Miten aurinkoihottuma paranee?

Lue, mistä syistä aurinkoihottuma nousee iholle ja kuinka siltä voi välttyä

Aurinkoihottuma

Kuumotus, kutina, punoitus tai aurinkoihottuma voivat kaikki olla merkkejä siitä, että ihosi on erityisen herkkä auringonvalolle, toisin sanoen ihosi voi olla allerginen auringonvalolle.

On olemassa monia tekijöitä, joiden seurauksena aurinkoihottuma syntyy. Joidenkin kohdalla kyseessä on perinnöllinen aurinkoallergia, kun taas toiset herkistyvät auringolle tiettyjen lääkkeiden vaikutuksesta. Vaaleaihoiset ihmiset ja nuoret naiset ovat alttiimpia aurinkoihottumalle, mutta sitä voi esiintyä kenellä tahansa missä iässä tahansa ihonväristä riippumatta. Joskus auringolle allergiset eivät saa auringosta ihottumaa, kun taas toisille UV-säteet aiheuttavat ihottuman lehahtamisen iholle.

Alla on käsitelty tarkemmin aurinkoallergiaa, aurinkoallergian merkkejä ja oireita sekä yksinkertaisia keinoja aurinkoallergian hoitoon.

Miksi aurinko aiheuttaa ihottumaa?

Aurinkoihottuma on auringon ultraviolettisäteiden (UV-säteiden) aiheuttama allerginen reaktio.

Allergiset reaktiot ovat seurausta immuunipuolustusjärjestelmän ylireagoinnista ja pyrkimyksistä taistella vaarattomia aineita vastaan, kun se erehtyy luulemaan niitä vaarallisiksi terveydelle.

Aurinkoihottuman kohdalla immuunijärjestelmä kohtelee auringon muuttamaa ihoa kuin vieraita soluja ja reagoi tavalla, joka saa ihon kutisemaan. Jos epäilet, että sinulla on aurinkoallergia, on parasta käydä lääkärin vastaanotolla kuulemassa hänen arvionsa.

Iho voi kuitenkin kutista myös muista syistä auringossa oleskelemisen jälkeen. Vaikka aurinkoihottuma liitetään nimenomaan aurinkoisiin päiviin, sitä aiheuttaa usein pikemminkin liikahikoilu kuin auringonsäteet.

Aurinkoihottuman Hoito

Aurinkoallergia aiheuttaa kutisevaa ja punoittavaa ihottumaa, jonka vuoksi rantapäivä tai piknikretki ei ole yhtä mukava kuin se voisi olla.

On olemassa monenlaista aurinkoallergiaa, joka saa ihon kutisemaan auringossa oleilemisen jälkeen. Tutustutaan näihin ennen kuin siirrytään keinoihin, joilla aurinkoihottumaa voi hoitaa.

Monimuotoinen valoihottuma

Monimuotoinen valoihottuma on tavallisin aurinkoallergian muoto. Sen ajatellaan olevan seurausta immuunipuolustusjärjestelmän reaktiosta tiettyyn ihon ainesosaan, joka muuttuu auringon UV-säteilyn vaikutuksesta.

Reaktio näkyy kutisevana tai polttelevana aurinkoihottumana, jota voi ilmaantua tuntien kuluessa auringolle altistumisesta tai joka voi lehahtaa vasta peräti kaksi tai kolme päivää myöhemmin. Oireet voivat kestää jopa kaksi viikkoa.

Monimuotoista valoihottumaa voidaan erehdyksessä pitää kuumuuden aiheuttamana ihottumana (ks. alla). Useimmat monimuotoisesta valoihottumasta kärsivät ihmiset saavat oireita vasta usean tunnin auringossa oleskelun jälkeen, mutta toisille voimakas aurinkoihottuma voi syntyä jo muutaman minuutinkin altistuksesta.

Miltä monimuotoinen valoihottuma näyttää

Aurinkoallergia näkyy tavallisesti sellaisilla ihoalueilla, jotka altistuvat auringolle, kuten päässä, kaulassa, rinnassa tai käsivarsissa. Se voi ilmetä monella eri tavalla:

- ihosta koholla olevina, 2–5 mm:n suuruisina näppyinä
- rakkoina, jotka laajenevat kuiviksi ja punoittaviksi läiskiksi, jotka muistuttavat ihottumaa
- joskus harvoin iholäiskinä, jotka näyttävät maalitauluilta.

Valonokkosihottuma

Valonokkosihottuma on harvinainen sairaus, joka aiheuttaa nokkosihottumaa (suuria, kutisevia, punoittavia pahkuroita) auringon altistamalle iholle.

Miltä valonokkosihottuma näyttää?

Kutisevat, punoittavat näpyt tai juomut ilmaantuvat paljaalle iholle minuuttien kuluessa auringon ensisäteistä ja voivat viipyä iholla muutamista minuuteista useisiin tunteihin.

Nokkosihottumaa alkaa ilmaantua paljaalle iholle yleensä muutamia minuutteja kestäneen auringossa oleilun jälkeen.

Valoihottuma

Auringonvalo voi joskus reagoida jonkin iholle levittämäsi aineen kanssa, esimerkiksi aurinkosuojavoiteen kanssa, ja aiheuttaa allergisen reaktion, jota kutsutaan valoihottumaksi.

Tuoksuissa, kosmetiikassa ja voiteissa käytetyt ainesosat ja jotkin suun kautta otettavat lääkkeet (kuten ibuprofeeni ja diureetit) voivat myös aiheuttaa ärsytystä altistuessasi auringolle.

