on rajoitetusti, mutta ainesosat kuten aloe vera, kookosöljy ja karitevoi käytetään usein ihon kosteutukseen ja terveyden edistämiseen. On tärkeää huomioida, että tulokset voivat vaihdella.

VOIVATKO VENYTYSJUOVAT AIHEUTTAA KUTINAA TAI EPÄMUKAVUUTTA?

Kyllä, joillekin ne voivat aiheuttaa kutinaa, herkkyyttä tai epämukavuutta vaikutusalueellaan, erityisesti jos juovat ovat tuoreita tai niissä tapahtuu muutoksia. Kosteuttavien voiteiden käyttö voi auttaa lieventämään oireita ja pitämään ihon kosteutettuna.

VOIVATKO ELÄMÄNTAPAMUUTOKSET AUTTAA EHKÄISEMÄÄN VENYTYSJUOVIA?

Terveellisen ruokavalion noudattaminen, riittävä nesteytys, maltillinen liikunnan intensiteetin lisääminen ja nopeiden painonmuutosten välttäminen. Tukevien vaatteiden käyttäminen fyysisten aktiviteettien aikana voi myös auttaa pienentämään venytysjuovien syntymisen riskiä.