Stressin aiheuttamat iho-oireet

Stressi on yleisesti ottaen terveydelle haitallista, ja haluaisimme mieluummin välttyä siltä. Mutta tiesitkö, että stressillä on myös suoria vaikutuksia ihoon?

Stressin aiheuttamat iho-oireet

Stressi on osa arkeamme, ja sitä aiheuttavat usein asiat, joita emme voi hallita. Stressi vaikuttaa koko elimistöön; hiuksiin, kynsiin, ihoon ja jopa sisäelimiin. On tärkeää, että tunnistamme stressin oireet ja opimme käsittelemään sitä, jotta pysymme terveinä.
Stressi iho oireet

Mitä stressi on?

Stressi on elimistön normaali reaktio tilanteisiin, joissa olemme paineen alla, ja tilanteisiin, jotka vaativat muutosta. Stressiä aiheuttavat ympäristötekijät, fyysinen aktiivisuus ja henkisellä tasolla ajatukset. Stressi voi olla myönteistäkin, sillä se pitää meidät valppaina ja tuo sitkeyttä ja auttaa näin välttämään vaaraa ja suorittamaan tehtäviä, jotka tehtyämme voimme huokaista helpotuksesta. Stressi muuttuu kielteiseksi, kun stressin aiheuttajasta ei pääse eroon, vaan stressi lisääntyy ja stressin aiheuttama jännitys kasaantuu.
Stressi iho oireet

Stressi ja iho

Stressi saa elimistössä aikaan kemiallisen vasteen, joka voi muuttaa ihoa. Stressi aiheuttaa ihossa herkkyyttä, ja iho reagoi voimakkaasti elimistön joutuessa stressin takia taistele tai pakene -tilaan. Stressin kuormittama elimistö ei korjaa vaurioita tai parane normaalisti.

Kokiessamme stressiä elimistössä syntyy enemmän kortisoli-nimistä hormonia. Kortisoli on steroidi, joka vaikuttaa elimistön hälytysjärjestelmään, ja juuri se käynnistää taistele tai pakene -tilan. Yksi kortisolin vaikutuksista on talin tuotannon kiihtyminen iholla, jolloin iho rasvoittuu. Rasvoittuva iho on alttiimpi aknelle ja muille ihosairauksille – siksi stressi voi altistaa iho-oireiden puhkeamiselle ja muille ihosairauksille.

Stressin vaikutukset ihoon

 1. Tummat silmänaluset – stressi voi saada sinut näyttämään väsyneemmältä kuin oletkaan. Stressi häiritsee unirytmiä, joten stressaantuneena et ehkä saa tarpeeksi unta. Kokeile tummiin silmänalusiin NIVEA Q10 Power Firming Eye Cream -silmänympärysvoidetta.

 2. Stressin aiheuttamat akneoireet – koska stressi saa ihon rasvoittumaan, se myös altistaa aikuisiän aknelle ja stressinäpyille. Rasvoittuvaa ihoa voi hoitaa Purifying Wash Gel -puhdistusgeelillä ja NIVEA Mattifying Day Cream SPF15 -päivävoiteella.

 3. Kuivempi iho – iho herkistyy stressin ja paineen alla, ja on tavallista, että se muuttuu kuivemmaksi. Stressin vuoksi emme ehkä muista juoda riittävästi vettä tai käytämme aivan liikaa kahvin kaltaisia kofeiinipitoisia juomia, jotka kuivattavat elimistöä. Jos ihosi alkaa tuntua kuivalta, kokeile kasvoille NIVEA Nourishing Day Cream SPF15 -päivävoidetta. Hoida ihoasi suihkussa kosteuttavalla NIVEA Rich Caring Shower Oil -suihkuöljyllä ja levitä iholle suihkun jälkeen NIVEA Body Lotion Express Hydration -vartalovoidetta pitääksesi vartalon ihon kosteutettuna.

 4. Stressin aiheuttamat juonteet – jatkuva stressi voi muuttaa kasvojen ilmeitä. Jos olo on jatkuvasti kireä, kulmat kurtistuvat ja otsa rypistyy. Pitkällä aikavälillä nämä ilmeet voivat syventää ryppyjä ja juonteita. 

 5. Ohenevat ja harmaantuvat hiukset – stressi voi kiihdyttää hiusten kasvusykliä niin, että ne saavuttavat irtoamisvaiheen tavallista nopeammin. Lisäksi stressi voi lopettaa melatoniinin tuotannon päänahassa ja aiheuttaa hiusten ennenaikaista harmaantumista.

Voiko stressi aiheuttaa akneoireita?

Yksinkertainen vastaus on kyllä, yksi stressin vaikutuksista iholla on juuri näpyt ja juonteet. Stressi voi pahentaa aknea, mutta se voi myös aiheuttaa ihottumaa ja stressinäppyjä, jotka ilmaantuvat iholle tuosta vaan. Jatkuva stressi heikentää elimistön kykyä parantua ja taistella infektioita vastaan. Kun iho samalla rasvoittuu, alttius aknen pahenemiselle ja stressinäpyille kasvaa.

