nainen, jolla on kutiseva iho

Ihon kutinan syyt & vinkkejä

Lue, mikä aiheuttaa ihon kutinaa ja parhaat hoidot ihon kutinaan

Apua ihon kutinaan: syyt, hoidot & vinkkejä

Kutina iholla voi olla epämiellyttävää ja ärsyttävää, mutta jos ihon kutina huolettaa, ilahdut kuullessasi, ettei se yleensä ole merkki mistään vakavasta. 
 
 Eli... mikä aiheuttaa ihon kutinaa? Ihon kutinalle voi olla monia syitä ja paras tapa syyn selvittämiselle on luokitella se. Tämä voidaan tehdä kutisevan alueen perusteella tai muiden oireiden, kuten ihottumaisen tai ei-ihottumaisen ihon kutinan perusteella.

Kutiseeko ihosi kasvoissa, kehossa vai joka puolella?

Keho

 
 Yksi yleisimmistä ihon kutinan syistä on kuiva iho, kausiallergiat tai kosketus jonkin ärsykkeen kanssa. Muita syitä ihon kutinaan kehossa voivat olla hyönteisenpuremat, kuten hyttyset, hämähäkit tai muut hyönteiset. Puremat ovat niin pieniä, ettei niitä useinkaan huomaa, vaikka kutinan tunteekin. Hyönteistenpuremista ei yleensä tarvitse murehtia, mutta mikäli kutina iholla jatkuu, suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen.

Kasvot

 
 Ihon kutina kasvoissa on tavallisinta talvisin, sillä ilma on kylmää ja kuivaa ja voi aiheuttaa ihoärsytystä kasvoissa. Kausiallergiat tai ympäristöstä johtuvat allergiat voivat aiheuttaa ihon kutinaa kaikkialle, varsinkin kasvoihin. Muita syitä ihon kutinalle kasvoissa ovat ruoka- ja lääkeaineallergiat, sekä ruusufinni, eli ihosairaus, joka aiheuttaa kutinaa ja kihelmöintiä poskissa.
 

Joka puolella

 
 Tämä liittyy usein ihosairauksiin, kuten ekseemaan, kseroosiin, syyhyyn tai palovammoihin. On tärkeää muistaa, ettei syytä huoleen useimmiten ole. Mutta kutinan jatkuessa voi olla hyvä ajatus käydä lääkärissä, sillä ihon jatkuva kutina joka puolella voi liittyä sairauksiin, kuten maksan vajaatoimintaan, munuaisten vajaatoimintaan, diabetekseen, kilpirauhasongelmiin, anemiaan ja lymfoomaan.


Ihon kutina ilman ihottumaa?

Yleisin syy ihon kutinaan ilman ihottumaa on kuiva iho, jälleen kerran. Kuiva iho johtuu useimmiten ympäristötekijöistä, kuten liian pitkästä oleilusta auringossa, kylmistä talviolosuhteista, kuivista olosuhteista tai jopa ihon liian pitkästä altistuksesta vedelle. Kuivan ihon on tavallista paheta henkilön ikääntyessä, sillä ikääntyessään iho menettää luonnollisia öljyjään.
group of women smiling

Ihon kutina yöllä?

Ihon kutina yöllä voi olla niin epämukavaa, että sen vuoksi menettää yöunia. Syyt ihon kutinalle yöllä voidaan jakaa seuraavasti: 
 
 - Luonnolliset syyt 
 
 - Lääketieteelliset syyt 

Luonnolliset syyt ihon kutinaan yöllä liittyvät yleensä vuorokausirytmiin, eli 24-tunnin rytmiin, jota keho noudattaa vastauksena ympäristöönsä. Tämä voi johtaa ihon kutinaan yöllä, sillä niin verenkierto kuin kehon lämpötilakin lisääntyvät iltaisin nostaen ihon lämpötilaa, mikä voi saada ihon kutisemaan. Vuorokausirytmin seurauksena keho erittää tiettyjä aineita päivän aikana, vuorokauden ajan mukaan vaihdellen. Yöllä keho erittää enemmän sytokiineja, jotka voivat lisätä tulehdusta. Lisäksi tulehdusta vähentävien hormonien, kuten kortikosteroidin, eritys laskee. 
 
