Tohtori Strauss, voitteko kuvailla fyysisen kosketuksen merkitystä ennenaikaisesti syntyneiden vauvojen eloonjäämisessä ja tästä kertynyttä näyttöä?
Vielä 15 vuotta sitten vastasyntyneiden teho-osastolla oli paljon melua, fluoresoivia kattovalaisimia ja muita voimakkaita aistiärsykkeitä. Osasto oli usein vauvoille pelottava ympäristö, ja kovin erilainen verrattuna äidin turvalliseen kohtuun. Vanhempia pelotti koskettaa heidän puolen kilon tai kilon painoisia vauvojaan. Me lääkärit emme korostaneet kosketuksen merkitystä riittävästi. Ajan mittaan, kun kertyi tietoa ihmisten välisestä kosketuksesta kivun lievittäjänä, opimme, että koskettaminen on erittäin tärkeää. Kun ihmiset koskettavat toisiaan, vapautuu oksitosiinia, joka edistää heidän sitoutumistaan toisiinsa. Oksitosiinia kutsutaan myös rakkaushormoniksi. Kun oksitosiinia vapautuu, verenpaine laskee ja sympaattinen hermosto aktivoituu. Syntymän aikaan esimerkiksi äidin oksitosiinitasot ovat hyvin korkeita. Heti syntymän jälkeen äiti kiintyy lapseensa, koska hänen elimistössään on hurja määrä oksitosiinia. Useat muut tutkimukset ovat osoittaneet, että ihokosketus tukee vauvan puolustusjärjestelmän kehittymistä, edistää painon kertymistä, parantaa maidon tuotantoa ja rentouttaa sekä äitiä että vauvaa muutoin hyvin stressaavassa tehohoitoympäristössä.
Viimeisimmät tutkimukset koskevat aivoja. Kehittyneet aivot muistuttavat saksanpähkinää, jossa on monia ryppyjä ja laskoksia. Ennenaikaisesti syntyneen vauvan aivot eivät näytä tältä. 26 viikon iässä aivot ovat yhä täysin sileät. Tämä tarkoittaa, että vastasyntyneiden teho-osastolla vietetyn jakson aikana, keskoskaapissa, aivot kehittyvät yhä. Keskosvauvojen aivojen magneettikuvista voitiin nähdä, että vauvoilla, joiden vanhemmat eivät tulleet koskettamaan heitä tai puhumaan heille keskoskaappihoidon aikana, ohimolohkot olivat vähemmän kehittyneet. Ohimolohko on se aivoalue, joka vastaa kuulemisesta ja viestinnästä. Vauvoilla, joille ei puhuttu tai joita ei kosketettu, se pysyi sileänä – ei ryppyjä, vekkejä tai laskoksia. Tämä sensorinen vaje – siis kosketuksen tai verbaalisen stimulaation puute – hidasti aivojen kehitystä. Lisäksi afrikkalaisissa tutkimuksissa on todettu, että ihokontakti vähensi ennenaikaisesti syntyneiden vauvojen kuolleisuutta 20 prosentilla.
Jaa
Lisätietoja sosiaalisen median painikkeista löytyy tietosuojakäytännöstämme.