Nainen, jolla on inkivääri ja kiharat hiukset

Mikä on SPF? Kauanko se kestää ja mikä suojakerroin kannattaa valita?

Aurinkosuojan päivittäinen käyttö on tärkeää, sillä se suojaa ihoasi UV-säteilyltä. Lue täältä, miten aurinkosuoja toimii, mitä eri SPF- tai SK-suojakertoimet tarkoittavat, mikä niistä kannattaa valita ja miten aurinkosuojaa käytetään.

MISTÄ SPF ON LYHENNE JA MITÄ SE TARKOITTAA?

SPF eli Sun Protection Factor tarkoittaa aurinkosuojakerrointa, josta käytetään suomeksi myös lyhennettä SK. Suojakerroin tarkoittaa puolestaan sitä, kuinka kauan aurinkovoide suojaa ihoa UV-säteilyltä. Mitä korkeampi suojakerroin, sitä kauemmin suojavaikutus kestää. Täältä löydät kaiken tarvittavan tiedon suojakertoimista, esimerkiksi kauanko suojakerroin 50 suojaa ihoa, miten se toimii ja mikä suojakerroin kannattaa valita omalle iholle.

MITÄ AURINKORASVAN SPF-NUMERO TARKOITTAA?

Aurinkosuojakertoimen (SPF) numero kertoo, miten kauan iho saattaa kestää auringossa palamatta aurinkovoiteen levittämisen jälkeen verrattuna aikaan, jonka iho kestäisi ilman aurinkosuojaa. Jos pystyt esimerkiksi viettämään auringossa 10 minuuttia ihosi palamatta, suojakerroin 10 kymmenkertaistaa "luonnollisen suoja-ajan" eli pidentää sen 100 minuuttiin.
 
Kannattaa kuitenkin muistaa, että kyseessä on pelkkä nyrkkisääntö. Todellisuudessa iho voi palaa lyhyemmässä tai pidemmässä ajassa eri vuodenaikoina, eri säissä ja jopa eri puolilla maailmaa.

Miten suojakerroin toimii?

Aurinkovoiteiden vaikuttavat ainesosat suojaavat ihoa joko heijastamalla tai imemällä UV-säteilyä, mikä ehkäisee auringon aiheuttamia ihovaurioita. Fysikaaliset aurinkosuojat (mineraalisuojat) heijastavat UV-säteet pois iholta, kun taas kemialliset aurinkosuojat imevät säteet itseensä. Käyttämäsi suojakerroin määrittää, kuinka suuren osan UV-säteistä tuote suodattaa pois: 
 
 SPF 15 torjuu 93 % UVB-säteistä
 SPF 30 torjuu 96,7 % UVB-säteistä
 SPF 50 torjuu 98 % UVB-säteistä
 SPF 100 torjuu 99 % UVB-säteistä
 
 UVB-säteiden pääsyä ihoon ei koskaan voi estää kokonaan, minkä vuoksi aurinkosuojaa tulee lisätä iholle ainakin kahden tunnin välein.

Afrohiuksinen nainen levittää Nivea SPF -voidetta

MIKÄ SUOJAKERROIN OMALLE IHOLLE KANNATTAA VALITA?

Aurinkovoiteen SPF:n eli suojakertoimen tulee olla vähintään 30, ja sopiva kerroin kannattaa valita oman ihotyypin, käyttötavan ja päivän ohjelman mukaan.
 Nainen levittää Nivea SPF -suihketta

Omalle ihotyypille sopivan suojakertoimen valinta

Toisin kuin voisi luulla, ihon tummuuteen vaikuttavan melaniinin osuus ihossa ei vaikuta siihen, minkä suojakertoimen ihosi tarvitsee. Tummempikin iho täytyy suojata UV-säteiden haitoilta, ja suojakertoimen tulisi olla vähintään 30. Aurinkovoidetta tulee kuitenkin levittää lyhyemmin väliajoin vaalealle iholle, sillä siinä oleva melaniini ei auta torjumaan säteilyä yhtä kauan.
 
Pienimmät suositellut suojakertoimet kaikille ihotyypeille tavanomaisena päivänä:
Kuiva iho: valitse SPF 30 
Herkkä iho: SPF 50 on oikea valinta, sillä iho on alttiimpi vaurioille ja suojakerroin 50 tarjoaa paremman suojan
Ikääntyvä iho: SPF 50 sopii tälle ihotyypille samasta syystä kuin herkälle iholle; iho haurastuu iän myötä
 
Suojakertoimesta kannattaa muistaa ainakin tämä: mitä korkeampi suojakerroin, sitä pidempään ja paremmin se suojaa ihoa UV-säteiltä. Jos sinulla on jokin ihotauti etkä tiedä, mikä suojakerroin sopii omalle ihollesi, kysy siitä lääkäriltäsi.

Kumpi on parempi: suojakerroin 50 vai 30? Mitä eroa niillä on?

SPF 50 torjuu noin 98 % UVB-säteistä ja SPF 30 noin 96,7 %. Jos tuotteen suojakerroin on yli 50, sen tarjoama lisäsuoja on enää hyvin vähäinen SPF 50:een verrattuna. Mikään suojakerroin ei suojaa ihoa sataprosenttisesti. Useimmissa tilanteissa SPF 30 suojaa ihoa riittävästi, jos sitä käytetään oikein – SPF 50 on kuitenkin turvallisempi vaihtoehto UV-säteilyn haitoilta suojautumiseen.


NÄIN KÄYTÄT AURINKOSUOJAA

Koko vartalo on suojattava aurinkotuotteella. Parhaankin aurinkorasvan huolimaton levittäminen johtaa siihen, että osa ihosta altistuu vaarallisille UV-säteille. Oikein käytettynä aurinkosuoja peittää kaikki paljaat ihoalueet, ja sitä tulee lisätä niin usein kuin riittävän UV-suojan ylläpitäminen vaatii. 

