Pernillen ja Lenen tarina

Äiti, Äiskä, Perhe

Pernille, 42, ja Lene, 36, ovat olleet naimisissa vuodesta 2008. Pariskunta asuu kahden lapsensa, Vergilluksen ja Theoloniouksen kanssa Kööpenhaminan liepeillä. Pernille on autisti. Silti hän ja Lene hyväksyvät toisensa kaikkine eroineen. Heitä yhdistää eräs tärkeä seikka: "Pahinta olisi, jos lapsemme neljänkymmenen vuoden jälkeen sanoisivat, että he eivät kasvaessaan saaneet tarpeeksi rakkautta ja hellyyttä."

"Minusta asiat, joita minulla on arjessani, ovat sellaisia, joista voin olla kiitollinen joka päivä."

Pernille

1

Mikä elämässä on tärkeää

Mikä elämässä on sinulle tärkeää? Mikä on sinulle ensisijaista?

P: Olemme tässä mielessä hyvin erilaisia. Autistina pidän kotona olemisesta ja kodin rakentamisesta. Lene pitää tärkeänä myös matkustamista.
L: Kun aloimme seurustella, sovimme, että joskus lähtisimme yhdessä Madagaskarille. Mutta Pernille huomautti, että matkasta tulisi kovin kallis – mikä totta onkin. Mutta koska asia oli sovittu, halusimme pitää siitä kiinni ja alkaa säästää rahaa matkaa varten.
P: Niin, kyllä... Minusta asiat, joita minulla on arjessani, kuten kaksi hyvää autoa, ovat sellaisia, joista voin olla kiitollinen joka päivä. Kun loma on ohi, se on ohi. Ehkä tallessa on valokuvia, joita ei kuitenkaan tule koskaan katsottua. Minulle matka on siinä vaiheessa mennyttä. Minun on vaikea nähdä, että jokin mennyt olisi vielä olemassa.

"Meillä on paljon rakkautta annettavana ja haluamme lastemme tuntevan sen."

Lene

2

Fyysisen kosketuksen merkitys

Mitä fyysinen kosketus merkitsee arjessanne?

L: Pidämme sitä todella tärkeänä. Haluamme poikien oppivan osoittamaan kiintymystä niitä ihmisiä kohtaan, jotka he kokevat läheisiksi itselleen. Lapset tuntevat olonsa paremmaksi, kun he halailevat ja suukottelevat. Olemme tehneet paljon töitä saadaksemme omia lapsia, meillä on paljon rakkautta annettavana ja haluamme lastemme tuntevan sen.
P: Kumpikaan meistä ei saanut paljonkaan rakkautta tai huomiota kasvaessaan. Emme halua lastemme jäävän paitsi samoista asioita, joita me itse jäimme vaille. Pahinta olisi, jos lapsemme neljänkymmenen vuoden jälkeen sanoisivat, että he eivät kasvaessaan saaneet tarpeeksi rakkautta ja hellyyttä.

"Tanskassa ei ole helppoa tietää, pitäisikö halata vai kätellä."

Lene

3

Fyysinen kosketus tanskalaisessa yhteiskunnassa

Mitä ajattelette fyysisen kosketuksen roolista yhteiskunnassa? Saavatko ihmiset riittävästi kosketusta osakseen?

P: Mielestäni koskettamista, halailua, poskisuudelmia ja kättelyä on aivan liikaa. Onneksi en asu maassa, jossa pitäisi suukotella koko ajan!
L: Hyvä puoli on se, että noissa maissa säännöt ovat selvät. Tavatessa annetaan aina poskisuudelmat. Tanskassa asia on monimutkaisempi. Ei ole helppoa tietää, pitäisikö halata vai kätellä. Molemmat ovat minusta ok. Mutta epätietoisuus voi joskus aiheuttaa kiusallisia tilanteita.

"Kun tulet aamulla töihin, et halaa työkavereita. Mutta jos tapaat heitä työpaikan ulkopuolella, halaus on paikallaan. Eikö olekin hassua?"

Lene

4

Sosiaaliset normit

Minkälaiset sosiaaliset normit säätelevät kosketusta Tanskassa?
Mieti sosiaalisia normeja ja myöskin sosiaalista mediaa – vaikuttavatko ne fyysiseen kosketukseen Tanskassa? Työpaikalla? Tuttujen kesken?


L: Työpaikat ovat hyvä esimerkki. Kun tulet aamulla töihin, et halaa työkavereita. Mutta jos tapaat heitä työpaikan ulkopuolella, halaus on paikallaan. Eikö olekin hassua? Entäpä potilaat? Jotkut heistä halaavat tullessaan hammaslääkärin vastaanotolle. Jotkut kättelevät. On vaikeaa tietää, kuinka kutakin pitäisi tervehtiä. Mutta ystäviä halataan aina! Tai, no, lähistöllä asuvia ystäviä ei kylläkään halata. Kun menemme käymään, huikkaamme vaan ""Hei!"" ja kävelemme suoraan sisään.

Miten koet kosketuksen?

Jokainen kosketus on erilainen, ja jokainen tuntee kosketuksen eri tavalla.

Kosketus on monitahoinen asia, ja siinä on monia sävyjä – minkälaisesta kosketuksesta sinä pidät?

Voimakas

Pidän eniten tukevasta kädenpuristuksesta tai reilusta halauksesta ja kutittavasta silittelystä

Pehmeä

Mitä kevyempi kosketus, sitä parempi tunne.

Virtuaalinen

Haluan olla yhteydessä ystäviini, olivatpa he missä tahansa.

Tunteikas

Musiikki, elokuvat, luonto tai suloiset valokuvat – on ihanaa, kun jokin inspiroi minua tunnetasolla.

Kunkin kulttuuriin sopiva

Kumarrus, kaksi poskisuudelmaa tai Maori hongi – eri kulttuureissa tervehditään eri tavoin; monimuotoisuus on mahtavaa!

Yksityiskohtainen

Tervehtimishaaste jaloilla tai käsillä – mitä monimutkaisempi tervehdys, sitä mielenkiintoisempi.