nainen välttää aknea

NIVEAn aknen hoito-opas - mikä on akne

Kaikki, mitä sinun tulee tietää syistä, mistä akne johtuu ja miten päästä aknesta eroon.

NIVEAn aknen hoito-opas

Akne vaikuttaa meihin kaikkiin jossain vaiheessa elämää. Se aiheuttaa näppylöitä ja ylirasvaista ihoa, ja on usein melko kivuliasta. Jos etsit keinoja parantaa akneasi, haluat tietää lisää erilaisista aknetyypeistä tai etsit ihonhoitorutiinia akneen taipuvaiselle iholle, olet tullut oikeaan paikkaan.

Eli mikä on akne?

Akne viittaa pitkittyneisiin näppylöihin tai epäpuhtauksiin.

Aknea ilmestyy usein kasvoihin. Joskus aknea voi kuitenkin ilmestyä selkään tai jopa rintakehään. Näissä tapauksissa kannattaa hakeutua lääketieteen ammattilaisen juttusille, sillä kyseessä on luultavasti aknen vaikeampi muoto. 

Kuka saa aknen?

Kuka tahansa voi kokea akneen liittyviä epäpuhtauksia. Itse asiassa noin 95 % 11 - 30-vuotiaista kärsii aknesta jossain määrin. Ja noin 3 % yli 25-vuotiaista aikuisista kokee aknen. Kyseessä on yleinen iho-ongelma, joka voi iskeä keneen tahansa.


Aknen 6 päätyyppiä

Tässä 6 aknen päätyyppiä, mutta niitä voi olla hankala erottaa toisistaan.
 
nainen puhdistaa kasvonsa vanulapulla
1. Komedoakne
Tämä on aknen lievin muoto ja sen tunnistaa ilman tulehdusta esiintyvistä mustapäistä rasvaisella t-alueella

2. Papulo-pustulaarinen eli märkäpääakne
Tämä kohtalaisesta vaikeaan vaihteleva akne työntyy syvemmälle ihoon aiheuttaen ärsyttäviä näppylöitä. Joissain tapauksissa se voi aiheuttaa kivuliasta tulehdusta.

3. Akne 
Aknen tavallisin muoto. Se esiintyy näppylöinä ja rasvaisena ihona. Yleensä se häviää murrosiän päätyttyä.

4. Onteloakne 
Aknen vaikein muoto. Esiintyy kyhmyinä ja märkärakkuloina, joista voi jäädä näkyviä arpia.

5. Märkivä hikirauhastulehdus
Kyseessä on aknen krooninen muoto, joka ilmenee asteittain. Se on vaikeampi aknen tyyppi ja sitä esiintyy kaikkialla kehossa kuten olkapäissä ja nivusissa. Tässä muodossa ihon alle syntyy pieniä kyhmyjä, jotka voivat kehittyä paiseiksi tai märkärakkuloiksi.

6. Mallorcan akne
Tätä esiintyy usein pitkittyneen auringolle altistumisen seurauksena. Mallorcan akne esiintyy pieninä näppylöinä, jotka syntyvät voimakkaiden UV-säteiden ja öljyisten aurinkosuojatuotteiden yhdistelmästä. Onneksi akneen taipuvaiselle, rasvaiselle iholle on helppoa löytää sopivia aurinkosuojavoiteita.

NIVEA suosittelee aina, että kysyt ihotauti- tai yleislääkäriltäsi neuvoa - varsinkin, mikäli akne aiheuttaa sinulle kipua.

6 näppylätyyppiä1. Mustapäät - pieniä tukkeutuneita ihohuokosia. Ne voivat olla väriltään mustia tai kellertäviä. Niiden sorkkiminen voi johtaa tulehdukseen, joten on suositeltavaa laskea pinsetit käsistä ja valita sen sijaan hyvä puhdistusaine.

2. Valkopäät - muistuttavat mustapäitä, mutta ovat usein valkoisia (mistä nimi juontuu).

3. Näppylät - pieniä punaisia näppylöitä, jotka voivat olla melko kipeitä.

4. Märkärakkulat - näppylät kehittyvät usein märkärakkuloiksi. Sisältö voi tulehtua, ja märkärakkuloissa on usein valkoinen pää. Ethän sorki niitä! Valitse mieluummin hoitovoide.

