Miten iho ruskettuu?
Auringon UVB-säteet stimuloivat ihon pigmenttisoluja, jolloin ne suojautuvat muodostamalla ruskeaa melaniini-pigmenttiä. Keho tuottaa melaniinia luonnollisesti, se imee UV-säteilyä ja taistelee vapaita radikaaleja vastaan. Melaniinin tuotanto on luontainen suojakeinomme auringonvaloa vastaan. On tärkeää tiedostaa, että kyky ruskettua sekä yksilön luontainen ihonväri vaikuttavat ihovaurioherkkyyteen.
Mikä on oikea määrä?
Aurinkosuojatuotteen antama suoja on sidoksissa määrään. Aurinkosuojatuotetta tulee siis levittää reilusti kaikille ihoalueille. Usein unohdetut ihoalueet ovat niska, rinnan yläosa sekä jalkojen takaosat. Aurinkosuojatuotteen levittäminen on yksi avaintekijä tehokkaaseen auringolta suojautumiseen: levitä suojatuotetta aina ennen aurinkoon menemistä, jotta ihosi on suojattu heti alusta alkaen. Aikuinen tarvitsee noin 2–3 ruokalusikallista tuotetta kerralla. Lisää tuotetta kahden tunnin välein sekä aina uimisen, pyyhekuivauksen ja hikoilun jälkeen.
Voinko pidentää aurinkosuojan kestoa lisäämällä aurinkovoidetta?
Suojausteho ei parane lisäämällä tuotetta, siksi on tärkeää käyttää suurta suojakerrointa heti alusta alkaen. Suojakertoimen valinta määrittää ihosi korkeimman suojatason! Aurinkosuojan säännöllinen lisääminen päivän mittaan (kuivaamisen, uimisen jne. jälkeen), auttaa ylläpitämään halutun suojatason.
Mitä vedenkestävä tarkoittaa?
Euroopassa vedenkestävyyttä testataan laajalti käytetyn, Cosmetics Europe (kosmetiikka-alan katto-organisaatio) hyväksymän, standardin mukaan. Testiin kuuluu osuus, jossa testikäyttäjien on kylvettävä vedessä seuraavat ajat: 2x20 min (”vedenkestävä”) tai 4x20 min (”erittäin vedenkestävä”). Tämän jälkeen aurinkosuojan tulee olla vähintään 50 % alkuperäisestä arvosta. Vedenkestävyys ei siis tarkoita sitä, että alkuperäinen aurinkosuoja pysyy samana kylpemisen jälkeen. Suosittelemme siis, että lisäät aurinkosuojatuotetta uimisen ja kuivaamisen jälkeen.
Mitkä ovat suurimmat aurinkoallergian aiheuttajat?
Aurinkoallergian syynä on oksidatiivinen stressi, joka johtuu UV-säteilyn aiheuttamista vapaista radikaaleista ihosoluissa. Immuunijärjestelmä ylireagoi siihen aiheuttaen tulehdusta ja allergisia oireita. Ongelma koskee pääasiassa herkkäihoisia henkilöitä (noin 20 % väestöstä). Aurinkoallergia ei ole vaarallista, mutta se voi olla erittäin epämiellyttävää siitä kärsiville. Nämä ihmiset reagoivat tiettyihin ainesosiin, kuten tuoksuihin ja väriaineisiin. Voit yrittää välttää aurinkoallergiaa käyttämällä tasapainotettua UVA/UVB-aurinkosuojaa – UVA-suoja on erityisen tärkeä. Tuotteen pitäisi sisältää aktiivisia solunsuojaajia, kuten E-vitamiinia, eikä se saisi sisältää mahdollisia ärsytyksen aiheuttajia, kuten tuoksuja ja väriaineita.
Mitä aurinkosuojakerroin (Sun Protection Factor, SPF) tarkoittaa?
Aurinkosuojakerroin kuvaa sitä, kuinka kauan pidempään pystyt oleskelemaan auringossa palamatta, riippuen ihosi omista suojaominaisuuksista (esimerkiksi jos pystyt olemaan auringossa 10 minuuttia palamatta, SPF 10 -suojakertoimen tuote kertoo tämän ”itsesuoja-ajan” kymmenellä, jolloin pystyt olemaan auringossa palamatta 100 minuuttia). Näin ollen oma ihotyyppisi vaikuttaa aurinkosuojan kertoimeen. Ennen kaikkea aurinkosuoja toimii täydellä teholla vain, jos tuotetta laitetaan tarpeeksi. Suositeltu kertamäärä on 2 mg/cm2, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä sormellista tuotetta kasvoihin tai 2–3 ruokalusikallista tuotetta aikuisen vartalolle.