Tutkit työksesi tuntoaistia. Mikä on koskemisen ja kosketetuksi tulemisen ero? Tuottaako itsensä koskettaminen saman vaikutuksen kuin toisen ihmisen kosketus?
Kehomme rajoihin kajoaminen, kosketus, on biologisesti ja fysiologisesti äärimmäinen tapahtuma. Elimistön on tehtävä ratkaisunsa millisekunneissa ja päätettävä, onko kyseessä harmiton vai haitallinen kosketus iholla. Emme ole kovin varovaisia kosketuksen suhteen silloin, kun kyseessä on ihminen, johon luotamme; oletusarvona on, että ihminen koskettaa meitä hyvällä tavalla. Tilanne on toinen, kun meitä koskettaa joku, jota emme tunne. Emme voi olla täysin varmoja siitä, että koskettaminen on hyväntahtoista. Siksi sellaisen ihmisen kosketus, johon luotamme, saa aikaan mukavia tunteita ja rentouttaa, asiayhteydestä ja tilanteesta riippuen. Kun vieraat ihmiset koskettavat meitä, hermostomme arvioi ensin suuren määrän tietoa ympäristöstä ja kosketuksen aiheuttamista signaaleista nähdäkseen, onko kyseessä vaaratilanne. Vasta kun se on päätynyt arviossaan myönteiseen lopputulokseen, kosketus saa aikaan miellyttävää tunnetta. Toisten ihmisten aiheuttamat haptiset stimulukset, tuntoaistimukset, laukaisevat siksi monia biologisia ja psykologisia prosesseja ihmisissä.
Nämä prosessit ovat täysin toisenlaisia silloin kun kosketamme itse itseämme. Aivoissamme olevat neuronit kirjaavat jatkuvasti liikkeemme, joten aivot kyllä tietävät, milloin kosketamme itseämme. Kun kosketamme itse itseämme tietyt aivoihin johtavat informaatiokanavat tukkiutuvat, jolloin kosketuksen neurobiologiset vaikutukset ovat täysin erilaisia kuin silloin, kun joku toinen koskettaa meitä. Nämä inhibitioprosessit esimerkiksi tekevät itsemme kutittamisesta mahdotonta; aivomme "tietävät", että kutittaja olet sinä itse. Koska aivot toimivat tällä tavalla, se tarkoittaa, että myöskään itsensä halaaminen ei saa aikaan samaa helpottavaa tunnetta kuin toisten antamat halaukset.
Jaa
Lisätietoja sosiaalisen median painikkeista löytyy tietosuojakäytännöstämme.