5. Noduulit - suuria, kovia kyhmyjä, jotka kerääntyvät ihon alle ja voivat olla kipeitä

6. Kystat - voivat olla erittäin kipeitä. Samankaltaisia kuin ihonalaiset paiseet, ja koska ne syntyvät syvälle ihoon niihin liittyy suuri arpeutumisen riski. 


Vältä aina näppylöiden ronkkimista. Näppylöihin pääsee tällöin uusia bakteereja ja tulehdus voi mahdollisesti pahentua. Keskity pitämään ihosi puhtaana ja käyttämään ihollesi sopivaa näppylävoidetta.


Muista, että aknetyyppiä ja näppylätyyppiä voi olla todella vaikeaa diagnosoida itse. Jos aknesi huolettaa tai häiritsee sinua, on hyvä ajatus kysyä neuvoa farmaseutilta, yleislääkäriltä tai ihotautilääkäriltä lääkehoidon suhteen.
nainen, jolla on kuorintageeli kasvoillaan

Onko sinulle puhjennut akne?

Aknen puhkeaminen voi ensisilmäyksellä näyttää ihon puhdistumisreaktiolta. Ihosta voi tulla epäpuhdas, rasvainen, punoittava ja ärsyyntynyt. Mutta näiden välillä löytyy eroavaisuuksia.

Ihon puhdistumisreaktio tapahtuu yleensä silloin, kun kokeilet aivan uutta ja voimakkaampia kemikaaleja sisältävää ihotuotetta, kuten anti-ageing-ainesosa retinolia sisältävää tuotetta. Reaktio voi olla hyvin paikallinen ja näkyä vain kohdissa, joihin uutta ja voimakkaampaa tuotetta on levitetty. 

Kuulostaako tutulta? Jos ei, lue lisää aknen puhkeamiseen johtavista syistä. 


Onko sinulle puhjennut akne?

Mistä akne johtuu?

Monet asiat voivat aiheuttaa aknen puhkeamista. Ruokavaliostasi meikkisiveltimien puhtauteen. Joskus iholle epäsopivien tuotteiden käyttö voi aiheuttaa aknea. 
 
Musta tyttö vaaleanpunaisella kukalla
Tässä 4 päätekijää, jotka voivat aiheuttaa vaikeampia, pitkittyneitä aknen puhkeamisia:

1. Hormonit
Akne liittyy usein muutoksiin hormoneissa, ja siksi monet kokevat ensimmäisen aknejaksonsa teini-iässä. Mutta on tärkeää huomioida, että akne voi ilmestyä missä vaiheessa elämää tahansa. 

2. Tukkeutuneet ihohuokoset
Liiallinen öljy, kuolleet ihosolut ja jopa meikki voivat tukkia ihohuokosesi. Epäpuhtauksien kerääntyminen edistää bakteerien kasvua, mikä vuorostaan johtaa näppylöihin.

3. Ympäristötekijät
Jos asut tai työskentelet suurien teiden ja kaupunkien läheisyydessä, ihosi altistuu saasteille ja ilma on täynnä tomua sekä likaa. Ne voivat tarttua kasvoihisi tukkien ihohuokosia. Siksi kasvot kannattaakin puhdistaa jokaisen päivän päätteeksi.

4. Geenit
Valitettavasti sinulla saattaa olla perinnöllinen taipumus akneen. Se saattaa määrittää aknesi vaikeuden. 
 

Aknen ehkäisy

Tässä muutama helppo tapa ehkäistä aknen puhkeamista. 
 
 nainen hymyilee

1. Ota käyttöön erityinen ihonhoitorutiini

NIVEAn aknehoidot- ja konstit voivat auttaa sinua aknen ehkäisemisessä ja parantamisessa. Tutustu NIVEA Micellar -puhdistusvesiin, joiden hellävaraiset koostumukset auttavat puhdistamaan ja rauhoittamaan ihoa. Ne sopivat täydellisesti all-in-one-puhdistajiksi poistaen likaa, meikkiä ja bakteereja.

Miten se toimii? Misellivesi on täynnä tosi pieniä hiukkasia, joita kutsutaan 'miselleiksi'. Ne vetävät puoleensa ja vangitsevat likaa sekä epäpuhtauksia, jotka voit pyyhkäistä pois vanulapulla, minkä jäljiltä ihosi jää puhtaaksi ja raikkaaksi. 
 

