sunscreen on womans shoulder

Aurinkoekseema

Oppaamme teemana on aurinkoekseema ja aurinkoekseeman hoito

Auringon ekseema


Useimmat meistä rakastavat aurinkoa ja malttavat tuskin odottaa lämpöä ja valoa – kesällä kaikki tuntuu niin paljon helpommalta! Joillekin kesän tulo voi kuitenkin tarkoittaa jotakin aivan muuta. Ihottumasta kärsivät kokevat auringon kuumuuden pahentavan oireita ja saattavat pitää lämmintä vuodenaikaa pikemminkin epämukavana jaksona. 

Toisaalta vähäiset oireet voivat parantua auringon vaikutuksesta. Tämän oppaan tarkoituksen on auttaa ymmärtämään, kuinka auringolla voi olla myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia iho-oireisiin, ja tarjota tietoa aurinkoekseeman hoidosta.

Aurinkoekseema ja sen lievittäminen

Ekseema on eräänlainen tulehdustila, joka voi aiheuttaa ihon ärtymistä ja kuivumista. Ihottumaan taipuvainen iho on usein herkkä ärsykkeille, kuten allergeeneille ja bakteereille, jotka voivat aiheuttaa iho-oireiden pahenemista. Yksi tekijä, joka saattaa helpottaa oireita, on aurinko.

Aurinko lähettää UV-säteitä, jotka lievittävät osaltaan tulehdusta. Siksi aurinko vähentää tulehdusta iholla ja taistelee ärsytysoireita vastaan. Olet ehkä jo huomannut, että lämpimämpien kuukausien aikana ihottumasi paranee ja nyt tiedät, mistä se johtuu!

UV-säteet voivat olla niin tehokkaita, että ihottuman hoitoon saatetaan määrätä valohoitoa. Jos sinulla on hankalaa ihottumaa, kysy neuvoa lääkäriltäsi.
woman and daughter applying sunscreen

Auringon aiheuttama ekseema ja sen lievittäminen

Varo näitä

Vaikka aurinko voi olla ihottumaiselle iholle eduksi, siitä voi myös olla haittaa. Liiallinen altistuminen auringolle voi aiheuttaa aurinko-allergiaa, ihon ennenaikaista ikääntymistä, läiskiä ja jopa syöpää.

Lue, kuinka voit käyttää auringon valoa turvallisesti hyödyksi ihottuman hoidossa
woman exfoliating her face

1) Jatkuvaa ihonhoitoa

Säännönmukainen ihon hoitaminen on paras tapa ehkäistä ihottumaa ja minimoida uusien ärsykkeiden aiheuttamaa epämukavuutta iholla. Aurinkosuojakertoimella varustettu päivävoide auttaa suojaamaan ihoa liialliselta altistukselta. Kokeile Nourishing Day Cream SPF 15 -päivävoidetta ihon ympärivuorokautiseen kosteuttamiseen ja suojaamiseen. Muista pitää kiinni ihonhoitorutiinistasi myös lomalla, säännönmukaisuus on tärkeää!
woman and daughter with sunscreen on

2) Aurinkovoide

Korkealla aurinkosuojakertoimella varustetun aurinkovoiteen levittäminen on paras tapa nauttia auringosta turvallisesti. NIVEA SUN Protect & Moisture Sun Lotion SPF 30 -aurinkosuojavoide suojaa tehokkaasti UVA- ja UVB-säteiltä ja pitää ihon kosteutettuna, se on täydellinen keino pitää aurinkoihottuma poissa. Ehkä haluat kokeilla myös NIVEA SUN UV Face Soothing Sensitive Cream -aurinkosuojavoidetta herkälle kasvojen iholle. Suosittelemme aurinkovoiteen levittämistä 10–15 minuuttia ennen uloslähtöä. Levitä voidetta kahden tunnin välein, jotta ihosi pysyy suojassa.
mother and daughter wearing hats

3) Suojaa itsesi auringolta

Kyllä, aurinkovoide suojaa auringolta, mutta voit tehdä muutakin ehkäistäksesi aurinkoekseemaa. Ensinnäkin auringossa on hyvä pitää suojaavia vaatteita, vaikkapa T-paitaa tai pyyheliinaa vartalon ympärillä. Kumpikin suojaa liialliselta altistumiselta auringon valolle. Keskellä päivää aurinkoa on hyvä välttää kokonaan. Silloin aurinko on kuumimmillaan ja aiheuttaa todennäköisimmin vahinkoa.

Aurinkoekseema ja sen hoito

Hankalammat ihottumat voivat pahentua pienistäkin muutoksista ihonhoitorutiinissa, ruokavaliossa tai jopa ympäristössä. Kuuma ilma, erityisesti aurinko, vaikuttaa myös ihon kuntoon.

Helppo tapa selvittää, aiheuttaako aurinko ihottuman pahenemista, on tarkkailla ihottumaisen alueen altistumista auringolle. Jos esimerkiksi selkään ilmestyy hankalia oireita, mutta selkä on ollut vaatteiden alla suojassa auringolta, aurinko ei todennäköisesti ole oireiden taustalla.

