Mistä kasvojen punoitus johtuu?

Lue, mistä naaman punoitus johtuu, ja kerää vinkit ihon rauhoittamiseen

MISTÄ KASVOJEN PUNOITUS JOHTUU?

Naaman punoitus vaivaa monia, erityisesti vaaleita ja herkkäihoisia tai ruusufinnistä kärsiviä. Jos murheenasi on ihon punoitus, lue tästä vinkit, joilla poskien punoitus saadaan kuriin. 

MISTÄ KASVOJEN PUNOITUS JOHTUU?

Monet arkiset tekijät voivat aiheuttaa ihon punoitusta, tässä niistä muutamia.
Rød og varm i ansiktet

RUUSUFINNI

Ihon punoitus voi toisinaan johtua ruusufinnistä. Jos iho punoittaa ruusufinnin takia, käy lääkärin vastaanotolla. Vielä ei tarkkaan tiedetä, mikä aiheuttaa ruusufinniin liittyvää punoitusta kasvojen iholla, mutta joitakin laukaisevia tekijöitä on tunnistettu. Näitä ovat:

 • Alkoholi
 • Kofeiini
 • Stressi
 • Voimakas treenaaminen (vaikka liikuntaa ei missään nimessä pidä välttää)
 • Liallinen auringonvalo/kuumuus
 • Mausteinen ruoka
 • Kylmä sää
 • Kosteus
 • Maitotuotteet
 • Lääkkeet

POSKIEN PUNOITUS: MUITA SYITÄ

 1. Liiallinen kuorinta – ihon liiallinen kuoriminen vaurioittaa ihon suojavaikutusta ja on yksi seikka, josta kasvojen punoitus voi johtua. Kuorinnan jälkeen iho myös tuntuu herkästi kireältä ja kuivalta, sillä kuorinta irrottaa ihosta luonnollisia öljyjä, eikä iho pääse toipumaan kuorinnan jälkeen.
 2. Allergiset reaktiot tai ihoärsytys
 3. Alkoholin aiheuttama punastus – joillekin alkoholi aiheuttaa punastusta. Se on merkki alkoholi-intoleranssista. Ilmiön taustalla on geneettiset erot; toisilla tätä ilmenee, ja toisilla taas ei.
 4. Ekseema
 5. Liiallinen altistuminen auringonvalolle – auringossa oleskeleminen ilman aurinkosuojaa voi aiheuttaa kasvojen punoitusta ja ihon palamista
 6. Aknefinnit
 7. Näkyvät verisuonet – jos ihoa ei suojaa auringolta, ja siihen kertyy vaurioita, erityisesti nenän seudulle voi tulla näkyviä verisuonia
 8. Sinulla on liian lämmin – liian lämmön seurauksena voi olla punoittava iho, kun veri hakeutuu lähemmäksi ihon pintaa viilentääkseen elimistöä 

Naaman punoitus pois

VINKIT NAAMAN PUNOITUKSEN LIEVITTÄMISEEN

Lue vinkit, joilla naaman punoitus saadaan kuriin
Naaman punoitus pois

LIIKUNTA VOI ITSE ASIASSA AUTTAA LIEVITTÄMÄÄN NAAMAN PUNOITUSTA

Vaikka liikunta voi tuntua huonolta ajatukselta, sillä toki treenaaminen saa usein kasvot punoittamaan, mutta saatat olla väärässä. Liikunta on olennaista hyvinvoinnille ja stressin hallinnalle ja se saattaa vähentää huolta, jota kasvojen punoitus sinulle aiheuttaa.

Jotta saisit ihon punoituksen lievittymään, on ehkä hyvä liikkua toisella tavalla. Lyhyet korkean intensiteetin treenit voivat sopia paremmin kuin pitkäkestoinen harjoittelu. Saattaa olla myös eduksi liikkua hyvin ilmastoidussa tilassa. Muista myös juoda riittävästi vettä.
Naaman punoitus pois

VÄLTÄ HAJUSTETTUJA KAUNEUSTUOTTEITA

Ihmiset, jotka ovat alttiita kasvojen punoitukselle, ovat usein herkkäihoisia. Ihon herkkyys saa ihon punoittamaan. On mahdollista, että iho on äärimmäisen herkkä hajustetuille kauneudenhoitotuotteilla ja ärtyy niistä.

Jos ihosi punoittaa aina, kokeile käyttää kasvojen ihonhoidossa hajusteettomia tuotteita. Hajusteet ja eteeriset öljyt voivat joskus iholla aiheuttaa reaktion, josta kasvojen punoitus johtuu.

