Itse asiassa monet vastaajista totesivat, että kosketuksen määrä oli vähentynyt sekä lähipiirissä (perhe, seurustelukumppanit ja läheiset ystävät) että tuttavien kesken (työkaverit, tuttavat, naapurit). Yli kolmannes sanoi, että koskettamisesta oli tullut harvinaisempaa lähipiirissä, ja 40% sanoi, että koskettamisesta oli tullut harvinaisempaa tuttavapiirissä. Jälkimmäinen tulos olikin odotettavissa, sillä ihmiset ovat joutuneet pitämään etäisyyttä muihin kuin samassa taloudessa asuviin ihmisiin. Koskettamisen väheneminen lähipiirissä voi ensi näkemältä tuntua ristiriitaiselta, mutta selittyy luultavasti sillä, että monet asuvat yhdessä iäkkäiden, immuunipuutteisten tai muusta syystä riskiryhmään kuuluvien ihmisten kanssa, eivätkä läheiset ystävät useinkaan jaa samaa kotia. Lisäksi Italian, Etelä-Afrikan ja Etelä-Korean kaltaisissa maissa, joissa rajoitukset ovat olleet erityisen tiukkoja, kosketuksen määrä laski merkittävästi lähipiirissä ja vieläkin merkitsevämmin tuttavapiirissä. Italiassa yli puolet vastaajista kertoi, että kosketuksen määrä tuttavapiirissä oli vähentynyt viime vuodesta. Etelä-Koreassa 49% vastaajista kertoi kosketuksen vähentyneen, Etelä-Afrikassa 46%. Etelä-Korea on erityisen kiinnostava esimerkki, koska siellä koskettaminen oli vähäistä jo ennen pandemiaa ja niinpä lasku on ollut erityisen dramaattinen.
Yllättäen lähes puolet vastaajista sanoi kuitenkin, että kosketuksen määrä ei pandemian myötä ole heidän elämässään merkittävästi muuttunut. 48% vastaajista eri puolilla maailmaa sanoi, että kosketuksen määrä lähipiirissä ei ollut muuttunut, ja 51% sanoi, että kosketuksen määrä tuttavapiirissä ei ollut muuttunut. Jotta ymmärtäisimme miksi, tuloksia on tutkittava tarkemmin. Niistä käy ilmi, että vastauksissa on suuria maantieteellisiä eroja. Saksassa, Australiassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa koskettaminen on muuttunut vähemmän kuin muissa maissa. Pandemian vakavuudesta huolimatta näissä maissa pienempi osuus vastaajista kertoi kosketuksen vähentyneen tuttavapiirissä. Saksassa lähes kaksi kolmasosaa ihmisistä sanoi, että kosketuksen määrä ei ollut heidän tuttavapiirissään vuoden aikana muuttunut. Australiassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa yli puolet vastaajista sanoi samaa. Yksi selitys on se, että näissä maissa ei ole tapana muutenkaan koskettaa muita ihmisiä tiuhaan. Aiemmasta maailmanlaajuisesta tutkimuksesta tiedetään, että Saksassa, Iso-Britanniassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa koskettaminen on vähäisintä, joten muutostenkin voi odottaa olevan vähäisiä. On myös mahdollista, että näissä maissa skeptismi pandemian vakavuutta ja rajoitusten tarpeellisuutta kohtaan näkyi vähäisempänä muutoksena ihmisten välisessä koskettamisessa.
Joissakin ryhmissä kosketuksen määrä on pandemian aikana jopa noussut. Ihmiset, joiden kotona asua vähintään yksi lapsi, ja nuoret, 16–19-vuotiaat kertoivat muihin ryhmiin nähden lähes kaksi kertaa todennäköisemmin, että kosketuksen määrä oli lähipiirissä lisääntynyt. Tämä ei oikeastaan yllätä, kun otetaan huomioon, että monet perheet viettivät enemmän aikaa kotona. Nuoret ja yksinhuoltajat kertoivat myös lähes kaksi kertaa todennäköisemmin, että kosketuksen määrä oli lisääntynyt myös tuttavapiirissä. Näyttää siltä, että näissä ryhmissä tarve olla yhteydessä muihin ihmisiin ja koskettaa heitä on huomattavasti suurempi kuin pelko virustartunnasta tai viruksen tartuttamisesta niihin, joille tartunta olisi vaarallisempi.
Jaa
Lisätietoja sosiaalisen median painikkeista löytyy tietosuojakäytännöstämme.