2. Paranna päivittäisiä tapojasi

Oikeanlaisten tuotteiden tunnistaminen on ensimmäinen vaihe. Mutta niiden käytön varmistaminen voi sitten olla aivan oma haasteensa. 

Varmista, että peset kasvosi säännöllisesti aamuin ja illoin. Se on tärkeää, sillä pesu pitää ihon puhtaana ja vapaana epäpuhtauksista.

Lue kaikkien tuotteidesi tuoteselosteet varmistaaksesi, ettet käytä mitään tuotetta liikaa. Esimerkiksi joitakin kemikaalisia kuorinta-aineita tulisi käyttää ainoastaan iltaisin ja vain kahdesti viikossa. Jos ylität suositellun määrän, saatat vahingoittaa ihosi suojakerrosta entisestään. 
 

3. Olet mitä syöt

Muista juoda runsaasti vettä elimistösi huuhtelemiseksi ja ihosi kirkkauden ylläpitämiseksi. Tiedätkin jo varmasti, että iho kaipaa runsaasti nesteytystä, mutta se ei onnistu ainoastaan paikallisilla hoidoilla. Yritä juoda 8 lasillista vettä päivässä ja tulet huomaamaan eron. 

Vitamiinipitoiset ruoat kuten pinaatti, porkkanat, kaali, papaija, hunajameloni sekä bataatit auttavat pitämään A-vitamiinitasosi korkeina - mikä on tärkeää terveelle, hehkuvalle iholle. Ja C-vitamiini ei ainoastaan pidä flunssaa loitolla; silläkin on osansa ihon hyvinvoinnissa. Muista siis herkutella appelsiinilla tai lisätä sitruunaa veteesi aina kun voit.  

Suklaasta kannattaa pysytellä erossa, jos iho on huonossa kunnossa... mutta tumma suklaa on poikkeus sääntöön. Se sisältää runsaasti omega-6-rasvahappoja, jotka stimuloivat ihon uusiutumista ja hiustenkasvua. Lisäksi omega-6 tekee hyvää luustolle ja voi jopa auttaa säätelemään ruoansulatusta. Pala tai kaksi tummaa suklaata päivässä on siis itse asiassa hyvä ajatus.
 

NIVEA Derma Active -tuotevalikoima akneen

Kuten edellä mainitsimme, täydellisen ihonhoitorutiinin omaksuminen auttaa estämään aknen puhkeamista. Mutta oikeiden tuotteiden valinta aknen torjuntaan voi usein tuntua ylivoimaiselta tehtävältä. Alta löydät tietoa uusimmista ihonhoitotuotteistamme akneiholle, eli NIVEA Derma Active -tuotevalikoima, ja siitä miten nämä tuotteet voivat toimia ratkaisuna akneongelmiin.

Neljästä eri tuotetyypistä koostuva NIVEA Derma Active -tuotevalikoima vastaa haasteisiin, joita usein esiintyy iho-ongelmiin taipuvaisella iholla, vähentämällä aknen näkyvyyttä ja estämällä aknen ilmaantumisen ihollesi. Tämä tapahtuu huomioimalla kaikki eri ihotyypit ja kehittämällä vegaaniystävällinen koostumus, joka on tehokas ja sopii kaikille, antaen nuorentavan ihonhoitokokemuksen pitkäaikaiseen käyttöön. The Derma Skin Clear Overnight Exfoliator rikastuttaa ja uudistaa ihoasi korkeiden salisyylihappo- ja glykolihappopitoisuuksien avulla. Kuorinta-aine auttaa poistamaan kuolleet ihosolut, pehmentäen ihon pintaa, jolloin se voi taistella iho-ongelmia vastaan ja estää niiden ilmaantumisen uudelleen.

Miten päästä aknesta eroon

Akne voi olla stressaava ja kivulias ihosairaus. Tilannetta voidaan kuitenkin helpottaa monilla tavoilla. Ja muista, yritä välttää stressiä - se voi pahentaa asiaa.

Lue lisää saadaksesi selville, voiko akne hävitä itsestään, kuinka kauan sen puhkeaminen voi kestää ja tutustu muutamiin aknen hoitovaihtoehtoihin. 