Seuraavassa puhumme aurinkoekseeman syistä, siitä, miltä aurinkoekseema näyttää ja kuinka sitä hoidetaan.
woman applying sunscreen

woman drinking water in sun
Auringon aiheuttama ekseema ja sen hoito

Aurinkoekseema: Syyt oireiden taustalla

Tärkein aurinkoihottuman syy on hikoilu. Kun on kuuma ja aurinko on näkyvissä, hikoilemme luonnostamme enemmän elimistöä viilentääksemme.

Ongelmana on, että hiki sisältää natriumia, joka kuivattaa ihoa. Siksi liiallinen hikoilu voi kesällä aiheuttaa ärsytystä – erityisesti ihottumaisella iholla, joka on muutoinkin herkempi ärsykkeille.

Hikoilua esiintyy erityisesti polvitaipeissa, kyynärtaipeissa, niskassa ja kasvoissa, alueilla, joilla ihottumaa yleensäkin ilmenee.

Aurinkoekseema ja sen hoito

Miltä aurinkoekseema näyttää?

Aurinkoekseema näyttää erilaiselta riippuen siitä, kuinka voimakasta se on, kuinka pitkään henkilö on viipynyt auringossa ja kuinka herkkä iho on. Tässä kaksi tavallisinta aurinkoekseeman muotoa.

1) Kutiseva aurinkoekseema - Aurinkoekseema voi olla äärimmäisen kutisevaa ja ärsyttävää. Sitä aiheuttaa liiallinen altistuminen auringolle, ja oireet ovat yksilöllisiä. Joillakin aurinkoekseema ilmenee jo muutamien minuuttien kuluessa aurinkoon siirtymisestä, kun taas toisilla se voi ilmetä vasta muutamien tuntien kuluttua. Miltä aurinkoekseema sitten näyttää? Sitä ilmaantuu auringolle altistuneille alueille, ja se on usein punaista ja läikikästä.

2) Rakkulainen aurinkoekseema - Rakkulainen aurinkoekseema on aurinkoekseeman vakavampi muoto. Rakkuloita syntyy ihon altistuttua pitkän aikaa auringolle, ja usein vasta muutamia tuntia jälkeenpäin. Rakkulat ovat hyvin kivuliaita ja ne voivat aiheuttaa epämukavaa tunnetta parin päivän ajan. Jotta enempää vahinkoa ei pääse tapahtumaan, aluetta ei pidä altistaa auringolle uudelleen. Kokeile myös NIVEA SUN After Sun Sensitive Cream Gel - geelivoidetta, joka sisältää aloe veraa ja rauhoittaa ihoa ja vähentää ihoärsytystä.

Jos saat ihoosi rakkulaista aurinkoekseemaa, tarkkaile tilannetta ja käänny lääkärin puoleen, jos tilanne ei osoita paranemisen merkkejä.


Aurinkoekseema ja sen hoito

Toivomme sinun nauttivan auringosta mahdollisimman paljon, joten olemme listanneet avuksesi parhaat vinkit aurinkoekseeman hoitoon.

1) Pese hikoilulle alttiit alueet
Hiki voi kuivattaa ja ärsyttää ihoa, erityisesti ihottumaista ihoa. Vältä hien kertymistä ja iho-oireiden pahenemista ja pese hikoilevat alueet. Käytä puhdasta vettä ja huuhtele ne kohdat ihossa, joihin hikeä helposti tahtoo kertyä – polvitaipeet, kyynärtaipeet, niska ja kasvot.

2) Vältä hikoilemista
Koska aurinkoekseeman taustalla on usein juuri hikoilu, koeta välttää sitä. Mitä kuumempi sinulla on, sitä todennäköisemmin hikoilet. Pysyttele viileissä, varjoisissa paikoissa.

 
woman washing her face

3) Aurinkosuojavoide ja after sun -tuotteet
Paras tapa suojata ihoa aurinkoihottumalta on käyttää tehokasta aurinkosuojavoidetta. Se suojaa ihoa auringon UV-säteiden aiheuttamalta ärsytykseltä. Lapsille voit kokeille NIVEA Sun Kids Sensitive Protect & Play Sun Lotion SPF50+ -aurinkosuojavoidetta hoitamaan ja suojaamaan lapsen herkkää ihoa. Kokeile myös NIVEA Sun Sensitive Immediate Protect Sun Allergy Lotion SPF50+ -aurinkosuojavoidetta, joka vähentää aurinkoekseeman riskiä välittömästi. 

Käytä aurinkoekseeman hoidossa myös after sun -tuotetta. Se auttaa rauhoittamaan kutisevaa aurinkoekseemaa ja taistelemaan rakkuloiden aiheuttamaa ärsytystä vastaan. NIVEA SUN After Sun Lotion -voide sisältää aloe veraa ja on täydellinen tuote helpottamaan auringon vaurioittaman ihon oireita. 

nivea sensitive protect sunscreen