nainen hymyilee

Mitä melasma on?

Tutustu oppaaseemme, jossa kerrotaan kaikki tarvittava melasmasta ja siitä, miten kasvojen melasmaa hoidetaan

Melasma

Melasma, jota kutsutaan myös kloasmaksi, on häiriö, joka aiheuttaa tummia, väriltään epätasaisia alueita, jotka ovat tavallisesti mustia tai vihreitä (melasma juontuu kreikankielen sanasta melas, joka tarkoittaa mustaa, tai sanasta chloas, joka tarkoittaa vihreää), litteitä tai pisamankaltaisia läiskiä iholla. 

Kyseessä on yleinen vaiva, varsinkin raskauden aikana. Vaikka melasma voi kehittyä niin miehille kuin naisillekin, on se paljon yleisempää naisilla ja alkaa kehittyä yleensä 20 ja 40 ikävuoden välillä.

Melasma on vaaraton - se ei aiheuta kipua, kutinaa tai epämukavuutta, eikä kehity ihosyöväksi - mutta se voi vaikuttaa itsetietoisuuteen. Sitä voidaan hoitaa, tai ainakin vähentää, ja joskus se katoaa itsestän.

Mietitkö mitä melasma on? Lue lisää tutustuaksesi melasman aiheuttajiin, melasmaan kasvoilla ja melasman poistoon.


Mitä melasma on?

Melasma on ihohäiriö, joka aiheuttaa värivirheitä - tavallisesti ruskeita tai siniharmaita läiskiä, tai pisamankaltaisia pilkkuja. Melasmaa esiintyy tyypillisimmin kasvoilla, vaikkakin se voi kehittyä myös muille ihoalueille, jotka altistuvat toistuvasti auringolle, kuten kaula ja käsivarret.


Melasma on edelleenkin  ihotautilääkäreille pienoinen arvoitus, mutta sen arvellaan johtuvan siitä, että ihon pigmenttiä tuottavat solut (melanosyytit) tuottavat liikaa pigmenttiä (melaniinia). Kyseinen solujen ylituotanto määrittelee ihosi värin. 

Melasma voi näyttää ikä- tai maksaläiskältä, mutta melasmaläiskät ovat yleensä suurempia.
nuori nainen auringossa

Mikä on melasma kasvoissa?

Kasvoissa oleva melasma esiintyy symmetrisesti kasvojen molemmilla puolilla. 

Kasvoilla melasma esiintyy yleensä:
- poskissa
- ylähuulessa 
- otsassa
- nenässä

Melasman kasvoissa laukaisee yleensä altistuminen UV-valolle, joko auringossa oleilusta tai solariumista, kun taas ihoa ärsyttävät ihonhoitotuotteet voivat pahentaa kasvoissa olevaa melasmaa.

Hyvä ihonhoitorutiini voi auttaa vähentämään melasmaa kasvoilla. NIVEA Cellular Luminous 630 Anti Dark-Spot Day Fluid vaikuttaa olemassa olevaan pigmenttiin vaalentaen tummia läiskiä ja pienentäen niiden kokoa, samalla tasapainottaen melaniinintuotantoa ja ehkäisten uusien läiskien muodostumista. 

SPF-aurinkovoiteen on paras suojautumiskeinosi kasvojen melasmaa vastaan. Aurinkovoide suojaa herkkää kasvojen ihoa UVA- ja UVB-säteilyn aiheuttamilta ihovaurioilta, kuten melasmalta, sekä ihon ennenaikaiselta vanhenemiselta.

Melasman aiheuttajat

Melasma tulee yleensä näkyvämmäksi kesällä ja paranee talvikuukausina. 

Vaikka asiantuntijat eivät ole täysin varmoja siitä, mikä melasman aiheuttaa, tiedetään, että tummaihoiset sairastuvat melasmaan todennäköisemmin kuin vaaleaihoiset. Estrogeeni - ja progesteroniherkkyyden tiedetään myös toimivan laukaisijana. Eli jos siis syöt ehkäisypillereitä, olet raskaana tai käytät hormonihoitoa, mahdollisuutesi saada melasma ovat suurempi. 

uv_nainen_punaiset_hiukset

Muita tekijöitä ovat:

- perhehistoria: noin 33 % - 50 % melasmasta kärsivistä on kertonut, että myös joku toinen perheenjäsen kärsii siitä. Suurimmalla osalla identtisistä kaksosista molemmilla on melasma.
- myös stressiä ja kilpirauhasongelmia pidetään melasman aiheuttajina
- altistuminen auringolle: UV-säteet vaikuttavat pigmenttiä sääteleviin soluihin (melanosyytit).
- joskus harvoin muut hormoneihin vaikuttavat sairaudet (kuten kilpirauhasongelmat) sekä tietyt lääkitykset, kuten epilepsialääkkeet, voivat aiheuttaa melasmaa 
 - LED-näytöt: television, kannettavan tietokoneen, puhelimen ja tablettien näyttöjen LED-valo voi myös aiheuttaa melasmaa


Melasma raskauden aikana

Hormonaaliset muutokset, erityisesti estrogeenin ja progesteronin korkea eritys, raskauden aikana voivat laukaista melasman, mistä juontuukin nimitys "raskausnaamio"). Tummat läiskät voivat ilmestyä otsaan, poskiin, leukaan tai suun ympärille ja tummentua raskauden edetessä. Saatat myös huomata läiskien tummentuvan auringossa.

nainen hymyilee

Raskauden aikana kehittyvät tummat läiskät haalistuvat tavallisesti muutaman kuukauden sisällä synnytyksestä hormonitasojen palatessa normaaleiksi ja kehosi ylimääräisen ihopigmentin, eli melaniinin, tuotannon lakatessa.