Miten päästä aknesta eroon

Häviääkö akne itsestään?

Tähän kysymykseen on hankalaa antaa vastausta! Akne on usein kivulias, ärsyttävä ja vaikeahoitoinen. Osalle ihmisistä muutokset elämäntavoissa vaikuttavat iho-ongelmien esiintymiseen. Kun kyseessä on vaikea ja kivulias akne, on tärkeää löytää ratkaisu. Pitkittynyt kipu ja ärsytys voi painaa mielen maahan. Jos niin on kohdallasi, NIVEA neuvoo aina juttelemaan lääkärisi kanssa.

Miten päästä aknesta eroon

Kauanko aknen puhkeaminen kestää?

Kysymykseen ei ole kattavaa vastausta. Puhjennut akne voi harmittavasti kestää kuukausia. Se on yksilöllistä.

Kivuliaat, näkyvät finnit voivat aiheuttaa stressiä. Jos mieli on maassa ihosi vuoksi, NIVEA neuvoo olemaan yhteydessä lääketieteen ammattilaiseen. 

Miten päästä aknesta eroon

Aknen hoitovaihtoehdot

nainen hymyilee

1. Kotikonstit

Voit kokeilla kotona valmistettavia voiteita ja uutteita helpottamaan puhjennutta aknea. Muista olla varovainen ja tarkistaa ihotautilääkäriltä tai lääketieteen ammattilaiselta niiden sopivuus ennen kokeilua, varsinkin jos ihosi on herkkä.

Tietyt eteeriset öljyt, kuten teepuu ja jojoba voivat tehostaa paranemista. Älä kuitenkaan käytä öljyjä laimentamattomina, sillä ne ovat hyvin voimakkaita. Sekoita niitä sen sijaan kosteuttavaan geeliin tai kosteusvoiteeseen ja levitä sitten kasvoillesi. 

Aloe vera on myös loistava vaihtoehto. Se on luonnostaan antibakteerinen ja tulehdusta estävä, joten sillä on rauhoittava vaikutus finneihin. Muista levittää aloe vera -geeliä aina vastapuhdistetulle iholle.

Eikö näitä löydy kotoasi? Kurkkaa, löytyykö keittiöstäsi hunajaa. Se on loistava antimikrobinen näppylähoito. Levitä puhtaalla sormella hieman hunajaa vastapestylle iholle finnien täsmähoitoon. 
 

2. Lääkitys

Jos haluat hoitaa akneasi lääkityksellä, käy farmaseutin juttusilla. He pystyvät usein suosittelemaan hoitoja ja voiteita, jotka eivät vaadi reseptiä. 

Jos reseptivapaat hoidot eivät kuitenkaan toimi ja olet menettämässä toivoasi, kannattaa harkita reseptillistä hoitoa. Se vaatii tietenkin käyntiä lääkärin tai ihotautilääkärin luona kohdennetumpaa hoitoa ja tietenkin myös reseptiä varten.
 

3. Vaihtoehtoiset hoitomuodot

Joillakin on onnea luonnollisempien, vaihtoehtoisten hoitomuotojen kanssa. Vaihtoehdot kuten ayurveda, kinesiologia, Bach-kukkaterapia, perinteinen kiinalainen lääketiede ja bioresonanssiterapiat ovat joidenkin ihmisten mukaan auttaneet rauhoittamaan ja jopa parantamaan aknea. 

Muistathan kysyä neuvoa lääkäriltäsi tai ihotautilääkäriltä ennen näiden hoitojen aloittamista varmistaaksesi, etteivät ne vahingoita sinua tai pahenna tilannetta. 
 

On tärkeää, että tunnet olosi hyväksi omassa ihossasi

Laatutuotteiden käyttö ja hyvän ihonhoitorutiinin noudattaminen auttavat pitämään ihosi puhtaana, mutta se voi ajoittain olla haasteellista. NIVEAn kattavan ihonhoitovalikoiman ja helppojen ihonhoitovinkkien avulla täydellisen ihonhoitorutiinin löytämisen pitäisi olla yksinkertaista.

Muista, jos aknesi kestää enemmän kuin 2 kuukautta tai sen vaikeus vaikuttaa mielialaasi, ole yhteydessä lääkäriin saadaksesi apua ja neuvoja.