Ikä vaikuttaa siihen, paljonko voidetta kaikkien ihoalueiden käsittelyyn tarvitaan:
 
Alle 3-vuotiaan iholle tulee levittää vähintään 5–10 ml aurinkovoidetta, mutta pidä lapsi aina varjossa tai muutoin suojassa suoralta auringonvalolta.
3–5-vuotiaiden lasten iholle tarvitaan vähintään 10–15 ml voidetta. Jos kaipaat lisätietoa lasten ihon suojaamisesta, lue NIVEAn opas lasten aurinkotuotteiden valintaan.
5–10-vuotiaat lapset tarvitsevat vähintään 15–20 ml aurinkovoidetta.
Aikuisten vartalon suojaamiseen kuluu vähintään 30 ml.
 
 
 
Suojaa kasvot auringolta levittämällä aurinkovoide ihonhoitorutiinin lopuksi ja muista käsitellä myös kaulan ja rinnan alue. NIVEA suosittelee laittamaan aurinkovoidetta 20–30 minuuttia ennen ulos lähtöä, jotta suoja ehtii imeytyä ihoon.

nainen levittää Nivea aurinkosuojavoidetta poikaansa

KAUANKO SPF 50 SUOJAA JA MITEN USEIN AURINKORASVAA TULEE LISÄTÄ IHOLLE?

Nivea Sun Protect 30 SPF

Jos käytät suojakerrointa 50, ihosi tulisi kestää auringossa palamatta 50 kertaa niin kauan kuin se kestäisi ilman suojaa. Pidä kuitenkin mielessä, että aurinkovoidetta on erittäin suositeltavaa lisätä kahden tunnin välein, sillä mitä pienempää suojakerrointa käytät ja mitä pidempi aika voiteen levittämisestä on, sitä vähemmän se suodattaa UVB-säteitä. 
 
 
Voidetta tulee lisätä vielä lyhyemmin väliajoin, jos käyt uimassa tai harrastat liikuntaa, sillä hiki ja vesi saavat suojan poistumaan iholta nopeammin. Ulos lähtiessä on hyvä ottaa mukaan matkakokoinen SPF 30 tai SPF 50 ‑aurinkovoide, jotta tuotetta on helppo lisätä päivän mittaan.

MIKÄ SUOJAKERROIN SOPII KASVOILLE?

SPF 50 tarjoaa parhaan suojan, mutta myös matalammat suojakertoimet sopivat kasvoille, kunhan voidetta levitetään oikein ja lisätään pitkin päivää. 
 
 Auringon aiheuttamat vahingot ovat yksi suurimmista ennenaikaisen vanhenemisen syistä. Voit auttaa ihoa pysymään nuorekkaana pidempään suojaamalla sen haitalliselta säteilyltä. Vanheneminen on luonnollinen ja kaunis ilmiö, mutta ihoa ei silti kannata altistaa auringon haitallisille vaikutuksille.
 
 Kasvojen iho altistuu auringolle enemmän kuin useimmat muut ihoalueet, joten sen suojaaminen aurinkovoiteella on erittäin suositeltavaa. Suojakertoimellinen kasvovoide on mainio tapa suojata kasvojen ihoa. Arjen kiireessä ja varsinkin pilvisinä päivinä ihonhoitorutiinin viimeinen vaihe eli erillisen aurinkovoiteen käyttö unohtuu helposti.
 
 Suojakertoimelliset NIVEA-kosteusvoiteet on helppo lisätä ihonhoitorutiiniin. Kaikki tuotteet on suunniteltu huolellisesti, ja ihon päivittäin tarvitsemien ravitsevien ainesosien lisäksi ne sisältävät myös aurinkosuojan: saatavilla on monia vaihtoehtoja raikkaista päivävoiteista sävyttäviin kosteusvoiteisiin ja anti-age-voiteisiin, joista jokainen suojaa ihoa UV-säteiltä.

Nainen pitelee Nivea Cellular -kasvovoidetta

SUOJAA IHO AURINGOLTA JA HUOLEHDI SAMALLA KOSTEUTUKSESTA

Kiharat hiukset pitävä nainen, jolla on Nivea Protect and Moisture SPF -voide

Jos haluat ihollesi parhaan mahdollisen suojan UV-säteitä vastaan, tutustu NIVEA SUN Protect & Moisture Ultra Sun Lotion SPF50+ ‑aurinkovoiteeseen. E-vitamiinia sisältävä antioksidatiivinen tuote suojaa ja vahvistaa ihon suojamuuria ja pitää ihon kosteutettuna 48 tunnin ajan. Kestävä ja tahmaamaton koostumus pysyy iholla myös hikoilun aikana, joten voit nauttia ulkoilusta ilman huolta haitallisesta UV-säteilystä.
 
NIVEA SUN UV Face Triple Protection Fluid SK50+ ‑aurinkovoiteen huolellisesti kehitetty koostumus suojaa kasvojen ihoa välittömästi ja luotettavasti. Voide sopii meikin alle ja imeytyy nopeasti, minkä ansiosta se myös vaikuttaa nopeasti eikä jätä iholle rasvaista tunnetta. Tämä kasvoille tarkoitettu aurinkovoide suojaa ihoa UV-säteiltä, saasteilta ja siniseltä valolta.
 
NIVEAn kaikki aurinkosuojatuotteet ovat asiantuntijoiden kehittämiä ja testaamia. Jokainen tuote suojaa ihoa luotettavasti ja sisältää myös ihoa hoitavia ja ravitsevia ainesosia.