 

Tämä ihohäiriö on erittäin yleinen raskaana olevilla naisilla, ja heistä siitä kärsii noin 50 %.

 

Raskaudenaikainen melasma on vaaraton, mutta voit vähentää sen esiintymistä käyttämällä päivittäin SPF-aurinkosuojavoidetta, kuten NIVEA SUN UV Face Luminous630 Dark Spot Control SPF50, ja mahdollisesti muuttamalla ihonhoitorutiiniasi sisältämään ainesosia, jotka vähentävät melasmaa kasvoilla, kuten NIVEA Cellular Luminous630 -tuotevalikoimamme.


Epidermaalinen melasma

 

Melasma jaetaan kolmeen tyyppiin: 


Epidermaalinen melasma
Dermaalinen melasma
Yhdistelmä-melasma

Epidermaalinen melasma tarkoittaa, että pigmentti (melaniini) on ihon uloimmissa kerroksissa, eli orvaskedessä. Dermaalisessa melasmassa ihopigmentin määrä on lisääntynyt ihon syvemmässä kerroksessa (dermiksessa, eli verinahassa). Yhdistelmä-melasma on sekoitus epidermaalista ja dermaalista melasmaa, ja se on kaikista yleisin tyyppi.  
 
Epidermaalisen melasman määritelmä:

rajatut, selkeät pigmentit
tumman ruskeat läiskät
parempi hoitovaste 
näkyy selvästi mustavalolampun alla

spf kerma tyttö muotokuva

Melasman hoito

Melasmaan ei ole parannuskeinoa, mutta on olemassa melasmahoitoja, jotka voivat häivyttää sen näkyvyyttä.  

 
On täysin mahdollista, että melasma häviää ilman hoitoa, varsinkin jos melasman on laukaissut raskaus tai hormonaalinen lääkitys. 
 
Melasma voi reagoida hoitoon hitaasti, ja vaikka sitä hoidettaisiinkin, melasma palaa usein hoidon loputtua, varsinkin jos ihoalue altistuu auringolle. Useimmat melasmatapaukset häviävät ajan myötä, varsinkin hyvin auringolta ja muilta valonlähteiltä suojattuna - ja on olemassa tapoja poistaa melasmaa, tai vähentää sitä, pitkäaikaisesti.
nainen_hymy
nainen, jolla on melasma
Näin minimoit melasmaa
vähennä auringolle altistumista ja käytä aurinkovoidetta päivittäin. Melasmasta kärsivä iho tummuu enemmän kuin ympäröivä iho valolle altistuessaan, joten auringon välttäminen etenkin sen ollessa korkeimmillaan, ja siltä suojautuminen on tärkeää. Melasman ehkäisemiseksi kannattaa käyttää päivittäin aurinkosuojakertoimen sisältävää kasvovoidetta ihon suojaamiseksi vahingollisilta UV-säteiltä. Kokeile NIVEA Refreshing Day Cream -päivävoidettamme torjuaksesi melasmaa kasvoissa.

naiset auringossa
Näin minimoit melasmaa
 käytä suojavaatetusta ollessasi auringossa, mukaan lukien leveälieristä hattua tai lippistä kasvojesi suojaamiseksi

product_carousel_slide_4
Näin minimoit melasmaa
anti-dark spot -hoidot, kuten Cellular LUMINOUS630 Anti Dark Spot -tuotevalikoimamme - sen täsmähoito kohdistuu tummien läiskien kolmeen pääaiheuttajaan - auringolle altistuminen, ikääntyminen ja hormonaaliset muutokset, kuten raskaus tai vaihdevuodet. Tulokset ovat nähtävissä neljässä viikossa. Saatavilla seuraavissa tuotteissamme: NIVEA Cellular Luminous630 Anti-Dark Spot Serum, Anti-Dark Spot Day Fluid ja Anti-Dark Spot Eye Treatment voide.
Tutustu NIVEA Luminous630 -tuotevalikoimaamme.

Miten se diagnosoidaan?

Ihotautilääkäri tai yleislääkäri voi yleensä tehdä diagnoosin, joka perustuu mustavalolampulla ja dermatoskoopilla tehtyyn tutkimukseen. Joskus ihosta saatetaan ottaa koepala. 

Melasma ei ole pahanlaatuinen eikä johda syöpään. On kuitenkin tärkeää tutkituttaa kaikki sinua huolestuttavat ihomuutokset lääkärillä.