Useat lääketieteelliset tilat aiheuttavat ihon kutinaa yöllä, mutta on tärkeää käydä lääkärin juttusilla ennen kuin teet diagnoosin itse ja yrität hoitaa sitä. Lääketieteellisiä syitä ovat: ihosairaudet (kuten ekseema), hyönteiset (syyhy, täit tai luteet), munuaisen tai maksan vajaatoiminta, anemia, kilpirauhasongelmat, leukemia, lymfooma tai jopa hermovauriot. 
 
Myös mielesi voi olla yksi monista ihon kutinan aiheuttajista. Tunne ihon kutinasta yöllä voi vahvistua, sillä päivisin olet kiireisempi, etkä huomaa sitä kun taas yöllä ajatuksesi saattavat keskittyä kutisevaan tunteeseen saaden sen tuntumaan todellista pahemmalta.

nainen soveltaa vartalovoidetta

Hoito ihon kutinaan

Ihon kutinaan on olemassa useita hoitoja, joista suurin osa onnistuu kotona. Nopeana hoitona ihon kutinaan suosittelemme kutisevan alueen peittämistä viileällä, märällä hauteella. Kylmällä vedellä kasteltu käsipyyhe 5-10 minuutiksi voi olla varsin tehokas hoito ihon kutinaan joka puolella.
kaksi tyttöä hymyilee

Muista hoitokonsteista ihon kutinaan, varsinkin kuivumisen aiheuttamaan ihon kutinaan, tärkeimpänä on ihon kosteuttaminen. Suosittelemme käyttämään pitkäkestoista kosteusvoidetta, joka syvähoitaa. Suosittelemme NIVEA Body Milk Rich Nourishing -voidetta.
 
Jos ihosi kutisee ja on kuiva liiallisen auringolle altistumisen seurauksena, suosittelemme käyttämään aloe veraa sisältävää after sun -kosteusvoidetta, kuten Moisturising After Sun Lotion -tuotettamme. Tämä antaa iholle välitöntä helpotusta ja kosteutusta jopa 48 tunnin ajan. 
 
  
Jos ihosi on herkkä, suosittelemme käyttämään hajustamatonta kosteusvoidetta tai päivävoidetta, kuten Soothing 24H Moisture Day Cream. Kosteutuksen lisäksi tämä päivävoide tarjoaa ihollesi aurinkosuojakertoimen 15 ja tukee ihosi luonnollista vastustuskykyä ärsykkeitä vastaan.


Kuinka estää ihon kutinaa

Ihon kutinan estämiseksi voit ryhtyä varotoimiin muun muassa käyttämiesi tuotteiden, ihosi altistusympäristön ja jopa käyttämiesi vaatteiden suhteen. 
 
 Sinun ei tulisi altistaa ihoasi ympäristölle, jonka lämpötilat vaihtelevat rajusti. Ihanteellisin olosuhde ihon kutinan välttämiseksi on luonnollisen kostea ympäristö. Jos olet altis ihon kuivumiselle ja ekseemalle, ilmankostuttimen käyttö talven ajaksi on suositeltavaa. 
  
 Käyttämäsi vaatteet voivat auttaa kutinan loppumisessa. Neuvomme on käyttää väljiä puuvillavaatteita, sekä välttää esimerkiksi villaa ja synteettisiä materiaaleja. Ne voivat ärsyttää ihoa lisää ja varsinkin herkkäihoisilla johtaa voimakkaaseen kutinaan.

Yhteenvetona

Tärkeintä ihon kutinassa on muistaa, ettei siitä kannata olla kovin huolestunut. Useimmissa tapauksissa ihon kutinan syy on varsin tavanomainen, eikä se aiheuta todellista uhkaa tai harmia. Jos kutina jatkuu pidempään, on parasta kääntyä lääketieteen ammattilaisen puoleen tarkempaa tutkimusta varten. Jos haluat välttää ihon kutinan tuomia ongelmia tulevaisuudessa, tulee sinun tarkkailla olosuhteita, joille altistat ihosi sekä tuotteita, joita levität ihollesi. Kuten jo mainitsimme, yleisin syy ihon kutinalle on kuiva iho. Tutustu vartalovoiteidemme valikoimaan kutinan välttämiseksi ja valitse itsellesi sopivin tuote. NIVEA VARTALOVOIDE


nainen soveltaa vartalovoidetta