Naaman punoitus pois

KÄYTÄ AURINKOSUOJAVOIDETTA NAAMAN PUNOITUKSEN LIEVITTÄMISEEN

Naaman punoitus pois

KÄYTÄ AURINKOSUOJAVOIDETTA NAAMAN PUNOITUKSEN LIEVITTÄMISEEN

Varmista, että käytät korkealaatuista laajan spektrin suojakerrointa, kuten NIVEA UV Face Soothing Sensitive Cream SPF 50, ehkäistäksesi liiallista altistumista auringonvalolle. Älä myöskään oleskele auringossa silloin, kun se on korkeimmillaan. 

Jos ihosi kuitenkin vaurioituu auringonvalon vaikutuksesta, NIVEA After Sun Moisture Lotion viilentää ihoa, imeytyy nopeasti ja kosteuttaa intensiivisesti 24 tunnin ajan. Lotion sisältää aloe veraa ja hyaluronihappoa, pitää yllä ihon kosteustasapainoa ja jättää ihon silkinpehmeäksi. 

LIEVITÄ NAAMAN PUNOITUSTA OIKEANLAISILLA TUOTTEILLA

Jos sinulla on aina punoittava iho, ole erityisen tarkka siitä, mitä ihonhoitotuotteita käytät.

HERKÄN IHON TUOTTEET

Jos sinulla on punoittava iho, ole erityisen tarkka ihonhoitotuotteita valitessasi.

Erityisesti herkälle iholle tarkoitetut tuotteet voivat sopia sinulle paremmin, jos sinulla on ruusufinniä tai punoittava iho. NIVEA Soothing Day Cream vähentää tehokkaasti herkän ihon kolme tärkeintä oiretta; punoitusta, kiristävää tunnetta ja kuivuutta. Tämä rauhoittava päivävoide on koostumukseltaan hyvin mieto, se on pH-neutraali ja hajusteeton. Lakritsiuute ja viinirypäleensiemenöljy rauhoittavat ihoa ja kosteuttavat ihoa intensiivisesti samalla kun aurinkosuojakerroin SPF 15 auttaa suojaamaan ihoa UV-vaurioilta.


Kokeile ihonhoitotuotteiden säilyttämistä jääkaapissa. Viileys voi auttaa lievittämään kasvojen punoitusta ja rauhoittamaan ärtynyttä ihoa.

Lue lisää herkän ihon hoidosta tästä.

MEIKKI

Oletko harkinnut meikin jättämistä pois joksikin aikaa? Mieti, voisitko pitää pienen tauon kosmetiikan käytöstä ja pitää meikittömän päivän. Näin huomaat, johtuuko kasvojen punoitus meikkituotteiden ainesosista.

Jos punaisuus lievittyy selvästi, saattaa olla, että iho-ongelmien taustalla on meikkituotteet tai -pensselit. Ota tuotteita uudelleen käyttöön yksi kerrallaan, jotta näet, mitä ainesosia sinun on syytä välttää.

Vaihtoehtoisesti, jos meikki ei paljastu punoituksen syyksi, siitä voi olla apua poskien punoituksen peittämiseen.

Lue lisää kasvojen puhdistamisesta raikkaiksi ja terveiksi.

OLE HELLÄ IHOLLESI

Ole hellä ihollesi, kun levität ihonhoitotuotteita kasvoillesi ja vartalollesi. Jos ihosi alkaa punoittaa tuotteita levittäessäsi, saatat hangata ihoa liikaa esimerkiksi kuorinta-aineilla tai tuotteilla, jotka eivät sovi ihollesi.

Tämä pätee myös kylvyssä ja suihkussa – vältä liian lämmintä vettä. Kasvojen pesuun on parasta käyttää pehmeää pesulappua ja kämmenenlämpöistä vettä.

Liian kuuma vesi kuivattaa ihoa liiaksi ja lisää verenkiertoa. Poskien punoitus johtuu joskus tästä.

RENTOUDU!

Jos ihon punoitus liittyy hermostuneisuuteen tai noloihin tilanteisiin, yksinkertaisia tekniikoita ovat hengittäminen syvään, meditointi tai hymyileminen. Ne kaikki saattavat vähentää kasvojen punoitusta hankalilta tuntuvissa tilanteissa.

PARRANAJO

Miehillä parranajo voi olla yksi punoituksen ja ärsytyksen syy. NIVEA MEN Sensitive Pro Facial Balm rauhoittaa ja kosteuttaa kuormittunutta ihoa välittömästi. Luonnonmukainen hampunsiemenöljy ja E-vitamiini kosteuttavat ihoa ja lievittävät punoitusta ja kireää tunnetta. Kasvojen iho tuntuu sileältä, hyvin suojatulta ja mukavalta.