Kuinka stressin aiheuttamasta aknesta pääsee eroon?

Stressin aiheuttamat iho-oireet voivat näkyä stressinäppyinä, jotka johtuvat ihohuokosten tukkeutumisesta. Ihohuokoset puolestaan voivat tukkeutua ylimääräisestä talista stressin kiihdyttäessä talin tuotantoa. Tässä joitakin suosituimpia keinoja päästä eroon stressinäpyistä:

 1. Muuta ruokavaliota – tietyt ruoka-aineet aiheuttavat muita todennäköisemmin näppyjä. Näitä ovat pasta, valkoinen riisi, valkoinen leipä ja tyydyttyneet ja trans-rasvat. Yritä rajoittaa niiden nauttimista.

 2. Lämmin haude – se auttaa pehmittämään näpyn ja tuomaan talin pintaan.

 3. Kasvojen puhdistaminen – opettele pesemään kasvosi oikein, jotta ylimääräinen tali ja kuolleet ihosolut peseytyvät pois. Kokeile NIVEA Anti Blemish Daily Wash Scrub -puhdistusgeeliä, joka pehmittää ja kosteuttaa ihoa ja poistaa ihon epäpuhtaudet hellävaraisesti.

 4. Kylmäpakkaukset – ne ovat erityisen tehokkaita kovien näppyjen hoidossa, sillä jääkylmä pakkaus vähentää tulehdusta ja kipua.
Stressi iho oireet

Vinkkejä stressin lievittämiseen

Jos haluat päästä eroon stressinäpyistä, sinun on opeteltava lievittämään stressiä. Oireita on nimittäin aina parasta ehkäistä ennalta.

 1. Liiku enemmän – liikunta kiihdyttää aineenvaihduntaa. Se auttaa vähentämään stressihormonien määrää ja rauhoittamaan mieltä. Liikunta myös parantaa unta.

 2. Nuku paremmin – jos kärsit unenpuutteesta, kärsit herkemmin stressistä. Pyri parantamaan unen laatua varmistamalla, että ehdit nukkua ainakin 7–8 tuntia vuorokaudessa, noudata rentouttavaa iltarutiinia ja tee makuuhuoneestasi ihana paikka rauhoittua. Muista helliä ihoasi yövoiteella, kuten NIVEA Essentials 24H Moisture Boost Soothe Night Cream -yövoiteella, joka auttaa ihoasi uusiutumaan unen aikana niin, että heräät virkistyneenä ja säteilevänä.

 3. Opettele sanomaan ei – stressi liittyy usein siihen, että on lupautunut tekemään enemmän kuin ehtii. On tärkeää osata kieltäytyä uusista tehtävistä silloin, kun kalenteri uhkaa täyttyä liikaa.

 4. Lepää tai pidä tauko – liikaa stressiä aiheuttavia tehtäviä ja aivan liian vähän levähdystaukoja on yhdistelmä, joka lisää stressiin liittyvää jännitystä. On tärkeää pitää taukoja ja ottaa etäisyyttä, jotta saat aikaa rentoutua ja elpyä. Teemme pitkää päivää, joten ""oma aika"", jolloin voi uppoutua itselle iloa tuottaviin asioihin, on stressin lievittämisen kannalta aivan olennaista.

 5. Vähennä kofeiinin, alkoholin ja nikotiinin käyttöä – ne kaikki voivat nostaa stressitasoa eri tavoin. Käytön kohtuullistaminen auttaa lievittämään stressiä.

Stressi ja hikoilu

Hikoilu on elimistön oma reaktio ruumiinlämmön kohoamiseen. Sen tarkoituksena on viilentää kehoa. Yksi stressin aiheuttamista muutoksista iholla on liiallinen hikoilu, joka johtuu ruumiinlämmön noususta. Stressin aiheuttama hikoilu on erilaista kuin normaali hikoilu ja saattaa aiheuttaa tavallista voimakkaampaa hienhajua.

Stressin nostattama hiki on pääasiassa peräisin apokriinisista hikirauhasista, ei endokriinisista hikirauhasista kuten yleensä. Apokriiniset hikirauhaset ovat muita hikirauhasia selvästi suurempia, ja niitä on erityisesti alueilla, joissa kasvaa runsaasti ihokarvoja, esimerkiksi kainaloissa ja sukuelinten alueella. Kainalot hikoilevat stressitilanteissa noin 30 kertaa voimakkaammin kuin levossa.

Apokriinisista hikirauhasista erittyvä hiki sisältää enemmän proteiineja ja lipidejä. Kun bakteerit hajottavat näitä aineita iholla, hikoilu aiheuttaa todennäköisesti tavallista voimakkaampaa hajua. NIVEA Ultimate Protect Deodorant Roll On -deodorantti auttaa suojautumaan stressin aiheuttamalta hikoilulta 48 tunnin ajan ja jättää ihon raikkaan tuntuiseksi.