Miltä valoihottuma näyttää?

Oireet eivät välttämättä ilmene ennen kuin altistuksesta on kulunut päivä tai kaksi, ja kun ihottumaa alkaa esiintyä, se näkyy tavallisesti kutisevana, punoittavana ihottumana tai pieninä rakkoina.

Joissakin tapauksissa aurinkoihottuma voi levitä myös sellaisella ihoalueelle, joka on ollut vaatteiden alla peitossa.


Aurinkoihottuman hoito

On olemassa monia keinoja lievittää ja hallita aurinkoihottuman aiheuttamaa tukalaa oloa:

- Vältä aurinkoa, erityisesti klo 11–15 välisenä aikana, sillä silloin auringonsäteet ovat voimakkaimmillaan
- Käytä aurinkosuojatuotetta, jossa on korkea aurinkosuojakerroin ja hyvä UV-suoja. Levitä aurinkosuojatuotetta paksulti ja lisää sitä useasti päivän mittaan. Kokeile NIVEA SUN Protect & Moisture Sun Spray SPF30 -aurinkosuojasuihketta, joka on helppo ja nopea levittää iholle ja suojaa ihoa kattavasti auringon UV-säteiltä. Mitä helpompaa tuotteen käyttö on, sitä todennäköisemmin sinä ja perheenjäsenesi myös lisäätte sitä iholle päivän mittaan.
- Jos epäilet, että juuri aurinkosuojatuote laukaisee reaktion, vaihda herkän ihon aurinkosuojatuotteeseen, kuten NIVEA SUN Sensitive Immediate Protect Soothing Sun Spray SPF 50+ -aurinkosuojasuihkeeseen tai NIVEA SUN Sensitive Immediate Protect Sun-Allergy Lotion SPF 50+ -voiteeseen. Rauhoittava, aloe veraa sisältävä koostumus on hajusteeton ja hellävarainen iholle, mutta silti tehokas suoja UVA- ja UVB-säteilyä vastaan. Kokeile kasvoille NIVEA SUN UV Face Soothing Sensitive Cream SPF50 -aurinkosuojavoidetta, joka on erityisesti tarkoitettu rauhoittamaan herkkää ja ärtynyttä ihoa. 
- Käytä ulkoillessasi suojaavaa vaatetusta, erityisesti hattua ja pitkähihaista puseroa (älä unohda myöskään kaulaa ja niskaa).
- Herkälle iholle ei kannata lämpimänä päivänä suihkauttaa tuoksua, etenkään paljaaksi jäävälle iholle, kuten kaulaan ja rinnan yläosaan.
- Jos saat vaikeita iho-oireita, käänny lääkärin puoleen, sillä hän saattaa määrätä oireiden lievittämiseen antihistamiinia tai kortisonivoidetta.

Muita sairauksia, joiden seurauksena aurinkoallergia voi kehittyä

Joskus ihmiset ovat allergisia auringolle, ja iho reagoi aurinkoon kutisemalla, mutta iholle ei ilmaannu ihottumaa.

On olemassa muutamia tekijöitä, jotka aiheuttavat aurinkoallergiaa ilman aurinkoihottumaa. Näitä ovat:

- kuiva iho: kuiva ja kuuma tai kylmä sää voi saada ihon kuivumaan ja kutisemaan. Vältä kuivattamasta ihoasi voimakkailla saippuoilla tai pesuaineilla. Ihon kuivuminen yleistyy iän myötä, joten on tärkeää löytää itselle sopiva päivävoide ja käyttää aurinkosuojatuotetta päivittäin, jotta iho ei pääse kuivumaan. Kokeile NIVEA SUN UV Face Anti-Age Q10 Cream SPF 30 -aurinkosuojavoidetta, joka sisältää myös kuivalla iholla helposti korostuvia hienoja juonteita ja ryppyjä häivyttävää Q10-ainesosaa
- heinänuha: monet kärsivät kesäisin heinänuhasta, joka voi aiheuttaa kutinaa erityisesti nenän ympärillä ja kaulassa. Vaikka tämä ei suoraan liity aurinkoon, kevät ja kesä ovat pahinta aikaa allergikoille, ja ulkoilu, jota todennäköisimmin harrastamme juuri lämpiminä päivinä, voi laukaista nämä oireet.

Kuumuuden aiheuttama ihottuma

Tämä yleinen vaiva johtuu hikirauhasten tukkeutumisesta. Silloin hiki pakkautuu ja aiheuttaa muutaman päivän viiveellä ihottumaa. Oireita ovat pienet, kutisevat ja punoittavat näpyt missä tahansa kehon osassa. Oireita ei tarkkaan ottaen aiheuta aurinko – kuumuuden aiheuttamaa ihottumaa voi ilmetä kuumissa sisätiloissa talvellakin – mutta hikoileminen on lämpimänä päivänä todennäköisempää, ja siksi oireet liitetään usein kesään.

Kuumuuden aiheuttama ihottuma rauhoittuu itsestään. Kutinaa voi lievittää levittämällä viileällä vedellä kostutetun pyyhkeen ihottuma-alueelle.

Kuumuuden aiheuttama ihottuma voi voimistua aurinkosuojavoiteen vaikutuksesta, joten jos kärsit näistä oireista, valitse herkän ihon aurinkosuojavoide, kuten hajusteeton NIVEA SUN Sensitive Immediate Protect Soothing Sun Spray SPF 30 -aurinkosuojasuihke vartalolle tai NIVEA SUN UV Face Mineral Cream SPF 50+ -aurinkosuojavoide kasvoille.