womans face

Tietoa ihon pH-arvosta

Ihon tehtävänä on suojata elimistöämme ulkoisilta haitoilta. Ihon pH-arvo on olennainen tekijä, joka auttaa ihoa suoriutumaan tehtävästään.

Miksi ihon pH-arvo on tärkeä?

Ihon pH-arvon pysyminen vakaana on erittäin tärkeää, jotta iho pystyy hoitamaan tärkeän suojaavan tehtävänsä. Ihon pH-arvoa  jatkuvasti horjuttavia ympäristötekijöitä on useita, ja siksi ihon pH-arvosta on huolehdittava, jotta ihon luonnollinen suojavaikutus ei heikkenisi. Jos ihon pH-arvo heittelee, iho voi:

- kuivua
- heikentyä ja lohkeilla
- olla alttiimpi vapaiden radikaalien aiheuttamille vaurioille
- herkistyä
- olla alttiimpi ihosairauksille ja infektioille, kuten ruusufinnille
womans face
womans face

Mikä on ihanteellinen ihon pH-arvo?

Suurimmaksi osaksi vartalon ja kasvojen ihon pH-arvo on noin 5 tai vähän alle. Tämä merkitsee heikosti hapanta ihon pintaa, sillä pH-asteikolla 7 tarkoittaa neutraalia ja sitä pienemmät arvot hapanta ja suuremmat arvot emäksistä.

Ihon pH-arvo johtuu ihon happamasta suojavaipasta, joka auttaa suojaamaan ihon uloimpia kerroksia, jotka ovat alttiina ympäristön vaikutuksille. Hieman hapan pH on tärkeä apu hävittämään bakteereita ja muita ärsykkeitä. Ihon täsmällisen pH-arvon määrittävät erilaiset tekijät, kuten sukupuoli, ihoalueen sijainti ja ikä.

Ihon pH-arvo auttaa ylläpitämään ihon terveyttä

Ihon pinnalla oleva hapan suojavaippa on tärkeä osa ihon luonnollista suojakerrosta. Se auttaa neutraloimaan emäksisiä stressitekijöitä, estämään bakteerien kasvua ja ylläpitämään hieman hapanta pH-arvoa, jossa iho voi parhaiten. Sen lisäksi hapan suojavaippa tukee välttämättömien rasvahappojen synteesiä, jonka myötä rasvahapot lukitsevat vettä ihoon, pitävät ihon kosteutettuna ja ehkäisevät ihon kuivumista. Liian emäksisessä ympäristössä näitä lipidejä ei pääse muodostumaan, ja iho heikkenee ja kuivuu.
womans face
womans face

Mitkä asiat vaikuttavat ihon pH-arvoon?

Ihon pH-arvoon voivat vaikuttaa niin sisäiset kuin ulkoisetkin tekijät, ihoalueen sijainti ja mahdolliset ihosairaudet. Ihon pH-arvoa herkästi muuttavia ulkoisia tekijöitä ovat mm.:

- lämpötila ja kosteus
- se, kuinka usein ihoa pestään – liiallinen suihkussa tai kylvyssä käyminen voi olla hyvin haitallista
- kosmetiikka ja muut iholla käytetyt tuotteet
- muut ympäristötekijät, kuten saasteet ja lika
- pesuaineet
- altistuminen auringonvalolle

Sisäisiä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa ihon pH-arvoon, ovat mm.:

- geenit
- hormonit
- ikä; kypsän ihon pH-arvo on erilainen kuin nuoren ihon pH-arvo
- sukupuoli

Kuinka voit auttaa ihon pH-arvoa pysymään muuttumattomana?

Paras keino säilyttää ihon terve pH-arvo on huolehtia hyvästä ihonhoitorutiinista, jossa käytetään ihon luonnollisen pH-arvon säilyttäviä tuotteita. Liian emäksiset tuotteet aiheuttavat todennäköisemmin iho-ongelmia.

Käytä hellävaraista pesuainetta, joka vaalii ihon omaa pH-arvoa, kuten NIVEA Refreshing Wash Gel -puhdistusgeeliä. Se poistaa kasvoilta lian ja epäpuhtaudet. Puhdistusgeelin jälkeen iho on hyvä pyyhkäistä NIVEA Refreshing Toner -kasvovedellä, joka auttaa neutraloimaan iholle mahdollisesti jääneet emäksiset aineet. Tämä on ihon luonnollista pH-arvoa tukevan ihonhoitorutiinin erinomainen ensimmäinen askel.

Kasvoille on myös tärkeää levittää päivittäin kosteusvoidetta, joka vahvistaa ihon luonnollista suojavaikutusta ja säilyttää ihon oman pH-arvon. NIVEA Essentials 24h Moisture Boost Refresh Day Cream -päivävoide kosteuttaa ihoa tehokkaasti vuorokauden ajan, vahvistaa ihon suojaavaa vaikutusta ja sisältää myös aurinkosuojakertoimen 15. Näin se suojaa ihoa haitallisilta UV-säteiltä, jotka myöskin voivat horjuttaa ihon pH-arvoa.

Ihon kuoriminen kahdesti viikossa on myös tärkeää ihon terveydelle ja pH-arvon vakaudelle. Tehokas kuorintavoide, kuten NIVEA Smooth Rice Scrub -kasvojenkuorintavoide, jossa on luonnosta peräisin olevia kuorivia hiukkasia, auttaa poistamaan kuolleita ihosoluja ja kaunistamaan ihon pintaa.