kutiavat-kainalot

IHOTTUMA KAINALOSSA: MIKÄ SEN AIHEUTTAA?

Lue, mikä aiheuttaa ihottumaa kainalossa ja kuinka sitä voi lievittää

IHOTTUMA KAINALOSSA: MIKÄ SEN AIHEUTTAA?

Kainaloiden kutina on melko yleinen vaiva, ja se voi tuntua kovin epämukavalta. Lue, mistä kainaloihottuma johtuu ja mitä sen helpottamiseksi voi tehdä.

Miksi kainalot kutisee?

SYITÄ KAINALOIDEN KUTIAMISEEN

Muuhun vartalon ihoon nähden kainaloiden iho on aika herkkä. Siksi se usein ärtyy ihottumaiseksi. Olemme tässä eritelleet kainaloihottuman syitä, jotta pääsisit selville siitä, miksi juuri sinulla on kutiava ihottuma kainalossa.

Ihottuma kainalossa

HIKOILU

Kun elimistö hikoilee, hiki sekoittuu iholle päivän aikana kertyneeseen likaan ja aiheuttaa kainaloiden kutinaa. Kainaloihottuman ehkäisemiseksi kainalot on pestävä säännöllisesti, jotta niihin ei jää likaa, joka aiheuttaisi hiki-ihottumaa. Suihkun jälkeen kainalot on tärkeää taputella täysin kuiviksi hankaamatta. Liikkuessa on hyvä käyttää väljiä vaatteita, jotta kainaloiden iho saa hengittää, eikä se hankaudu kangasta vasten.

Ihottuma kainalossa

BAKTEERIT

Toinen syy, miksi kainaloiden iho on hyvä pitää kosteutettuna, mutta kuivattaa kokonaan suihkun jälkeen, on esimerkiksi hiivainfektioiden torjuminen kainaloiden iholla. Kun iho on märkä, bakteerit asettuvat siihen helpommin ja leviävät, jolloin infektioiden riski kasvaa ja kainaloidenkin iholla saattaa ilmetä oireita, kuten ihottumaa. 

Ihottuma kainalossa

EKSEEMA KAINALOISSA

Ekseema tai atooppinen dermatiitti on toinen tavanomainen syy ihoärsytykselle kainaloissa. Tämä ihosairaus todetaan yleensä jo lapsuudessa, ja se näkyy tyypillisesti kainaloissa ja polvitaipeissa. Sairaus ilmenee punoittavana, hilseilevänä ihottumana, joka voi myös kutista.

Ihottuma kainalossa

IHOKARVOJEN AJELU

On olemassa useampiakin asioita, joita ehdottomasti ei pidä tehdä heti kainaloiden ajelemisen jälkeen. Jokainen näistä nimittäin aiheuttaa väistämättä kainaloiden kutinaa ja ihokarvojen poistamisen jälkeistä ihoärsytystä. Siksi olemme tässä listanneet muutamia asioita, jotka ihokarvojen ajelemisen yhteydessä kannattaa tehdä uudella tavalla, jotta kainaloiden kutina lakkaa.

- Älä käytä samaa terää enempää kuin seitsemän kertaa, sillä terä tylsistyy nopeasti ja joudut ajamaan saman kohdan useaan kertaan.

- Älä koskaan ajele ihokarvoja kuivasta ihosta – ihon on hyvä olla kostea, jotta terävän esineen liikuttaminen kainaloiden iholla onnistuu. Ajele siis ihokarvat suihkussa tai kylvyssä, sillä lämmin vesi pehmittää karvatupet ja tekee ajelemisesta helpompaa samalla, kun iho pysyy kosteutettuna ja tyytyväisenä.

- Käytä erityisesti ihokarvojen ajamiseen tarkoitettua voidetta – se on kehitetty ravitsemaan kainaloiden ihoa ja tekemään ihokarvojen poistamisesta mahdollisimman hellävaraista.

- Älä ajele kainaloita liian usein – ihon pitää saada myös toipua, erityisesti, jos sinulla on kainaloihottuma. Jatkuva ajeleminen vain ärsyttää ihoa.

Itchy armpits detergent

Ihottuma kainalossa

PYYKINPESUAINE

Pyykinpesuaineet sisältävät erilaisia saippuoita, joiden tehtävänä on poistaa sitkeitä tahroja ja likaa vaatteista, joten ne sisältävät usein voimakkaita kemikaaleja, joihin myös iho reagoi ja jotka voivat aiheuttaa kainaloiden kutiamista.

Ihottuma kainalossa

HERKKÄ IHO

Joidenkin ihmisten iho on alttiimpi ärsytykselle, ei ainoastaan voimakkaiden kemikaalien vaikutuksesta, vaan myös monien muiden tekijöiden, kuten deodoranttien vuoksi. Herkkäihoisen kannattaa välttää kainaloiden kutina käyttämällä hajusteetonta deodoranttia, joka mielellään on myös alumiiniton. Alumiini nimittäin tukkii huokosia ehkäistessään hikoilua, vaikka ihon pitäisi antaa hengittää.

