nainen hattu

Aurinkopilkut

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää aurinkopilkuista ja kuinka poistaa auringonpilkut kasvoista.

MITÄ AURINGONPILKUT OVAT JA MITEN NIISTÄ PÄÄSEE EROON

Auringonpilkut, eli maksaläiskät, voivat olla varsin ikäviä - etenkin kasvoissa olevat maksaläiskät. Mutta mitä auringonpilkut ovat? Käymme yksityiskohtaisesti läpi miten niitä saadaan, miten niitä voidaan ehkäistä ja kuinka poistaa maksaläiskät kasvoista.

AURINKOPILKUT IHOLLA - JA MITEN PÄÄSTÄ EROON AURINKOPILKUISTA

Oletko huomannut ihossasi pieniä, ruskeita, litteitä läiskiä? Erityisesti kasvoissasi tai kämmenselässäsi? Ne ovat luultavasti auringonpilkkuja. Joskus niitä kutsutaan maksaläiskiksi, vaikka niillä ei ole mitään tekemistä maksan kanssa. Jotkut taas kutsuvat niitä ikäläiskiksi, mikä on sopivampi nimitys, sillä ne liittyvät läheisesti ikään. Ihotautilääkärit kutsuvat auringonpilkkuja virallisesti aurinkokesakoiksi. Kutsuitpa niitä miksi hyvänsä, kyseiset pigmentaatiot voivat tuntua ärsyttäviltä värivirheiltä iholla - ja niitä voi olla vaikea peittää. 

Tutustutaanpa tarkemmin maksaläiskiin kasvoissa, maksaläiskiin kaulassa, mikä aiheuttaa niitä ja miten maksaläiskiä poistetaan. Puhumme myös ennaltaehkäisevistä hoidoista.

Aloitetaan suosituimmasta kysymyksestä: mitä auringonpilkut ovat?

nainen seisoo auringossa

MITÄ OVAT AURINKOPILKUT IHOLLA?

Mitä aurinkopilkut siis ovat? Aurinkopilkut iholla ovat tasaisia värimuutoksia, jotka ovat yleensä väriltään ruskeita - vaaleanruskeasta tummaan.
Nivea Luminous tuotteet

Ne vaihtelevat kooltaan, ovat aluksi pisamia suurempia ja usein kasvavat. Toisin kuin pisamat, joihin ne joskus sekoitetaan, ne eivät haalistu ilman ulkopuolista apua.

 

AURINKOPILKUT KASVOISSA

Kasvoissa on usein maksaläiskiä. Miksi? Koska kasvojen iho on herkkä ja altis UV-säteiden aiheuttamille vaurioille. 
Hyvä uutinen on se, että voit taistella niitä vastaan täsmätuotteilla, jotka auttavat estämään lisävaurioita, ja poistavat maksaläiskiä kasvoilta.

 

MAKSALÄISKÄT KAULASSA

Aurinkopilkkuja voi ilmestyä kaulaan - se on paikka, joka aamuisin usein jää ilman aurinkovoidetta.

Kyseisessä paikassa olevia aurinkopilkkuja kutsutaan joskus maksaläiskiksi tai ikäläiskiksi. 

MISSÄ MUUALLA AURINKOPILKKUJA ESIINTYY?

Aurinkopilkut kehittyvät useimmiten ihoalueille, jotka ovat usein alttiina auringolle, kuten hartioihin, niskaan, selkään ja kämmenselkiin. 

MIKÄ AIHEUTTAA AURINKOPILKKUJA IHOLLA?

Ihosi sisältää melaniinia, ihon pigmenttiä, joka määrittää ihosi ja hiustesi värin. Kun iho altistuu UV-valolle, se tuottaa enemmän melaniinia yrittäessään korjata vaurioita. Melaniinin lisääntyminen kehossa muuttaa ihon tummemmaksi - siitä rusketus syntyy. Melaniini on siis kehon tapa suojata ihoa palamiselta. Aurinkopilkut tulevat näkyviin, kun melaniinia erittyy suurina pitoisuuksina ihoalueilla, jotka altistuvat suurille UV-säteilyannoksille, kuten kasvoissa ja käsissä. Tämä aiheuttaa tummempia iholäiskiä, joita kutsutaan hyperpigmentaatioksi - tavallisempi nimitys on aurinkopilkku. 

 

MILLOIN AURINKOPILKKUJA ALKAA ILMAANTUMAAN?

