Juarezin ja Heloisan tarina

Rakkauden kosketus

Kun 19-vuotias Juarez näki 22-vuotiaan Heloisan ensi kertaa brasilialaisen São João del Reyn kaupungin pääkadulla, se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Nyt pari on ollut onnellisesti yhdessä yli 54 vuotta. Mikä on heidän salaisuutensa? Ja mitä tapahtuu, jos ikäännymme ilman pitkäaikaista parisuhdetta?

"Kutsun häntä lempinimellä Amor. Ja nyt samaa nimeä käyttävät kaikki muutkin."

Heloisa

Kosketus rakkauden osoituksena

Pariskunnalla on viisi lasta, 18 lastenlasta ja 13 lastenlastenlasta. Maailma on viimeisten 50 vuoden aikana muuttunut paljon. Mutta Juarez ja Heloisa ovat aina pitäneet yhdestä asiasta kiinni. "Tykkäämme halailusta, toistemme koskettelusta. En edes kutsu Juarezia nimeltä. Kutsun häntä lempinimellä Amor, rakkaani. Ja nyt samaa nimeä käyttävät kaikki muutkin." Pariskunnalle koskettelu, halailu ja silittely ovat rakkauden osoituksia, jotka tuovat mukavan olon. Vaikka lapsuudessaan he eivät tottuneetkaan fyysiseen kosketukseen; heidän vanhempansa eivät esimerkiksi milloinkaan pitäneet toisiaan kädestä.

"Fyysinen vuorovaikutus ei ole merkityksetön asia. Juuri siksi meidän tulisi kiinnittää siihen enemmän huomiota"

Prof. Martin Grunwald

Kokeellinen psykologia

Kosketus hengenpelastajana

Miksi koskettaminen on parisuhteessa niin tärkeää? Yksi mahdollinen selitys on se, että kosketus koetaan ystävällisyyden osoituksena. Tutkimusten mukaan ystävällisyys ja kiltteys ovat vakaan ja onnellisen avioliiton tärkeimpiä ennustekijöitä. Ystävällisyys saa kummatkin tuntemaan, että toinen välittää, ymmärtää ja arvostaa – se saa siis kummankin tuntemaan olonsa rakastetuksi. Rakastava kosketus vaatii huomiota ja luo yhteyden tunnetasolla. Se on välinpitämättömyyden vastakohta. Välinpitämättömyys luo parisuhteen osapuolten välille etäisyyttä ja aiheuttaa mielipahaa sille osapuolelle, joka tuntee jäävänsä vaille huomiota.

 

Kosketuksen tärkein merkitys

Pitkäkestoinen parisuhde edistää myös terveyttä. Ja siinäkin kosketuksella on merkittävä rooli: se laskee verenpainetta, lievittää ahdistuneisuutta ja voi auttaa sydämen rytmihäiriöihin, masennusoireisiin ja kipuun.

 

Kosketus kivunlievittäjänä

Yhdysvaltalaistutkimus tarkasteli ihmisten välisen kosketuksen kipua lievittäviä vaikutuksia vuonna 2016.
 

Vastaajia pyydettiin kuvailemaan kivun intensiteettiä asteikolla nollasta (ei kipua) sataan (pahin kuviteltavissa oleva kipu). Tulokset paljastivat, että kumppanin kosketus lievitti kipua parhaiten kaikkiin muihin kontrolliolosuhteisiin verrattuna.

Kosketuksen kaipuusta

Ikävä kyllä on yhä harvinaisempaa, että pariskunnat ikääntyvät yhdessä niin kuin Heloisa ja Juarez. 50–69-vuotiaiden ikäryhmässä yksin tai pienessä taloudessa asuminen on tavallisinta. Tähän on monia syitä: ydinperheen merkityksen korostuminen viime vuosikymmenten aikana, avioliiton solmivien osuuden väheneminen ja korkeampi eliniänodote kaikkialla maailmassa. NIVEA:n tutkimuksessa havaittiin, että 50–69-vuotiaiden ikäryhmässä myös fyysisen kosketuksen kokemukset olivat harvinaisempia muihin ikäryhmiin verrattuna. Tässä ikäryhmässä halattiin vähemmän, sipaistiin keskustelukumppanin käsivartta harvemmin ja tilaisuuksia halailla ja silitellä toisia oli vähemmän. Kosketuksen puutteen on todistettu aiheuttavan stressiä, ahdistuneisuutta, masennusta ja vastustuskyvyn heikkenemistä. Koska ikääntyvillä on suurempi riski jäädä yksin ja kärsiä ikääntymiseen liittyvistä terveysongelmista, he tarvitsevat enemmän kosketusta, eivät suinkaan vähemmän.

 

"Yksinäisyyden tunne saa elimistön tuottamaan runsaasti kortisoli-nimistä stressihormonia. Yksinäisyys voi muuttaa ihmisen koko epigenetiikkaa."

Richard M. Lerner

Inhimillisen kehityksen professori

50+ ja kosketuksen kaipuu?

Maailmanlaajuinen kyselymme paljasti, että 50–69-vuotiaat kohtaavat ainutlaatuisia koskettamiseen liittyviä haasteita.
 

sanoo, että he eivät eivät tule kosketetuiksi joka päivä

kaipaa kosketusta erittäin paljon ja haluaa ottaa vahingon takaisin pandemian päätyttyä

huomasi eristäytymisen aikana, kuinka tärkeää fyysinen kosketus on terveydelle

tuntee itsensä yksinäiseksi ilman toisen ihmisen kosketusta

sanoo, että eristäytyminen on saanut heidät tuntemaan itsensä yksinäisemmiksi kuin koskaan ennen

sanoo, että kosketuksen puute saa heidät tuntemaan itsensä yksinäisiksi, vaikka heillä on paljon tuttavia sosiaalisissa verkostoissa.s