kosketuksen-voima-thumbnail

Lue lisää kosketuksen voimasta

Ihokontakti tukee fyysistä ja henkistä kehitystämm
Tutustu kosketuksen voimaan ja sen vaikutukseen elämäämme lapsuudesta aikuisikään saakka. Ymmärrä, kuinka tuntoaisti toimii ja paljon muuta.

Kosketuksen voima – kuinka aisti toimii – NIVEA

Kosketus vaikuttaa ihoa syvemmällä – se toimii kosketusreseptoreiden kanssa ja lähettää viestejä kehon läpi neuroneiden avulla.

Luottamus

Kosketuksesta on helppo tehdä osa päivittäisiä rutiineja. Kosketus ja läheisyys luovat luottamusta – ja ne ovat erittäin tärkeitä lapsen kehitykselle. Tärkeä tuntoaisti voidaan yhdistää hellävaraiseen NIVEA Creme -voiteen levittämiseen iholle.

Kuinka tuntoaisti oikein toimii?

Ihmiskehossa on ihon alla noin 5 miljoonaa kosketusreseptoria. Kun aistit kipua, kosketusta, painetta tai lämpöä, reseptorit lähettävät sähköisiä signaaleita neuroneille, jotka taas välittävät viestin selkärankaan ja eteenpäin aivoihin. 

Näiden reseptoreiden tärkein tehtävä on suojella kehoa. Esimerkiksi jos reseptorit lähettävät signaalin, että tunnet kipua tai sinulla on liian kylmä, aivot vastaavat sopivalla reaktiolla. Reaktio voi olla käpertyä kokoon pois kivun ulottuvilta tai alkaa hytistä lämpötilan vuoksi.

Kosketuksen voima arjessa

Kosketuksen tunne voi rauhoittaa ja lohduttaa aikuisia yhtä lailla kuin lapsia, erityisesti sairaana ja ahdistuneena.

Miten somaattinen hermojärjestelmä toimii

Somaattinen hermojärjestelmä mahdollistaa kosketuksen, kivun, paineen, lämmön ja liikkeen tuntemisen. Tämä järjestelmä toimii ympäri kehoa levittäytyvän hermojärjestelmän varassa. Hermot aktivoituvat, kun niihin kohdistuu lämpöä tai painetta.

Jotta kehosi tietäisi, mitä missäkin tapahtuu, nämä sensorit lähettävät tietoa takaisin aivoihin neuronien välityksellä. Nämä puolestaan lähettävät signaaleja selkärankaa pitkin aivoihin.

Viestin päästyä perille aivot purkavat sen ymmärtääkseen, mikä aistimus on kyseessä: kipu, kosketus vai lämpö.

Hauskoja aistifaktoja

Tiesitkö, että vauvat oppivat tuntoaistin jo ennen syntymäänsä? Ne liikkuvat kohdussa tuntiessaan jonkun koskettavan heitä. Vauvat käyttävät tuntoaistia liikkuakseen, mutta myös lohduttautuakseen. Sen takia ne pitävät läheisyydestä syntymänsä jälkeen.

Toivota kosketuksen voima tervetulleeksi ja helli ihoasi voiteilla

Suosittelemme sinulle