Useimmat ihmiset alkavat saada niitä noin 40-vuotiaana, riippuen siitä, kuinka paljon he ovat altistuneet auringolle vuosien varrella. Aurinkopilkkuja näkee usein kasvoissa, kaulassa ja käsissä. Mitä enemmän olet viettänyt aikaa auringossa ilman UV-suojaa, sitä todennäköisemmin sinulle kehittyy aurinkopilkkuja. Vaaleaihoisilla on lisäksi suurempi riski saada aurinkopilkkuja. Vaikka aurinkopilkut ovat harmittomia, ne voivat suurentua ajan myötä. Jos kasvoissa olevat maksaläiskät aiheuttavat huolta, ongelmaan on parasta puuttua mitä pikemmin sen parempi. Odottaminen voi tehdä aurinkopilkkujen poistosta aikaa vievää. 

nainen, jolla on auringonpilkkuja kasvoillaan

NÄIN POISTAT AURINKOPILKUT KASVOILTASI: KOTIKONSTIT

Moni miettii, miten peittää maksaläiskät, tai miten päästä eroon maksaläiskistä kasvoissa. Onneksi on olemassa kotona tehtäviä hoitoja, jotka voivat auttaa häivyttämään kyseisiä läiskiä. Voit kokeilla myös niitä aurinkopilkkujen poistoon. Niitä ovat:
 Aloe vera

Aloe Vera

Aloe vera on ihmekasvi, joka sisältää aktiivisia yhdisteitä, kuten aloiinia ja aloesiinia, joiden on todettu tehokkaasti vaalentavan hyperpigmentaatiota, kuten maksaläiskiä, kasvoissa. 

C-vitamiini

C-vitamiini

C-vitamiinin antioksidanttiset ominaisuudet antavat iholle useita hyötyjä, kuten UVA- ja UVB-säteiltä suojaavan vaikutuksen. C-vitamiinin käyttö paikallisesti on myös tehokas tapa vaalentaa erilaisia auringon aiheuttamia tummia läiskiä.

Nivea Firming Q10Plus vartaloöljy

E-vitamiini

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ravinnosta saatava E-vitamiini ja paikallisesti käytetty E-vitamiiniöljy suojaavat ihoa valoherkkyydeltä (herkkyys UV-ultraviolettisäteilylle), joka lisää ihovaurioriskiä.

 
nainen, jolla on auringonpilkkuja

Omenaviinietikka

Omenaviinietikan etikkahappo voi auttaa vaalentamaan aurinkopilkkuja säännöllisesti käytettynä.

 
Vihreä tee

Vihreä tee

Myös vihreän teen on todettu vähentävän aurinkopilkkujen ilmestymistä iholle. Levitä pieni määrä jäähtynyttä vihreää teetä päivittäin kohtiin, joissa on läiskiä. 

nainen, joka käyttää Nivea-vartalovoidetta

Maito

Maidon sisältämä maitohappo voi vaalentaa ihon pigmenttiläiskiä ja toimia jopa aurinkopilkkuihin.

 

MITEN AURINKOPILKKUJA VOI EHKÄISTÄ?

Mitä paremmin hoidat ihoasi auringossa, sitä epätodennäköisempää on, että aurinkopilkkuja kehittyy. Ja jos aurinkopilkkuja jostain syystä ilmestyy, ne kehittyvät myöhemmin ja ovat määrältään vähäisempiä. 

Suojaamaton altistuminen auringolle vahingoittaa ihoa ultraviolettisäteilyn (UV) vuoksi. On olemassa kahdenlaista UV-säteilyä, joilla on erilaisia vaikutuksia ihoon, mutta molemmat ovat erittäin vahingollisia:

- UVA liittyy ihon ikääntymiseen
- UVB liittyy ihon palamiseen

Paras tapa ehkäistä maksaläiskiä kasvoissa on ottaa tavaksi käyttää korkean suojakertoimen sisältävää kasvovoidetta päivittäin – jopa pilvisinä ja viileinä päivinä – tavallisen kosteusvoiteen päällä tai sijasta. Parhaiden tulosten saamiseksi pyri valitsemaan suojakerroin, joka on vähintään 30. Hyvä uutinen on se, että nykyään on saatavilla erityisesti kasvoille tarkoitettuja suojakertoimellisia voiteita, jotka antavat kaiken tarvitsemasi UV-suojan säilyttäen samalla meikkisi täydellisenä. Juuri niin, aurinkovoiteen ei tarvitse jättää kasvojasi rasvaisiksi.


Luminous630® on tehokkain kasvovoidesarjamme tummia läiskiä vastaan. Sarjan tuotteet auttavat vähentämään tummien läiskien kolmea yleisintä muotoa, mukaan lukien auringolle altistumisesta, ikääntymisestä ja hormonaalisista muutoksista johtuvia tummia läiskiä. Kasvojen maksaläiskien hoitoon on tarjolla vaihtoehtoja, kuten CELLULAR LUMINOUS630 ANTI DARK-SPOT SERUM.


Löydä muita hyödyllisiä NIVEA-tuotteita napauttamalla alla olevaa linkkiä, ja tutustu Luminous630® - tuotevalikoimaamme, sekä parhaisiin voiteisiin kasvojen maksaläiskiin. 


Nivea Cellular Luminous Anti-Spots