Steve McCurryn tarina

Kosketuksen voima valokuvaustaiteessa

Yli 30 vuoden ajan Steve McCurrya on pidetty yhtenä nykyvalokuvataiteen tärkeimmistä vaikuttajista. NIVEAlle hän kuvasi rakastavaa kosketusta eri näkökulmista. McCurry itse sanoo, että hänelle ihmisten välinen kosketus on "yhtä tärkeää kuin syöminen tai nukkuminen, veden juominen tai hengittäminen.

Kulissien takana valokuvaaja Steve McCurryn kanssa (1:50)
 

"Joskus käden ojentaminen ja toisen käteen tarttuminen on alku suurenmoiselle matkalle."

Vera Nazarian

Science Fiction -käsikirjoittaja

Iho on "sosiaalinen elin"

Viisi aistiamme – näkö-, kuulo-, maku-, haju- ja kosketusaisti – ovat porttimme maailmaan. Jotta ylipäänsä mikään olisi merkityksellistä, se pitää ensin aistia ja hahmottaa, ja aistit tekevät luontaisesti yhteistyötä auttaakseen meitä ymmärtämään ja arvostamaan ympäristöämme. Kosketus vaikuttaa tunteisiimme. Selkään taputtaminen saa meidät rentoutumaan ja tuntemaan olomme tyytyväisiksi, mutta pistos käsivarteen saattaa aiheuttaa levottomuutta ja kiukkua. Kosketus vaikuttaa myös siihen, minkälaisia tunteita muut meissä herättävät. Kosketuksen sosioemotionaalinen merkitys kestää koko elämän, ja tutkijat kutsuvatkin ihoa "sosiaaliseksi elimeksi". 

Steve McCurry on vanginnut kuviinsa erilaisia tunteita.

,,

Itse ajattelen niin, että parhaat valokuvat jäävät luoksesi, niitä ei voi unohtaa.

Steve McCurry

 

,,

Henkilökuvien ottaminen on paljolti oikean hetken odottamista, sen hetken, jolloin ihmisen oikea persoonallisuus paljastuu.

Steve McCurry

 

,,

Luomme yhteyden toisiimme katseen avulla, ja siinä yhteisessä hetkessä, jossa satunnaisesti näet häivähdyksen siitä, mitä on olla toisen asemassa, on todellista voimaa.

Steve McCurry

 

,,

Mielestäni hyvän valokuvaajan on esitettävä mielessään kysymyksiä, oltava utelias. Pidän asiat yksinkertaisina ja yritän yleensä kohdella ihmisiä mahdollisimman arvokkaasti ja kunnioittavasti, kun kuvaan heitä.

Steve McCurry

 

,,

Kosketus on mielestäni universaali asia. Sillä ei ole väliä, mistä maasta olemme kotoisin. Kosketus on yhtä tärkeää kuin syöminen tai nukkuminen, veden juominen tai hengittäminen – se on perustavanlaatuinen asia. Ihmisten välinen kiintymys on ihmisyyden ydin.

Steve McCurry

 

Kosketuksen elintärkeä merkitys

Kosketus on olennainen asia luottamuksen, yhteistyön ja ryhmässä toimimisen näkökulmasta. Yhteisten onnistumisten juhlistaminen vaikkapa high five -tervehdyksin parantaa esimerkiksi baseballin ammattilaiskentillä sekä yksilön että joukkueen suoritusta ja vahvistaa yhteistyötä. Hellät kosketukset vaikuttavat sosiaalisiin suhteisiin tavoilla, joista emme aina ole edes tietoisia. Ihmiset antavat todennäköisemmin enemmän juomarahaa, antavat liikkeestä parempaa palautetta ja jopa käyttävät enemmän rahaa ostoksiinsa, jos heitä kosketetaan asioimistilanteessa. 

Kulissien takana

McCurryn valokuvissa esiintyneet mallit saapuivat paikalle eri puolilta maailmaa. He eivät olleet tavanneet toisiaan koskaan aiemmin. Steve McCurry otti heistä kuvia koskettamassa ja halaamassa toisiaan, pitelemässä vauvaa tai leikkimässä taaperon kanssa. Miltä tämä kaikki tuntui malleista? Kysyimme heiltä, miten he olivat valokuvaustilanteen kokeneet. Heidän reaktionsa oli selkeä: "Kun kosketimme toisiamme, tunsimme heti olevamme paremmin yhteydessä toisiimme, olo tuntui rennommalta."

"Valokuvaussession jälkeen tunsimme itsemme onnellisiksi, naurusta ei tullut loppua … vaikka se oli alun perin tarkoitettu kameralle."

Carla

Koskettamisen esteet

Ihminen voi olla sokea tai kuuro, häneltä voi puuttua maku- tai hajuaisti, ja silti hän voi elää täyttä, tuottoisaa elämää. Mutta entä jos jäämme vaille kosketuksen tunnetta? NIVEA on tehnyt läheistä yhteistyötä tutkijoiden ja tutkimuslaitosten kanssa ymmärtääkseen täysin ne edut ja esteet, joita ihmisten väliseen koskettamiseen liittyy. Yksi tärkeimmistä havainnoista: useimmat ihmiset eivät tule kosketetuiksi niin usein kuin haluaisivat. Lähes yksi viidestä vastaajasta ei ollut kokenut minkäänlaista fyysistä kontaktia haastattelua edeltävänä päivänä. Koronaviruspandemia on huonontanut tilannetta entisestään.

"Eristäytyminen saa minut huomaamaan, kuinka tärkeää koskettaminen terveydellemme on."
75% kaikista NIVEAn maailmanlaajuiseen kyselyyn vastanneista henkilöistä.

Ihmisten välistä kosketusta ei voida pitää itsestäänselvyytenä.

Sanotaan, että jokaisella pilvellä on hopeareunus. Pandemian kohdalla hopeareunus saattaa tarkoittaa sitä, että ihmiset oppivat uudelleen arvostamaan kosketuksen voimaa. Tulevaisuudessa, kun pääsemme taas halaamaan, kättelemään ja silittelemään toisiamme ilman pelkoa, emme enää pidä näitä hetkiä itsestäänselvinä.

Oletko samaa mieltä?