MIKSI PISAMIA SYNTYY?

MITÄ PISAMAT OVAT?

Pisamat ovat yleisiä, mutta harva tietää, mikä aiheuttaa näitä ruskeita täpliä iholle ja miten niistä pitäisi huolehtia.

MITÄ PISAMAT OVAT?

Lue lisää siitä, mikä aiheuttaa pisamia ja kuka saa niitä todennäköisimmin.

Kuinka saada pisamia?

Pisamat ovat ruskeita pisteitä iholla, joka on säännöllisesti auringossa. Ne ovat sileitä – ne eivät ole koholla, kuten luomet. Pisamien väri johtuu melaniini-nimisestä pigmentistä. Mitä kauemmin olet auringossa, sitä enemmän melaniinia syntyy – siksi saatat huomata useampia pisamia ulkona vietetyn aurinkoisen päivän jälkeen.

Myös geenit vaikuttavat suuresti siihen, ketkä saavat pisamia. Jos tietyt perheenjäsenet ovat alttiita pisamille, muutkin ovat todennäköisesti. Kellään ei ole syntyessään pisamia; niitä alkaa muodostua lapsena, ja joskus ne katoavat vanhetessamme. Älä huolestu, jos pisamasi haalenevat talvella ja tummenevat kesällä – tämä on täysin normaalia.

Voivatko kaikki saada pisamia?

Kaikki voivat saada pisamia, mutta pisamien tummuus voi vaihdella hiusten ja ihon väristä riippuen. Punahiuksiset ja vaaleaihoiset henkilöt saavat todennäköisemmin pisamia, mutta se on vain yksi monesta tekijästä.

VOIKO PISAMIA EHKÄISTÄ?

Pysymällä poissa auringosta ja käyttämällä aurinkovoidetta

Pysy poissa auringonpaisteesta

Paras tapa estää pisamia on ehkäistä niiden syntymistä.

 • Vältä aurinkoa etenkin sen ollessa voimakkaimmillaan (klo 11–16), pysy varjossa ja sisällä aina, kun voit. 
 • Käytä suojaavia vaatteita. On olemassa vaatteita, jotka suojaavat UV-säteiltä, kuten pitkähihaisia paitoja, housuja ja hattuja.
 • Jos sinun täytyy lähteä ulos auringonpaisteeseen, käytä aurinkosuojakerrointa 50 suojataksesi ihoa liialta altistukselta ja lisää sitä muutaman tunnin välein.

Kesakot

Mitä kesakot ovat?

Joskus kesakot sekoitetaan pisamiin; kesakoiden pigmentti säilyy kuitenkin ympäri vuoden, toisin kuin pisamien. Näitä ruskeita tai mustia pisteitä kutsutaan myös maksaläiskiksi. Ne ovat yleisiä etenkin auringolle alttiilla ihoalueilla ja voivat kadota ajan myötä.

Mikä aiheuttaa kesakoita?

Kesakoita voi syntyä – erityisesti vanhemmalle iholle – jos iho on vaalea tai se on altistunut auringolle tai toistuville auringon aiheuttamille ihovaurioille.

 • Epäsymmetrisyys: Tavalliset luomet ovat symmetrisiä. Vedä viiva luomen keskelle. Molempien puolten tulisi olla symmetrisiä. Jos näin ei ole, kyse voi olla jostain vakavammasta – ota yhteyttä lääkäriin.
 • Reunat: Syöpää mahdollisesti aiheuttavien luomien reunat ovat usein epätasaisia tai rosoisia. 
 • Väri: Pisamat tai luomet, jotka eivät ole yksivärisiä, voivat olla pahalaatuisia.
 • Halkaisija: Lääkärin tulisi tarkistaa luomi, joka on halkaisijaltaan suurempi kuin 6 mm.
 • Kehittyminen: Lääkärin tulisi tarkistaa luomi, jonka koko, korkeus tai väri muuttuu.

Muista käydä lääkärillä aina, jos olet epävarma uudesta merkistä ihollasi.

KUINKA HUOLEHTIA PISAMISTA

Pisamat tekevät sinusta ainutlaatuisen – lue lisää siitä, kuinka ottaa ilo irti upeista pisamista.

Kauniit pisamat ansaitsevat parhaan hoidon

Ihosta, jolle syntyy helposti pisamia, tulee huolehtia hyvin. Tämä tarkoittaa huolellista ihonhoitorutiinia, josta iho saa kaiken tarvitsemansa. Pisamat syntyvät usein vaaleammalle iholle, joka voi olla alttiimpi UVA- ja UVB-säteistä aiheutuville vaurioille. NIVEA SUN UV Face Anti-Age & Anti-Pigments SK30 -aurinkosuojavoide sisältää tehokkaat UVA-/UVB-suodattimet, jotka tarjoavat välittömän suojan. Sitä tulee käyttää usein myös pilvisinä päivinä, sillä ihosi voi silti palaa pilvien läpi.

Kuusi hyödyllistä vinkkiä pisamaisen ihon hoitoon

 • Suojele herkkää ihoasi pysymällä poissa auringosta päivän kuumimpina tunteina.
 • Käytä kosteusvoidetta aina auringossa olon jälkeen, jotta pisamainen iho pysyy sileänä ja nuorekkaana.
 • Älä peitä pisamiasi paksulla meikkivoidekerroksella – kanna ne ylpeydellä.
 • Voit tehdä pisamista tasaisempia lisäämällä niitä muutaman kulmakynällä.
 • Aurinkosuojakertoimen sisältävät tuotteet suojaavat kasvojasi UVA- ja UVB-säteiltä – sisällytä kasvoille sopiva aurinkosuojavoide päivittäiseen ihonhoitorutiiniisi.