Ihottuma kainalossa

SAIPPUA

Jotkin saippuat sisältävät voimakkaita ja vahvojakin kemikaaleja, jotka voivat kuivattaa ja ärsyttää ihoa, erityisesti kainaloiden kaltaisilla herkillä ihoalueilla. Vältä pesuaineita ja saippuoita, jotka sisältävät voimakkaita hajusteita ja ainesosia, jotka voivat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa kutinaa kainaloissa, ja vaihda ne hellävaraisempiin koostumuksiin, jotka ravitsevat ja rauhoittavat ihoa. Tutustu NIVEA Shower Gel -tuotesarjaan ja löydä täydellinen ratkaisu juuri sinun ihollesi.


KUTIAVIEN KAINALOIDEN HOITO

Olemme tunnistaneet tekijöitä, jotka aiheuttavat kutinaa kainaloissa. Mitä sitten kainaloihottuman lievittämiseksi on tehtävissä? Tässä muutamia tärkeitä hoitokeinoja kutisevien kainaloiden rauhoittamiseksi.

Miksi kainalot kutisee?

Älä raavi

On ymmärrettävää, että kainaloiden kutina houkuttelee raapimaan kainaloiden ihoa ja helpottaa oireita lyhyellä aikavälillä. Mutta raapiminen vain ärsyttää ihoa enemmän. Silloin kutiava ihottuma kainalossa voi laajeta suuremmalle alueelle ja tulla entistäkin herkemmäksi.

Miksi kainalot kutisee?

Muista rentoutua

Stressi voi laukaista kutiavan ihottuman kainalossa tai aiheuttaa oireiden pahenemista. Olipa stressin syynä työhuolet tai muut kiireet, yritä rentoutua ja antaa elimistön parantaa itse itsensä.

KOTIKONSTIT

Tässä nopeita ja helppoja keinoja hoitaa kutisevia kainaloita kotona:

- Jääkuutiot ovat mainio tapa viilentää ja rauhoittaa ärtynyttä, kutisevaa kainaloiden ihoa. Kääri muutamia jääpaloja talouspaperiin tai keittiöpyyhkeeseen ja asettele ne kainaloihin. Näin et myöskään pääse raapimaan ihoa.
- Ihon kosteuttaminen suojaa kainaloiden ihoa kuivumiselta ja herkistymiseltä. Kokeile NIVEA Rich Nourishing Body Milk -vartalovoidetta, joka kosteuttaa ihoa 48 tunnin ajan ja rauhoittaa ärtyneisyyttä, jota kutiseva ihottuma kainaloissa aiheuttaa.
- C-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka auttaa kainaloiden kutinaan. C-vitamiinipitoiset ruoka-aineet auttavat taistelussa ihoärsytystä vastaan. C-vitamiinia on monissa elintarvikkeissa, muun muassa appelsiineissa, sitruunoissa, mansikoissa ja jopa parsakaalissa. Kokeile myös NIVEA Q10 Vitamin C Body Lotion -voidetta, joka C-vitamiinin voimalla kosteuttaa ihoa intensiivisesti 48 tunnin ajan.

MITEN NIVEA VOI OLLA AVUKSI, KUN OIREENA ON KAINALOIDEN KUTINA?

Kaikki NIVEA:n käyttämät ainesosat ravitsevat ja hoitavat ihoa. Tässä muutamia tuotteita, joita kannattaa kokeilla, jos kainalot kutiavat herkästi.

NIVEA-anti-perspirant-pure-and-sensitive

NIVEA PEARL & BEAUTY ROLL-ON

NIVEA Pearl & Beauty Roll-On on alkoholiton ja sisältää helmiäisuutetta, joka jättää ihon pinnan pehmeän samettiseksi. Sen mieto koostumus suojaa tehokkaasti hikoilulta ja ikäviltä tuoksuilta samalla, kun se on hellävarainen iholle.

NIVEA-deodorant-fresh-comfort

NIVEA MAGNESIUM DRY ROLL-ON

NIVEA Magnesium Dry Roll-On sisältää 100% luonnollista magnesiumia, joka tarjoaa luonnollista suojaa hikoilua ja ikävää hajua vastaan. Mieto alumiiniton koostumus ei sisällä alkoholia ja on hellävarainen iholle.

Yleisesti ottaen on hyvä ajatus pitää iho kosteutettuna, ei ainoastaan silloin, kun kärsii kainaloiden kutinasta, vaan vartalon ihon ikääntymisen ehkäisemiseksi ja ihon pitämiseksi tyytyväisenä. Kokeile vartalon ihoa ravitsevaa ja kosteuttavaa NIVEA Repair & Care Body Lotion -voidetta.